free_agency_seznam_hráčů

27.01.2018 09:37

https://billswire.usatoday.com/2017/12/31/2018-nfl-offseason-buffalo-bills-free-agents/

Buffalo Bills vstupují do své 59-té footballové sezóny (z toho 10 v AFL). Ta loňská byla velice úspěšná. Bilance týmu 9-7 zajistila Buffalu postup do bojů v play-off a Bills se podařilo utnout sedmnáctileté čekání, které bylo zároveň nejdelší mezi všemi aktivními týmy v profesionálních sportech v severní Americe. Nesmíme zapomenout, že sezóna byla úspěšná také z hlediska akvizice volných hráčů. Tým se podařilo vhodně doplnit. Bills postavili v offseason novou secondary, která se ukázala nejúdernější a nejlépe fungující jednotkou, právě ve free agency a v tradech. Na tuto úspěšnou práci bude potřeba navázat.  

Dvojice GM Brandon Beane a HC Sean McDermott vstupují do druhého roku svého působení v Buffalu a jistě budou chtít na úspěch navázat. Během předchozího roku si trpělivě vytvářeli prostor v rozpočtu a počínali si hodně uvážlivě. Bohužel se budou muset potýkat s pochybeními svých předchůdců a nám nezbývá než doufat, že se jim práce povede a nepřipojí nějaká pochybení svá. Tým se nemusí zaobírat myšlenkami na výši kontraktu CB Stephon Gilmora, protože hráč byl příliš drahý pro tým, ale výsledky v týmu NE Patriots naznačují, že vysokou cenu měl a investice do něj nepředstavovala vyhozené peníze. Nebude také potřeba vyjednávat s WR Sammy Watkinsem, tým ho vyměnil do LA Rams za EJ Gainese, který patřil k nejlepším hráčům billské defenzívy, ale na druhou stranu nyní Bills pociťují traumatizující absenci kvality na pozici wide receiver. Bills ještě nějakou dobu ponesou břímě obrovského kontraktu s defenzívním tacklem Marcell Dareusem, kterého v průběhu sezóny vyměnili do Jacksonville Jaguars za podmíněný výběr v 6.kole draftu 2018, ale situace se i tak hodně zlepšila. Tým nadále stojí před rozhodnutím, co s levým tacklem Cordy Glennem. Trade Glenna by přinesl Bills další postupnou úlevu do rozpočtu a možná také výběr v draftu v některém ze středních kol.

Zcela novou zprávu, a ne zrovna příjemnou, přinesl minulý týden. Centr Eric Wood je nucen ukončit svou sportovní kariéru kvůli zranění šíje. Wood má dvě děti a pokud je v sázce jeho zdraví, není vůbec co řešit. Pro tým je to ale velká ztráta, v mnoha ohledech. Wood byl výborným spoluhráčem, uvážlivým člověkem se zkušenostmi. Patrné to bylo při jeho pozápasových komentářích v show Schoppa s Bulldogem, která jsem doslova miloval. Herně se ho jistě podaří Bills nahradit, protože Ryan Groy jeho místo již v druhé polovině předcházející sezóny zaujal při jiném zranění Wooda. Protože se ale jedná o zranění při sportovním výkonu, plat Wooda zatíží rozpočet v prakticky plné míře. Duo Beane/McDermott si s tím bude muset umět poradit, v každém případě se jedná o důležitou finanční ztrátu, protože rozhodnutí o ukončení sportovní kariéry předcházelo uzavření nové, tehdy oboustranně velice výhodné, dvouleté smlouvy a zároveň bude potřeba získat služby hráče, který by byl novou rezervou za Groyem a toho bude potřeba samozřejmě také zaplatit. 

No, celkově shrnuto, Brandon Beane a Sean McDermott se nudit nebudou. Do free agency směřuje z týmu Buffala 22 hráčů. Rozhodnout o tom, zda uvalit na některého hráče klubový tag bude jen prvním z řady mnoha rozhodnutí, která budou muset GM a HC učinit. Některé hráče můžeme už nyní označit za prakticky nepostradatelné či nesnadno nahraditelné, ale jaké kontrakty pro ně připravit, zda bude nezbytné je skutečně v týmu udržet za každou cenu, jaké jiné hráče tým získá, koho přivede - to vše nás bude v následujících měsících velice zajímat. NFL není nikdy nuda, vždy je fascinující, nehledě na to, zda se hraje, či zda probíhá offseason. 
Pro manažery všech týmů, realizační týmy, skauty, kouče a vůbec lidi kolem týmů končí offseason a začíná těžká práce v jejich ostré sezóně. 

Bills tedy mají 22 hráčů volných agentů a to ve všech třech katerogiích: 16 UFA (unrestricted free agents - ti mohou znovu podepsat s klubem, nebo mohou při vlastním uvážení vstoupit na trh s volnými agenty), 3 RFA (restricted free agents - ti smí vyjednávat s jinými týmy, ale jejich klub může nabídku dorovnat a hráče si udržet) a 3 ERFA (exclusive restricted free agents - ti nesmí vyjednávat s ostaními týmy, pokud je jim učiněna nabídka jejich klubu). Mezi největší jména mezi FA patří určitě střední linebacker Preston Brown, defenzívní tackle Kyle Williams, wide receiver Jordan Matthews, cornerback EJ Gaines nebo linebacker Ramon Humber. 

