Clashistory 2015 Week 7

27.10.2015 08:04
London, Wembley Stadium, 25.října 2015
Návštěva:  84.021 diváků  (95% kapacity)
Teplota 9°C, střídavě jasno
Rozhodčí: Terry McAulay

 
     Tohle bylo utkání o stěstí, o smůle - alespoň tak by se to mohlo zdát. Ve skutečnosti to bylo jako vždy utkání o chybách. Chyby dělali všichni: hráči, trenéři, rozhodčí. Nic nového pod sluncem. Máte někdo nějakou konspirační teorii? Ano. Strčte si ji někam. Rozhodlo se na hřišti a při normální konstalaci hvězd, lehce podprůměrném výkonu hráčů, museli nutně Bills vysoko vyhrát. A to se nestalo. Hráči podali v některých fázích zápasu ostudný výkon a nikoliv podprůměrný.
     Obrana Jacksonville v první půli přišla lacino ke dvěma touchdownům a také ofenzíva dokázala vytvořit náskok, který sice Jaguars během zápasu prohospodařili, ale quarterback Blake Bortles je nakonec závěrečným drivem dotáhl k cennému vítězství, kterému přihlíželo na londýnském stadiónu Wembley přes 84 tisíc fanoušků, což je druhá největší návštěva na londýnských zápasech od výhry New England Patriots nad Tampa Bay Buccaneers.

 

     Do konce zápasu zbývalo 2:16, hře předcházelo velice sporné rozhodnutí sudí o pasové interferenci Nickella Robeyho, které mělo být patrně odpískáno na druhou stranu, když Bortles hodil 31-yardový pas na vítězný touchdown Allen Hurnse.
     Buffalo bylo v tu dobu ještě ve vedení o 4 body, protože safetymu Corey Grahamovi se zapořilo zachytit pas Bortlese (interception) a returnoval ho na vzdálenost 44 yardů pro TD. Všichni fanoušci Bills si po velkém comebacku už byli jisti výhrou. Sledovanost byla obrovská, protože zápas byl poprvé přenášen živě prostřednictvím Yahoo's website.

"Získat a opět ztratit takový náskok, pak jít za takového stavu na hřiště a přesto zůstat klidný a nakonec vyhrát, to je velká věc," řekl Bortles. "Myslím, že to svědčí o charakteru tohoto týmu a je skvělé být jeho součástí."

     Bortlesův rozhodující pas byl druhou jeho příhrou na TD v utkání, situace ve hře mu nabízela řadu zajímavých řešení, jedním z nich bylo popoběhnout pro zisk prvního downu. Namísto toho hráč zvolil své vlastní řešení, všiml si nedostatečně obsazeného Hurnse v end zóně a přihrál mu. Hurns musel sice předvést akrobatický zákrok, aby míč chytil, ale na druhou stranu byl míč do špeku pojistkou proti eventuální intercepci v nepříhodný moment. 

     Bortlese ocenil za jeho pas také trenér Jaguars Gus Bradley: "Proto jsme si Blaka vybrali, protože umí udržet oči na tom, co se děje hluboko v zápolí soupeře. Jeho oči stále hledají příležitost, kam míč hodit.""

     Jaguars jsou nyní v sezóně 2-5 a vyhráli teprve své první utkání tady v Londýně (předchozí 2 prohráli). Bills odehráli v britské metropoli své první utkání řádné sezóny. 

     EJ Manuel byl starterem na místě quarterbacka podruhé za sebou a opět tak musel zastoupit zraněného Tyrod Taylora. To ale nebyla jediná palčivá ztráta v prořídlých řadách billské ofenzívy. Ofenzívní lajna počítala své ztráty: John Millera a Seantrel Hendersona, velké ztráty měl corp wide receiverů: Sammy Watkins, Marquise Goodwin a Percy Harvin. Stále ještě chybí záložní running back Karlos Williams. Seznam ale tímto zdaleka není u konce.

     Fatální chyby  EJ Manuela ze začátku druhé čtvrtiny zápasu umožnily Jacksonville získat vedení 27-3. Za takřka beznadějného stavu se EJ Manuel konečně uklidnil, začal alespoň trochu vnímat hru kolem sebe a vedl tým za comebackem, který byl na dosah. Bills se ujali vedení v skoro ztraceném zápase, aby pak nechali soupeři dostatek času získat výhodu opět na svou 
stranu.

     "Nehrál jsem dobře," řekl Manuell, který má nyní v NFL bilanci 6-10 coby starter a prohrál čtyři poslední utkání v řadě. "Nedostával jsem pokyny do sluchátek a pokoušel jsem se se zahrát míče, které zkrátka nešly zahrát. Ztráty míče, které vedly ke skórování soupeře byly hodně bolestivé."

