AFC EASTimating inventory - 2016/1

03.05.2016 05:07
AFC EASTimating Inventory

Adam Křepinský
https://seattleseahawks.blog.cz/


 
 
NFL Offseason se skládá především ze dvou částí. Tou první je samozřejmě Free Agency, tedy trh s volnými hráči, kteří mohou vyjednávat o smlouvách s jinými týmy. Během této doby změní tým hodně hráčů a fanoušci dostanou o trošku reálnější představy o tom, co by jejich tým mohl předvést během draftu a koho by do týmu potřeboval. Tou druhou částí je samozřejmě již zmíněný draft, kdy si týmy často vyberou buďto dle svých potřeb, nebo hodnoty hráče. Během této minisérie článků se podíváme na to, jak si každý tým v divizi AFC East vedl během těchto dvou hlavních událostí v offseason.

Buffalo Bills
     Buffalo Bills se muselo vzpamatovat po neúspěšné sezóně pod Rexem Ryanem a hodně přemýšlet, jak si počínat do budoucna. V prvních týdnech po poslední hracím týdnu se dokonce spekulovalo, že by Rex Ryan po svém prvním roce v Buffalu mohl skončit. Nejen že Rex Ryan v týmu zůstal, ale dokonce k němu do klubu přišel jeho bratr Rob Ryan, který nám v posledních letech několikrát ukázat, jak se nemá odvádět práce defenzivního koordinátora. Jeho poslední trápení si museli prožít v New Orleans Saints. I když pro Rexe Ryana nebyla první sezóna zrovna kvalitní a především opěvovaná defenzíva se pod ním až nečekaně trápila, tak si Rex Ryan zaslouží pochvalu za to, že zřejmě pro franchise našel quarterbacka budoucnosti. Tyrod Taylor se před sezónou stal posilou z Baltimoru Ravens a v Buffalu si vybojoval pozici startera na úkor EJ Manuela. Když EJ Manuel musel v sezóně nastoupit, tak to byla holá tragédie a možná právě jeho výkony zabránily Buffalu bojovat o playoffs.

     První otázkou offseason byl Mario Williams. Tento defenzivní end se poslední rok opravdu neskutečně trápil a to mnohé překvapilo, protože se jednalo o kvalitního hráče. Podle některých informací byly na vině i neshody v týmu. Buffalo se tedy rozhodlo tohoto hráče propustit. Mario Williams ovšem nemusel dlouho čekat a našel si práci u divizního rivala Miami Dolphins. Když jsme u těch odchodů z týmu, tak se s Buffalem rozloučil také cornerback Leodis McKelvin. Buffalo delší dobu doufalo, že pro novou sezónu se vrátí nesmírně talentovaný, ale věčně zraněný Percy Harvin. Ten sice měl zájem v NFL pokračovat, ale svůj postoj přehodnotil a nakonec se rozhodl ukončit kariéru. Pro ukončení kariéry se rozhodl také A.J. Tarpley. Z výrazných odchodů lze zmínit také odchod linebackera Nigela Bradhama, který se v defenzivním schématu Buffala trápil. Mezi další odchody se řadí Bobbie Dixon, Ron Brooks, Stefan Charles, Kraig Urbik, Marquies Gray, Matthew Mulligan, Tyson Chandler a Tony Steward.

     Buffalo nehodlalo udělat během první fáze offseason žádné velké kroky, ale priorita byla jasná - pojistit hráče ofenzivní lajny. A když mluvíme o ofenzivní lajně, tak je především řeč o Richie Incognitovi a Cordy Glennovi. Obojí se Buffalu podařilo, což je pro ně nesmírně dobrá zpráva. Pravá strana ofenzivní lajny na tom sice stále není nejlépe, ale levá strana se dá srovnat s těmi nejlepšími v NFL. S týmem rovněž prodloužil smlouvu Corbin Bryant, Jordan Mills a Leonard Henkerson. Posily Buffala během free agency nemají tak velké jméno, nicméně mohou mít svou cenu. Do týmu přišel Jim Dray, Robert Blanton, Corey White, Sterling Moore, Zach Brown a Fernando Velasco.

     V druhé fázi se tedy Buffalo soustředilo na draft. A dle mého názoru se jim draft opravdu vydařil. Troufám si tvrdit, že nejlépe ze všech týmů v divizi. Shaq Lawson je přirozený pass rusher, který nemá žádnou výraznou slabinu. Sice se objevily informace o jeho problémech s ramenem a případné operaci, ale já bych v tom zase tak velký problém neviděl. Právě Lawson nahradí Mario Williamse a bude hrát jako edge rusher společně s Jerry Hughesem. Linebacker Reggie Ragland je typický linebacker staré školy. Tento linebacker je tvrdý hitter, což je přesně ten typ hráče, jakého si Rex Ryan vysnil. Jeho předností je ovšem i to, že to není pouze run stopper, ale také playmaker pro všechny tři downy, protože se dokáže posunout blíže k lajně a být pass rusherem. I tento pick se Buffalu povedl na výbornou.