Unrestricted Free Agents:

Preston Brown (LB)
Jeden z nejproduktivnějších obránců v lize v posledních několika letech. Poslední sezónu zakončil s 144 tackly (z toho 84 sólo), což je druhý největší počet v NFL loni a ještě důležitější je pak skutečnost, že Brown měl jen málo misstacklů, hrál hodně důrazně, na sezónu přišel velice dobře připravený od svého otce (footballového kouče) a to jak fyzicky tak i psychicky, v předsezónním souboji si poměrně hladce poradil s konkurentem Reggie Raglandem, kterého pak později tým vyměnil do KC Chiefs. V sedmi utkáních si připsal dvouciferný počet tacklů. Mám pocit, že McDermott bude ale hledat hráčskou alternativu pro pozici MLB, která by lépe splňovala jeho požadavky. Konkrétně - pokusí se najít běhavějšího linebackera. Myslím, že by to mohla být pro Bills ztráta. V některých zápasech Bills propadali v obraně běhové hry a pokud by na pozici středního linebackera přišel pohyblivější hráč, jistě by středu zálohy ubyly potřebné kilogramy. 
Mé přání: chci, aby zůstal
Můj tip: 50% - 50%

Travaris Cadet (RB)
Je zajímavé, že Cadet dostal prostor až při zranění fullbacka Mike Tolberta. Jakmile ale přišel, bylo jasné, že tenhle krok měli trenéři učinit již dříve. Cadet je rychlý, výbušný, má šikovné ruce a nebojí se jít do kontaktu se soupeřem i v těch situacích, ve kterých opatrnější McCoy vyklízí pole. Výsledky Cadeta byly výborné, doslova rozhýbal běhovou ofenzívu v těch chvílích, kdy odpočíval McCoy a byl schopný se úspěšně zapojit i do pasové hry nakrátko. Při průměru 4,2 yardu na pokus naběhal celkově 93 yardů a dalších 93 yardů přidal kompletací 13 pasů. Na konci sezóny utrpěl zranění a týmu v play-off utkání s Jaguars citelně chyběl.
Mé přání: chci, aby zůstal
Můj tip: 75% - 25%

E.J. Gaines (CB):
Když přišel výměnou za Watkinse z LA Rams, spousta fanoušků si ťukala na čelo. A to ani není vše, s hráčem obdrželi Bills za svého elitního wide receivera výběr ve druhém kole draftu 2018, takže si většina fanoušků nevyhnutelně řekla logické: ´Bills vypouští sezónu a soustředí se na draftu´. Asi nikdo si nepomyslel, že za jednoho kvalitního hráče ofenzívy získávají Bills neuvěřitelně kvalitního hráče do defenzívy. McDermott sestavil zbrusu novou secondary White-Poyer-Hide-Gaines a posledně jmenovaný se stal jedním z důležitých článků. Z utkání, ve kterých Gaines nastoupil, měli Bills bilanci 8 výher a 4 prohry. Gaines se ukázal jako nekompromisní, extrémně tvrdý tackler. Na kontě má 59 tacklů (z toho hned 48 sólo a to také dokládá jeho nesmlouvavost a přesnost při hře), 1 intercepci a 3 vynucené fumbly. Problémem je jistě zdravotní stav. Gaines přicházel jako hráč s fasciklem zdravotních problémů a ty se mu nevyhnuly ani v dresu Bills. Je mi to velice líto, ale rozhodné slovo by v jeho případě měli mít spíše kluboví lékaři než trenéři. Jak víme, McDermott razí heslo, že pokud hráč není schopen zůstat zdravý, pro tým není výhodné, aby v něm setrvával. A to může být obrovská škoda, Bills budou i v příští sezóně hráče Gainesova kalibru nutně potřebovat.
Mé přání: nejsem si jistý
Můj tip: 45% - 55%

Seantrel Henderson (RT):
Bills brali v draftu roku 2014 tři hráče do o-line a práce na posílení ofenzívního frontu vedl kouč Marrone, sám bývalý hráč o-line. Z trojice Kouandjio-Richadson-Henderson se ukázal jako nejlepší a zároveň jediný použitelný právě Henderson, kterého si Bills vzali až v sedmém kole draftu jako svého posledního hráče v tom roce. Henderson se na pravé straně sice úspěšně zabydlel, ale potřebnou kvalitu do o-line v době, kdy se těžiště defenzívních snah passrushe v NFL už dávno přesunulo z levé strany na pravou, neposkytl. Henderson jaksi stále nabízel jen nouzové, překlenovací řešení. A k tomu vážně onemocněl. Autoagresívní porucha imunitního systému se stala Hendersonovým největším soupeřem a hráč se s ní sice úspěšně vypořádává, ale zatím není schopen se vrátit do své bývalé formy. Henderson uplynulou sezónu začal jako hráč na R/S listu, ale v sedmi z posledních osmi utkání se už na hřišti objevil ve spectýmu. Také v jeho případě by měli mít hlavní slovo lékaři a ti by měli stanovit prognózu vývoje zdravotního stavu, pokud něco podobného lze vůbec při této diagnóze u vrcholového sportovce udělat. Herní přínos zdravého Hendersona pak jistě zváží kouč McDermott. Finanční požadavky Hendersona nebudou vysoké, prioritou pro něj bez pochyby bude zůstat ve známém prostředí a být alespoň rámcově součástí týmu. Osobně spíše pochybuji, že Henderson ještě někdy bude starterem na pozici pravého tackla, naopak vidím tuto pozici jako zájmovou z hlediska nutného doplnění (ať už formou tradu, fa, či v prostředních kolech draftu). Stávající situace byla prakticky neúnosná, tým byl v každém utkání bit a tlak na billského quarterbacka byl z pravé strany extrémní. 
Mé přání: nechci, aby zůstal
Můj tip: 40% - 60%

