bucs

20.10.2017 19:36

Week 7 je tu. Buffalo Bills se v nedělním utkání střetnou v domácím prostředí na New Era Field v Orchard Parku s již třetím soupeřem z jižní divize národní konference - týmem Tampa Bay Buccaneers. Bills se vrací na trávníky po oddychovém víkendu (bye weeku) a s řadou uzdravených hráčů. S bilancí 3-2 na zápasy půjdou do utkání v roli mírných favoritů. Pro Bills začíná série čtyř zápasů, které jsou poměrně hratelné. Tři z nich odehraje Buffalo doma.

Utkání začne tuto neděli - 22. října 2017, od 19 hodin SEČ

Hrát se bude v Buffalu, WNY, Orchard Park, New Era Field

Rozhodčím bude R 34 Clete Blakeman s týmem:

U 128 Ramon George
DJ 94 Hugo Cruz
LJ 8 Dana McKenzie
FJ 73 Joe Larrew
SJ 109 Dyrol Prioleau
BJ 17 Steve Patrick

Jakmile letos Buccaneers vytáhnou paty ze svého domovského přístaviště, jejich síla je poloviční. Nyní tedy vyráží daleko na sever do Buffala a navíc jim možná bude chybět kormidelník ofenzívy, quarterback Jameis Winston.

Buccaneers mají nyní bilanci negativní (2-3) a postrádají v přípravě také Winstona, který utrpěl zranění ramena v průběhu utkání s Arizona Cardinals, ve kterém podlehli soupeři 33-38, když už v průběhu zápasu propastně prohrávali 0-31 v průběhu třetí čtvrtiny. Kouč Tampa Bay Dirk Koetter ale nevylučuje, že by mohl Winston vstoupit do zápasu proti Buffalu jako starter, protože dva poslední tréninky absolvoval s limitovanou zátěží. Většinu času v tréninku s první ofenzívou ale strávil zkušený a nám dobře známý quarterback Ryan Fitzpatrick, který za Bills odehrál čtyři sezóny. Fitzpatrick už odehrál v NFL 116 zápasů jako startující quarterback a několikrát pochopitelně nastoupil i proti Bills.

Bills během bye-weeku ztratili dělené první místo v divizi AFC East (s bilancí 4-2 se vyšvihli na čelo bostonští Patriots, kteří v boji o průběžnou první příčku porazili v dramatickém zápase divizní New York Jets 24-17)  a nyní mají možnost se vrátit do hry o první příčku divize. Podle slov kouče Sean McDermotta se připravují na obě možnosti - tedy, že nastoupí jako starter Fitzpatrick a také na druhou variantu, ve které budou čelit mladému quarterbackovi Winstonovi.
"Jameis je schopen se prosadit svou pasovou hrou a také po zemi, no a Fitzpatricka známe dobře, víme co dokáže," říká linebacker Preston Brown, "je úplně jedno, kdo vyběhne na hřiště jako starter, musíme být připraveni a musíme mít dobrý plán protihry."

Jakmile ve zmiňovaném utkání proti Arizoně opustil kvůli zranění Winston hru, Fitzpatrick přihrál spoluhráčům pro zisk 290 yardů, skóroval 3 touchdowny a soupeřům daroval 2 intercepce. Winston přitom od svého příchodu do NFL v sezóně 2015 odehrál 37 zápasů v řadě jako starter.
 

Kouč Koetter médiím sdělil: "Jestli tomu správně rozumím, Winston pro zápas  bude uschopněn lékaři, takže zůstane na našem rozhodnutí, zda ho postavit. Vím, že Jameis je schopen se vypořádat s bolestí a dokonce i zůstat na té herní úrovni, jak jsme u něho zvyklí. Jenže to úplně nejdůležitější v našem zvažování je, zda nebude ohrožen jeho zdravotní stav z dlohodobého hlediska."

I v případě, že Bucs nepostaví Winstona jako svého startovního quarterbacka, stále mají dost důvěry v jeho schopnost zastat roli náhradního quarterbacka v utkání. Ryan Griffin se zranil během přípravných předsezónních utkání a nebude k dispozici až do weeku 9. Navzdory tomu nejsou Bucs nuceni se poohlížet po dalším quarterbackovi, pro průběžný záskok. 

QB Ryan Fitzpatrick hrál již za 6 dalších týmů NFL, včetně Buffalo Bills (v letech 2009-12, jeho bilance byla 20-33). 
"Tohle je přesně ta situace, kvůli které je dobře mít zkušeného náhradního quarterbacka," říká Koetter, "hráče, který nepotřebuje zvláštní zacházení při tréninku, zvláštní čas, který by mu musel Jameis věnovat z toho svého. Hráče, který chápe svou roli za mladým quarterbackem v herním vývinu. Stačí mu pár snapů před zápasem s ofenzívou a na hřišti předvede to, co se o něj očekává, kus pořádné profesionální práce."
 