     Dalším pickem vsadili v Buffalu opět na defenzívu, která potřebovala omladit. A znovu se jednalo o hráče do front seven. DT Adolphus Washington byl možná vybrán trochu vysoko, ale přesto je to kvalitní hráč, který bude sloužit jako 3-technique pass rusher. Washingtonovi uškodilo to, že nemohl nastoupit do Bowl Game, tím pádem jeho draftové ambice trochu poklesly. Washington se ovšem může vypracovat v solidního hráče, který bude vytvářet tlak mezi tacklem a guardem.

     Buffalo má zřejmě quarterbacka budoucnosti v Tyrodu Taylorovi, ale to neznamená, že by Tyrod Taylor byl nějaký Aaron Rodgers. Navíc situace okolo jeho smlouvy se časem může stát dosti komplikovaná. Buffalo tak nelenilo a v draftu si vybralo QB Cardale Jonese, který je v současné době především projektem do budoucna. Cardale Jones má silnou paži a pokud dokáže odstranit nedostatky ve své hře, tak může časem dostat šanci jako starter. Stále musíme brát v potaz, že na college neprohrál ani jeden zápas, i když byl postaven do nelehké situace. Horší realitou ovšem je, že s postupem času jeho výkony trochu klesaly. Momentálně je dost možné, že Cardale Jones dostane na soupisce přednost před EJ Manuelem, se kterým se v Buffalu rozloučí. Cardale Jones by tak kryl záda Tyrodu Taylorovi.

     Poslední tři draft picky Buffala také nebyly špatné. Nejprve si vzali RB Jonathana Williamse, který sice nehrál v sezóně 2015, ale v sezóně 2014 si vedl velice dobře. Jeho předností je především rychlost na krátkou vzdálenost. Buffalo už kdysi takto vsadilo na Karlose Williamse a vyplatilo se. I tehdy se tento pick docela zpochybňoval. Poté se Buffalo rozhodlo pro WR Kolby Listenbeeho. Listenbee má opravdu velkou rychlost a je také univerzální, protože na High School hrál quarterbacka. Mike Wallace je častým porovnáním. Posledním pickem si Bills vzali CB Kevona Seymoura. Takto pozdě v draftu se týmy snaží najít především hráče s přednostmi a ne vždy se stane, že se hráč probojuje na konečnou soupisku. Přesto byl Kevon Seymour dosti produktivní.
 
     Materiál, který zpracoval Adam je velice kvalitní a pravděpodobně by se obešel bez mého komentáře, ale tradice je tradice a já si prostě neodpustím vložit do banku svých pět halířů.
     Materiál je také hodně rozsáhlý, takže se jím budu prokousávat postupně. Pořadí komentářů bude v souladu s posloupností textu.

     Loňská sezóna byla pro Bills - majitele, vedení, kouče, hráče i fanoušky - ve svém finálním výsledku zklamáním, ale nehovořil bych o neúspěšné sezóně. Po více než dekádě bezmála zoufalých výsledků zažili Bills dvě sezóny po sobě, kdy jsou výsledkově na úrovni .500 nebo lepší. V obou sezónách také byli plusoví v počtu bodů (bodové skóre), čili se nedá hovořit v pravém slova smyslu o neúspěšné sezóně. Logicky se o ní ale tak mluví, protože cílem týmu byl jednoznačně postup do play-offs. Oprávněnost vytýčení takového cíle byla dána předpokladem výkonnostního růstu již beztak kvalitní defenzívy a významného progresu v ofenzívě postaveného na přivedení zkušeného ofenzívního koordinátora Greg Romana a mohutnými investicemi do ofenzívní části týmu v období FA. Z mnoha důvodů, které tu nebudu vypisovat, Ryan tým k postupu nedovedl, ale výsledek 8-8 nebyl špatný a nezakládal důvod pro vedení provést v trenérském týmu svévolné změny. Tuto svou vůli deklaroval majitel týmu Terrence Pegula v polovině týdne před posledním zápasem sezóny proti Jets (tedy ještě před tím, než si Rex zajistil bilanci .500 a svému bývalému zaměstnavateli znemožnil postoupit do play-offs). Obecně se dá říci, že o případném odchodu Ryana se mluvilo výhradně v těch kruzích, které mají pramalý vliv na exekutivu týmu (čili mezi fanoušky a některými, hlavně těmi méně informovanými, komentátory celoplošných médií). Kouč Rex Ryan a generální manažer Doug Whaley mají nadále důvěru majitelů Kim a Terry Pegulových a prezidenta klubu Russ Brandona. 