Ramon Humber (OLB)
Do sezóny vstupoval jako starter na pozici WLB. Nemůžeme v žádném případě říci, že by si vedl špatně. V počtu vyprodukovaných tacklů skončil na třetím místě v týmu Bills s 89 tackly a v posledním utkání řádné sezóny přidal také sack. Ve druhé polovině sezóny ale začal na jeho místě zaskakovat nováček Matt Milano. Fyzicky neobyčejně dobře disponovaný hráč brzy Humbera svými výkony zastínil a brzy na sebe převzal podstatnou část snapů. Sezóna začínala v poměru odehraných her 7 ku 3 ve prospěch Humbera a končila 6 ku 4 ve prospěch Milana. Kvůli zranění rookieho ale v sezóně finišoval Humber. Za prohrou Bills v PO utkání s Jaguars stojí možná také právě neúčast Matt Milana, který na hřišti pro svou mimořádnou mobilitu připomíná spíše hráče se superhrdinskými vlastnostmi. Jeho absence umožnila QB Bortlesovi kvalitní scrambly, které přinesly Jaguars veledůležité zisky prvních downů a zásadní posuny po hřišti. 
Mé přání: nechci, aby zůstal
Můj tip: 20% - 80%

Leonard Johnson (CB)
Velice kvalitní záskok. Johnson hraje hodně tvrdě, je schopen přijít na hřiště v rozehraném utkání a okamžitě se integrovat myšlenkově do libovolné herní situace. Občas propadával pozičně, což se nováčkovi Whitovi nestává a občas mu chyběla i rychlost, což znovu nemůžeme říci o Whitovi, ale nikdy nemůžeme upřít Johnsonovi nasazení, snahu a tvrdost, která hraničí s nesmlouvavostí. Johnson se na hřišti objevil v 16 utkáních, zaznamenal 52 tacklů a ubránil 7 pasů. Velkým kladem určitě je, že dokáže rychle doplnit passrush, je schopen se vytáhnout na hranu LoS pro tackle hráče ve screenu a celkově má dobrý cit pro posun vpřed, aniž by ohrozil svou absencí prostor za sebou. Já na něm oceňuji hlavně to, že stejně jako jeho alternativní spoluhráč Tre´Dravious White netrpí Johnson nervozitou, na hřišti si počíná jako u sebe na dvorku a dokáže se na hru koncentrovat. Pravda, občas svou tvrdost trochu přežene, nebo přetáhne své herní úsilí časově do fáze po odpískání. To je ale věc, kterou mu dokáži odpustit - dokazuje míru jeho nasazení a především je to věc, která je odstranitelná. Výkon hráče má navíc příznivou akceleraci. Jinými slovy - čím více o něco jde, tím strmější je křivka Johnsonovy výkonnosti. Jeho nejlepší výkon také je z play-off utkání, ve kterém si vynutil fumble a zaznamenal sack. Myslím, že Johnson je přesně typem hráče, na jakých bude McDermott i v blízké budoucnosti chtít stavět - je tvrdý, odolný, univerzální, relativně levný. McDermott si ho vybral z Panthers a pochybuji, že se ho dobrovolně vzdá.
Mé přání: nemám žádné
Můj tip: 80% - 20%

Taiwan Jones (RB/spectým)
Dobrý a užitečný hráč. Týmu chyběl od chvíle, kdy se v dévátém weeku zranil v utkání proti Jets. Celkem se tedy objevil v 9 zápasech. V ofenzívě jeho dopad na hru byl minimální, zachytil pouze jeden pas pro zisk 11 yardů, ale působení Jonese ve spectýmu bylo úspěšné. Nahradil WR Brandon Tatea při returnech výkopů a dvakrát se pokusil o jejich realizaci (celkově získal 50 yardů). Působí dojmem, že se neštítí těžké práce ve spectýmu. Stále mám pocit, že je škoda, že nedostal více příležitostí v ofenzívě, třeba na úkor fullbacka Mike Tolberta. Rozhodně je to univerzál, který typově přesně odpovídá požadavkům kouče McDermotta. S výškou 185 cm a více než 90 kg hmotnosti a vynikajícími rychlostními předpoklady je úžasně zajímavým hráčem, který je jako stvořený pro práci ve spectýmu na obou stranách míče. Ve skutečnosti ale takový hráč zoufale chybí i ofenzívě, Jones má všechny předpoklady, aby jako returner skvěle kryl míč. Nebojí se kontaktu ve velké rychlosti a je schopen si jít i do skrumáže bez obav z rány od obránců.
Mé přání: nemám žádné
Můj tip: 35% - 65%

