bucs_rev

24.10.2017 19:26

Obecně

Buffalo Bills nastoupili k utkání s Tampa Bay Buccaneers na prakticky vyprodaném stadiónu New Era Field před 68.561 diváky (94% kapacity). Počasí se vyvedlo, příjemné podzimní, teplo ale ne horko - ideální footballové podmínky. 
Jednalo se o střetnutí týmů z různých konferencí. Bills si zatím v konfrontaci s NFC South vedli průměrně. Jedno utkání (s Panthers) prohráli, druhé utkání (s Falcons) vyhráli. Oba týmy šli do utkání v odlišném rozpoložení. Buffalo Bills dva domácí zápasy vyhráli, TB Buccaneers své dva zápasy na venkovních stadiónech prohráli. Bucs v předchozím týdnu dostali nakládačku od Arizony (skórovali v době, kdy o osudu zápasu bylo rozhodnuto), Bills měli oddychový víkend. 
Bills potřebovali výhrou dokázat, že jsou na správné cestě při snaze o postup do play-off (z prvních šesti utkání vyhráli minimálně ve čtyřech teprve počtvrté během 17-ti letého období bez PO). Bucs nutně potřebovali vzpruhu z venkovního zápasu a chtěli se dostat na .500, protože v případě prohry by se jejich šance na postup zásadním způsobem snížily a byla by to jejich třetí prohra v řadě.

Dosavadní výsledky ukazovaly, že Bills se budou spoléhat na svou defenzívu, které byla nejlepší z hlediska obdržených bodů v celé NFL a těžko se budou prosazovat v ofenzívě, která je protipólem obrany na mapě NFL. U Buccaneers je situace přesně opačná. Mladý quarterback Jameis Winston podává dobré výkony a mohl se spolehnout na výborné receivery a solidní běhovou hru, oproti tomu obrana červenočerných pirátů patří k nejhorším v celé lize.

Většinu první půle Bills kontrolovali vývoj utkání, ale nebyli schopni bodově odskočit, protože ofenzíva Bucs si dokázala poradit s billskou obranou a ofenzíva domácích nedokázala využít řadu příležitostí. Jednou selhal také spectým při exekuci FG a v samém konci poločasu si neuměli Bills poradit s časem a propásli výbornou příležitost pro zahrávání FG z výhodné vzdálenosti. Ve druhé půli pak Buccaneers ještě přidali v ofenzívě a donutili vyhlášenou billskou obranu k řadě chyb. Překvapivě dobře si vedla také billská ofenzíva, která si věděla rady s opravdu velice slabou obranou Bucs. 

O osudu utkání tedy rozhodly chyby, maličkosti a trocha štěstí. To vše pracovalo na konci zápasu ve prospěch Bills a quarterback Tyrod Taylor dovedl tým k rozdílovému FG na konci zápasu. 

Vývoj zápasu

Na utkání bylo velice zajímavé, že se dařilo od začátku zápasu oběma ofenzívám, první neúspěšný drive byl pátý v podání Bucs (skončil fumblem) a až teprve sedmý drive skončil pro útočí tým puntem. 
V prvním poločase skórovali touchdownem jen hráči Bills (první běhový TD L.McCoye v sezóně) a vedli 10-7.

Když se na začátku druhého poločasu podařilo přidat Bills druhý TD (výborný pas Taylora na TE L.Thomase), vypadalo to, že o osudu utkání je prakticky rozhodnuto. Bucs se ale dokázali vrátit do hry a jejich velkou předností byla hlavně pasová hra, která se opírala o dobrou práci QB Winstona za O-line a prvotřídní výkony receiverů: tight endů OJ Howarda a C.Bratea a wide receiverů M.Evanse a D.Jacksona. Ti byli schopni utkání otočit ve svůj prospěch třemi touchdowny a prokázali zřetelně, že ani nejvýkonnější obrana v lize není tak úplně bez slabin. V závěru zápasu ale vedl Taylor drive za vyrovnání stavu, na konci drivu znovu stál running back L.McCoy a pak se znovu, jako už od sezóny mnohokrát, postarala o úspěch defenzíva. Nováček, cornerback T.White, si vynutil fumble na A.Humphriesovi na TB 33 yd. O rozhodnutí se postaral PK S.Hauschka, který se tentokrát už nemýlil. 

