bengals

09.10.2017 06:13

Buffalo Bills 16, Cincinnati Bengals 20

V deštivém nedělním odpoledni na stadiónu Jim Browna v Cincinnati hráči Buffala podali statečný výkon, ale na výhru to nestačilo. Podlehli domácím Bengals rozdílem jednoho držení míče. Ve hře je dlouho udržovaly defenzíva a spectým, bohužel třetí složka týmu - ofenzíva, se do konce zápasu nepřidala. To rozhodlo. Z Ohia si Bills přiváží porážku, zklamání a stín minulosti pro fanoušky. Důležitá prohra s konferenčním rivalem může být počátkem sezónního propadu. Před týmem je ale nyní oddychový week, je potřeba vyléčit zraněné hráče, přeskupit síly a pustit se opět do boje. Go Bills!

Skóre (drive, čas)

1st Quarter
CIN  - TD A.Green 77 yd. pass od A.Daltona (R.Bullock kick) (1-77, 0:10) - video
BUF -  FG S.Hauschka 31 yd. Field Goal (10-72, 4:10)
2nd Quarter
CIN  -  FG R.Bullock 30 yd. Field Goal (12-63, 6:09)
BUF  -  TD B.Tate 12 yd. pass od T.Taylor (S.Hauschka kick) (6-23, 1:34) - video
3rd Quarter
BUF  -  FG S.Hauschka 38 yd. Field Goal (9-51, 4:40)
4th Quarter
CIN  -  TD J.Mixon 5 yd. run (R.Bullock kick) (7-75, 1:59) - video
BUF  -  FG S.Hauschka 28 yd. Field Goal (4-2, 1:38)
CIN  -  FG R.Bullock 29 yd. Field Goal (11-59, 5:26)

Obecný pohled

Hrálo se za špatného počasí. Vytrvalý, občas hustý déšť ale měl být výhodou spíše pro tým Bills. Buffalo mělo v úmyslu se spoléhat na pozemní ofenzívu a v obraně jim deštivé počasí mělo přinést výhodu v pasové hře soupeře při zvýšeném výskytu dropů. Nyní, s odstupem času, můžeme říci, že počasí bylo sice významným faktorem, ale znepříjemňovalo život oběma ofenzívám úplně stejně. Ani jedna z ofenzív nebyla schopna se prosadit běhovou hrou.

Bills narazili na soupeře, který se herně trápí. Quarterback Andy Dalton nehraje v pohodě, během zápasu začal také navíc kulhat, ofenzívní lajna mu nepomáhá tak, jak by si představoval, běhová hra Bengals je v podstatě dysfunkční - zkrátka, není divu, že Bengals byli před utkáním s Bills v krizi s bilancí 1-3. Bills narazili na protivníka, který není ve formě, strádá a byl k poražení. Řeknu to ještě jinak, víc na rovinu: Pokud chtějí Bills postoupit do play-off, měli vyhrát. A to i s ohledem na to, že v NFL se nevyhrává snadno.

Buffalská obrana to neměla jednoduché. Secondary měla za úkol ubránit jednoho z nejlepších wide receiverů v lize AJ Greena. To se jim podařilo přesně napůl. Přinutili ho k fumblu, chytili na něj mířené pasy hned dvakrát, ale na druhou stranu jim AJ Green předvedl, jak lze v zápase nachytat bezmála dvěstě yardů z velkých her. I tak ale defenzíva odvedla svou práci slušně. Zajistila výhru týmu v turnoverech 3-0 a položila tím základ pro výhru týmu. Jen necelých dvacet procet utkání, ve kterých je rozdíl +2 ve ztrátách míče, dopadne ve prospěch více chybujícího týmu. Spectým si také odehrál své, Hauschka byl se svým mikrotýmem opět stoprocentní, WR Brandon Tate velice dobře returnoval a Colton Schmidt odvedl v mokru parádní výkon.

O prohře Bills rozhodla špatná hra ofenzívy. Pokud zazní argument, že chyběly zraněné opory: Glenn, Clay, Matthews..., musíme být spravedliví a přiznat, že pár hodně důležitých ztrát utrpěla také druhá strana míče, tedy defenzíva Bengals. Záskok Bengals si ale uměl poradit lépe než náhradníci v dresu Bills. Ofenzíva nás potopila.