Jordan Matthews (WR)
Matthews byl předmětem výměny s Philadephia Eagles a Bills za něj obětovali defenzívnímu koordinátorovi Jim Schwartzovi cornerbacka Ronald Darbyho, což někteří fanoušci přijali se zděšením. Situace se jevila tak, že secondary Bills bude prostě hrozná a ztrátu rychlého CB Darbyho nemohlo ospravedlnit ani získání výběru ve 3.kole draftu. Příchod wide receivera Matthewse ale byl součástí širšího plánu v kombinaci dvou tradů. A jedině tak musíme tradu posuzovat. Nejedná se tedy o jeden trade (Watkins-Gaines) a jeden další trade (Darby-Matthews), ale o dvojici tradů, vzájemně provázaných logikou: za oběť CB získávají Bills jiného CB a za oběť WR získávají Bills jiného WR. Navíc získávají Bills také dva výběru v draftu 2018 (druhé a třetí kolo). Jen tak je potřeba na trade s Philadelphií pohlížet. Jedním z odůvodnění tradu byla snaha získat za zdravotně laborujícího Watkinse zdravého wide receivera bez závažných záznamů v kolonce zranění. Druhým, nezanedbatelným, důvodem bylo blížící se vyjednávání s Watkinsem před sezónou 2018 o výši kontraktu (a duo Beane/McDermott bralo trade jako typ preventivního opratření).
Do týmu tak přicházel nový wide receiver, který měl za sebou několik kvalitních sezón v týmu Eagles, ve kterých se projevil jako nadprůměrný receiver, odolný v soubojích, šikovný při zpracování míče, s dobrým výběrem místa, přesný v nábězích. Po příchodu (prý dokonce při prvním tréninku) do Buffala se hráč zranil, což mi připadá až kýčovitě typické pro hráče, který se měl stát oporou ofenzívy Bills. Hráč musel tedy vynechat podstatnou část tréninkového soustředění, nezahrál si ani v žádném ze čtyř přípravných utkání a poprvé v týmu objevil až při zahajujícím utkání sezóny proti Jets. Jeho výkony se mi ale velice líbily, pozorně jsem hráče sledoval. Pokud o nějakém hráči můžeme s klidem prohlásit, že má od přírody dané chytačské vlohy, je to právě Matthews. Strach ze zranění ho ale neopustil po celou sezónu. Do většiny utkání nastupoval s nálepkou hráče, který byl do poslední chvíle veden jako "spíše nenastoupí". Zranění ho tedy herně značně limitovala. Přesto patřil k dobrým hráčům. Je velká škoda, že kvůli absenci kvality na pozici WR a jeho vynucených starterch nedostal dost času k tomu, aby se mohl ze zranění dostat. Celkově získal pro tým 282 yardů zachycením 25 pasů, což činí slušných 11,3 yardu na kompletaci (hned v prvním weeku si proti Jets připsal nejdelší pasovou hru Bills v sezóně, 47 yardů). Skóroval jeden touchdown a zaznamenal také jeden fumble, když se v utkání proti Jets pokusil dost riskantně nastavit hru pro zisk prvního downu. 
Matthews se objevil v 10 zápasech, pak byl nucen kvůli zranění kolena sezónu předčasně ukončit. Bills v dalším průběhu sezóny hodně chyběl. Hodně bude záležet na tom, jak posoudí zdravotní stav Matthewse lékaři a jaké budou jeho požadavky coby volného hráče. Kouč McDermott si Matthewse vybral, má tedy v podstatě zájem o to, aby Matthews v jeho týmu působil. Zdravotní stav a finanční náročnost mohou být přitěžujícími okolnostmi při vyjednávání o případném novém kontraktu pro hráče.
Mé přání: chci, aby zůstal
Můj tip: 35% - 65%

Brandon Tate (WR/spectým)
Kvalitní returner, který je stejnou měrou využíván při výkopech jako i puntech soupeře. Jen skutečně výjimečně se můžeme obávat chybičky (muffu), protože Tatea zdobí velká spolehlivost. V ofenzívě toho moc neodehrál a pokud nastoupil, bylo to v těch vzácných případech, kdy Bills už neměli kam sáhnout. I tak si ale vedl dobře. Skóroval 1 touchdown, vybojoval 5 prvních downů při 6 recepcích, získal celkem 81 yardů, což dává průměr 13,1 yardu na kompletaci. V první řadě ale sloužil výborně jako returner. Při 28 pokusech o return výkopu měl průměr 19,6 yardu a při 20 returnech puntu dosáhl průměru 9,7 yardu (jeho asi nejpovedenější hrou byl return puntu pro 40 yardů v utkání s Bengals.
Mé přání: chci, aby zůstal
Můj tip: 60% - 40%

Shamarko Thomas (SS)
Ač hráč Steelers, do Bills přišel na začátku října jako aktuální hráč NY Jets, poprvé hrál za Bills utkání proti Bengals. Celkově nastoupil do 9 zápasů, v nichž si připsal celkem devět tacklů. Dobré výkony podával ve spectýmu.
Mé přání: nemám žádné
Můj tip: nedokáži odhadnout

Deonte Thompson (WR)
Situace s wide receivery byla v průběhu sezóny v Buffalu tak špatné, že ji bylo potřeba nouzově řešit. Začátek soutěže nezastihl v herní pohodě tým Chicago Bears a ti ji řešili po pěti utkáních při bilanci 1-4 také tím způsobem, že vyřadili (waived) hráče, kterým se moc nedařilo. Jedním z nich byl wide receiver Deonte Thompson. Bills zareagovali rychle a hráče si vyžádali (claimed). Udělali velice dobře. Thompson se jim patřičně odvděčil a do objektivně slabého corpu přibyl hráč, který byl schopen dobrého, přesného náběhu, kvalitního zpracování míče a ještě byl schopen přidat yardy navíc. Billským quarterbackům přibyla nová zbraň. Hned v prvním zápase předvedl Thompson svůj asi nejlepší výkon. Nachytal 107 yardů na 4 kompletace. Další velice důležitý moment přišel během sněhového klání s Colts, kdy v prodloužení při posledním drivu Bills předvedl zázračný catch na 34 yardů, čímž týmu umožnil klíčový posun na polovinu soupeře navzdory závějím sněhu a připravil také pozici pro závěrečný běh McCoye pro touchdown a výhru. Thompson byl třetím nejúspěšnějším receiverem týmu jak do počtu chycení (27), tak i z hlediska získaných yardů (430 yd). Thompsona jsem si oblíbil. Je to situační hráč a zároveň je to hráč pro černou práci. Nevadí mu nic. Nezastaví ho počasí, nepříznivé skóre, neztrácí trpělivost a soustředění ani po nepodařené hře a nikdy neztrácí zájem o hru. Je to bojovník tělem i duší. Charakterově je to prakticky prototypický hráč McDermotta. Není to žádná hvězda, ale Buffalo ani hvězdy nemá a do budoucna mít nebude. I ta nejzářivější hvězda by příchodem do Buffala ztratila okamžitě na lesku. Deonte Thompson mi k Bills a týmu, o který se Beane s McDermottem snaží, jednoduše sedí. 
Mé přání: chci, aby zůstal
Můj tip: 70% - 30%