     Na nenaplněných ambicích loňské defenzívy stojí slabší výsledky, než jaké byly očekávány. V Buffalu převládá optimistický názor, že bratři Ryanové výkony obrany zvednou. Oproti tomu ofenzíva bude mít za úkol neustoupit z dosažených pozic. Jedním z předpokladů realizace tak smělého plánu je, že quarterback Tyrod Taylor prokáže, že je nadprůměrným starterem. Zda bude či nebude budoucím franchise quarterbackem Bills je nesnadno odhadnutelné. Bohužel se po jedné sezóně nedá definovat ani míra jeho herních dispozic a potenciálu pro tuto roli. Druhá sezóna je tedy pro Taylora osobně i pro Bills velice důležitá. Již nyní ale nastává řada komplikací. Hráč podepsal v březnu minulého roku s Bills smlouvu na tři roky za 3,35 mil. USD (garantovaných 1,2 mil. USD, podpisový bonus 400 tis. USD,
podrobnosti na rotoworld.com). Nastala tedy situace, kdy klub platí svému klíčovému hráči v podstatě minimální peníze a zároveň od něj požaduje práci s puncem 15-20-ti milionového hráče. V této věci nepanuje v klubu názorový soulad (a ani mezi fanoušky, dokonce ani mezi odborníky). Stanovisko klubu je, že Taylor má platnou smlouvu a klub nyní z hlediska rozpočtu (cap) není v situaci, aby mohl být velkorysejší a dále pak, že hráč musí ještě i v příští sezóně prokázat, že si smlouvu v míře "franchise-qb" opravdu zaslouží. O budoucí smlouvě je klub ochoten vyjednávat během sezóny, v závislosti na jejím průběhu, a po sezóně. Mnozí fanoušci a odborníci mají stejný názor. Na druhou stranu sám Taylor, zastupovaný agentem Adisa Bakarim, jiní fanoušci a jiní odborníci mají názor opačný. Tedy že Taylor svou kvalitu již prokázal, měl by být klubem co nejrychleji zaklinčován a vysokou smlouvou by měl být i více motivován do sezóny 2016. 
     
     Vystoupení EJ Manuela jsou obecně přijímána jako tragická. Já takový názor nemám. V přípravě si Manuel vedl velice dobře, dokonce natolik dobře, že dlouho zůstával ve hře o pozici startera. Ukázal například schopnost dovést k úspěchu rozhodující drive utkání, což je dovednost, které se Taylorovi zatím nedostává. Manuel nastoupil jako starter do dvou zápasů během třítýdenní /bye-week/ absenci Taylora kvůli zranění ze zápasu s Titans. V prvním utkání Bills prohráli s neporaženými Bengals v době, kdy křivka výkonnosti týmu ze Cincinnati kulminovala. Bills utrpěli v ofenzívě některé signifikantní ztráty a Manuel neměl snadnou práci. Upřímně si myslím, že by Bills toho dne prohráli s Bengals i kdyby nastoupil jako starter zdravý Taylor. Jádro kritiky tedy spočívá v londýnském utkání proti Jaguars. EJ Manuel zažil určitě nejtragičtější čtvrtinu své kariéry. Totální selhání nelze nijak omluvit. Pak se mu ale podařilo dotáhnout tým ke zvratu v utkání a to navzdory absenci většiny receiverů v týmu a také selháním některých klíčových hráčů (McCoy fumble na úrovni goal-line). O výsledku rozhodlo sporné posouzení ofenzívní akce Jaguars, kdy fauloval receiver a zákrok byl posouzen opačně. Tím chci jen změkčit názor, že vystoupení Manuela byla holou tragédií a významněji ovlivnila výsledek Bills v sezóně. V těchto dnech měli Bills možnost uplatnit na Manuela opci na jednoroční proloužení čtyřletého kontraktu. Bills se této možnosti vzdali.