Co tedy konkrétně v útoku nefungovalo?

1) O-line byla hrozná. Impact i protekce. Rick Dennison přišel s úpravami ve schématech bloků, v rozehrávce snapů, v tempování běhové hry a s prací quarterbacka Taylora za O-line. A to nefunguje. Hráči v rotaci nemají potřebnou kvalitu. Starteři nejsou ve formě, nebo je omezují zdravotní problémy.

2) Běhová hra je žalostná. Toto měl být zápas, který označíme jako revamp běhové ofenzívy. Nestalo se tak ani náhodou. Větší část viny spočívá na bedrech O-line, ale ani running back LeSean McCoy není bez viny. Občas působí, jako by nevěděl, kterým směrem se běží kupředu. Po delší době nám na této pozici chybí kvalita za starterem.

3) Pasová hra je při výpadku běhové hry nedostatečná. Jedním z důvodů je absence kvality v obou skupinách catcherů. Pozici wide receiver vedení úplně vyklidilo. Navíc se zranil Jordan Matthews a nováček Zay Jones zatím upustí každý míč, který se na něj vysloveně nepřilepí. S kolenem má problémy TE Charles Clay. Existuje jediný fanoušek NFL, kterého to překvapilo? Clay má pokaždé problémy s kolenem, takže se dalo předpokládat s jistotou téměř hraničící s jistotou, že tomu tak bude i letos. Jediní, kdo s touto variantou evidentně vůbec nepočítali, jsou trenéři Bills. Je to smutné, ale Bills dohrávali zápas tak, že jediní dva schopní receiveři byli tight end Nick O´Leary jako první jasná volba a druhý byl wide receiver Brandon Tate. 

4) Quarterback Tyrod Taylor. No, pokud O-line nefunguje, jak má,  běhová hra je žalostná a pasová hra díky nedostatečnému depthu mizerná, nemůžeme čekat žádné zázraky ani od Taylora. Už jen z toho důvodu, že zázraky od něj nemůžeme čekat, ani kdyby všechno fungovalo perfektně. Za stávající situace můžeme označit předchozí výhry za výborná kouzla, kterým nám nějakým podivným způsobem zajistily, nikoliv Taylor, ale obrana a shoda okolností. Taylorovi se změnilo všechno. Dennison po něm chce něco jiného, než po něm chtěli předešlí koordinátoři. O-line je občas schopna mu poskytnout ochranu, ale není sto zajistit účinné bloky pro běhovou hru. K tomu má vepředu skupinu receiverů, kterou dnes můžeme s klidem označit za bezkonkurenčně nejslabší v celé NFL. No a pokud Taylor přeci jen dobře přihraje, hráči mu ty důležité míče prostě dropnou. Taylor je v lize sedmým rokem a z toho třetím rokem jako starter. Lepší už nebude. Pokud se fanoušci domnívají, že stále ještě může výkonnostně růst, jednoduše se pletou. Názory v táboru buffalských příznivců se den ode dne liší úplně diametrálně. Po prohře s Panthers začali fanoušci požadovat změnu startera na Petermana, po výhře nad Falcons začali fanoušci volat po dlouhodobém kontraktu pro Taylora, a nyní do třetice už opět vzývají nováčka Nate Petermana. Situace se nyní ustálila jasně: nikdo nevíme, co bude, netušíme, jaké jsou plány vedení v sezóně, co bude s Taylorem a zda si Bills půjdou v draftu pro mladého quarterbacka, či zda si zaplatíme ověřeného. Jediné, čím jsem si já osobně jistý, je že žádný quarterback v situaci, v jaké se nachází ofenzíva Bills, by to neměl snadné.

Celkově

Deštivé utkání bylo před nezaplněným hledištěm (52.367 diváků) úplně vyrovnané. Po poločasu 10-10 i na ukazateli skóre. V závěru se soupeři podařilo realizovat prostřednictvím AJ Greena důležité hry, na které ofenzíva Bills nenašla odpověď. Nepomohly ani fumble a dvě intercepce poskytnuté billskou defenzívou. Oslabený útok neměl dost síly.   