Sezóna Buccaneers se ale letos nevyvíjí úplně podle představ vedení, fanoušků a potažmo hlavního kouče. Ve druhém zápasu sezóny Bucs herně zcela propadli a prohrávali s Vikings už 3-28 ve třetí čtvrtině, aby pak jen zmírnili prohru 17-34. Průběh utkání s Arizonou byl hodně podobný. Opět velká ztráta v prvních třech částech zápasu a parciální zmírnění prohry v garbage time.
Co by měl tým udělat odlišně? 
Kouč Koetter připomíná trochu v žertu a bez úsměvu: "Nesmíme zmeškat odlet letadla. Prostě děláme věci, které dělá jen špatný tým. A právě nyní jsme my ten špatný tým."
"Ponaučení je jasné, musíme začít hrát dříve. V poslední části hry se měníme na dravou, nebezpečnou tlupu, ale to neplatí pro začátky zápasů. A football se hraje na čtyři čtvrtiny, nikoliv jen na jednu poslední. Prostě musíme se dostat do tempa rychleji."

Obrana Tampa Bay dostane posilu, linebackera Kwon Alexandera, který týmu chyběl v posledních 4 utkáních kvůli problémům se šlachami. Pokud k těmto zápasům připočteme čtyři další, ve kterých Alexander stál kvůli suspendaci na konci jeho nováčkovské sezóny 2015, máme tu osm zápasů, z nichž Tampa Bay uspěla pouze v jediném. Čili 8 utkání bez Alexandra v sestavě = bilance 1-7. Alexanderův návrat do sestavy zkompletuje linii linebackerů do plné síly. Lavonte David, který vynechal dvě utkání kvůli zraněnému kotníku v posledním zápase returnoval 21-yardový fumble pro touchdown. 

Bills jsou zatím příjemným překvapením tohoto ročníku. V pěti utkáních povolili soupeřům skórovat pouze 74 bodů (průměr 14,8 bodu na zápas), což je řadí na čelo NFL. 
Kouč Sean McDermott ví o všech silných stránkách svého týmu, ale nadále říká, že hlavní objem práce je stále ještě před týmem.
"Když jdete do boje proti těm nejlepším, vaše slabiny se ukáží a každá chyba vynikne," říká, "pro nás je to hlavně příležitost, ze které se můžeme hodně naučit."

McDermott připomíná, že se zásadním způsobem musí zvýšit produktivita běhové hry. Ta je nyní na 3,4 yardu na pokus. První running back týmu LeSean McCoy (279 yardů od začátku sezóny) má dokonce průměr na pokus ještě o něco horší - 3,2 yardu. Navíc nadále zůstává bez touchdownu.
"Potřebujeme to prolomit a skórovat," říká McCoy, "je načase s tím pohnout a já musím být u toho a pomoci s tím."
Quarterback Tyrod Taylor za poslední 2 sezóny naběhal dohromady přes tisíc yardů, ale letos se zatím vyhrabal na pouhých 121 yardů. Zkompletoval 62,5 % svých pasů a zajistil týmu šest touchdownů oproti dvěma intercepcím. 
"Tyrod měl několik skvělých dní, ve kterých předvedl play-off kalibru," chválí ho McDermott, "chceme vidět jak se v průběhu sezóny ofenzíva krok za krokem zlepšuje, jak roste její výkonnost. Pro mne je nejdůležiější, aby útok byl efektivní a dokázal posouvat soustavně míč. To je to, na čem mi skutečně záleží. Je úplně jedno, zda se ofenzíva posouvá po hřišti běhovou či pasovou hrou."

Pokud by se podařilo Bills zvítězit, připsali by si třetí domácí výhru v řadě a to by všechny povzbudilo. Když hráči vchází na stadión míjí nápis, který dal McDermott vylepit tak, aby ho hráči měli na očích. Stojí tam: "Defend our Dirt", což v překladu znamená "chraňte si svou zem", ale také zároveň "chraňte si svou prostotu", čili ještě jinak: "zůstaňte nohama na zemi a bojujte o každou její píď". 
"Oni vědí, co to znamená," podotýká McDermott, "na tomhle hřišti bylo prolito spousta potu, tento tým je naplněný úsilím, nejen dnešních hráčů, ale i těch z dříve a také všech lidí kolem, počínaje fanoušky."

