Cosa-Nostradamus 2/2016

20.02.2016 11:13
Slavek Jindra


 
 
     Podle Erik Lamberta v článku 2016 NFL Mock Free Agency vypadá situace přibližně takto:

stav financí při loňském rozpočtu (cap): -3,48 mil. USD
vynucený cut: Mario Williams, úspora 12,9 mil. USD
ideální zisk v FA: Greg Hardy

komentář: Bills mají značné problémy s rozpočtem a až vyhození Mario Williamse jim dá určitý nevelký finanční prostor. Rex Ryan má rád široké titulky v novinách o svých svěřencích, tak proč si nepořídit Greg Hardyho? Měl by přijít za rozumnou cenu a s sebou by měl přinést kvalitu do pass rushe na stejné či dokonce vyšší úrovni než Mario Williams. Bohužel, nepodaří se zachránit oba volné agenty z O-line Incognita a Cordy Glenna. I tak by to ale mělo pomoci defenzívě vybřednout z loňské krize.
     Sesmolit větší hloupost už je podle mne mimo dosah rozumně uvažujícího člověka. I takhle je to ale hodně přitažené za vlasy.
     Ve světě "Podle Lamberta" získají ve free agency Cordy Glenna Oakland Raiders, což je možné, pokud Glenn do free agency dojde. Já doufám, že ho naši podepíší dříve.
     Richie Incognita zase získají Indianapolis Colts. My jsme ale přesvědčeni, že Incognito si bude vážit příležitosti, kterou dostal od vedení Bills v loňském roce a pokud dostane rozumnou nabídku, prodlouží smlouvu v Buffalu. 
     V Dallasu jdou do FA nejen Greg Hardy, ale také Jeremy Mincey a Jack Crawford a to znamená, že Hardy se patrně už do týmu nevrátí, na druhou stranu se Dallas bude muset postarat o pass rush do začátku sezóny, protože DE Randy Gregory vyfasoval 4-zápasovou stopku. Získat Hardyho by bylo fajn, ale Rex Ryan měl už takhle plné ruce práce, aby zvládal problematické hráče a teď by měl přijít další. Navíc, při nedostatku hráčů do pass-rushe předpokládám, že o Hardyho bude větší zájem, než si Lambert myslí. A na finanční přebíjenou chybí Bills prachy.
 
     Článků kolem free agency je na stránkách rádia WGR 550 hodně. Většinu připravil Sal Capaccio. 
     Generální manažer Bills Doug Whaley několikrát zdůraznil, že letos se tým nezaměří na hledání drahých akvizic napříč ligou, nýbrž se bude soustředit místo toho na své vlastní hráče. Skutečnost je taková, že Bills nemají peníze ani na jedno a už vůbec ne na oboje, ovšem pokud se mi povede přeskupit síly a přepracovat některé kontrakty, získají prostor, který jim umožní některým vlastním hráčům nabídnout velice slušné smlouvy a budou mít i prostor pro poohlédnutí se po levnějších posilách, které zůstanou přebrány na trhu. V nabídce určitě budou i hráči, kteří se sice nestanou mediálními hvězdami a jejich příchod do Bills se nestane předmětem vzrušených diskuzí, ale pro tým to bude na určitých pozicích povýšení kvality.
     Wide receiver
     V Bills je hodně propíraná pozice wide receiver a dokonce se objevily názory, že by si mohli jít Bills do draftu pro wide receivera v prvním kole draftu. To podle mne nepřichází v úvahu, protože Bills se pokusí v první řadě doplnit defenzívu. Loňská hra defenzívy byla minimálně ústupkem ze slávy a přiznejme si, že hra defenzívní lajny byla vysloveným zklamáním. Je tedy pravděpodobnější, že Bills si v draftu půjdou jednak pro obránce a druhak v prvním a druhém kole pro pravděpodobně 1 D-linemana a 1 linebackera.
     Nepředpokládám, že by se předmětem jejich prvotního zájmu měl stát wide receiver. Navzdory stísněným finančním možnostem tedy můžeme předpokládat, že Bills by nepohrdli nějakým kvalitním levnějším wide receiverem ve free agency.
     Doug Whaley a také vedoucí týmu Jim Monos uvedli opakovaně, že shání kvalitního wide receivera na druhou stranu hřiště s Sammy Watkinsovi. Letos nabídka není tak bohatá jako v jiných letech, ale pár kvalitních hráčů najít můžeme. Pár hráčů asi bude mimo možnosti Bills:

