Clashistory 2015 Week 13

07.12.2015 19:27
Buffalo, Orchard Park, Ralph Wilson Stadium, 6.prosince 2015
Návštěva:  68.544 diváků  (94% kapacity)
Teplota 8°C, střídavě oblačno
Rozhodčí: Tony Corrente

 
     
     Ústřední postavou celého utkání byl quarterback Buffalo Bills Tyrod Taylor. Odehrál vynikající utkání. "Je to náš vůdce. Je to náš quarterback," řekl Watkins. "Ve své roli se lepší týden od týdne." Když se zeptáte na Taylora kouče Rex Rayna, který si ho před sezónou vybral a dal mu příležitost bojovat o místo v týmu, řekne jen: "Taylor je skutečný starter, dokáže být stejně efektivní passer jako runner."

     

     Před tímto utkáním reálně hrozilo, že pro Buffalo Bills fakticky skončí sezóna, pokud by prohráli, souboj o jednu z widl card v AFC by je už nemusel zajímat. Byl to právě Taylor, kdo použil všechny své smrtící zbraně, aby tuto hrozbu odvrátil. Bylo to potřeba, Bills narazili na tvrdou obranu Houston Texans, vedenou J.J.Wattem. Quarterback Bills přihrál na 3 touchdowny - Sammy Watkinsovi, Robert Woodsovi a také na vítězný touchdown Charles Claye pro 40 yardů, v době, kdy do konce zápasu zbývalo pouhých 1:53. Navíc se na nedělní výhře Bills 30-21 podílel i běhovým touchdownem, když svou rychlostí a nevypočitatelností přelstil obranu Texans.

     "Myslím, že je tím pravým," řekl po zápase Ryan. "Opravdu má kvalitu startera a všichni lidé kolem si to začínají uvědomovat."

Taylor zkompletoval 11 z 21 pokusů pro celkem 211 yardů, byl sackován pouze jednou, přidal 28 yardů po zemi. Předvedl, že se nebojí házet míče na hráče kryté dvěma obránci a zkompletoval dva 53-yardové pasy na Sammy Watkinse. Navíc, jak už bylo uvedeno, parádně našel do volného prostoru rozeběhnutého Claye pro rozhodující touchdown celého utkání. Klíčový moment - z mnoha důvodů velice náročný psychicky, Taylorovi a celé ofenzívě hra v druhém poločase nevycházela tak, jak by si všichni přáli, billská ofenzíva byla hodně dole, puntovala už pětkrát za sebou, Dan Carpenter minul field gól - jo, jo, přesně tak vypadalo 6 prvních drivů Bills ve druhém poločase. 

     Bills se chystali ke druhému downu pro 7 yardů. Clay překřizoval chytře dráhu TE Matthew Mulligana, který si sbíhal k lajně do ideální chytačské pozice. Dva obránci se rozhodli ve zlomku sekundy pro krytí Mulligana a tohoto selhání v komunikaci hráčů defenzívy využil Clay k uvolnění se ve volném prostoru na středu hřiště. Taylor rychlého tight enda Bills neomylně našel a Clay tentokrát v důležité chvíli pas nedropnul.

     "Soustavně se zlepšuje," řekl Ryan, který napětím ani nedýchal, když viděl, že se Clay dostal do separace na středu hřiště. "Jen jsem si pro sebe říkal (na adresu Taylora): hlavně se, prosím tě, nespozdi s pasem."

     Bills ani jednou v utkání neprohrávali, stále si udržovali dobrou výchozí pozici pro výhru. Tím, že v přímém souboji Texans porazili, přeskočili je v pořadí týmů, které bojují o dvě umístěnky do zápasů wild card v americké konferenci.

     Buffalo i Houston jsou nyní na bilanci 6-6. Bills vyhráli po dvou předchozích prohrách a Texans naopak ukončili čtyřzápasovou sérii výher. 