Cedric Thornton (DT)
Hodně nenápadný hráč, který ale nastoupil do 15 utkání a z toho do 3 jako starter. Urostlý hráč začne osmou sezónu v NFL. Je zvyklý hrát trochu stažený a to mu umožňuje být produktivní v počtu tacklů, ale zároveň ho to poněkud statisticky znevýhodňuje v útoku na kapsu a quarterbacka soupeře. Pokud se ale Thornton uvolní, jde si za svým a je pořádně umíněný (připsal si dva sacky, přičemž jeden proti KC Chiefs byl hodně důležitý). Myslím, že důvod Thorntonovy lepší práce směrem vzad. můžeme spatřovat v tom, že Thornton je tak trochu nesystémově 3-4 hráčem ve 4-3 systému. Překvapivě to ale funguje poměrně dobře. Thornton je kvalitním hráčem do rotace, spíše pro situační řešení. Není tím defenzívním tacklem, který by měl výhledově nahradit Dareuse. Po takovém se budou muset Bills poohlédnout jinde. Jeho bilance 27 tacklů je ale hodně dobrá, těžiště leží na zachytávání running backů těsně za LoS. Thornton je na defenzívního tackla rychlý, dokáže suplovat výpadek MLB a pokud by se Bills rozhodli pro alternativu bez robusního Preston Browna, byl by schopen vypomoci záloze při obraně běhové hry na a těsně za LoS.
Mé přání: chci, aby zůstal, ale jen pokud to neodradí Bills od akvizice nového startera defenzívního tackla
Můj tip: 60% - 40%

Mike Tolbert (FB)
Před sezónou se vedly rozsáhlé diskuze o tom, kdo by měl být backup running backem za LeSean McCoyem. Bills neudrželi rychlého, průrazného Mike Gillisleeho, kterého si do Patriots přetáhl Belichick. Očekávalo se, že druhým running backem se stane Jonathan Williams. Dva fullbackové Patrick DiMarco a Mike Tolbert si to měli rozdat o jedno zbývající místo v týmu. Závěrečným cutem ale překvapivě prošli oba fullbackové a to na úkor právě Jonathan Williamse. Spoustu fanoušků to překvapilo a skoro stejné množství z nich také nepotěšilo. Základním argumentem kouče McDermotta se stalo tvrzení, že Tolbert zůstal v týmu díky tomu, že je schopen si odehrát svůj part ve spectýmu, zatímco Williams je pro účely spectýmu nepoužitelný. Fanoušci za rozhodnutím spatřovali spíše náklonnost kouče k hráči, se kterým ho pojila minulost v týmu Panthers. Tolbert nehrál v prvních zápasech vůbec špatně a navíc byl, alespoň podle tvrzení hráčů ve sdělovacích prostředcích, dobrým spoluhráčem a prima kamarádem. Ve druhé polovině soutěže se ale každé použití Tolberta měnilo na propadák. Pokud hráč nezískal dostatečnou rychlost, nebyl pro obránce soupeře vůbec nebezpečný. Navzdory sporé postavě a velké síle se často neprosadil přes první tackle a běhy končily na LoS nebo ještě častěji ztrátou yardů. Navíc se přidalo doslova žalostné vedení ofenzívy koordinátorem Rick Dennisonem, který například řešil situace třetí down pro lán cesty přihrávkou Taylora na Tolberta do screenu či těsně za LoS. Tolbert zpravidla sotva stačil zpracovat míč, natož aby se s míčem rozběhl. Než se vzpamatoval, ležel na zádech. Není vůbec divu, že Tolbert hned 2 utkání skončil s mínusovou bilancí v počtu "získaných" yardů. Celkově získal při 66 pokusech 247 yardů (to je v průměru 3,7 yardu na pokus). Nejdelší jeho pokus měřil 25 yardů a také si hned v prvním utkání proti Jets připsal běhový touchdown. Tolbert přidal i pasové yardy (celkem 78 yd) při 14 kompletacích. Dvakrát také fumbloval, ale jen jednou (ve sněhové vánici) pro ztrátu míče. Pro mne zcela nelogicky byl jmenován Pro Bowl náhradníkem.
McDermott své učinkování v Bills začal výměnami, které měly charakter čistky. To je ale věc, na kterou měl pochopitelně právo. Důsledně také používal zavedenou frázi o tom, že každý krok, byť i ten, který může na první pohled nám laikům připadat jako oslabení týmu, je ve skutečnosti motivován zlepšením týmu v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Každá pozice je důležitá. Pokud změna na jakékoliv pozici přinese zlepšení, je nezbytné ji realizovat. Pokud své úvahy McDermott myslel vážně a nejedná se pouze o protěžování hráčů, které si přivedl, měl by vidět a vnímat situaci tak, že například zařazení running backa Cadeta do týmu při zranění Tolberta vedlo ke zvýšení akceschopnosti billské ofenzívy. Pochopitelně nemohu úvahově postihnout pozitivní vliv Tolberta na spoluhráče a to, jak jim dokáže mimo hřiště pomoci. To jde bohužel zcela mimo mne, ačkoliv uznávám, že to může být dost, ne-li přímo hodně, důležité. Z pozice fanouška týmu ale vnímám situaci tak, že ofenzíva Bills je silnější bez Tolberta než s Tolbertem. A to zejména pokud je quarterbackem Taylor a koordinátorem někdo, kdo není schopen použít podsaditého pomalejšího backa jako zbraň, ale spíše jako pomůcku pro pobavení hráčů soupeřovy obrany a televizních komentátorů.
Mé přání: je mi to líto, ale přeji si, aby nezůstal
Můj tip: 50% - 50%