Seyi Ajirotutu, Philadelphia Eagles
Jason Avant, Kansas City Chiefs
Josh Bellamy, Chicago Bears
Travis Benjamin, Cleveland Browns   
Anquan Boldin, San Francisco 49ers
     Boldin je už sice trochu za zenitem, ale stále má kvalitu. Není nejvyšší a já bych si představoval na tuhle pozici spíše nějaké bidlo. V 35 letech ale odehrál dobrou sezónu za 49ers. Dva roky fungoval pod Greg Romanem. Náš ofenzívní koordinátor ho tedy dobře zná. Ve svém věku by nemusel být mimo naše finanční možnosti. Odehrál 14 zápasů, 69/110,  789 yd, 4 TD, 1 fumble
Andre Caldwell, Denver Broncos
Malcom Floyd, San Diego Chargers
Brandon Gibson, New England Patriots
Chris Givens, Baltimore Ravens
Percy Harvin, Buffalo Bills
 - vyjednává se, pokud by byl Harvin v pořádku a reálně by tu byla šance, že bude schopen sezónu odehrát, byl by dobrou volbou. Můj tip ale je, že Harvin příští rok hráčem Bills nebude, což je obrovská škoda. Jeho hráčský potenciál je obrovský. Zdravotní problémy jsou ale mnohem významnějším faktorem.
Leonard Hankerson, Buffalo Bills
 - sezónu začal v Atlantě, pak jeden zápas za New England, končil v Buffalu v posledním zápase sezóny proti Jets. Jedná se o výběr Wasthingtonu ze třetího kola v roce 2011. Nechci úplně shodit jeho možnosti, ale rozhodně se nejedná o wide receivera, který by mohl plnit roli dvojky v Bills po boku Watkinse.
Darrius Heyward-Bey, Pittsburgh Steelers
Andre Holmes, Oakland Raiders
Alshon Jeffery, Chicago Bears     
James Jones, Green Bay Packers
Marvin Jones, Cincinnati Bengals
Jermaine Kearse, Seattle Seahawks
Ricardo Lockette, Seattle Seahawks
Marc Mariani, Chicago Bears
Rishard Matthews, Miami Dolphins
Lance Moore, Detroit Lions
David Nelson, Pittsburgh Steelers
Hakeem Nicks, New York Giants
Jordan Norwood, Denver Broncos
Chris Owusu, New York Jets
Terrelle Pryor, Cleveland Browns
Brian Quick, Los Angeles Rams
Rueben Randle, New York Giants
Jeremy Ross, Oakland Raiders
Mohamed Sanu, Cincinnati Bengals
Rod Streater, Oakland Raiders
Brandon Tate, Cincinnati Bengals
Nick Toon, Los Angeles Rams
Bryan Walters, Jacksonville Jaguars
Nate Washington, Houston Texans
Wes Welker, Los Angeles Rams
Kyle Williams, Denver Broncos
     Ofenzívní guard
     Trh není přesycený a bohužel, Richie Incognito je mnohými považován za nejlepšího dostupného guarda na trhu s volnými agenty bez omezení (UFA). Hlavní úkol tedy stojí před vedením, aby Incognita podepsalo, protože tím získá s velkou pravděpodobností nejlepšího hráče (v horším případě jednoho z nejlepších). Práce je rozběhnutá, obě strany se, alespoň to tak vypadá, snaží dohodnout a na našem vedení je evidentně patrná snaha hráče udržet v Buffalu minimálně další tři roky.
      Problémem je věk. Incognitovi je 32 let, jakou perspektivu mu mohou nabídnout Bills a kolik mu mohou slíbit ostatní. Pro tyto případy bude potřeba se připravit. Pojďme se podívat, jaká bude nabídka:

Jeff Adams, Houston Texans
Jeff Allen, Kansas City Chiefs
Mackenzy Bernadeau, Dallas Cowboys
Alex Boone, San Francisco 49ers
     Boone by mohl být dobrou náhradou za Incognita, pokud by se Bills nepodařilo ho znovu podepsat. Výhodou znovu je, že ho Greg Roman znal ze svého působení v 49ers a slavili společně úspěchy. Je schopný se postarat o prosazení běhové hry a co se týče pasové protekce, je snad ještě úspěšnější. Je spolehlivý, na věk 28 let odpovědný, hodně vysoký, velice atletický, s vynikající fyzickou výdrží. Samozřejmě, pokud by se našim podařilo domluvit se s Incognitem, námluvy s Boonem by vůbec nepřicházely v úvahu. Boon bude drahý, nad momentální finanční možnosti Bills.
Brandon Brooks, Houston Texans
Chris Chester, Atlanta Falcons
Willie Colon, New York Jets
Tyronne Green, Carolina Panthers
Vladimir Ducasse, Chicago Bears
Ramon Foster, Pittsburgh Steelers
Michael Harris, Minnesota Vikings
Richie Incognito, Buffalo Bills
- Kolik Incognitovi nabídnout? Na jak dlouho? Dal bych mu (nedávám ze svého, že?) vysoký podpisový bonus a pak 7-8 mil. USD na tři roky. Může dostat jinde více? Určitě, ale v Buffalu byl spokojený a dostal tu příležitost restartovat svou kariéru. Můj tip je, že Incognita udržíme.
Ted Larsen, Arizona Cardinals
Ronald Leary, Dallas Cowboys
Joe Looney, Tennessee Titans
Lance Louis, Indianapolis Colts
Evan Mathis, Denver Broncos
Jacques McClendon, Miami Dolphins
Jamon Meredith, Tennessee Titans
Brandon Mosley, New York Giants
Kelechi Osemele, Baltimore Ravens
Austin Pasztor, Cleveland Browns
Manny Ramirez, Detroit Lions
Chris Scott, Carolina Panthers
Amini Silatolu, Carolina Panthers
Shelley Smith, Miami Dolphins
J.R. Sweezy, Seattle Seahawks
Johnnie Troutman, San Diego Chargers
J'Marcus Webb, Oakland Raiders
Ryan Wendell, New England Patriots
     Quarterback
     Dvě slova, kterými musíme začít zní: Tyrod Taylor
     Je Taylor kvalitní starter nebo není?
     Je jen momentální nejlepší volbou pro Bills bez delší perspektivy?
     Nebo je Taylor budoucím franchise QB Bills?
     Nikdo neví. Na žádnou z těchto otázek nemáme odpověď, kromě třetí, o které si myslíme, že ji zodpovědět dokážeme. Taylor je momenátlně nejschůdnější volbou. A co bude dál, to se uvidí po sezóně.
     Dalšího quarterbacka ale bude potřeba do týmu doplnit. Nyní jsou pod smlouvou dva: vedle Taylora ještě EJ Manuel, který vstupuje do posledního roku trvání. Bills měli ještě k dispozici Josh Johnsona od poloviny října do konce sezóny. Johnson je volným agentem bez omezení a může podepsat kdekoliv, pokud by o něho byl zájem.
     Budoucnost hráčů bude podle mého mínění asi následující (jen můj dohad):
     Taylor - začne jako starter, osvědčí se, příští rok začnou složitá jednání o jeho udržení v Buffalu. Budou složitá kvůli tomu, že nepřekročí hranici oddělující hráče od kategorií kvalitní starter a franchise QB.
     EJ Manuel - příští rok nedostane v Buffalu nový kontrakt. Byl sice nejlepším QB z ročníku, ale to je málo i na pozici startera v Buffalu, o plnění role franchise QB ani nemluvě.
     Josh Johnson - podepíše v Buffalu krátkodobý finančně nenáročný kontrakt.
     V každém případě by bylo správné postupovat takto:
     Pokud je vedení Bills rozhodnuto vydraftovat mladého QB, v FA si žádného nepořizovat (kromě prodloužení smlouvy s Johnsonem). Pokud jsou rozhodnuti v draftu se zaměřit na jiné pozice, bylo by dobré zvažovat získání QB ve FA (plus podepsání Johnsona). V případě, že v draftu nikoho chtít nebudou (a předpokládají to dopředu - což je reálné) a z nějakého důvodu nepodepíší Johnsona, bylo by dobré přivést QB z FA, který by v ideálním případě byl schopen plnit roli dvojky místo EJ Manuela.