"Je úplně jedno, na jakého narazí Bills quarterbacka, před týmem stojí obtížný úkol. Čeká na nás silný soupeř, kvalitní tým, který má široký arsenál zbraní napříč celým hřištěm. Pro nás je to další výzva. Budeme v domácím prostředí, těšíme se, že nastoupíme znovu před našimi fanoušky."

---------------------------------------

Zdravotní stav týmu:

Nenastoupí
TE Charles Clay – koleno
LB Ramon Humber – palec

S otazníkem
CB E.J. Gaines – tříslo
CB Leonard Johnson – šlachy
WR Jordan Matthews – palec

Klíče k výhře:

1) O-line

Vše nasvědčuje tomu, že ofenzívní lajna nastoupí v neděli takto:
Cordy Glenn - Richie Incognito - Eric Wood - Vlad Ducasse - Dion Dawkins/Jordan Mills
Upřímně vzato, způsob, jakým ji Rick Dennison využije v běhové hře, bude určující pro její úspěch. Bills momentálně patří k nejhorším běhovým formacím v celé lize. Důvodů je hodně, ale hlavní spočívá na změnách, které naordinoval týmu Dennison. Změna blokovacího schéma je výrazná, otvíranými koridory se do boxu nedostávají naši running backové, naopak tyto díry slouží k průnikům passrushe z druhé vlny a hráčům, kteří cíleně špehují předávku. Do blokovacího schématu je potřeba urychleně zapojit další blokující hráče - fullbacka, slotového receivera či tight enda. Bohužel, nejlepším blokujícím tight endem v loňském týmu byl Charles Clay, který letos slouží jako první cíl pro pasovou hru. Nejlepším blokujícím wide receiverem (možná v celé lize) byl Robert Woods, který dnes už hájí modrožluté barvy Rams a žádný jiný receiver v týmu Bills není schopen zastat jeho roli na dostatečné úrovni. Poslední možností je tedy fullback. Zapojení fullbacka je zatím neúspěšné, pokud je na hřišti, slouží jako protektor Taylora, či jako cíl nakrátko pro nouzové řešení situace. O-line si bude muset umět poradit sama. Úkolů bude mít nad hlavu. V pasové hře bude muset zajistit Taylorovi dostatek času pro náběh nejhorší skupiny receiverů v celé lize a patrně nejhorší za poslední dvě dekády Bills.  Rozhodne ale v první řadě běhová hra. Statistika Bills od roku 2015 je poměrně jasná: Pokud Bills naběhají 115 yardů a více, mají zápasovou bilanci 16-8, pokud získají méně než 115 yardů, jejich bilanci to zásadním způsobem poznamená: 2-11.

2) Tyrod Taylor

Bude ze sebe muset vyždímat všechny psychické a tentokrát i fyzické síly. Bude muset přijmout zásadní rozhodnutí, kdy se pokusit o dlouhé hody na své receivery v dlouhých nábězích. Pokud se o žádné nepokusí, hřiště se pro ofenzívu Bills nepřekonatelně zhustí obránci. Hru bude muset Taylor s Dennisonem pečlivě vyvažovat. Vůbec nebude na škodu, pokud se Taylor pokusí získat některé důležité downy po vlastních, a to navzdory tomu, že Bucs budou na tuto variantu jistě dobře připraveni. Taylor nemá k dispozici potřebnou munici, navzdory tomu požadujeme jediné: musí překročit svůj stín a tým dotlačit k výhře. 
Pozitivní na celé věci je to, že se zatím extrémně daří Hauschkovi ve spectýmu. Zásadní úkol pro Taylora tedy je: dotáhnout ofenzívu na pomezí TB 35 a nechat kopat Hauschku FG pro 3 body. 

3) Receiveři Bills

Já ani nevím, kde začít, protože mám pocit, že při výčtu kvality jsem na začátku a zároveň rovnou na samém konci. Bears se rozloučili s Deonte Thompsonem a Bills ho v týdnu podepsali. Zatím není jisté, zda získá Thompson snapy v ofenzívě. Můžeme předpokládat, že by mohl suplovat roli WR Brandon Tatea, převzít od něho roli returnera a tím by ho mohl uvolnit plně pro ofenzívu. Bills jsou ale momentálně v tak tíživé pozici, že bych se ani nedivil, kdyby Thompson nastoupil také v ofenzívě. Zatím není úplně jisté, zda léčení WR Jordan Matthewse probíhá tak rychle, jak by ofenzíva Bills potřebovala. Od poloviny týdne trénuje. Oficiální zpráva je, že se o jeho případném startu rozhodne v den zápasu. Nezbývá věřít, že některý z wide receiverů nás překvapí (spíše bude šokovat) a bude schopen stát se kvalitním cílem, přes kterého potáhne Taylor svou pasovou hru. Pochopitelně si nejvíc slibujeme, že by to mohl být jeden z dvojice Holmes - Jones, ideálně právě nováček Zay Jones. 
Mezi tight endy je situace stejně kritická jako mezi wide receivery. Tým postrádá poziční hloubku, takže nejlepší volbou nyní je Nick O´Leary.
To vše zní jako umíráček. Zádušní mši budeme ale sloužit až po utkání.

