colts-utkani

10.12.2017 18:16

Sněžilo.

A sněžilo a sněžilo....

Bills vyhráli v epické sněhové bitvě, která překonala i památný Snow Bowl z Clevelandu (ani v tom nemohli pochopitelně Bills chybět) z roku 2007. Při 60 tisících prodaných lístků utkání navštívilo nakonec jen 45.000 fanoušků, ale jedno víme jistě už teď, o této velkolepé koulované se bude mluvit navždy a už za 15 let, možná i dříve,  bude 350.000 fanoušků tvrdit, že právě oni na tomto sněhovém festivalu nechyběli (stejně jako se to děje s diváky zápasu The great comeback, tam se tehdy na stadiónu pro 70 tisíc diváků mačkalo odhadem milión fanoušků Bills a dalších sto tisíc fanoušků Oilers).

Pořadatelům se podařilo v sobotu hřiště uklidit a vše bylo připraveno perfektně. Stovky dobrovolníků uklízeli hřiště, hlediště, všechna parkoviště a příjezdové plochy ke stadiónu za jedenáct dolarů za hodinu a zdarma stravu (pokud odpracovali alespoň čtyři hodiny). 

Nedělní dopoledne a poledne ale přineslo změnu počasí, vydatnou sněhovou vánici od jezera a hřiště zapadalo přívalem nového prašanu. 30 centimetrů čerstvě napadaného a navátého sněhu proměnilo hřiště v bílou planinu, na které byla profouknuta jen místa kolem spotčar. Už před začátkem utkání sněhová vánice nabyla na takové intenzitě, že z velkoplošných parkovišť nebyl vidět stadión. Při rozcvičce hráčů nebylo v jednu chvíli vidět přes šířku hřiště. Trenéři neměli zprávy o tom, jak se bude počasí nadále vyvíjet a až na konci první čtvrtiny se trenér McDermott dozvěděl, že sněhová bouře definitivně nepoleví až do konce utkání.

Počasí, přesněji tedy sníh, převzalo kontrolu nad průběhem a rázem zápasu se vším všudy. Hodnotit utkání je hodně nesnadné. HC McDermott dal při zranění Tyrod Taylora opět příležitost nováčkovi Nate Petermanovi. Zápas přinesl řadu dramatických okamžiků, velké množství zvratů, prodloužení, fatální pochybení rozhodčích a kouče Bills a nakonec šťastnou výhru pro domácí, za kterou jsme samozřejmě velice rádi. O chybách hráčů ani nemá cenu se zmiňovat, protože v nepolevující vánici byl nejlepším tacklerem sníh, nejlepším cornerem byl sníh, nejlepším linebackerem byl sníh a po dramatické koncovce byl také bezvadným prostředkem pro hráče, trenéry a zejména fanoušky, jak projevit zamrzlý gejzír radosti.

Na promrzlém f-turfu se ve sněhových jazycích lépe pohybovali hráči Colts, ale Bills předvedli bojovný výkon a v klíčových momentech se k nim přiklonilo štěstí. Nate Peterman opět našel způsob, jak přivést tým k prohře, když si při scramblu vykoledoval úder helmou a musel odstoupit s podezřením na otřes mozku. Třetí quarterback Bills, hráč spectýmu Joe Webb III, se ale vzepřel typicky billskému scénáři a předvedl dobrý výkon. Smrtící cutbacky running backa LeSean McCoye a skvělé catche Kelvin Benjamina a v nejúžasnější hře utkání také Deonte Thompsona stačily na výhru v prodloužení nad statečně bojujícím týmem kouče Chuck Pagana, vedeného quarterbackem Jacoby Brissettem, gladiátorem RB Grank Gorem a nebezpečnými Marlon Mackem a T.Y. Hiltonem.

Při souběžných prohrách týmů z AFC Baltimore Ravens a Tennessee Titans se postupová situace pro Bills vylepšila. Dorovnali Ravens a se zápasovou bilancí 7-6 momentálně okupují poslední postupové místo do play-offs, což je ale nesmysl, protože jsou ve skutečnosti až na osmém místě konference (program NFL některé remízy, které není v probíhající sezóně dopočítat, prostě skipuje). Takže pokud by například všechny tři zbývající zápasy Bills vyhráli, i tak by nemuseli postoupit.

Tahle sezóna je neuvěřitelná. Adrenalin. Strmé výšlapy a stejně strmé pády. Odchody hráčů, příchody, prohry a výhry na hřišti i mimo. Tohle utkání bylo úžasné. Prostě fantastické. Skvělý zážitek. Jasně chyběla mu kvalita zápasů NFL v mnoha, jestli ne ve všech, ohledech, protože se jednalo o jiný sport. Hráči ale ukázali všechnu bojovnost světa, nepopsatelné úsilí, vůli po vítězství. houževnatost, odolnost a vzdor. Dokázali v sobě aktivovat ty lidské vlastnosti, síly a schopnosti, které se běžně probouzí jen v extrémních podmínkách boje o přežití. A k tomu všemu si hráči utkání i užívali (ve skutečnosti nikoliv, hráči byli vynervovaní, aby neudělali zbytečné chyby, bolely je svalové partie, které je běžně při zápasech nebolí, vázla komunikace a před snapem se domlouvali úplně jinak než obvykle: "běžíme vpravo, je tam víc sněhu"), společně s fanoušky, kteří se sice nacházeli v bezpečí tribun, ale společně s hráči čelili stejnému bílému mrazivému živlu po dobu několika dlouhých hodin. Patří jim od nás stejné poděkování jako hráčům. Bills mají nejlepší fanoušky na světě. 


1. čtvrtina

2. čtvrtina
BUF  -  TD K.Benjamin 8 yd. pas od N.Petermana (S.Hauschka kick) (7-80, 1:15)  -  video

3. čtvrtina

4. čtvrtina
IND  -  TD J.Doyle 3 yd. pas od J.Brissetta (A.Vinatieri kick) (19-77, 9:53)  -  video

Prodloužení
BUF  -  TD L.McCoy 21 yd. běh (6-65, 0:52) (6-65, 0:52)  -  video

Matt Milano - nejlepší hráč defenzívy

LeSean McCoy - nejlepší hráč zápasu

Kelvin Benjamin - 2 vynikající catche, touchdown