Clashistory 2015 Week 10

16.11.2015 16:23
Buffalo, Ralph Wilson Stadium, 13.listopadu 2015
Návštěva:  78.160 diváků  (95% kapacity)
Teplota 16°C, zataženo
Rozhodčí: Brad Allen

 
     Rex Ryan se vrátil na místo svého šestiletého předchozího působení, stadión v Meadowlands a při prvním zápase proti svým zelenobílým byl úspěšný. Může za to poděkovat hráčům celého týmu, neboť vybojovali těžkou bitvu s herně i takticky velice vyspělým soupeřem, který navíc nese všechny známky předchozího působení Ryana a vychází z prakticky shodné herní folosofie. To vše bylo k vidění během čtvrteční noční předehrávky desátého kola NFL.
     Bills byli schopni pod dohledem Ryana v obraně vzdorovat Jets po většinu zápasu a nepřipustili, aby se quarterback Ryan Fitzpatrick prosazoval a zároveň dokázali minimalizovat úspěchy běhové hry soupeře, dále pak byli schopni prosadit se bodově při hře spectýmů a pár úspěchů si připsala také ofenzíva, což v konečném důsledku vedlo k výhře 22-17.

     Ryan byl na konci minulé sezóny z Jets po šesti sezónách propuštěn a v lednu vstoupil do služeb Buffala. Nyní měl zájem se sportovně pomstít, fanoušci Jets přivítali svého bývalého kouče mohutným bučením a Ryan si zaslouženou výhru pořádně užil. Jeho obrana mu nadělila dvě zachycené intercepce, pokryla vynucený fumble a během závěrečného tlaku Jets dokázala čtyřikrát za sebou zastavit ofenzívu rivala v bezprostřední vzdálenosti od své end-zóny. Když se pak prosadil v posledním pokusu Jets zachycením intercepce defenzívní back Bacarri Rambo, Ryan radostí odhodil sluchátka a spustil nadšené oslavy týmu za lajnou.

"Povím vám pravdu," řekl Ryan po zápase k odmítavé reakci fanoušků Jets na něj, "bylo to jako když vám dá košem holka, kterou máte rádi. Víte jaké to je, každý z vás už někdy od nějaké holky dostal kopačky. Musíte se s tím srovnat a musíte jít dál, a i když vám pak zavolá, nevrátíte to zpátky."

     Ryan obdržel ten pomyslný zpětný telefonát ve chvíli, kdy Duke Williams vrátil na 19 yardů do touchdownu return výkopu. Další telefonát přišel, když nováček Karlos Williams skóroval 26-yardový pas od Tyrod Taylora a připomenout je také potřeba 3 field góly place kickera Dan Carpentera (ovšem Carpenter znovu neproměnil jeden PaT). Bills se tak posunuli na bilanci 5-4, dorovnali výsledkové postavení svého soupeře a uštědřili diviznímu rivalovi třetí porážku z posledních čtyřech utkání. Zároveň se rázným způsobem znovu zapojili do bojů o jedno ze dvou míst zajišťujících postup do play-off bojů.

     "Naši chlapci neochvějně stáli na svých pozicích a udrželi je mimo end-zónu," řekl Ryan, který se mimochodem neukázal na hrací ploše během předzápasové rozcvičky. "Cítil jsem se dnes divně. Dvě věci na mne dopadly v souvislosti s tím, že už nejsem trenérem Jets: po svém příchodu jsem se díval na nesprávnou stranu hřiště, než bylo naše místo, prostě tam, kde jsem strávil šest let trénováním zelenobílý. Tak se podívám na druhou stranu a tam jsou hráči v rudých dresech, u těch modrých bych se ještě jakž takž chytal, a to je můj tým."

     Ofenzíva Buffala nepředvedla žádný extra výkon, ale byla schopna uhrát některé klíčové hry a to narozdíl od ofenzívy vedené Ryanem Fitzpatrickem, jenž po utkání putoval pod kudlu k operaci palce, která sice byla schopna po pasech svého quarterbcka skórovat dva touchdowny, ale některé klíčové hry naopak uhrát nedokázala.

