Clashistory 2015 Week 16

31.12.2015 06:43
Ralph Wilson Stadium, Buffalo, 27.prosince 2015
Návštěva:  70.172 diváků  (96% kapacity)
Teplota 4°C, dešťové přeháňky
Rozhodčí: Jeff Triplette

     Utkání bylo bitvou jednoho herního stylu - běhová hra byla základem pro oba týmy. Rex Ryanův tým postrádal elitního running backa LeSean McCoye a jeho místo převzal mladík Mike Gillislee. Tým Bills je ale postaven na strategii ground-and-pound, což na konci sezóny už vůbec nezní jako vtip. Jasná dominance v herním stylu, který si oba týmy vybraly do hry, ve prospěch Bills, determinovala vývoj a výsledek utkání.
     Zraněné koleno neumožnilo McCoyovi nastoupit, pozice RB zaulali Gillislee a rookie Karlos Williams, oba se výraznou měrou postarali o výhru v nedělním zápase nad Dallas Cowboys v poměru 16-6.

"Naprosto úžasný," řekl Ryan. "Když máte running backa Pro Bowlera ze hry venku a dva mladí running backové jsou schopni ho zastoupit, to je pro nás absolutně skvělá zpráva."

     Gillislee si připsal 93 naběhaných yardů a předvedl fantastický běh podél pravé outové lajny na vzdálenost 50 yardů pro touchdown, přičemž do konce zápasu zbývalo 02:25, což byl zřejmě rozhodující moment zápasu. Williams také skóroval, když byl schopen promněnit 1-yardový běh.        Společně tak znovu předvedli obrovskou sílu nejlepšího NFL běhového útoku, když celkově zapsali společně v součtu 236 yardů a to navzdory dalším absencím v sestavě týmu.

     "Vždy jsem si byl jistý, že na to mám," řekl Gillislee, který strávil první dvě sezóny v Miami, než se dostal letos do practice squadu Buffala. "Všechno bylo jen otázkou, zda dostanu příležitost a Bills mi tu příležitost dali."

     Další nováček, linebacker A.J. Tarpley se také zásadně spolupodílel na výhře. Podařilo se mu plnohodnotně nahradit startera Nigel Bradhama. Tarpley se na výhře podílel zejména donucením Lucky Whiteheada ke ztrátě míče (fumblu) po výkopu, který následoval po touchdownu Gillisleeho. A k tomu si ještě připsal intercepci. Za svůj výkon byl nominován na nejužitečnějšího hráče zápasu. 

     Buffalo nyní stojí na bilnaci 7-8 a přerušilo sérii dvou proher v řadě, takže má stále možnost dosáhnout na výsledek ,500. Ovšem z postupové matematiky byli už v předchozím zápase vyřazeni.

     Cowboys jsou průběhem sezóny hluboce zklamaní a žalostná bilance 4-11 je nepochybně způsobena zraněním quarterbacka Tony Roma. QB Kellen Moore nezvládl úspěšně svůj první start v utkání NFL a Dallas ve své bilanci zápasů bez Roma klesl na hrozných 1-10.

     Cowboys do utkání nastoupili bez svého hvězdného receivera Dez Bryanta, který se stále potýká se zraněným kotníkem a pohmožděním chodidla. 

     Dan Bailey posunul skóre ve prospěch Cowboys ze dvou FG. Jejich ofenzíva byla v pěti posledních zápasech velice neefektivní a skórovala kumulovaně pouze 22 bodů. 

     "V útoku si potřebujeme počínat o hodně lépe," řekl kouč Jason Garrett, "při posouvání míče po hřišti v běhové hře jsme udělali kus dobré práce. Občas. Drivy jsme ale nebyli schopni dotáhnout do úspěšného konce."

     Moorovy statistiky byly: 13/31 pro 186 yardů a jedna intercepce. Darren McFadden naběhal 99 yardů.

     Zápas, jak zmíněno, se rozhodoval, když Bills ve svém posledním drivu načali poslední 4 minuty ze zbývající časomíry. Bills šli do druhého downu pro 5 yardů na polovině hřiště. Gillislee dostal do rukou předávkou míč, využil klíčové bloky od guarda Richie Incognita a receivera Chris Hogana.

     Billský starter Tyrod Taylor dosáhl úspěšnosti 13 z 18 pro 179 yardů a INT. To znamená - žádný výrazně přesvědčivý výkon.