     Bortles zkompletoval 13 z 29 pasů pro 182 yards, 2 touchdowny a 1 INT. Defenzíva byla dokonce ještě úspěšnější: v rozmezí pouhých 7 sekund skórovala 2 touchdowny a připravila další pro running backa T.J. Yeldona, který v zápase zaznamenal 116 yardů.

     Rozhodující obrat ve prospěch Jaguars začal 10-yardový pas Bortlese na Allen Robinsona pro touchdown, pak se taktovky ujala defenzíva a fakticky dokonala dílo obratu ze stavu 3-0 pro Bills, kteří se v utkání ujali vedení pro proměněném field gólu Dan Carpentera.

     Při třetím downu pro 9 yardů to byl Aaron Colvin, který bez rezistence proběhl ofenzívní lajnou Bills a přinutil Manuela fumblovat. Sergio Brown nebyl schopen míč udržet, ale Chris Clemons se ho zmocnil a popoběhl s ním 6 yardů, které místo celé události dělily od end-zóny.

     Po výkopu a touchbacku řešil Manuel situaci v kapse hledáním ideálního cíle pro svou přihrávku a řesně našel Telvin Smithe, který uběhl s míčem 26 yardů, znovu až do end-zóny. Pokud by v té chvili odsoudili EJ Manuela za velezradu, nikoho by to nepřekvapilo.

     A to ještě defenzíva soupeře neřekla poslední slovo. Hned v následujícím drivu, při čtvrté hře, byl Manuel opět vychytán, tentokrát Paul Poslusznym, bývalým hráčem Bills.

Ofenzíva Jaguars tohoto dalšího selhání Bills dokonale využila a RB Yeldon uběhl bez odezvy defenzívy Bills dlouhých 28 yardů a tím upravil na 27-3. Tak to také zůstalo i po odehrání kopu na zisk extra pointu, protože Jason Myers minul.  

"Cokoliv se mohlo pokazit, to se pokazilo, řekl kouč Bills Rex Ryan said, "i take jsme ale byli schopni získat vedení, abychom ho ale vzápětí znovu ztratili."

     Návrat Bills do střetnutí odstartoval Manuel krásným 16-yardovým pasem na Roberta Woodse pro touchdown. Do poločasu byli schopni hráči billské ofenzívy ještě zařídit pozici pro kickera Dan Carpentera, aby snížil na přijatelných 27-13.

     Druhý poločas otevřel mimořádně úspěšný a dlouhý drive Jaguars, který zabral časovou plochu téměř třetiny poločasu, ale skončil marným dobýváním end-zóny Bills. Buffalská obrana se v tu chvíli vyznamenala a dala vzpomenout na loňské skvělé výkony.
     V poslední části hry začali Bills trpělivě odkrajovat body z náskoku Jaguars. Nejprve Carpenter vstřelil svůj v zápase třetí field goal a pak Marcus Easley zachytil dalkonosnou příhru od Manuela - 58 yardů, což byla zároveň nejdelší hra Bills v probíhající sezóně a zaskóroval touchdown. A pak, přesně 5:21 do konce zápasu zachybil Corey Graham pas Bortlese a poslal Bills podruhé v utkání do vedení, tentokrát o čtyři body 31-27. Jaguars se dostali do velice obtížné pozice. Ofenzívě se přestalo dařit a Bills jim odskočili na rozdíl čtyř bodů, takže potřebovali získat větší bodování než jen proměnit field gól.

     
     "Zkoušeli jsme poctivě kombinovat pasovou i běhovou hru, chtěli jsme odčerpávat zbývající čas, ale to se nám vůbec nedařilo," přiznal kouč Bradley. "V první řadě jsme ale nepřestávali hrát agresívně."
     Z pohledu nezasvěceného pozorovatele ale snaha Jaguars vypadala přesně naopak. Úzkostlivě opatrný play-calling byl příčinou toho, že se do sedla vyšvihli hráči Buffala.


     EJ Manuel byl starterem ve dvou posledních zápasech za sebou a připsal si také druhou porážku v řadě. Do statistik si připíše 298 yardů a kompletaci 24 z 42, 2 touchdowny a 2 intercepce. 

     Ryan řekl, že po celou dobu utkání stál za svým záložním quarterbackem: "Věděl, že si prochází těžkou zkouškou, ale my jsme mu nepřestávali věřit."
     Manuel nahradil Taylora kvůli výronu levého kolene po utkání v Tennessee. Bills mají nyní pauzu a během čtvrnácti dnů se bude moci Taylor dát do pořádku.

"Nikdy jsem neviděl tým, který by potřeboval bye week tak nutně," řekl Ryan.

     Fanoušci potřebují pauzu stejně naléhavě.