     Kapitolou samo o sobě je O-line Bills. V hned několika kategoriích nejhorší či jedna z nejhorších O-line celé ligy v sezóně 2014 se stala ofenzívní lajna Bills údernou silou, která si plnila své úkoly při ochraně passera a byla schopna agresívně prosadit zájmy při běhové hře. A to obě strany. Do pozice startera se sice znovu neprosadil výběr z druhého kola draftu 2014 Cyrus Kouandjio a to bylo zklamáním, ale výborně ho nahradil Seantrel Henderson (opět). Na pozici guarda nastupoval nováček John Miller a objevila se kritika, že nehrál dobře. Přesný opak je pravdou. Hrál velmi dobře. Agresívně, odpovědně a na rookieho s velkým přehledem. Hru pravé strany O-line rozhodil zhoršený zdravotní stav. Henderson nastupoval s těžkým onemocněním imunitního systému a Miller hrál s výronem kotníku. Náhrady za ně nebyly adekvátní.

     Z druhého sledu quarterbacků v draftu měli Bills určitě větší zájem o Connora Cooka či Dak Prescotta, ale ti byli vydraftováni dříve, takže výsledkem byl výběr Jonese. Souhlasím, že EJ Manuel po sezóně odejde, ale zarážející je fakt, že Jones je typologicky podobný hráč Manuelovi a především trpí jeho hra totožnými neduhy. Je mi líto, ale Jones proti lepším obranám v NFL určitě významně nezlepší svou přesnost (accuracy) a už vůbec nezačne v rychleji se odehrávajících situacích lépe číst defenzívy soupeřů. 

     Adam předložil fanouškům Bills a týmů AFC East dobrý a ucelený materiál o týmu z Buffala. Díky za to.

Miami Dolphins
     Jestli v Buffalu byl během offseason relativně klid, tak v Miami to byl přesný opak. Všechno začalo novým hlavním trenérem, kterým se stal Adam Gase, bývalý ofenzivní koordinátor Chicaga Bears. Poté se uskutečnil trade, ve kterém byli Dolphins mnohými považováni za poražené. Miami Dolphins trejdovali s Philadelphii Eagles svou draftovou pozici a posunuli se draftem dolů. Od Philadelphie získali cornerbacka Byrona Maxwella a linebackera Kiko Alonsa. Kiko Alonso se často trápil se zraněními už v Buffalo a ve Philadelphii to nefungovalo. Byron Maxwell odcházel ze Seattlu s velkým věhlasem, ale ve Philadelphii byl tragický. Oba hráči tedy zkusí restartovat svou kariéru v Miami. A podobně je na tom další posila z offseason, Mario Williams. V Miami se také spekulovalo o tom, jestli bude transition tag použit na Oliviera Vernona. Ten první použit byl, ale poté byl stáhnut a Olivier Vernon se stal volným hráčem. O pár desítek hodin později se stal hráčem New Yorku Giants. Další ranou pro Miami byl odchod running backa Lamara Millera, kterému se v jinak ztracené sezóně Miami dost dařilo. Lamar Miller odešel do Houstonu Texans a volby Dolphins na pozici running backa se rázem staly velice omezené.

     V souvislosti s Dolphins se hodně spojovala jména jako Matt Forte či Arian Foster, ale ani jeden tento hráč do Dolphins nezamířil. C.J. Anderson už byl prakticky jednou nohou hráčem Dolphins, ale Denver si jej nakonec udržel. Další posilou během offseason se stal Isa Abdul-Quddus, Sam Young, Jermon Bushrod, Andre Branch, Griff Whalen, Kraig Urbik, Marquis Gray, Ifo Ekpre-Olomu a Jason Jones. Co se týče posil na onu zmiňovanou pozici running backa, tak přišel pouze Daniel Thomas z Chicaga Bears a Isaiah Pead z Pittsburghu Steelers.   Bylo tedy jasné, že Dolphins musí něco udělat během draftu, pokud nechtějí vsadit pouze na Jaye Ajayiho a dvojici Thomas/Pead. Kromě posilování během free agency s týmem prodloužil smlouvu Michael-James Johnson, Jacques McClendon, náhradní quarterback Matt Moore, Spencer Paysinger a Jake Stoneburner.

     Defenzivní lajna sice ztratila v první řadě Oliviera Vernona, ale také Derricka Shelbyho, jehož ztráta by se mohla hodně projevit, i když se o jeho odchodu moc nemluvilo. Z týmu také odešel Brice McCain, Kelvin Sheppard, Quinton Coples a Jamar Taylor. Do Bucs odešel Brent Grimes a v Miami mohou být rádi, že se zbavili především jeho velmi názoruplné manželky Miko Grimes, která několikrát na sociálních sítích kritizovala nejen organizaci Dolphins, ale také hráče a quarterbacka Ryana Tannehilla. Je ovšem pravdou, že často oprávněně. Nic to nemění na faktu, že takové chování není z její strany zrovna taktní. Jak ke klubu, tak k samotnému Grimesovi. Je dost pravděpodobné, že právě Miko Grimes prezentovala názory svého muže. Dalším odchodem byl Rishard Matthews, který si našel působiště v Titans. Poslední změnou bylo propuštění wide receivera Grega Jenningse.