Ofenzíva Bills

Odehrála 12 drivů, 67 her. Při nich získala pouhých 221 yardů, což dává průměr 3,3 yardu na hru. Při konverzi třetích downů si tým nepočínal úspěšně - jen 6 z 18 zrealizoval. Do end-zóny Bengals se Bills dostali třikrát, ale jen jednou z toho byl touchdown. Ofenzíva byla na míči dohromady 29:59, takže prakticky přesnou polovinu odehraného času.

Běhová hra

Jedním slovem - zklamání. Celkem jen 82 yardů, žádný TD, 5 prvních downů. Na vině je především O-line, žádné blokovací schéma není účinné nebo účinně provedeno. Spokojit se ale nemůžeme ani s výkony halfbacků. 19 pokusů LeSean McCoye bylo v průměru jen o málo delších než 3 yardy, takže pro tým získal celkově 63 yardu. A pak jen stojí za zmínku Mike Tolbert, který na své tři pokusy zdolal vzdálenost 16 yardů.

V rámci NFL jsou Bills nyní na 16. místě v počtu průměrně získaných yardů (106,6 yd). A jsou až na 28. místě v rentabilitě běhové hry (3,4 yd). To je hodně špatné. Úplně nejhorší je pak situace s průměrným počtem TD na zápas. Tady jsou Bills na děleném posledním místě NFL.

Pasová hra

Tyrod Taylor odehrál zápas s QBR 18,3 a to mluví samo za sebe. Zkompletoval 20 z 37 pasů pro zisk 166 yardů, 1 touchdown, 1 intercepce, 6x byl sackován pro ztrátu 27 yardů.

Nejlepší receiver týmu - tight end Charles Clay (si utrhl meniskus a bude mimo několik dalších zápasů) si připsal 2/3 catche pro zisk 31 yardu. Jeho první náhradník v rotaci Nick O´Leary si vedl velice zdatně. Zkrotil 5 přihrávek ze 6  a získal 54 yardů (v nejdelší hře 19 yardů). LeSean McCoy měl bilanci 6/9 pro 26 yardů. Za zmínku ještě stojí wide receiver Brandon Tate, který chytil, co šlo chytit 2/4 a hlavně si dobře seběhl do end-zóny, kde zachytil přihrávku Taylora pro touchdown. Musíme si ještě připomenout jednu maličkost. Letošní nováček WR Zay Jones bude potřebovat trochu více času, aby si od nás nevysloužil přezdívku Zejdíra Jones. I dobré, správně časované míče pouští z rukou a už to skutečně přestává být úsměvné. V neděli bylo vidět, jak je nervózní z odpovědnosti a když se k tomu přidal vlhký míč, nedivím se, že tu máme u něj statistiku jediná zachycená přihrávka ze šesti.

Defenzíva Bills

Celkově se dá říci, že defenzíva odvedla svou práci poměrně dobře. Byla schopna zadržet běhovou hru soupeře a co se týče toxiku, byla na svých. Pustila sice tři velké hry AJ Greena, ale zase byla schopna vyprodukovat 3 turnovery. Z tohoto hlediska ji můžeme pochválit, protože čelila AJ Greenovi, jednomu z nejlepších receiverů v lize. Je rychlý, vysoký a umí zabojovat o míč ve vzduchu, kde se výborně orientuje. Obraně chyběl LB Ramon Humber, ale Shareece Wright ho výborně zastoupil. Obrana se snažila na QB Daltona tlačit a to se vesměs dařilo. Na rozdíl od Taylora, který občas míč předržel, Dalton se ho zbavoval rychleji, takže byl sackován pouze jednou. Dá se tedy říci, že secondary, která vyprodukovala 3 turnovery hrála průměrný zápas, protože zároveň i hodně ztratila, průměrný zápas odehrála také d-line, která nebyla schopna kapitalizovat svůj tlak na Daltona. Vynikající výkon odvedla záloha, občas museli její hráči hasit chyby secondary (občas tomu bylo i naopak, abych byl spravedlivý) a zcela zamezila soupeři rozvíjet hru v horizontále. Obrana celkově pustila soupeři 388 yardů, 18 prvních downů (konverze 3. downů 6/15), průměr na jednu hru byl 6,1 yardu. Obrana tedy bojovala, je za svůj výkon chválena, dojem kazí to, že je několikrát vyškolil AJ Green.