"Jo, tohle je frustrující," řekl  Darrelle Revis, o kterém po zápase mluvil s úctou kouč Ryan jako o jednom z nejlepších cornerbacků v historii NFL, "ještě teď cítím na patře hořkost z toho, jak se vše na hřišti vyvinulo."

     Rex začal brnkat na nervy hráčům a fanouškům soupeře už nějakou dobu před začátkem utkání. A to přesně ve chvíli, kdy vybral bývalého DE Jets IK Enemkpaliho za kapitána, který půjde zastupovat tým pro losování, což je ale Rexova běžná praxe. Byl to právě Enemkpali, kdo se neslavně proslavil tím, že zlomil čelist quarterbackovi Jets Geno Smithovi během předsezónní přípravy, byl z Jets vyhozen a do týmu si svého bývalého svěřence kouč Ryan obratem vzal. Tím na sebe také Ryan stáhl veškerou pozornost fanoušků před zápasem. Jakmile ale do rudé vesty oděný Ryan splynul s hráči na lajně, fanoušci zcela propadli dění na hřišti, které bylo naprosto strhující. Připomínalo střetnutí dvou boxerů super těžké váhy. 

     Od počátku bylo vidět, jak si fanoušci toužebně přejí výhru nad "nenáviděným" Ryanem a očekávají šťastné vyvrcholení skvělého dne v zápase, do kterého jejich Jets nastupovali v roli favorita. A jejich očekávání se zpočátku naplňovala.

Tvrdá a nekompromisní obrana Jets prostupovala s velkou zuřivostí O-linii Bills a zle zatápěla ofenzívě vedené Tyrod Taylorem, kterého vyváděla z tempa vydatným blitzem a nutila ho putovat daleko mimo kapsu. Na první body se Bills zmohli díky intercepci Corey Grahama, kterému se podařilo využít žonglování receivera Brandon Marshalla s míčem během zpracovávání přihrávky. Získal výhodnou pozici pro ofenzívu a kicker Dan Carpenter proměnil 47 yardový field gól. Dorovnal tak stav zápasu na průběžných 3-3.

     Duke Williams prakticky vzápětí donesl na vzdálenost 19 yardů do end-zóny míč, který vypíchl Bacarri Rambo nováčkovi Devin Smithovi při jeho pokusu o return výkopue. Byl to první Smithův pokus o kick-off return v životě a příliš slavně neskončil. Bills se tak dostali do vedení 9-3. Takže jen o 6 bodů, protože Carpenter znovu minul pokus o extra point.

     Během zápasu ale Carpenter přidal daší body ze dvou FG a to ze vzdálenosti 41 yardů - tak Bills navýšili vedení na poločasových 12-3 a ze vzdálenosti 29 yardů, tento pokus přišel po tom, co se soupeřův running back Chris Ivory dopustil fumblu a Jets žehrali na časté ztráty míče. Turnovery zcela jednoznačně rozhodly zápas ve prospěch Bills. 

     V první sérii Bills v druhém poločase Taylor uvolnil krásnou přihrávkou running backa Karlos Williamse pro 26 yardový TD. Tímto se Williams stal druhým hráčem historie NFL, který coby nováček skóroval touchdown ve všech prvních 6 utkáních své NFL kariéry. Pokud připočteme celkově třetí FG Carpentera, dostaneme skóre 22-3. To bylo dostatečné vedení, aby Bills mohli dohrávat zápas v klidu. K tomu ale v žádném případě nedošlo. Jets zrychlili ofenzívu, defenzíva Bills začala hrát mnohem více soft a receiverům soupeře, zásobovaným vesměs nepřesnými pasy quarterbacka Fitzpatricka, se začalo dařit. 

80-yardový drive hnaný vpřed zejména RB Ivorym zakončil Fitzpatrick 14-yardovým pasem na touchdown Marshalla. Skóre se konečně pohnulo směrem ve prospěch Jets na 22-10 a to nastartovalo všechny zelenobílé - hráče i fanoušky. Defenzíva začala vyhánět billský útok stylem tři a ven. 