Po utkání řekl kouč hostů Bill O´Brien: "Řekl jsem týmu tohle: ´Podívejte, musíme se zlepšit, mnou počínaje. I já musím dělat svou práci lépe. Ale hlavně, musíme to hodit za hlavu a rychle otočit stránku.´"

     Texanská defenzíva v čele s pass rushem vedeným Wattem byla v mnoha případech naprosto neefektivní, hráči byli v konfrontaci s running backem LeSean McCoyem často velice nepřesní a k velkým chybám docházelo zejména při bězích McCoye podél lajny.

Bills získali 390 yardů proti obraně, která v průměru povolovala soupeřům v posledních 5 zápasech 250 yardů. 

      JJ Watt vyšel zkrátka. Většinou jenom rozvířil čistý vzduch. Ke 13,5 sackům nepřidal ani jeden, protože ten jeden, který se mu podařil, byl odvolán kvůli penaltě, která dávala Bills příležitost down opakovat. Watt si nakonec připsal 4 tackly (2 sólo). Několikrát naháněl Taylora, ale mimořádná pohyblivost quarterbacka Bills mu znemožnila účinně zasáhnout. Laicky řečeno, nemohl ho chytit.
Watt k zápasu řekl: "Potřebovali jsme hrát o trochu lépe. Potřebovali jsme dělat o trochu lépe svou práci." 

 

     O mnoho lépe nedopadla ani ofenzíva. Brian Hoyer skončil 26 z 44 pro 293 yardů, 3 touchdowny. To, co ofenzívě Texans chybělo, byla konzistence výkonů. Hoyer například předvedl 3 série po čtyřech nepřesných pasech. To bylo v době po touchdownu Claye. Se secondary Bills si neuměl efektivně poradit. 

 

     Zvláštní kapitolou byl v Bills výkon kolektivu zajišťujícího kopy. Carpenter navýšil vedení Bills na 9 bodů po posledním touchdownu Bills promněněním 36-yardového FG, když do konce zápasu zbývalo 33 sekund. Jinak ale Carpenter nedal 50-yardový FG a také se mu nepodařilo získat znovu jeden extra point. 

     McCoy daroval týmu 112 yardů běhovou hrou. Watkins přidal 109 yardů vzduchem a skóroval touchdown. 
    Taylor podepsal smlouvu s Bills jako volný agent v březnu. Před tím strávil 4 sezóny jako záloha pro Joe Flacca v Baltimoru. Nyní má bilanci 6-4 a na svém kontě pár rekordů billské franchise.
Při utkání proti Tennessee naběhal jako quarterback 76 yardů.
Proti Houstonu navýšil počet přihrávek bez intercepce na 187, čímž překonal klubový rekord Drew Bledsoa z roku 2002.
V 8 posledních svých zápasech má bilanci 15 touchdownů (z toho dva své běhové), 1 intercepci a jeden fumble.

Zranili se CB Bills Stephon Gilmore a Ron Brooks.
Texanská obávaná zbraň WR DeAndre Hopkins měl 5 zachycení pro 88 yardů a touchdown (s faulem).
     K Tonymu a jeho partě nemám vážnějších připomínek. Odmávali spoustu našich držení a k tomu mám jediný komentář: měli jich odmávat ještě mnohem více. Agresívní defenzíva soupeře se tlačila na našeho quarterbacka a naše O-line vzdorovala zuby-nehty v 7 lidech. Občas blokovali úplně všichni, kromě hráče, který měl míč.
     Jednu připomínku bych ale měl: při úspěšném drivu Hoyera, během kterého se tak hodně spoléhal na svého elitního wide receivera DeAndre Hopkinse, hrál tento WR hodně tvrdě a minimálně jedenkrát se měl pískat ofenzívní faul na našeho CB Ronalda Darbyho.
     Jinak = spokojenost.
     Naši si odpustili vyvádění (včetně kouče Ryana) a rozhodčí to ocenili, na paškál se dostali naši soupeři.
     Náš quarterback Tyrod Taylor odehrál vynikající zápas. Přihrál na tři touchdowny, třem různým receiverům - Sammy Watkinsovi, Robert Woodsovi a Charles Clayovi. Navíc - sám si pro jeden touchdown doběhl do end-zóny.
     Taylor hrál velice klidně, vzdoroval surovému pass rushi s velkým klidem a vůbec nepanikařil. Výborně přihrával na všechny vzdálenosti. Většina pasů, které hodil, byla přesných. Hráči poměrně dost dropovali i míče, které měly být chyceny určitě (Woods, Clay, McCoy). 
     Taylor byl schopen se několikrát vymanit z chytu, hráčům z defenzívní lajny, ale také linebackerům, byl schopen utíkat. Hrál s obrovským přehledem. Dobře se pohyboval v kapse, nebál se důvěřovat své protekci. Tentokrát nepřehlížel cíle, vnímal celou plochu a dokázal dobře načítat defenzívu soupeře.
     Statistika: 11/21, 211 yd, 3 TD, 1 sack (-8 yd), běh: 7x, 28 yd, 1 TD, QBR 87,0. 
 