Joe Webb (QB/spectým)
Hele, tohle je jeden z nejzajímavějších hráčů v týmu Bills. Je rychlý a tvrdý, nebojí se jít do každého souboje pohlavě. Nastupuje ve spectýmu a na svém kontě má 8 tacklů (4 sólo). Také ofenzíva ho ale využila. V utkání proti Patriots předvedl nadesignovanou akci s dalekonosnou přihrávkou na Cadeta, kterou se ale billskému running backovi nepodařilo zachytit (míč ale chytatelný byl). Nejvíce si zahrál v sněhové bitvě s Colts. Starter Taylor byl zraněný a jeho místo zaujal Nate Peterman. Ten si vedl zdatně a vedl tým za výhrou, pak se ale rozhodl pro scramble, který neřešil sklouznutím a vyinkasoval ránu do hlavy, která ho vyřadila ze hry. Nastal čas pro třetího quarterbacka Bills. Webb sice hodil intercepci v samotném závěru základní hrací doby a za běžných okolností by tak daroval výhru soupeři. Ve sněhových přívalech ale place kicker Vinatieri minul FG a utkání přešlo do snowertime (sněhového prodloužení). V něm si Webb počínal dobře. První drive sice uvázl na downy, ale nebylo jeho rozhodnutím se nepokusit na polovině protivníka puntovat při 4/1. Jakmile se opět dostal k míči, vedl rozhodující drive s překvapivou rozhodnotí. Předvedl nejkrásnější akci, při které přesně našel u lajny Deonte Thomsona na vzdálenost 34 yardů. Tím položil základ úspěchu drivu, který posléze zakončil rushem pro touchdown running back LeSean McCoy. Webb je typ velice zajímavého univerzála, jakých si kouč McDermott váží a jaké si oblíbil. V šestém kole si Webba vybrali Vikings, ale do týmu Bills si hráče přivedl McDermott už z Caroliny. Myslím, že se jeho služeb nebude chtít vzdát a neočekávám, že by Webb měl mít příliš vysoké finanční požadavky.
Mé přání: spíše chci, aby zůstal
Můj tip: 75% - 25%

Kyle Williams (DT)
Když fanoušci vyjadřovali své názory na to, kterému zkušenému hráči Bills nejvíce přejí splnění postupových snů, velmi často uváděli jméno Kyle Williams. Srdce a duše billské defenzívy, výborný hráč a dobrý člověk, startostlivý a poctivý. V sezóně ho postihla ztráta spoluhráče, protože, přiznejme si, Marcell Dareuse měl Kyle opravdu rád. Herně si vyhověli a Williams se ho také soustavně zastával v jeho ustavičných problémech na i mimo hřiště. V předchozích sezónách se vždy potýkal se zdravotními problémy a pokud vypadl ze sestavy, na výkonech defenzívního frontu to bylo pořádně znát. Letos se mu větší zdravotní problémy naštěstí vyhýbaly. Odehrál všech 17 utkání sezóny a podstatným způsobem pomohl týmu k postupu do playoff. Sezónu skončil s 41 tackly (21 sólo) a 3 sacky. Snové vyvrcholení mu přinesl poslední zápas základní části, nejen že výhra nad Dolphins v Miami přinesla v konečném účtování Bills postup, Kyle Williams také skóroval touchdown. Na tom by nebylo nic výjimečného, občas se to stává a Kyle Williams už jednou byl poměrně blízko skórování právě proti Miami (jenže se mu tenkrát nepodařilo zvednout míč zakutálený k němu po fumblu). Tentokrát byl ovšem zařazen do ofenzívních plánů, které spřádal na trénincích společně s Rick Dennisonem a realizoval jako rusher útok na end-zónu z bezprostřední blízkosti z heavy formace. Rush pro 1 yard se mu výtečně zdařil a mohl oslavovat se spoluhráči v end-zóně svůj první NFL ofenzívní touchdown. Nemám v týmu Bills žádné oblíbence. Oblíbencem se pro mne stává každý hráč přesně ve chvíli, kdy oblékne dres Bills a vlastně většinou ještě o něco dříve. Kyle Williamse mám ale velice rád. Na svou velikost a rozložitost je mimořádně rychlý, obratný a pro mnohé překvapivě vyniká téměř v každém sportu, který vyzkouší. V týmu Bills je nejlepším plavcem, hraje výborně stolní tenis a podle informací, které občas prosáknou tak, že se hráči prostě pochlubí na twitteru, je Kyle sportovním multitalentem. A nesmíme zapomenout, že je dobrým kapitánem defenzívy. Jeho předzápasové projevy jsou dobře známé a tvoří zvukový podklad pro většinu předsezónních hype-videí. Williams byl nominován jako druhá alternativa do Pro Bowlu. Pro hráče LSU, kterého si Bills vzali v 5.kole draftu, byla sezóna 2017 možná poslední v kariéře. S Buffalem se po více než dekádě sžil a nepochybuji o tom, že vedení Bills si nenechá ujít příležitost využít služeb inteligentního a spolehlivého Williamse i blízké budoucnosti třeba na pozici asistenta kouče, či pozičního trenéra. Nyní je ale ještě stále ve hře pokračování jeho kariéry v dresu Bills. V tomto konkrétním případě bude jistě záležet hodně také na samotném hráči, zda se rozhodne znovu podstoupit těžkou přípravu a absolvovat sezónu, která nemusí nutně skončit tak radostně jako předchozí. 
Mé přání: spíše chci, aby zůstal, ale Bills by to nemělo odradit od hledání náhrady
Můj tip: 50% - 50%