Běhová obrana:

Soupeř má s touto herní činností vleklé nesnáze a Bills toho byli schopni výborně využít. RB Joe Mixon sice skóroval z blízka touchdown, ale jinak jako první running back nasbíral jen 58 yardů, druhý RB Jeremy Hill skončil se 16 yardy. Z Bills si počínala skvěle celá záloha. Úplně nejlepší ale byl LB Shareece Wright, tradičně výborné výkony podali také Preston Brown a Lorenzo Alexander.

Pasová obrana:

QB Andy Dalton neprožívá nejlepší sezónu. Tohle utkání se mu znovu nevydařilo, ale v konečném účtování může být spokojen a to nejen s výhrou týmu. Dohrál s kompletací 22/36, 368 yardy, 1 touchdownem, 2 intercepcemi, 1 sackem, což mu stačilo na QBR 68,1.

Celý zápas bojovala billská secondary hlavně s AJ Greenem. Byl to těžký, tvrdý souboj, ze kterého se zrodila v konečném účtování remíza. Bills zachytili dva pasy Greena a jednou ho donutili fumblovat, Green předvedl tři toxiky. V rámci jednoho byl přímý touchdown. Druhý vedl k běhovému touchdownu Mixona z BUF 5. Turnovery byly tři: 1. Dlouhý pas na Greena chytil S Micah Hyde, 2. S Jordan Poyer zachytil krátký pas na Greena, 3. A.Dalton poslal pas na Greena, LB Lorenzo Alexander ho tackloval, fumble pokryl S Jordan Poyer, míč returnoval pro 35 yardů na BUF 47. AJ Green ale nachytal 189 yardů a tento individuální výkon rozhodl celé utkání.

Spectým Bills

Hrál spolehlivě. WR Alex Ericksonovy returny byly nebezpečné, ale Bills je pokrývali dobře.

PK Stephen Hauschka byl opět 100 %. FG = 3/3, PaT = 1/1.

WR Brandon Tate žádný míč neupustil a přidal jeden 40 yardový return puntu.

P Colton Schmidt patřil mezi nejlepší hráče utkání. V těžkých podmínkách výborně a hlavně spolehlivě odkopával a dával naší defenzívě k dispozici dlouhé hřiště.

Turnovery

3-1 ve prospěch Bills. INT = Micah Hyde, Jordan Poyer, FUMBLE = Lorenzo Alexander/pokryl Jordan Poyer/

Penalty

Bills 6 penalt - 71yd, ztráta 2 prvních downů
Bengals 6 penalt - 71yd, ztráta 3 prvních downů

Penalty hráčů Bills

1. čtvrtina
2. čtvrtina = J.Hughes (hrubost na QB, 15 yd), ofenzíva (nelegální formace, nepoužito)
3. čtvrtina = D.Dawkins (držení, 10 yd), A.Washington (zakázaný blok, 15 yd), K.Williams (def.držení, 5 yd)
4. čtvrtina = G.Mabin (DPI, 16 yd)

Rozhodčí

R 135 Pete Morelli s
U 92 Bryan Neale
DJ 22 Steve Stelljes
LJ 47 Tim Podraza
FJ 126 Brad Rogers
SJ 41 Boris Cheek
BJ 12 Greg Steed

Komentář k rozhodčím nemám. Penalta na ER Jerry Hughese byla dost přísná. V jednom případě mohli dát trest soupeři, který dohrával QB Taylora za lajnovou čarou. Bengals mají naopak pocit, že jim bylo ublíženo v případě, kdy dostal C.Lawson trest 15 yardů za zalehnutí Taylora. Jenže to není ani náhodou pravda, protože Lawson měl dost času na to, aby se mohl z dráhy odklonit nebo dokonce zabrzdit, tackl za něho dávno dokončil spoluhráč.