 
     Bills ztratili další hráče do defenzívy. To je skutečná katastrofa! CB Stephon Gilmore si poranil rameno po těžké srážce s RB Huntem. CB Ron Brooks se poranil na konci zápasu a také odešel do šaten. LB Tony Stewart, který se úspěšně ujal role linebackera-startera na plný úvazek, se také zranil a Bills momentálně nemají dostatek hráčů na tuto pozici.
     Do dalších zápasů půjde ofenzíva v hrozném stavu. Navíc si Bills nemohou dovolit žádná další zaváhání. Všechny zbývající zápasy musí vyhrát a při tom, jak probíhala doposud sezóna, můžeme spíše očekávat v příštím zápase další selhání a pokles formy. Nevidím to dobře.
     Pokud se do hry nevrátí během týdne někteří hráči z marodky, můžeme sezónu odpískat.
     Vůbec to nevypadá nadějně. 
    Sezóna zatím není ztracena a nyní Bills čekají zápasy hlavně proti týmům z NFC East. Tři zápasy a všechny jsou hratelné. Někteří hráči se jistě vrátí a Rex Ryan má obdivuhodnou schopnost zalátat obnažená místa sestavy.
     Tyrod Taylor hráje zápas od zápasu lépe. Receiveři byli všichni ve svých výkonech přesvědčivější. LeSean McCoy odehrál další výborné utkání. Pokud se nevrátí running back Karlos Williams, tak mladík Mike Gillislee nehrál špatně a mohl by dostat i významnější roli.
     Běhová hra zafungovala znovu a naši hráli v ofenzívě celkově velice pestrou hru.
Ve skutečnosti je situace v AFC taková, že kromě zápasu s Jets, který naši budou potřebovat bezpodmínečně vyhrát, možná bude stačit i výsledek 9-7 k postupu.
     Uvidíme. Vše vypadá nadějně. 
          Nervy? Stres? Jak by ne? 
Umíte si vůbec představit, že bych neměl nervy? Asi sotva, že? Máte pocit, že s vámi komunikuji pouze formou dotazů? Jste si tím jisti? 
Divíte se mi? Proč si myslíte, že je to snadné, fandit Buffalo Bills?
Začne zápas a hádejte, co se stane?
Peklo? Očistec? Ach, jo, proč se vám s tím vlastně svěřuji? Vůbec to nebylo jednoduchý. Vůbec ne. Když Dan Carpenter nedal FG, už jsem to viděl špatně. Když se rozjela linka Hoyer-Hopkins, už jsem to viděl zase špatně. Když se zranil Stephon Gilmore, už jsem to opět viděl špatně. Když Dan Carpenter nekopl extra point, začalo mi být úzko. 
Další utkání, které by si ostatní s radostí užili a vychutnali a já se jím protrápil. Můžete mi říct proč? Ba ne, nemusíte mi odpovídat, já odpověď znám. Mne to prostě baví - šlehnout si svoji nedělní dávku stresu. 
Teď už sle není neděle, takže:

     hlavně, prosím, žádný stres.

     Přeju všem