Ofenzíva

Odehrála 67 her v 11 drivech. Drivy byly vesměs dlouhé a úspěšné: 1. poločas: FG, TD, FG-pozice, Punt, FG-pozice (nezvládnuto časově), 2. poločas: TD, Punt, FG, fumble, TD, FG

Celkově získali Bills v ofenzívě 434 yardů (6,5 yardu na hru), 23 prvních downů, 4. down zahrát nezkoušeli, ale jejich úspěšnost při konverzi 3. downů byla 10 ze 16. Do red-zóny se dostali celkem pětkrát a z toho ve dvou případech zakončili drive touchdownem. 

Taylor si vysloužil QBR 75,0 za kompletaci 20/33, pro 268 yardů, 1 touchdown, žádnou intercepci či fumble. Jednou byl sackován, ale je potřeba to vnímat také tak, že Buccaneers mají nejméně výkonný passrush s jakým byli Bills zatím konfrontováni. Taylor podal velice dobrý výkon. Tady je potřeba připomenout, že měl už dopředu výborné alibi pro případ, že by se mu nepodařilo utkání zvládnout. Bills v předchozích zápasech postrádali sílu v běhové hře. O-line si neuměla vytvořit tlak na LoS a nezvykle špatně se dařilo využívat vzniklých mezer jako výhody pro prosazení vlastní hry. Taylor také přišel o svůj nejkvalitnější cíl pro pasovou hru: TE Ch.Claye. To vše mělo zapříčinit kolaps billské ofenzívy. K tomu ale nedošlo, Taylor vedl drivy velice dobře, pokud bylo potřeba, dokázal se sám ujmout role running backa, při scamblech si počínal odpovědně, ale oproti předchozím utkáním nepostrádaly důraz a tlak na zisk yardů. V některých případech byl Taylor ochotný přijmout jistou míru rizika při dohrávání běhů. Taylor má nálepku quarterbacka, který pokud prohrává, není schopen vést tým za výhrou v závěrech vypjatých utkání. Tentokrát ale vedl dlouhý drive na konci zápasu za srovnáním stavu a byl úspěšný. Taylor se patrně nejvíce zasloužil o výhru Bills a předvedl jedno z nejlepších představení v dresu Bills za celou dobu působení v Buffalu. 

Pozorně jsme sledovali hlavně výkony O-line, protože souboj na LoS měl rozhodnout celý zápas. Rozhodně musím vyzvednout výkon LT Cordy Glenna, který se vrátil po zranění, jeho přínos pro tým byl několikrát v médiích zpochybněn (ovšem nikoliv na oficiálních stránkách či z jiných zdrojů blízkých vedení klubu). Glenn odehrál 58 ze 68 snapů, byl téměř bezchybný a umravňoval každého běžce na levé straně, který proti němu sestavou narotoval. Byl silný v prosazování běhové hry a téměř bezchybný při protekci. Velmi solidně si ale počínal i C Eric Wood, své soupeře přehrával. R.Groy sice nastoupil jen do 15 snapů, ale je požehnáním mít takhle univerzálního hráče. Hodně se diskutovala situace na pravé straně billské ofenzívní lajny. V.Ducasse a J.Mills odvedli průměrnou práci proti podprůměrnému passrushi protivníka. A to stačilo.

Běhová ofenzíva

173 yardů na kontě plus 2 touchdowny L.McCoye. O-line Bills hodně tlačila vpřed, jednu chvilku fanouškům Bills zatrnulo, protože ze hry odešel Richie Incognito, ale o pár her později se vrátil zpět. Nejvíce příležitostí se nám předvést dostal L.McCoy na 23 pokusů naběhal 91 yardů, skóroval své první dva touchdowny od začátku sezóny, jeho nejdelší běh měřil 23 yardů, bohužel si v poslední části hry připsal také fumble, který se podařilo pokrýt soupeři, který získal v té chvíli na hřišti výrazně navrch. Nejdelší běh ale předvedl quarterback Taylor, který posunul hru o 26 yardů a získal první důležitý down. Celkem nasbíral 53 yardů. HB Mike Tolbert ukázal slušnou efektivitu, když na pouhé 3 pokusy týmu posloužil ziskem 29 yardů.

Běhová ofenzíva byla patrně rozhodující ve vývoji celého zápasu. Soupeř se na ni nemohl spolehnout, zatímco Bills si z ní připsali 9 prvních downů (Bucs pouhé 4).

