Clashistory 2015 Week 12

30.11.2015 12:50
Kansas City, Arrowhead Stadium, 29.listopadu 2015
Návštěva:  72.493 diváků  (94% kapacity)
Teplota 2°C, zataženo, déšť
Rozhodčí: Terry McAuley

 
     
    Tohle je prohra, která naprosto zásadním způsobem ovlivňuje šance Buffalo Bills na postup do kýženého play-off. Bohužel je vzhledem k prohře staví prakticky mimo bezprostřední boj.

     Hráči i trenéři pochopitelně odjížděli do Kansasu po kratší pauze než soupeř. Dobře ale o důležitosti utkání věděli. Narazily na sebe dva týmy, které měly bilanci 5-5 a ve vyrovnaném souboji v konferenci AFC o divokou kartu jsou přímými rivaly.

     Bills šli do vedení l0-0, aby pak polevili ve výkonu, což vyústilo v prohru 30-22. To vše před poloprázdnými tribunami stadiónu Arrowhead a pod zataženou oblohou v dešti.

     Kansas City vyhráli 5 zápasů v řadě a dostali se tak na bilanci 6-5, přičemž Bills klesli na bilanci 5-6. to the Bills 5-6. Další soupeři v konferenci Jets a Texans také svá utkání vyhráli a jsou též na bilanci 6-5, připočíst je nutno ještě Steelers, kteří sice prohráli se Seahawks, ale i oni mají poměr výher-proher 6-5. Bills se tím dostali na periférii týmů, které se ucházejí o postup.

     Do Buffala nyní přijede Houston a pokud mají ještě žít naděje Bills na postup, musí tuto neděli na Ralph Wilson Stadium zabrat a za každou cenu vyhrát.


     Utkání přitom nezačalo špatně. 68-yardový pochod přes hřiště při prvním drivu skončil field gólem. O chvíli později navýšili Bills vedení na 10-0, když Sammy Watkins obehrál několik soupeřů, stáhl ze vzduchu dlouhý pas Tyrod Taylora a se soupeři v patách předvedl 28 yardový touchdown. Billský koncový hráč při tom skvěle zachytil dobře mířenou připhrávku svého quarterbacka. To byla druhá nejdelší přihrávka na něj během zápasu a Watkins zakončil první čtvrtinu s celkem 90 yardy.  

     Ofenzíva Kansas City se vzpamatovala v druhé části hry, kdy na šest her překonala 80 yardů a útok zakončila průnikem running backa Spencer Warea na krátkou vzdálenost do end-zóny. Nicméně to byli opět Bills vedeni dvojicí Watkins-Taylor, kteří udělali na score-boardu dopoločasovou změnu - Taylor našel krásně Watkinse v obklíčení v end-zóně pro 21-yardový touchdown. Dan Carpenter minul další extra point a to dalo Bills vedení 16-7. V tu chvíli většina fanoušků Buffala nepochybovala o výhře Bills. Jenže ještě do poločasu udeřili znovu soupeři. Rozhodčí jim darovali dlouhý posun za pasovou interferenci a hned nato přihrál quarerback Alex Smith na 41-yardový touchdown Jeremy Maclinovi. Skóre 16-14.

     Hned po příchodu ze šaten začala červenobílá bouře, která smetla Bills. Chiefs začali důsledně používat běhovou hru, v šesti snapech získali 64 yardů a drive zakončili 15-yardovým touchdownem, který zaskóroval Travis Kelce. Chiefs se tak dostali poprvé v utkání do vedení. Následoval nepovedený útok Bills, v utkání druhý turnover (první si připsal running back LeSean McCoy), tentokrát fumbloval Tyrod Taylor a Chiefs posunuli vývoj skóre podařeným field gólem Cairo Santose. 24-16. 

     Alex Smith naházel 255 yardů a 2 touchdowny, Spencer Ware naběhal 114 yardů..
Taylor měl 291 yardů vzduchem a 3 TD, drtivou většinu z toho ale v prvním poločase.
"Ztížili jsme si situaci," říká billský  quarterback Tyrod Taylor, "musíme s tím dál bojovat, týden za týdnem, den za dnem. Musíme být hladoví po úspěchu."
"Neodvedli jsme svou práci dobře," řekl Watkins, "když to jde, musíte rychle zatlouct do rakve takovéhleho týmu další hřebíky. Když je necháte naživu, nadechnou se a předvedou velké hry - a to se začalo dařit jejich obraně. Sami jsme jim k tomu pomohli."
"Byl to úžasný zápas,"  řekl linebacker Chiefs Derrick Johnson. "Věděli jsme, že to bude utkání old-school stylu a byli jsme na to připraveni."
     Sestava Bills byla zle pošramocena během zápasu: 
running back Karlos Williams si poranil rameno, Alex Carrington byl odvezen, zranil se také Nigel Bradham.