     Jets byli schopni několikrát zariskovat, v jedné sérii urháli přes pas na Marshalla 4. down pro 2 yardy a drive zakončili dalším touchdownem. Ryan Fitzpatrick vyslal dlouhý pas na Eric Deckera mezi dva naše defenzívní backy a urostlý receiver soupeře souboj ustál, míč zachytil pro 31-yardový touchdown. Do konce utkání zbývalo ještě předlouhých 7:23. Bylo na Buffalu, aby uklidnilo situaci a předvedlo dlouhý drive nejlépe zakončený body. K tomu ale nedošlo a přesný opak se stal pravdou: Jets opět zahnali útok Bills po třech pokusech a nasoupili hráči spectýmu. Rozehraný snap nezachytil punter Colton Schmidt a před dotírajícími soupeři musel s míčem místo odkopu zalehnout. Ofenzíva Jets začínala na ideálním místě hřiště - na billské třináctce. Případným touchdownem by se Jets dostali do vedení v zdánlivě ztraceném utkání.

 

     V klíčovém momentu zápasu ale obrana Bills zapracovala skvěle a vedení udržela. Soupeř nevyužil příležitosti k otočení zápasu a další novou už mu Bills neposkytli. Hrdina utkání Bacarri Rambo řekl: "Víme, že za námi kouč Rex vždy stojí a tentokrát jsme se my postavili za něj." 

     Running back Jets Zac Stacy si zlomil levý kotník na konci prvního poločasu během kickoff returnu.
     Billský DE Mario Williams strávil většinu zápasu na lavičce kvůli nevolnosti. Ryan k tomu řekl, že Williamsovi bylo děsně blbě.
     Fitzpatrick se následujícího dne po zápase podrobí operaci palce na levé ruce, ale očekává se, že navzdory tomu bude schopen nastoupit už do následujícího zápasu Jets. Nyní se mu v tomto utkání podařilo pokořit rekord 138 TD v jeho kariéře, čímž překonal quarterbacka Sid Luckmana, který byl nejúspěšnějším NFL Ivy League quarterbackem všech dob. Luckman chodil na Columbijsou univerzitu, zatímco Fitzpatrick je absolventem Harvardu.
      Linebacker Bills Nigel Bradham ze hřiště odešel na konci třetí čtvrtiny s krvácejícím nosem poté, co byl vystaven těžké ráně do obličeje, nechráněného helmou při zákroku na Ivoryho. Do zápasu se ale rychle vrátil s vytampónovaným nosem.
     RB LeSean McCoy z týmu Bills naběhal 112 yardů a dalších 47 přidal jako receiver.

     RB Karlos Williams se stal druhým hráčem v historii NFL s touchdownem ve všech svých prvních 6 utkáních a přiřadil se po bok Robert Edwardsovi, hráči  New England Patriots, kterému se v roce 1998 podařilo totéž. V příštím kole bude moci Williams získat sedmý zářez a Edwardse předstihnout v utkání proti Edwardsovým fiktivním spoluhráčům z Foxborough.
     Já nemám prakticky žádné připomínky. Kromě jednoho případu, kdy rozhodčí postrčili soupeře do prvního downu. Rex Ryan požádal o kontrolu a rozhodčí rozhodnutí na hřišti nepotvrdili, pouze nechali v původní podobě. Myslím, že míč se přes hranici prvního downu nedostal, Bills ale ztratili oddychový čas a soupeř se dostal nezaslouženě k další sérii. 
     Jasně, hned několik hráčů si zaslouží být uvedeno v této rubrice. LeSean McCoy předvedl další ze svých úžasných představení. Proti drsné obraně Jets, nejlepší protiběhové v celé lize, si připsal přes sto yardů. Nesmím zapomenout na Karlos Williamse, který skóroval ve svém šestém utkání v NFL pošesté v řadě. Tyrod Taylor odehrál dobré utkání, kdy předčil svého soka Ryana Fitzpatricka. Ronald Darby hrál výborně, stejně jako řada dalších hráčů v obraně.
     Vyhrává ale defenzívní back Bacarri Rambo, který odehrál výborné a šťastné utkání. Tři tackly, tři turnovery zařízené (ze čtyř celkem, z toho dva vynucené fumbly a jedna intercepce) rozhodly celý zápas. Rambo se prosazoval v defenzívě i ve spectýmu díky své mimořádné tvrdosti. 
 