     V draftu na sebe Dolphins strhli velkou pozornost tím, že si do týmu vybrali OT Laremy Tunsila, který byl považován za TOP 5 talent. Těsně před draftem se ovšem objevilo na jeho oficiálním Twitter účtu video, kde se Tunsil radostně oddává návykovým látkám. Toto video odstrašilo mnohé generální manažery a Laremy Tunsil se draftem propadal do takové míry, že i Titans si místo něj vybrali Jacka Conklina. Adam Gase ovšem zariskoval a tohoto nesmírně talentovaného hráče s více prohřešky z minulosti si do týmu vybral. Ofenzivní lajna se rázem hned zlepšila, o tom není sporu. Laremy Tunsil bude od prvního dne jedničkou na pozici levého tackla, zatímco Branden Albert se může posunout na pravou stranu, nebo doprostřed jako guard, kde by jeho výkony byly zřejmě nejlepší.

     Když mluvíme o draftu Dolphins, tak je nutno říct, že i Miami se draft povedl. I když draftovali dolů a byli za to právem kritizováni, tak se jim podařilo získat možná nejlepšího hráče v draftu. V dalších kolech získali CB Xaviena Howarda, který je vysokým a tvrdým cornerbackem. V NFL by mohl hrát klidně jako safety díky své postavě. RB Kenyan Drake je skvělou volbou a bude v backfieldu Dolphins doplňovat Ajayie. Drake měl sice svá zranění, ale je podobným hráčem jako Lamar Miller. Svou hodnotu má také jako kick returner.

     Dolphins ovšem potěšili fanoušky i dalšími výběry v draftu. WR Leonte Carroo je fantastickým pickem, protože má zřejmě nejlepší ruce v draftu. Jen málokdy uvidíte, že by nějaký míč dropl a skupiny receiverů oslabenou o odchod Matthewse a Jenningse může vystužit. Pomoct mu v tom může WR Jakeem Grant, který je nicméně o dost menší a lehčí, takže svou práci bude ze začátku plnit především jako kick returner.

     V posledních kolech si Dolphins vybrali SS Jordana Lucase, který bude muset bojovat o své místo na soupisce. Zajímavou volbou je výběr QB Brandona Doughtyho, který dobře používá svá ramena, ale v současné době bude při nejlepším náhradníkem. Je o to zajímavější, že Dolphins během offseason prodloužili smlouvu s Mattem Moorem, který měl být onen náhradník Tannehilla. Teď by jím mohl být právě Brandon Doughty. Úplně poslední volbou Dolphins byl TE Thomas Duarte, který je velice zajímavý prospekt. Tento hráč má na to, aby se prosadil, ale otazníkem je, jak ho budou v Miami využívat. Jeho atletické schopnost a rychlost z něj dělají hráče, který klidně může hrát i z kraje jako wide receiver. Za zmínku také stojí, že během draftu Dolphins vytrejdovali CB Jamara Taylora, který bude hledat restart své kariéry v Clevelandu. Dle mého názoru měli Dolphins druhý nejlepší draftový proces ve své divizi hned po Bills.
 

New England Patriots
     Hodně fanoušků (a nejen fanoušků Patriots) vidělo Patriots už skoro v Super Bowlu, ale fantastický defenzivní plán Wadea Phillipse vše překazil. Sezóna to sice byla velice kvalitní, ale bez Super Bowlu se jedná v měřítku Patriots o promarněnou sezónu o rok staršího Toma Bradyho. Patriots se do toho během offseason opřeli a zažili dle mého názoru možná nejlepší free agency ze všech týmů v divizi. Pro Patriots bylo dobrou zprávou to, že hned z kraje offseason s týmem prodloužil smlouvu o dva roky Tom Brady. Pro soupeře v divizi to možná znamená další dva roky nedostižného soupeření. Velkou událostí byl trade, který zahrnoval draftové picky a odchod Chandlera Jonese do Arizony Cardinals. Patriots z tohoto překvapivého trejdu získali draftový pick, ale také guarda Jonathana Coopera. Ten se v prvních letech v NFL trápil se zraněními (podobně jako celá ofenzivní lajna Patriots v minulé sezóně), ale stále má potenciál se zlepšovat. Chandler Jones už stárne a Patriots se jednoduše rozhodli, že s takovým hráčem by v budoucnu asi smlouvu neprodloužili. To ovšem nemění nic na faktu, že krátkodobá budoucnost Chandlera Jonese v Arizoně může být dosti růžová. Jako možná náhrada přišel Chris Long, který byl propuštěn při čistce z LA Rams. Další zajímavý trade vyšel už jednoznačně ve prospěch Patriots. Bears si s Patriots vyměnili draftové picky a do Patriots zamířil TE Martellus Bennett.