Sam Bradford, Philadelphia Eagles
Matt Cassel, Dallas Cowboys
Jimmy Clausen, Baltimore Ravens
Kellen Clemens, San Diego Chargers
Kirk Cousins, Washington Redskins
Chase Daniel, Kansas City Chiefs
Ryan Fitzpatrick, New York Jets
Matt Flynn, New Orleans Saints
Bruce Gradkowski, Pittsburgh Steelers
Matt Hasselbeck, Indianapolis Colts
Chad Henne, Jacksonville Jaguars
Tarvaris Jackson, Seattle Seahawks
Josh Johnson, Buffalo Bills
- situaci kolem třetího quarterbacka vyřeší Bills pravděpodobně znovupodepsáním krátkodobého kontraktu s Johnsonem.
Thad Lewis, Philadelphia Eagles
Luke McCown, New Orleans Saints
Colt McCoy, Washington Redskins
Matt Moore, Miami Dolphins
Dan Orlovsky, Detroit Lions
Brock Osweiler, Denver Broncos
Matt Schaub, Baltimore Ravens
Drew Stanton, Arizona Cardinals
Scott Tolzien, Green Bay Packers
     Slušné levné řešení na pozici trojky. Odehráno sice moc nemá a za pět let se na hřiště dostal jen dvakrát. Plnil ale roli trojky v týmu 49ers a je velice dobře obeznámen s herním systémem Greg Romana
Mike Vick, Pittsburgh Steelers
Joe Webb, Carolina Panthers
Brandon Weeden, Houston Texans
Charlie Whitehurst, Indianapolis Colts
T.J. Yates, Houston Texans
     Ofenzívní tackle
     Tady máme několik želízek v ohni. Potřebujeme udržet Cordy Glenna a Dou Whaley také udržení Glenna považuje za prioritu. Levá strana naší ofenzívní lajny také velice dobře fungovala. Glenn si ale řekne o hodně peněz. Některé jiné týmy jsou schopny mu nabídnout velké peníze a přeplatit Bills. Buffalu stále zbývá možnost na Glenna dát franchise tag, ale obě strany už sdělily, že si takové řešení nepřejí.
     Špatná situace panuje na druhé straně O-line: Seantrel Henderson, Cyrus Kouandjio a Jordan Mills se na pravém tacklu vystřídali, kvalitu ale nepřinesli. Henderson má autoagresívní poruchu imunitního systému a kvůli těmto zdravotním problémům je nejistá celá jeho kariéra v NFL, Kouandjio je velkým zklamáním už druhým rokem po sobě. Mills nehrál špatně, ale je RFA, takže bude potřeba na jeho udržení zapracovat.
      Zkráceno: levá strana bude v pohodě, protože so oder so udržíme Glenna. Na pravou stranu by bylo nejlepší někoho sehnat. Kvalitního, levného, mladého - to by bylo fajn.

Mike Adams, Pittsburgh Steelers
Don Barclay, Green Bay Packers
Joe Barksdale, San Diego Chargers
Khalif Barnes, Oakland Raiders
Kelvin Beachum, Pittsburgh Steelers
Byron Bell, Tennessee Titans
Chris Clark, Houston Texans
Charles Brown, Dallas Cowboys
Cordy Glenn, Buffalo Bills
     Glenna Bills udrží. So oder so. Alespoň pro příští sezónu. Možná to bude finančně bolet.
Chris Hairston, San Diego Chargers
Bryce Harris, Atlanta Falcons
Ryan Harris, Denver Broncos
Tony Hills, New Orleans Saints
Ben Ijalana, New York Jets
Jeffrey Linkenbach, San Diego Chargers
Jake Long, Atlanta Falcons
Bobby Massie, Arizona Cardinals
Mike McGlynn, New Orleans Saints
Russell Okung, Seattle Seahawks
Donald Penn, Oakland Raiders
Tyler Polumbus, Denver Broncos
Mitchell Schwartz, Cleveland Browns
Andre Smith, Cincinnati Bengals
     Jeho výkonnost jde lety dolů, ale stále je kvalitní a stále více a více připomíná hráče, který potřebuje změnu prostředí, která by ho náležitě nakopla. Je spolehlivý a klidně se může stát, že se změnou týmu by zazářil, určitě by ale nepropadl. Nebude levný, naopak může být dost drahý. Bills ale nového pravého tackla tak potřebují, že by i jako předražený mohl být pro ně dostupný - prostě by se rozšoupli.
Bradley Sowell, Arizona Cardinals
Donald Stephenson, Kansas City Chiefs
Byron Stingily, Pittsburgh Steelers
Eric Winston, Cincinnati Bengals
Sam Young, Jacksonville Jaguars
   Jak jsou letos nastavené částky na jednotlivé pozice při rozpočtu 154 mil. USD při použití franchise tagu?

Tady je přehled:

Cornerback -  14,8 mil. USD
Defensive End - 15,5 mil. USD
Defensive Tackle - 13,4 mil. USD
Linebacker - 14,1 mil. USD
Offensive Line - 13,7 mil. USD
Punter/Kicker - 4,5 mil. USD
Quarterback - 19,8 mil. USD
Running Back - 11,8 mil. USD
Safety - 10,7 mil. USD
Tight End - 9,1 mil. USD
Wide Receiver - 14,5 mil. USD
     Nakolik je pravděpodobné, že Bills použijí tag na Glenna? Je to dost pravděpodobné. Agenti poradí Glennovi, aby šel na trh a otestoval svou cenu. O kvalitní levé tackly, kteří mohou hrát i na pozici guarda, je velká nouze. Bills budou nuceni do další sezóny, o které tvrdí "nyní nebo nikdy" použít na udržení Glenna tag. Do budoucna to bude znamenat, že Glenn nebude chtít v Buffalu zůstat. Už oznámil, že si nepřeje, aby klub tag použil.
     Jaký tag Bills použijí?
Nonexclusive tag a transition tag v podstatě nepřipadají v úvahu, protože by je jiné týmy patrně obešly (nonexclusive tag by možná reálný byl). 
      Bills použijí franchise tag.