Pasová ofenzíva

Před utkáním vzbuzovala ve všech fanoušcích největší obavy. Ty se naštěstí nenaplnily, ale je potřeba přihlédnout k tomu, že secondary Bucs je patřičně rozklížená, v předchozích zápasech to dokázaly také jiné týmy. Horší pasovou obranu v celé lize mají už jen Indianapolis Colts a New England Patriots. 

Vedení týmu se povedl mistrovský kousek, když do týmu přivedlo wide receivera Deonte Thompsona, které těsně předtím vyřadili z týmu Chicago Bears. Thompson předvedl několik vynikajících her, několikrát se uvolnil a pokud na něj Taylor hodil přihrávku, dokázal ji výborně chytit a ještě byl schopen přidat další yardy. Celkem sice zachytil jen 4 catche, ale to stačilo na zisk 107 yardů, připsal si také nejdelší hru zápasu - 44 yardů v nesmírně důležitý okamžik drivu, kterým se snažili Bills vyrovnat vedení Bucs v poslední čtvrtině hry. 
Znovu spolehlivě se vedl tight end Nick O´Leary, který chytil 2 pasy pro 58 yardů (32 nejdelší) v důležitých momentech. 
Vynikající catch ukázal také TE Logan Thomas, skóroval touchdown po pasu od Taylora na vzdálenost 22 yardů.
Na začátku utkání se ukázal také WR Jordan Matthews, o jehož startu se rozhodlo až v den zápasu (2/3, 10 yardů). 
Důležitou hrou se blýskl také RB Taiwan Jones, který si 11-yardovým pasem vybojoval první down.
Opět se příliš nedařilo WR Zay Jonesovi. Celkem byl cílen 9x (byť se jednalo často o zahozené míče) a na kontě má pouze 2 chycení pro 11 yardů.

Celkově můžeme říct, že pasová ofenzíva Bills nebyla slabinou, v kombinaci s dobrou běhovou hrou představovala pro soupeře velkou hrozbu. Bills získali 261 yardů, 13 prvních downů a pochopitelně skórovali touchdown.

Defenzíva

Defenzíva nám připravila mírné zklamání. Dokázala si sice poradit úspěšně s běhovou hrou Buccaneers, ale byla totálně ničena středně dlouhými a dlouhými pasy J.Winstona. Nebyla schopna se vypořádat s třetími downy protivníka, který úspěšně realizoval 6 z 10 pokusů o konverzi 3. downu. Pochopitelně, Bills mají několik zraněných hráčů a není snadné je nahradit. Někteří hráči z druhého sledu ale vyprodukovali klíčové obranné hry utkání: DE Ryan Davis a LB Matt Milano - oba si vynutili fumbly na soupeřích, které se podařilo billským hráčům pokrýt. Passrush vyvíjel dobrý tlak na Winstona, ale on je velice pohyblivý QB, takže se mu podařilo většinou z pasti uniknout. Buccaneers uhráli 447 yardů, získali v 11 drivech 27 prvních downů. Dva pobyty ze tří v red-zóně zužitkovali k zisku touchdownu.

Běhová obrana

Zahrála velice dobře. V 25 pokusech Bucs naběhali pouze 69 yardů, což dělá průměr 2,8 yardu na hru. Nejdelší hru, 11-yardovou, předvedl RB D.Martin. V zastavování běhové hry si nejlépe počínali LB Preston Brown a LB Lorenzo Alexander.

Pasová obrana

Ta rozhodně stojí za větší rozbor. QB Jameis Winston odehrál slušné utkání, 384 yardů, kompletace 32/44, 3 touchdowny, 1 intercepce, 1 fumble se ztrátou míče, 1 sack pro ztrátu 8 yardů = to vše mu vyneslo QBR 85,0. Svou hru opíral hlavně o dva mimořádné útočníky:
TE OJ Howard, 6/6, 98 yardů, 2 TD
WR M.Evans, 7/10, 88 yardů, 1 TD
Největší zbraní Bills byl DE Jerry Hughes, který sice nevyniká extra statistikami, ale neúprosně tlačil na Winstona, občas ho museli vykrývat dva hráči soupeře. Výborně si vedl také nováček WLB Matt Milano, který v první půli zachytil intercepci, která by vedla k zisku bodů, pokud by Bills správně řešili hospodaření se zbývajícím časem do poločasu. Vůbec se nedařilo LB Lorenzo Alexanderovi, který v coverage totálně hořel. Pravidelně se pokoušel vyrazit vpřed na rychlou zteč, ale pak se musel obracet a hasit situaci při krytí náběhů do uvolněných zón. Byl to hrozný pohled. Zápasem se opravdu protrápil.
Spokojeni ale nemůžeme být ani s hráči secondary. Ti se také tentokrát nevyznamenali. Své si odehrál nováček Tre´Davious White, který nastoupil do všech snapů zápasu. Dobře si vedl J.Poyer, který tentokrát byl úspěšnější ve srovnání s kolegou M.Hydem a několikrát za propadajícího kolegu musel zaskočit. Ve hře propadli cornerbackové - L.Johnson, který je možná více než solidní nickel, ale jeho způsobilost při plném záskoku je tímto výkonem hodně zpochybněna a S.Wright, kterému zápas nevyšel ani málo, WR M.Evans a D.Jackson si s ním dělali, co chtěli. Výkon děs-běs. 