Shareece Wright (CB)
Do Bills přišel po dvou sezónách v Baltimore Ravens. Jednoroční kontrakt se Bills určitě vyplatil. Wright se dostal do sestavy ve 12 zápasech a z toho v 5 případech jako starter. Odehrál dobrá utkání a také některá, v nichž patřil k nejslabším článkům naší secondary. Bohužel, rozptyl byl příliš velký. V jednom případě jsem ho zařadil mezi tři nejlepší hráče a jindy jsem měl pocit, že Bills zkazil zápas. Pravda je ovšem taková, že Wright by v jiných týmech, které mají problémy se secondary, patřil k lepším hráčům. Pokud se podíváme například na problémy, se kterými se potýká zápolí Colts, hráč s výkonností Wrighta by se jim i přes rozkolísanost a nestálost hodil. Rychle jsme si zvykli na to, že secondary Bills je elitní ligovou jednotkou a Wright je jen nadprůměrným hráčem. Byl ale dobrým záskokem, vždy připraveným zasáhnout do hry, odvést svůj díl práce. Na jeho kontě zůstalo 44 tacklů (37 sólo), 1 intercepce ze druhého utkání proti Dolphins, ke které přidal 54 returnovaných yardů, 1 vynucený fumble (ze zápasu proti TB Bucs).
Mé přání: nemám žádné
Můj tip: 30% - 70%

Restricted Free Agents

Jeremy Butler (WR)
Utržil těžký hit ještě před začátkem sezóny a byl s otřesem mozku veden nejprve v protokolu (o OM) a později byl klubem přesunut do IR. Nenastoupil do žádného utkání řádné sezóny. Během sezóny jsme neměli možnost dozvědět se více o vývoji jeho zdravotního stavu. Nemám v tom případě žádné vodítko, podle kterého bych mohl učinit žádný odhad, jak se bude jeho kariéra v Buffalu dále vyvíjet.

Nick O’Leary (TE)
Vnuk legendárního golfisty Jack Nicklause se mi líbil už v době, kdy hrál za Florida State. Přál jsem si, aby si ho Bills v draftu vybrali. V letošní sezóně začal dostávat více prostoru v týmu. Předvedl několik důležitých zachycení v kritických situacích zápasů. Urostlý hráč je pracovitý, míče sice chytá holýma rukama, ale má cit pro míč, má dobrý výběr místa při playaction, o míč umí zabojovat. Pokud dostane na starost blokování, je ochotný, tvrdý a hodně obětavý. Ač je prapotomkem sportovní celebrity, nepůsobí dojmem sobeckého hráče, právě naopak. Letos se dostal na své sezónní maximum, co se týče produkce v ofenzívě. Zachytil 22 pasů pro zisk 322 yardů, což činí průměr 14,6 yardu na catch. Skóroval také 2 touchdowny. První z nich sice nemá takovou hodnotu (v garbage-time utkání se Saints mu přihrával Peterman), ale druhým otevíral skóre posledního zápasu sezóny v Miami. Letos nastoupil do 15 zápasů a z toho do 5 jako starter. Pokud je potřeba, kouč na něj mohl směle delegovat povinnosti prvního tight enda. Stalo se tak například v utkání se Cincinnati. Jakmile si první TE Bills Charles Clay poranil koleno, O´Leary byl schopen ho obstojně zastoupit, chytil 5 pasů ze 6 a posunul Bills o 54 yardů. Přes 50 yardů nachytal letos ve 3 utkáních. 

Logan Thomas (TE)
Velice zajímavý hráč. Thomas byl v roce 2014 draftován týmem Arizona Cardinals ve 4.kole jako quarterback. Byl spoluhráčem QB Taylora na Virginia Tech. V sezóně 2016, při přetrvávajícíh problémech TE Claye s kolenem, bylo potřeba pozici posílit. Bills si v PS Detroit Lions vyhlédli právě Thomase. Letos odehrál 12 zápasů (z toho do 2 nastoupil jako starter) a jeho produkce byla: 7 zachycených pasů pro zisk 67 yardů, v domácím utkání proti TB Bucs skóroval 22-yd touchdown. Thomas je dobrý receiver. Směřovalo na něj celkem 9 přihrávek a z toho 7 jich zachytil. Jeho dropy ale byly v obou případech hodně citelné. Důležitý drop si schoval také do utkání play-off. Dvoumetrový hráč je ale slušně pohyblivý, umí blokovat, pokud k tomu má příležitost. A opět - nezapomínejme, že je tight endem a také quarterbackem. Znovu máme co do činění se zajímavou kombinací, která předpokládá velkou adaptabilitu hráče a ta je zároveň základem pro poziční univerzálnost. Takové hráče má kouč McDermott v oblibě. Nepochybuji o tom, že by kouč byl schopen Thomase postavit v případě nouze na jeho dřívější post za centrem. Zároveň není pro mne překvapením, že část přípravy Thomas stále věnuje na příkaz koučů specializovanému qb-tréninku.