 
     Je víceméně deprimující pomyšlení na to, že Bills byli schopni si prakticky vyhrané utkání ještě prohrát. To se navíc může kdykoliv opakovat. Vedli o 19 bodů v polovině třetí čtvrtiny a sedm minut před koncem utkání útočil soupeř na vedení v zápase. Obrana hraje lépe pod větším tlakem.
     Secondary chybí tvrdost Aaron Williamse.
     Na poslední zápas sezóny se nikdo nemůže těšit více než hráči Jets, kteří se cítí podvedeni fortunou a do možná rozhodujícího střetnutí sezóny nastoupí maximálně namotivovaní a s vědomím toho, že nejsou slabším týmem.
     Znovu se ukázala jedna zásadní věc: obrana Bills se neumí prosadit proti kvalitnímu quarterbackovi a ofenzíva Bills se neumí prosadit proti kvalitním defenzívám. Kdyby měli Jets lepšího QB, o osudu zápasu by bylo rozhodnuto dávno před jeho začátkem.
    Paráda, Bills vyhráli první venkovní utkání v prime čase po dlouhých 14 letech a podařilo se jim přerušit 8 zápasovou šňůru proher od posledního úspěchu datovaného k roku 2001. Navíc dostávají příležitost přidat další úspěch v následujícím pondělním dohrávaném utkání proti Patriots na Gillette Stadium. V minulém roce se jim podařilo prolomit prokletí stadiónu ve Foxborough a před zraky mnoha fanoušků napříč celými Spojenými státy mají příležitost na loňský úspěch (loni Patriots chyběla motivace) navázat.
     Bills jsou nyní na pozici, která jim zajišťuje postup do play-off a nemusí se ohlížet nalevo ani napravo - mohou si svůj postup jednoduše uhrát.
     Bills na cestě za postupem čekají některá klíčová utkání: doma s Houstonem, venku s Kansasem, odveta s Jets. Všechna tato utkání jsou pro Bills hratelná. Žádný tým nemá ve svém středu quarterbacka, který by znatelně převyšoval výkonností našeho Taylora.
     Bills mají nyní divizní bilanci 3-1 a konferenční bilanci 5-3, to je velice důležité. Mají tak nejlepší bilanci v konferenci mezi týmy, které se perou o wild card.
     Bills jsou relativně zdraví. Po pauze se vrátili v dobré psychické pohodě a po dvou výhrách se jistě cítí výborně. Stejně jako fanoušci.
          Upřímně vám povím, že takovéhle nervy už jsem dlouho neměl. Pokud si řeknete, že za stavu 22-3 jsem se domníval, že o osudu zápasu je rozhodnuto, tak se šeredně mýlíte. Natolik Bills znám a to včetně jejich obdivuhodné schopnosti věci pořádně zkomplikovat.
     A když se ke konci zápasu náš spectým dopustil chyby, punter Colton Schmidt míč při čtvrtém downu zalehl místo odkopl, pokoušely se o mne mdloby. Hrozný moment, příšerný. Bylo nad ránem a já se nutně potřeboval vyspat. Nemohl bych ale usnout, šel jsem se projít po městě a nadýchat se trochu čerstvého vzduchu. Únavu, stres a psychické vysílení jsem vychodil.
     Dostavil se pocit úlevy a potlačovaná radost se vydrala na povrch. Šel jsem si ještě zaběhat a pak jsem si zacvičil. V práci jsem pak soustavně usínal a během trhaných snů se mi zdálo o tom, že Bills postoupili do play-offs. Adrenalin se usadil a nervy přestaly být jako žhavé vlákno.
     Hlavně, prosím, žádný stres.


     Přeju všem