     Na tento trade mají v táboru fanoušků Patriots odlišné názory. Pozitivní fanoušci vidí produkci Bennetta ve spojení s Jayem Cutlerem v Chicagu a možnost vrátit se v setu dvou tight endů. Ve dvojici Bennett-Gronkowski vidí smrtící (možná nesprávně zvolené označení) duo podobné tomu, které měli v době, kdy v týmu působil Aaron Hernandez. Pesimisté ovšem vidí problémovou povahu Bennetta, který by nemusel být spokojen s počtem zachycených passů za zápas, protože už teď je jasné, že Gronkowski bude sbírat většinu míčů a Bennett nebude tak vytěžován jako v Chicagu. Dokud se vítězí, tak se si Bennett stěžovat nebude, ale otázkou je, jak na tom bude při případných prohrách. V tu chvíli by se mohlo stát, že by si Bennett myslel, že kdyby na něj šel míč víckrát za zápas, tak by Patriots vyhrávali. Ať už to bude jakkoliv, tak není pochyb o tom, že Bennett je minimálně na papíře skvělým hráčem a dobrou posilou.

     Posilování pro Patriots ovšem tímto krokem neskončilo. Do týmu přišel také Chris Hogan z Bills, který by měl být skvělou volbou do slotu. I zde si fanoušci představují podobný scénář jako kdysi s Wesem Welkerem. Poslední opravdu velice výraznou posilou byl DT Terrance Knigton, který před rokem zážil v dresu Denveru Broncos a v týmu Redskins upadl v zapomnění. Jeho výkony ovšem zůstaly dobré, i když se o něm příliš nemluvilo. Trochu nepochopitelný byl příchod LB Shea McClellina, který se v Chicagu velice trápil a nedokážu si představit, že by se to v Patriots změnilo. Dalšími posilami Patriots během offseason byli Ramon Humber, Donald Brown, Nate Washington, Frank Kearse, E.J. Biggers, Clay Harbor, Marcus Kuhn a Tony Steward. Podobně špatným příchodem jako příchod McClellina je zřejmě příchod Marcuse Kuhna, který se v defenzivní lajně Giants nesmírně trápil.

     Co se týče prodloužení smluv, tak se dočkal Nate Ebner, Patrick Chung a LeGarrette Blount. Patriots by tedy v backfieldu neměli doznat větších změn. I příští rok by se mělo jednat o tvrdé hráče jako LeGarrette Blount a o passing down backy jako Dion Lewis.

     Když se podíváme na odchody, tak hned čtveřice hráčů Patriots ukončila kariéru. S profesionálním fotbalem se rozloučil Jerod Mayo, Scott Chandler, Darius Fleming a Dane Fletcher. Dominique Easley byl kvůli svým problémům propuštěn a ihned se spekulovalo o tom, že by po něm mohli sáhnout v Seattlu. Právě o tohoto hráče měli v Seahawks zájem už předtím, než byl draftován. Zatím je ovšem Easley volným hráčem. Mezi další odchody se zařadil Tavon Wilson, Akiem Hicks, Sealver Siliga, Brandon LaFell a Josh Boyce.

     Ještě pár dnů před draftem se objevila novinka, která unavuje už snad všechny fanoušky v NFL. Suspendace Toma Bradyho na čtyři zápasy byla obnovena a i když se jeho právníci budou snažit suspendaci minimálně smírnit, tak k dnešnímu dni se očekává, že Tom Brady první čtyři zápasy nové sezóny chybět bude. Rozebírat tuto událost je už opravdu zbytečné. Málokdy se hodí výraz škoda slov, jako právě u této zprávy.

     V draftu tomuto faktu možná Patriots přizpůsobili své picky, ale k tomu se dostaneme později. První volbou Patriots byl CB Cyrus Jones. Patriots kvůli oné aféře neměli draftový pick v prvním kole draftu a Cyrus Jones byl vybrán v kole druhém. Tento pick se mi zdá, podobně jako celý draft Patriots, docela rozpačitý. Cyrus Jones je sice kvalitní nickel corner, ale zřejmě nic víc. Z kraje zřejmě hrát nikdy nebude a neprosadí se. Jako nickel corner do slotu může být ovšem skvělou volbou, protože má skvělé ball skills a může posloužit i jako return man ve special týmech. Pravdou ovšem zůstává, že v draftu v této chvíli byli lepší dostupní hráči.