4) Defenzíva a spectým

Ofenzíva si může dovolit desítky přešlapů, pochybení a selhání. To samé ale nemůžeme povolit billské defenzívě a billskému spectýmu. Spectým musí být stoprocentní ve všech činnostech: kopech, pokrývání returnů, v returnech by pak vůbec nevadilo, pokud by spectým přihodil pár procent nad plán.
Defenzíva nesmí povolit Bucs víc než 17 bodů a pokud možno, mohla by i zaskórovat. Ano, vím, chci toho dost. Ofenzíva týmu je ale natolik oslabená, že průměrný nebo jen lehce nadprůměrný výkon defenzívy nebude na výhru v utkání stačit.

Zdravotní stav týmu:

Nenastoupí
S Josh Robinson - OM-protokol
DE Ryan Russell - rameno
 

S otazníkem
LB Kwon Alexander - šlachy
DE Robert Ayers - koleno
LB Lavonte David - kotník
LB Adarius Glanton - šlachy
DE Noah Spence rameno
S Keith Tandy - kyčel
S T.J. Ward - kyčel
QB Jameis Winston - rameno, poslední zpráva z pátka je, že nastoupí

Předchozí utkání:

@ Dolphins - odloženo
vs Bears - W 29-7
@ Vikings - L 34-17
vs Giants - W 25-23
vs Patriots - L 19-14
@ Cardinals - L 38-33

Tampa Bay má zatím bilanci 2-3 a bude ještě dohrávat svůj zápas s Miami Dolphins, který byl kvůli hurikánu během prvního weeku odložen.

Poslední dva zápasy Buccaneers prohráli. V domácím prostředí svedli vyrovnanou bitvu s New England Patriots, když ještě posledním drivem útočili na výhru. Oproti tomu v zápasu s Arizona Cardinals dostávali od začátku tvrdou lekci a svému soupeři povolili prvních 5 skórování (z toho 4 touchdowny) bez odpovědi.

Tým předvádí nevyrovnané výkony a defenzívní koordinátor Bucs, Mike Smith, také říká: "My jsme jednou nahoře a jednou dole jako nějaký šílený jo-jo. Musíme být trochu vyrovnaní ve výkonech." Smith také ví, že první, co musí jeho tým udělat, je zastavit běhovou hru Bills. Statistika Bills od roku 2015 je poměrně jasná: Pokud Bills naběhají 115 yardů a více, mají zápasovou bilanci 16-8, pokud získají méně než 115 yardů, jejich bilanci to zásadním způsobem poznamená: 2-11.

Tipy na výsledek

Favoritem jsou podle centra ESPN Bills (Bills 61,1 %, Bucs 38,6 %, remíza 0,3 %).

Experti na ESPN se všichni shodli a favorizují Bills, jedinou výjimkou je Mina Kimesová, která sází na Buccaneers.

Experti na CBS se vzácně shodují a domnívají se, že vyhrají Bills. Fanoušci tipují Bills (Bills 85%, Bucs 15%).
Pete Prisco tipuje výhru Bills 26-24 a k tipu dodává: Bucs hrají druhé utkání za sebou venku a to je špatné. Ještě horší ale je, že nehrají dobře a navíc je zraněný Jameis Winston. Bills se vrací z oddychového weeku, takže jsou odpočinutí. A to je důležité. Buffalo těsně vyhraje.

NFL.com - Elliot Harrison tipuje Bills 23 - Buccaneers 13.

Můj odpovědný tip je:

Bills potřebují uspět alespoň částečně v ofenzívě. Musí se dostat na dostřel bukanýrského háčka. A minimálně jednou musí skórovat touchdown, protože jen s field góly zápas nevyhrají. Vše rozhodne úspěšnost běhové hry Bills. A jako vždy také celý seznam maličkostí. Zranění, štěstí a smůla. Ve prospěch Bills hrají tři věci: Bills se vrací po odpočinku a budou mít více sil, Bills hrají doma a diváci jim vytvoří výborné prostředí, Jameis Winston sice bude hrát, ale jeho výkon logicky nemůže být stoprocentní.

Bills vyhrají: Bills 19, Buccaneers 16