     Výkony rozhodčích? No problem! Slíbil jsem si, že už nikdy nebudu komentovat výkony rozhodčích, tedy po prohraných zápasech.
     Tentokrát, jako vždy, udělám drobnou vyjímku:
Zákrok Nickell Robeyho, který byl shledán na konci zápasu jako faul (pasová interference), byl podle nejen mého názoru čistý. Rozhodlo vhození tohoto flagu zápas? Těžko, naši si utkání prohráli ve druhé čtvrtině.
     Na druhou stranu: podobných momentů dramaticky přibývá. Nejen v utkáních Bills. Rozhodčí, který tímto způsobem ovlivní zápas by si měl být stoprocentně jistý, že zákrok, který má tak dalekosáhlé následky na vývoj hry, byl faulem. V opačném případě by neměl do hry zasahovat. 
     Bylo již avizováno, že rozhodčí bude potrestán, na druhou stranu nám fatální pochybení rozhodčího nepomůže.
     Znovu ale připomínám, že o osudu hry se rozhodlo o 40 minut dříve.
     Je mi to velice líto, ale za nejlepšího hráče vybírám zástupce speciálního týmu. Punter Schmidt je tu i trochu za zásluhy. Od začátku sezóny podává vynikající výkony a nezaznamenal žádný významnější lapsus. Odkopává přesně načas, dalko, vysoko, z dosahu punt returnera, často k boční lajně, nepřekopává do touchbacku. Jeden z mála hráčů ve spectýmu, na kterého se mohou Bills spolehnout.    
     Naši prohráli s Jaguars?
     Mohlo se stát něco horšího? Není to samo o sobě neštěstí v krystalické podobě? Tohle je prostě konec sezóny. 
     Sezónu ještě nepohřbíváme, ale čekali jsme, že v takzvané "snadné části" sezóny získáme trochu lepší postavení.
     Půjde to ještě sezónu zachránit? Můžeme to zkusit. Je sice těžce nemocná, má pár nevyléčitelných chorob a pár takových, které ani neumíme pojmenovat, ale za pokus to stojí. 
     Špatná zpráva je, že defenzíva není tak dominantní, jak jsme před sezónou přivykli slýchávat od kouče Ryana. A nejlepší všech dob? Možná v hodně divokých snech. Zdá se, že systém ordinovaný J. Schwartzem hráčům seděl lépe.
     V této lize ale rozhodují zápasy momentálně ofenzívy a v té naší máme děr jako v ementálu. Hráči se rychleji zraňují než léčí.
     Je patrné, že výběr EJ Manuela v prvním kole draftu v roce 2013 včetně darované prémie, byl zbůhdarma vyhozenou investicí.
     Takhle jsme si to nepředstavovali. Místo Rexuscitace se dostavuje anoRexie.
     Ještě není odehrána ani polovina soutěže a fanoušci už sezónu pohřbívají.
Panebože, vždyž je odehráno jen 7 utkání.
Ještě přece zbývá 9 zápasů.
      Přes bye week se tým dá dohromady. Zdravotně i psychicky. Pozitívní na utkání s Jaguars bylo, že tým si ověřil, jak důležité je hrát za každého stavu. Hráči příkladně zabojovali a stav střetnutí otočili. Že to nakonec nestačilo na výhru je věc druhá.
     Do ofenzívy se vrátí řada hráčů a na útoku to bude znát. 
     Bills nahrává stav v americké konferenci. V play-off tabulce jsou na 8.místě a před nimi jsou: Oakland Raiders s bilancí 3-3 a Pittsburgh Steelers s bilancí 4-3. Po přestávce Bills nastoupí do utkání proti divizním soupeřům: Dolphins, Jets a Patriots. Tato série bude pro další vývoj sezóny klíčová.
Go Bills!
     My, fanoušci Buffalo Bills jsme hodně otrlí a porážky umíme hodit za hlavu, ale tahle prohra byla extrémně skličující i na naše poměry.
     Nepomohla žádná procházka.
Tohle se nemělo stát tak, jak se to stalo.
     Tým ničený zraněními, deptaný neúspěchy a frustrovaný vlastními špatnými výkony se uchýlil k nedůslednosti, nedisciplíně a rozsáhlému pátrání po chybách všude kolem sebe kromě vlastních řad. To je směr slepou uličkou a cesta skončí nárazem do velké pevné stěny.
     Pro nás fanoušky je podstatné jedno: naděje sice ještě žije a vzhledem k tomu, že konference je hodně vyrovnaná, stát se může cokoliv. Ale tenhle zápas si všichni budeme dlouho pamatovat. Stál nás všechny hodně nervů, nepřišla sladká úleva, přišla standardní lepkavá, mazlavá deprese.
     Buffalobillská deprese.
     Těžko se zapomíná na třísku v oku. Skutečně těžko, chce to silnou náturu. Pomůže hrnek dobré kávy, pak krátká procházka a nakonec dobrá muzika. Žádný rock, žádný pop - minimalisty. Třeba Ludovico Einaudiho.
     Jen žádný stres.

     


     Přeju všem