 

     Bills se nevzdávali, drive složený z 9 her, který měřil 70 yardů promněnil v zisk 6 bodů LeSean McCoy, který si poradil s 10-yardovým pasem Taylora. Na dvoubodovou prémii ale Bills nedosáhli a do konce zápasu zbývalo jen něco málo přes 3 minuty, když na tabuli svítilo skóre 24-22.
Když place kicker Cairo Santos posunul skóre dalšími dvěma FG na 30-22, nezůstalo nic dalšího k řešení. Zoufalý nápor Bills v závěru utkání v sobě nesl všechny známky zmatenosti.
    McCoy naběhal 70 yardů a nachytal 31 yardů. Překonal tak hranici 10.000 yardů ve své kariéře.
Tyrod Taylor naházel za jednu čtvrtinu (1.) 151 yardů.
Alex Smith už naházel 283 přihrávek bez intercepce.
     Já se snažím přehlížet velkoryse výkony rozhodčích. Terry McAuley a jeho parta pískala už naše utkání v Londýně proti Jaguars. Dá se říci, že bych měl mít na Jerryho a spol pifku, ale myslím, že tentokrát odvedl dobrou práci.
     Pokud stojí zásadní dotaz takhle vysoko: "On vůbec nechyboval?", odpověď bude pochopitelně stát mnohem níže: "Jistěže chyboval, celá jeho parta chybovala, ale určitě to neovlivnilo zásadně průběh a výsledek zápasu."
     Šel jsem ve svých nárocích hodně, hodně dolů, tohle mi úplně stačí ke spokojenosti.
     Desetkrát byl během zápasu WR Sammy Watkins cílen a z toho devětkrát v prvním poločase. Ve druhé půli na něj přestal quarterback Tyrod Taylor házet.  Začal přihrávat volným hráčům, kteří ale nebyli schopni předvést takové zákroky jako Watkins. Pasová hra šla svou kvalitou okamžitě do kopru.
     Celková statistika Watkinse:
6/10, 158 yardů, nejdelší 48 yardů, průměr 26,3 yardu, 2 TD.
     Watkinsova cena ale spočívá v tom, že mu nevadily zhoršené podmínky v deštivém počasí, spíše naopak. O míč byl schopen tvrdě bojovat ve vzduchu, soupeřovy backy porážel v rychlosti pohybu a v lepší herní orientaci.
 
 
     Tohle byl zápas o play-off. Bills prohráli. Jako vždy v tomto tisíciletí. Neuvěřitelné. Klesli na desáté místo v konferenci. Při síle ostatních týmů a při vědomí toho, jak výhodný rozpis utkání mají například Kansas City oproti Buffalu, můžeme už nyní říci, že Chiefs jsou jednou nohou v play-off. O druhé místo na Wild Card se uchází hodně týmů a Bills nemají nejlepší startovní pozici. Navíc, tým Bills je opět zamořen mnoha zraněními. Ztráty počítá ofenzíva - O-line, K.Williams. Defenzíva je vysloveně zdevastovaná. Ztráty v D-line mohou být fatální. Záloha se neuměla vypořádat s absencí N.Bradhama. A.Williams chybí vzadu více, než jsme si připouštěli.
     Není to dobrá situace, hlava pod vodou a lekce plavání nedopadly dobře. 
    Stále se ještě neumírá. Teď čekají Bills zdánlivě snadnější soupeři a pokud je otázka postavena takto: Mohou Bills všechny týmy od nyní porazit? Odpověď je jasná - ano. Týmy nebudou mít špičkové quarterbacky. Brian Hoyer občas zahraje a občas ne, k elitním QB se ale ani neblíží. Philadelphii se nedaří a je k poražení - Sam Bradford (nebo Mark Sanchez) nebudí hrůzu, Washington se zlepšuje a Kirk Cousins ukazuje také progres - k poražení ale jsou, Dallas má Matt Cassela a přijede do Buffala - neporazit je by byla ostuda. Sezónu ukončí Bills utkáním s Jets Ryan Fitzpatricka. A v tom utkání se dá vyhrát. 10-6. Může to stačit? Ano, letos by to mohlo stačit. Uvidíme. Ještě není čas na odevzdanost - je čas na tvrdou práci.
          Nervy? Stres? Jistě.
Jak je možné, že naši tak dobře začnou a pak se tak sesypou? Možná jsme si jen nalhávali, že máme tak široký depth chart. Obraně puklo srdce a v neděli moc nechybělo, aby to potkalo i mne. Tohle bude asi další sezóna bez play-off. Další trápení,
Možná pomůže trochu odpočinku. Zkusit nevnímat fumble Shadyho, dropy Woodse, neuznaný a nechallengovaný catch Hogana. A hlavně výkonnostní propad defenzívy zaviněný absencemi.
     Jak to překonat? Procházka, cvičení, kafe, trochu práce na stránkách, kafe, dobrá muzika - minimalisté jsou nejlepší a k muzice trochu dobrého kafe. 



     Hlavně, prosím, žádný stres.

     Přeju všem