     Další volbou se stal OG Joe Thuney, který už dává větší smysl. Thuney je univerzální hráč, který je schopen nastoupit všude v ofenzivní lajně a toho si Patriots nesmírně cení. Jedná se také o chytrého hráče, což byl určitě jeden z důvodů, proč po něm Patriots sáhli. Další pick vyvolal rozruch a spekulace. Patriots si vybrali QB Jacoby Brissetta. Jacoby Brissett má sice silnou ruku, ale Patriots měli mnohem větší potřeby než draftování quarterbacka. Je jasné, že při suspendaci Bradyho potřebuje Garoppolo náhradníka, ale očekávalo se, že Patriots získají zkušeného veterána za levné peníze. Patriots si ovšem vybrali ještě levnější variantu a draftovali hráče, který je spíše projektem do budoucna. Objevily se také spekulace, že Garoppolo by mohl být po sezóně vytrejdován a Brissett by se stal náhradníkem Bradyho. Kdo ví, kde je pravda.

     Další dva picky se ovšem Patriots povedly. DT Vincent Valentine je slušný hráč, který se hodí nejlépe jako NT. Při jeho postavě by jste ani nečekali nic jiného, než to, že dokáže při prvních downech zastavit running game soupeře. I u něj se ovšem objevují obavy, především co se týče jeho kondice. Matt Patricia na tom určitě zapracuje. Dalším povedeným pickem byl WR Malcolm Mitchell. Tento hráč je velice univerzální a podobně jako Thuney velice chytrý. Pokud to náhodou nevíte, tak Malcolm Mitchell napsal vlastní knihu pro děti. Mitchell sice zářil jako fotbalista, ale trápil se oproti spolužákům se čtením. Podobně jako fotbale, tak i ve čtení musel Mitchell začít trénovat. Malcolm Mitchell přišel do obchodu s knihama a při snaze o doporučení knihy se konverzace vyvinula tak, že se Malcolm Mitchell připojil ke knižnímu klubu, kde se stal jediným mužem a ženy v onom klubu byly starší než jeho vlastní matka. Do knižního klubu byl ovšem přijat s otevřenou náručí a ihned se stal součástí. Během čtení knih si Mitchell zamiloval také psaní a během svého junior roku na škole vydal knihu s názvem The Magician Hat. V této knize se pomocí smyšlené postavy snaží triky přivést děti ke čtení. Patriots si tedy vybrali nejen skvělého hráče, ale také hráče s velkým charakterem.

     Dalším pickem v draftu Patriots zvolili OLB Kamu Grugier-Hilla, který je pro mnohé neznámým hráčem. ILB Elandon Roberts sice pomalu mění směr svého pohybu, ale jinak zazážil na Pro Day. Předposledním vybraným hráčem byl OG Ted Karras, který byl taktéž dobrou volbou pozdě v draftu. Karras má dobrou techniku, je podobný svou hrou Ronaldu Learymu z Dallasu Cowboys a dokázal se vrátit po zranění. Poslední volbou byl WR Devin Lucien, který určitě pozvedl celkovou známku Patriots za draft. Lucien dokáže zachytit míče i z kraje jako outside receiver, ale větší roli bude mít zřejmě ve slotu.


New York Jets
     Začátek offseason u Jets přinesl prohlášení Brandona Marshalla, který vidí budoucnost svého týmu velice slibně. Pokud ovšem slyšíte názory Marshalla často, tak je nutné zvažovat jeho objektivnost. Marshall viděl i v Cutlerovi bojovný charakter a podobné slova chvály měl i pro quarterbacky Jets. A právě kolem quarterbacka se točila offseason Jets. Jets během offseason sahali po tom, aby do svého týmu získali cornerbacka Joshe Normana, ale v momentální chvíli by mu mohli zřejmě nabídnout jen možnost praštit Geno Smithe do obličeje. Zpět ovšem k situaci quarterbacků, která dostala během draftu nový rozměr. Ryan Fitzpatrick zažil statisticky fantastickou sezónu v Jets a požadoval rozhodně vyšší kontrakt, než mu jsou Jets ochotni nabídnout. Jets by mu rádi dali kontrakt na hranici náhradního quarterbacka, ale Fitzpatrick chce pochopitelně více. Tato situace se zdá být stále komplikovanější a návrat Fitzpatricka je čím dál více nereálnější. Během draftu navíc tým získal QB Christiana Hackenberga, čímž na dálku poslal zprávu Fitzpatrickovi.