     Bills se dostali do trháku FG Dan Carpentera z 32 yardů, když na časomíře svítila čísla 06:17 z času zvývajícího do konce třetí čtvrtiny.

     Důležitým momentem zápasu, který se málem Bills nevyplatil, byla situace při remízovém stavu 6-6. Taylor doslova zahodil šanci poslat Buffalo před poločasovou přestávkou do vedení. Bills rozehrávali třetí down pro 1 yard na čtyřyardové hranici soupeře a do konce poločasu zbývalo pohodlných 8 sekund. Taylor podhodil pas na Chris Hogana na pravé straně end-zóny soupeře a míč zachytil snadno Deji Olatoye. Byla to teprve šestá intercepce Tyrod Taylora od začátku sezóny.
     Výhra sňala trochu tlaku z kouče Ryana, který pochopitelně čelí velké vlně kritiky kvůli tomu, že Buffalo bylo předčasně vyřazeno z bojů o postup do play-off.

     Zároveň výhra nad Dallasem je patřičným tahákem k závěrečnému utkání sezóny v Buffalu, kde se příští týden představí bývalý tým Ryana New York Jets, který má aktuálně bilanci 10-5 a velmi reálnou šanci postoupit do play-off, pokud poslední zápas sezóny ustojí.

"Chystáme se jim to nedat zadarmo," řekl Ryan. V prvním utkání Bills nad Jets vyhráli v Meadowlands 22-17.
Taylor uběhl 67 yardů a svůj sezónní účet posunul na celkem 517 yardů, čímž překonal předchozí franchise rekord v jedné sezóně, držený QB Doug Flutiem s hodnotou 476 yardů, ustavený v roce 1999.
     Jsem spokojený. Aniž bych chtěl přiživovat konspirační teorie, jinak se hraje s Cowboys, pokud už nemají ani teoretickou šanci na postup do play-off a jinak je tomu v případě, že hrají o postup. Rozhodčí byli jako tradičně dost nepřesní, ale bez tendenčních úmyslů, to je potřeba zdůraznit.
     Za touto O-line to radost běhat. Pokud vše funguje, naše běhová hra je dynamická, gregromanovsky vynalézavá a Bills jsou schopni rozhodnout po zemi utkání. A občas si to jen nalháváme.
     Gillislee podal velice dobrý výkon. Při neúčasti LeSean McCoye se fanoušci obávali propadu v běhové hře, ale duo Gillislee-K.Williams se postaralo o oba touchdowny.
     Gillislee hrál tvrdě, přímočaře a oproti Williamsovi vůbec nechyboval.
Statistiky: 
Běhová hra: 9 pokusů, 93 yd, nejdelší 50 yd, TD
Pasová hra: 2/2, 16 yd, nejdelší 14 yd 
 
 
     Další hráči byli zraněni.
Dost na tom, že do zápasu nemohli nastoupit kvůli zranění Ronald Darby, Nigel Bradham, Charles Clay a LeSean McCoy. Když opominu více než desítku hráčů do rotace.
V utkání jsme přišli o 
Marcus Easleyho, Marcel Dareuse, John Millera a Manny Lawsona. 
     Tuhle sezónu prostě rozhodl jediný faktor - zranění.
Co naši udělají s D-line? Netuším, ale předpokládám, že Mario Williams v Bills dohrál a bude potřeba najít náhradu. V jaké formě se vrátí Kyle Williams? Nevíme, ale jednu věc víme už nyní bezpečně: dominance naší D-line definitivně skončila.
    Na smůlu musí člověk tvrdě. Stačí si vzít příklad z Bengals. Loni byla jejich sestava vypleněna, kvalita během sezóny vytrhána do kořene. Letos měli dlouho štěstí na zranění a na výsledcích se to výrazně projevilo. Mario odejde a Bills ušetří. Taky dobře.
     V draftu se mohou Bills dostat na poměrně kvalitní QB i ve druhém kole a to je potěšitelné.
     Chybí nám hráči? Nevadí, Ryan alespoň může vyzkoušet mladé hráče.
          Tentokrát se stres nedostavil. V utkání o nic nešlo. Prohra? Budeme vybírat v draftu dříve. Výhra? Potěší, ale málo.
 Přeju všem