Spectým

Spectým si odehrál svoje, Bucs nevraceli výkopy ani punty. Velmi dobré returny výkopu ukázal WR Brandon Tate, ale ani v jednom případě nedoběhl až na BUF 25, takže je nemůžeme považovat za zisk. Punty Bills nevraceli, vše odmávnuto či ponecháno osudu.
PK Stephen Hauschka kopal 4 FG.  ano z 25 yardů, ne z 41 yardů, ano z 52 yardů, ano z 30 yardů. PaT 3/3.

Turnovery

Celkem: TB 3, BUF 1
Intercepce - M.Milano zachytil pas Winstona na TE C.Bratea
Fumbly -  TB 6 - 2 pokryto Bills (T.White, L.Johnson), BUF - 1, L.McCoy ztratil míč na TB 48.

Penalty

TB  =  5/55
BUF  =  4/35

Penalty hráčů Bills

1. čtvrtina
2. čtvrtina
3. čtvrtina = L.Johnson (hrubost), D.Dawkins (ruce), D.Thompson (ulívka snapu)
4. čtvrtina = M.Dareus (předčasný průnik)

Koučing

Ofenzíva nezvládla konec prvního poločasu. Milano získal míč intercepcí 23 sekund do konce první části hry. Bills se nacházeli na TB 26, tedy v bezproblémově dokopové vzdálenosti od buccaneerského háčka. První hrou se posunuli pasem Taylora na McCoye na TB 18 a použili svůj poslední time out. Zbývalo 11 sekund, jedinou reálnou variantou do hry tedy bal pas do end-zóny, to ale Bills neudělali, zvolili hru na kratší vzdálenost - přihrávku na Jordan Matthewse, který ji zkompletoval, nicméně CB R.McClain tackloval Matthewse na hřišti a tomu se nepodařilo vystoupit z hrací plochy. Dříve než byla nová rozehrávka spiknuta, vypršel čas a Bills přišli o příležitost zahrávat FG, který by z bezprostřední vzdálenosti Hauschka pravděpodobně dal. Totální selhání při práci s časem.
Bills také dvakrát přišli o timeout - budiž, jednou ztratil Wood botu, ale podruhé prostě vázla komunikace mezi hráči a koordinátorem. Podobné maličkosti rozhodují zápasy a tohle jsou problémy, kterým by Bills měli předejít i v přípravných utkáních, natož v sedmém weeku řádné sezóny.

Rozhodčí

R 34 Clete Blakeman s týmem:

U 128 Ramon George
DJ 94 Hugo Cruz
LJ 8 Dana McKenzie
FJ 73 Joe Larrew
SJ 109 Dyrol Prioleau
BJ 17 Steve Patrick

Žádný postřeh ani komentář momentálně nemám. 

Bilance a další zápasy

Bills jsou nyní na bilanci 4 výhry a 2 prohry. Stačí jim to na dělené druhé místo v divizi. V tabulce play-off týmů zaujímají Bills pátou, postupovou, příčku.
V příštím weeku hrají Bills znovu v domácím prostředí. Utkají se s konferenčním rivalem týmem Oakland Raiders. To bude mimořádně důležité utkání, protože Raiders stále chovají naději na úspěšnou sezónu. K dispozici navíc budou mít 3 dny odpočinku navíc. Do sestavy se jim vrátil quarterback Derek Carr a na výkonu to bylo okamžitě znát. Bude chybět ex-billský running back Marshawn Lynch, který vyfasoval trest ve hře za inzultaci rozhodčího plus jedno utkání nucené absence navíc.
Bills potřebují nutně, aby se do sestavy vrátil v plné síle EJ Gaines, který je pro fungování secondary patrně nezbytný.