     Abychom ovšem nebyli jen negativní, tak je nutno zmínit příchod RB Matta Forteho z Chicaga Bears, který je určitě upgradem oproti odchozivšímu Chrisu Ivorymu. S týmem Jets byli spojováni quarterbaci jako Robert Griffin III a Colin Kaepernick, ale první jmenovaný podepsal v Clevelandu a druhý jmenovaný se trápí s obrovským kontraktem na prosluněné Californii. Jets se ovšem museli smířit i s další nepříjemnou zprávou, respektive zprávami. Tou první je Muhammad Wilkerson, který zřejmě nebude v dlouhodých plánech týmu a je často spojován s 49ers. Tou druhou je ukončení kariéry D'Brickashaw Fergusona, který nebyl prakticky nikdy zraněn a byl jistotou ofenzivní lajny Jets. New York ovšem dlouho neváhal a našel náhradu v Ryanu Cladym, který se stal nepotřebný v Denveru Broncos.

     V offseason Jets se toho událo ještě mnoho. Z týmu byl nejprve propuštěn Antonio Cromartie a poté odešel Jeff Cumberland, Damon Harrison, Jeremy Kerley, Demario Davis, Antonio Allen, Stevan Ridley, Darrin Wallas a Ryan Quigley. V reakci na ukončení kariéry Fergusona prodloužili Jets smlouvu s Benem Ijalanou. Prodloužení smlouvy se dočkal také Bilal Powell, Kellen Davis a Erin Henderson. Bilal Powell bude doplňovat v backfieldu Matta Forteho a nově příchozího Khiryho Robinsona z New Orleans Saints. Mezi další zajímavé posily Jets se řadí Jarvis Jenkins z Bears, Darryl Morris z Texans, Bruce Carter z Bucs, Jeremy Ross z Raiders a Steve McLendon ze Steelers. Právě McLendon by měl v defenzivní lajně nahradit Harrisona.

     Během draftu si ovšem vedli Jets asi nejhůře ze všech týmů ve své divizi, i když měli pár zajímavých picků. OLB Darron Lee je prototypem moderního linebackera, protože je velice rychlý a Jets si musí zvykat na to, že budou muset bránit tight endy Patriots. I když má Lee velký potenciál, tak se bohužel musí ještě hodně učit. Lee je dost malý hráč a je odsouzen pro roli weakside linebackera. Nejhorším pickem Jets byl ovšem určitě QB Christian Hackenberg. Tento quarterback se pod koučem Franklinem extrémně trápil a hrál doslova tragicky. Na college zářil pouze před třemi lety, tehdy ještě pod koučem Billem O'Brienem, který momentálně koučuje Houston Texans. Hackenberg má sice potenciál být jednou starter, ale musí navázat na svou sezónu 2013. Když hraje opravdu dobře, tak připomíná Carsona Palmera. Když ovšem hraje špatně, tak je to další Logan Thomas. Jedinou pozitivní věcí je, že počet jeho interceptions se zmenšil oproti sezóně 2014 o 9, z 15 na 6. Jinak je to ovšem dost špatný pick. Jets mají v tuto chvíli na soupisce dva quarterbacky, kteří jsou projekcí do budoucna a quarterbacka, který je pro duševní zdraví fanoušků Jets doufám minulostí.

     Další tři picky Jets se povedly. OLB Jordan Jenkins může hrát jako 5-technique 4-3 DE. Právě on odvedl většinu tvrdé práce za Leonarda Floyda v Georgii. Jenkins je v tuto chvíli lepší fotbalový hráč než atlet. CB Juston Burris je čistě posilou pro budoucnost. Darrelle Revis má 31 let, Buster Skrine je inside corner a Dee Milliner je při nejlepším nevyrovnaný. Burris bude hrát z počátku své kariéry zřejmě ve slotu, ale postupem času může nastoupit i z kraje. Navíc se hodí do schématu Toda Bowlese. No a třetím povedeným pickem je OT Brandon Shell, který bude zřejmě hrát lépe jako guard. V tuto chvíli je to lepší run blocker, než pass protector.

     Poslední dva picky Jets přinesly Puntera Laca Edwardse původem z Austrálie a WR Charone Peaka. Peake mohl být vybrán klidně výše, proto je pro Jets menším stealem. Peake se může učit od Brandona Marshalla, ale především od Erica Deckera. Charone se dokázal vrátit po zranění ACL a může být receiverem číslo tři, nebo čtyři společně s Devinem Smithem, kterému je svou hrou podobný.