Bilance a další zápasy

Bills jsou nyní na děleném prvním místě divize AFC-East se zápasovou bilancí 3-2. Ruku na srdce, to není tak špatné, jak mnozí fanoušci očekávali. Většina z nás, včetně mne, bychom tuto bilanci po 5 odehraných zápasech brali. Jistě, utkání s Panthers mohli v posledním drivu rozhodnout pro sebe a Bengals jsou v takové herní krizi a tak oslabeni, že toho měli Bills využít. Vše je ale možno vnímat také z jiného úhlu. Panthers si zasloužili vyhrát, protože v utkání byli o něco lepší. Bengals měli větší vůli po výhře a měli vynikajícího AJ Greena, kterého sice naše obrana donutila ke třem chybám, ale jinak ji po celý průběh školil. Naše ofenzíva byla navíc neschopná nahradit ztrátu kvality v sestavě, takže nebyla schopna posunovat hru vpřed a pokud už se dostala do red-zóny (3x), nedokázala najít cestu do end-zóny. V těchto dvou utkáních prohráli zaslouženě. A pak tu máme výhru nad Falcons. Jistě, byla zasloužená, ale opět fungovala hlavně defenzíva a útok se na její kvalitní hře hlavně přiživoval. Stejné můžeme říci o zápasu s Broncos. Navíc, v obou případech měli Bills potřebný kousek štěstí a v jejich prospěch šla i většina klíčových rozhodnutí zápasových rozhodčí.

Nyní čeká Bills oddychový week. Pak budou následovat dva domácí zápasy. Prvním soupeřem budou Tampa Bay Buccaneers, druhým Oakland Raiders. Poté jedou Bills k sousedům do New Jersey k utkání proti Jets. Pokud chtějí Bills postoupit, nutně potřebují sérii tří vyhraných zápasů. Je to reálné? Jistě.

V sestavě Bills nyní zeje několik děr. Nejvíce se hovoří o pozicích WR, RB, TE. Prostě všechny problémy jsou spojeny s ofenzívou. Tak to ale není. Největší problém spočívá v O-line. Ta hraje hodně špatně. Pokud nezačne fungovat alespoň průměrně, nebudou provozuschopné ani další pozice. Špatnou hrou trpí celá ofenzíva. V mnoha komentářích fanoušků soustavně narážím na to, že chyba je v Taylorovi nebo že chyba je v receiverech, v poslední době také, že McCoy nehraje dobře. To je sice pravda, ale je to o-line, která je za to u Taylora odpovědna minimálně z 50% a ještě mnohem větší podíl mají na špatných výsledcích běhové hry a tím pádem také LeSean McCoye.

Mělo by vedení doplnit tým v probíhající sezóně na uvedených pozicích? Nedokáži odhadnout zda je správná odpověď ano či ne, ale myslím, že k tomu spíše nedojde. Top-tier hráči jsou na všech zmíněných pozicích přebraní. Jistě, tým by asi byl schopen přeplatit nabídkou prakticky každého hráče, který nemá ve smlouvě klauzuli o zákazu výměny, nebo je franchise hráčem. Bylo by to krátkozraké s ohledem na rozpočet, který byl ještě nedávno v kritickém stavu a navíc by byl každý top hráč neúnosně drahý (týmy by požadovaly úhradu v draft-výběrech) a na to vedení Bills v žádném případě nepřistoupí. Tým chce prostřednictvím draftu vybudovat, picků se dobrovolně nevzdá. Naopak, pokud by se sezóna nevyvíjela příznivě, můžeme se rychle dočkat dalších zásahů do stávající sestavy. Bills by měli určitě zájem se zbavit dražších hráčů, o které by byl v lize zájem.

Během bye-weeku Bills doléčí zranění. Do sestavy se vrátí running back Joe Banyard, který už konečně naplno trénuje. OT Glenn vyztuží levou stranu o-line a OT Dawkins se bude moci vrátit na pravou stranu, kde se cítí lépe. Odpočinutí a vyléčení se vrhnou do série tří zápasů. Už teď vám mohu slíbit, že všechny 3 zápasy Bills budu tipovat takto: Bills - W.

Nejlepší hráči Bills:

Shareece Wright - nejproduktivnější hráč, kvalitní náhrada za zraněného Ramon Humbera, rychle překonal nervozitu a při tacklování byl neúprosný a přesný

Jordan Poyer - pokryl fumble a byl schopen posunout hru, zachytil pas Daltona

Brandon Tate - prosadil se v end-zóně, míč nedropnul, nechyboval ani při returnech odkopů a puntů, nedopustil se žádné minely, jeden punt posunul o 40 yardů až na CIN 24. 

Colton Schmidt - dobrá práce v těžkých podmínkách, dlouhé vysoké odkopy do red-zóny CIN