Footballudus - Rozdíl kvality

19.11.2016 13:31
Slavek Jindra


 
     Fotbal v NFL je svým způsobem šachová partie. Použiji příměr. Jmenuje se oběť kvality pro stabilizaci pozice v obraně. V šachu kvalita vyjadřuje rozdíl mezi hodnotou věže (5,5) a hodnotou lehké figury (3,5), ve fotbale je slovo kvalita začasté korektním překladem slova talent.
     Převedeno na podmínky Bills:
1) J.Schwartz se rozhodl ponechat kvalitu ve prospěch stabilizace obrany a upravil svou strategii a taktiku hybridního W9.
2) R.Ryan rozhodl ve prospěch stabilizace obrany prosadit svou strategii a taktiku v ortodoxním schéma 3-4 a obětoval hráčskou kvalitu.
     Oba přístupy mohou vést  k úspěchu. Ovšem jen dokud šachová partie nedospěje do přehledné koncovky a dokud na fotbalovém hřišti nezačnou rozhodovat o úspěchu souboje hráč proti hráči. Pak rozhodne zákonitě převaha materiálu, které v šachu říkáme kvalita  a ve fotbale talent. Strategie a taktika, i všechna herní schémata, jsou rázem na vedlejší koleji.
     R.Ryan zvolil své řešení, které považuje za jediné správné. Ve fotbale ale nastává (stejně jako v šachu) pravidelně situace, kdy o výsledku nerozhoduje sebelepší herní schéma, ale prostý rozdíl hodnot materiálu. Při absenci A.Williamse se koncovka zjednodušila, ostatní hráči zaostávají v kvalitě hry jeden na jednoho. Obrana kolabuje, defenzívnímu schéma se začíná dramaticky nedostávat hráčské kvality. Rex stojí před sezónním matem.