Exclusive Restricted Free Agents

Karim Barton (G)
Za Bills neodhrál žádné utkání. Smlouvu podepsal v červenci. Uvidíme, jak se situace kolem Bartona vyvine nyní, když odchod do sportovního důchodu oznámil Centr Eric Wood. O působení Bartona v týmu Bills nemám žádné konkrétní zprávy, takže nemohu posloužit ani žádnými porobnostmi nebo čísly. Do Bills přišel z rezervy Tennessee Titans.
 
Lafayette Pitts (CB)
Velmi zajímavý hráč. V sezóně prošel dvěma týmy, než zakotvil v Bills. Z Miami Dolphins si ho vyžádali Jaguars. Při převisu kvality v jejich obraně se ale hráč nedostal do týmu a jako vyřazeného si ho vyžádali Bills. Kouč McDermott se ho vůbec neostýchal postavit do hry. A Pitts hrál dobře. Pokud si vše dobře vybavuji, hrál dokonce velmi dobře. Na exponované pozici se pochopitelně dostával často do role testovaného hráče, protože ofenzíva soupeře se snažila přes něj, coby očekávanou slabinu, prolomit defenzívu Bills. Ale Pitts si vedl velice zdatně. Byl rychlý, tvrdý, nepanikařil a nepropadal pozičně, uměl si poradit a fyzicky přehrát i mnohem těžší a větší hráče. Při své výšce 180 cm měl na kontě 7 sólo tacklů mohutnějších hráčů v pohybu. Z tvrzení některých fanoušků a amatérských expertů vyplývá přesný opak toho, co tvrdím, ale to prostě není pravda. Je potřeba si uvědomit jednu prostou skutečnost. Pozice cornerback je vysoce exponovaná footballová pozice. Hned po quarterbackovi a dejme tomu kickerovi možná nejvíce v celém týmu. Každá sebemenší chyba vede k průšvihu, často nenapravitelnému, a skórování soupeře či dramatickému posunu po hřišti. Dokonce i nepřesné tackly na rushery mívají fatální následky. A opět zde platí jedno důležité pravidlo: Pitts byl zasazen do secondary, která hrála v plném obsazení prakticky bezchybně.
To vše když sečteme, vyjde nám, že Pitts byl pod drobnohledem s hodně silným zvětšovacím sklem. Každá chyba, kterých bylo ale skutečně málo, byla viditelná a propíraná. Mé osobní mínění je, že Pitts hrál velice dobře a naopak, že by jeho hra měla být zpětně hodnocena jako kvalitní a hráč by si zasloužil za své výkony dodatečné uznání. Nastoupil v 10 zápasech, připsal si 8 tacklů (7 sólo). 

Eddie Yarbrough (DE)
Yarbrough absolvoval mimořádně úspěšnou přípravu. O svých kvalitách přesvědčil trenéry nejen během tréninkového kempu, ale hlavně v přípravných zápasech, ve kterých patřil k nejlepším hráčům billské defenzívy. Bohužel je tu za pozitivní věc vydávano něco, co příliš pozitivní ve skutečnosti ani není. Hráč Wyomingu, kterého si jako nedraftovaného vzali Denver Broncos, vyřadili ho a on skončil v Buffalu, předvedl více talentu než ostatní hráči Bills, kteří měli tvořit jádro billského passrushe. Není pak divu, že billský passrush měl nejhorší výsledky ze všech týmů NFL. Jistě, součástí problému je nejen Yarbrough, kterému těžko mohu vyčítat, že odváděl dobrou práci na hranici, možná dokonce za hranicí, svých možností. Za neúspěchem stojí hlavně propad výkonnosti DE Jerry Hughese a DE Shaq Lawsona. Od nich jsme si toho slibovali mnohem více. Yarbrough ale byl součástí problému. Právě jeho úspěch a jeho povýšení je zrcadlem billské nemohoucnosti. Nejmenší tlak na soupeřova quarterbacka napříč celou ligou, minimum sacků, minimum hitů, minimum hurries. Výkony defenzívní lajny ale přesto nebyly nějak výrazně špatné, to by si obrana Bills nevedla celkově tak dobře. Shaq Lawson byl například jedním z top hráčů při zastavování běhové hry soupeře na a před LoS. Rozumějte mi, prosím, dobře, já nechci snižovat výkony Yarbrougha, ale nehodlám se přidat k oslavnému opěvování hráče, který do přípravy vstupoval jako hráč do počtu a končil ji jako hráč základní sestavy. Posun Yarbrougha sestavou Bills můžeme vnímat nejen jako důkaz jeho osobních hráčských kvalit, ale také v první řadě jako doklad o působení v prostředí, ve kterém mu ostatní spoluhráči nebyli schopni vytvořit dostatečně zdatnou konkurenci. Výsledky billských defenzívních endů v sezóně svědčí spíše o tom, že si z úspěchů Yarbrougha musíme drbat hlavu, než abychom se z nich měli důvod upřímně se radovat. Yarbrough nastoupil do všech 16 zápasů, po zranění Lawsona šel do 6 zápasů jako starter. Urostlý hráč neměl problémy zastavovat pronikající protihráče, na pažbě má 34 zásahů (23 sólo) a jeden sack. Můj názor je, že Bills potřebují defenzívního enda s kvalitou bez kompromisů. A to Yarbrough není. Bills také potřebují velmi kvalitní hráče do rotace. A přesně to je Eddie Yarbrough.