Hit´n´Heartackle - Fantasy Recipeletter - Bills v sezóně 2016

25.08.2016 06:13

Slávek Jindra
     Milý čtenáři, píši ti krátký návod k použití hráčů Buffalo Bills ve hře NFL Fantasy, kterou máš prý tak rád.  Je to pro tebe skvělá příležitost nechat si poradit od člověka, který o Fantasy neví vůbec nic. Elementární povědomost o hře doplním kusými informacemi o hráčích Bills, které už patrně beztak znáš, a které jen těžko můžeme označit jako zákulisní (dochází zde tedy ke kombinaci dvou negatívních prvků, což je ve volné přírodě jev velice vzácný).
     Hlavní myšlenku dopisu nechci zradit, ale než ti začnu radit, pokusím se tě odradit. Decentně, abych nebyl trapný.
     Fantasy nemůžeš vyhrát. Ať se stane cokoliv, pohltí tvůj čas, kterého už ti zbývá do konce života zatraceně málo (nehledě na to, zda ti je 15 nebo 60).
     Měj ve velké úctě hráče jako lidi a zejména jejich zdraví. Hráč by pro tebe nikdy neměl být statistickým údajem. Neodvracej se a cynicky nekomentuj ty hráče, kteří pro tebe vinou špatných sportovních výkonů či zhoršeného zdravotního stavu vyexhaustovali svůj Fantasy potenciál. Tahle hra tě k tomu bude svádět.
     Nepřestávej fandit svému týmu, ač se ti to nebude ve Fantasy hodit. Fandění je radost i prokletí, ale z hlediska citové ryzosti má puncovní charakter i hodnotu a je vysoce nadřazeno úspěchům ve Fantasy. Nenech se přesvědčit NFL o tom, že fandíš NFL, ochudil bys sám sebe, fandíš přece svému týmu a to je část tvé duše, kterou si nenecháš ukrást.
     Nepodřizuj se dobrovolně diktátu povrchnosti a nesleduj stupidní programy jako "NFL Red Zone", ve kterých ti zkušení dramaturgové nabízí "to nejlepší a nejdůležitější". Není jediný důvod, aby sis měl sám sebe přestat vážit a považovat se za tupou ovci, které musí dramaturgie NFL předžvýkat potravu. Buď důsledný a vnímavý, protože takový ve skutečnosti opravdu jsi. Tohle je fotbal a ne Frantasy fotbal.Koukej skrz a čti vždy mezi řádky, články a komentáře odborníků mají informativní hodnotu,  nezbavují tě práva používat hlavu. Včetně práva myslet si občas pravý opak nebo mít jiný názor než všichni ostatní.
     Vem si míč, domluv se s kamarády a běž si zahrát. Pokud jsi nikdy nehrál, bude to pro tebe nedocenitelná zkušenost. Za hodinku gruntovní hry se toho o NFL dozvíš víc než za deset let vysedávání u televize nebo hraní Maddenu či Fantasy na počítači. Dobře si zahrát není Fantasy ale fantazie - potýrat tělo, pocítit tvrdost, kamarádskost po zápase - to vše ti umožní mít pokoru a obdiv i k těm hráčům NFL, které ve Fantasy vymažeš ze svého týmu. 
     Konec - radily nemá nikdo rád. Jdeme na to. Jo, ještě jedna věc: nedávám žádnou záruku. Pokud prohraješ, jsi tele, že jsi se na mne spolehl. Já ti přeji hodně úspěchů.
      Tak jdeme na to, miluji statistiku! V první řadě si uvědom, že hráč ve Fantasy je vlastně pytel čísel. Nic víc, nic míň. Zní to možná trochu cynicky, ale je to tak. Čísla se týkají jeho výkonů, produkce, zranění potažmo odehraných snapů atd. Výkony nelze dopředu znát, ale predikovat je můžeme. A já ti radím tohle:
Trendy pro sezónu 2016 z obecných statistik sezóny 2015 v mém odhadu:
Ofenzíva:
Body na utkání: 12.místo = 23,7 (stagnace)
Průměrný rozdíl ve skóre na utkání: 12.místo = +1,2 (spíše stagnace, mírný pokles)
Yardy na bod: 13.místo =  15,2 (spíše zlepšení)
Počet bodů na hru: 10.místo = 0,373 (pokles)
Počet touchdownů na zápas: 9.místo = 2,8 (mírný pokles)
Počet pokusů v RZ na zápas: 31.místo = 2,4 (zlepšení)
Počet touchdownů z RZ na zápas: 29.místo = 1,2 (zlepšení)
Úspěšnost v RZ (pouze TD): 24.místo = 50% (spíše stagnace)
Touchdowny defenzívy na zápas: 11.místo = 0,2 (mírné zlepšení)
Yardy na zápas: 13.místo = 360,9 (spíše mírný pokles)
Počet her na zápas: 20.místo = 63,5 (zlepšení)
Yardy na hru: 6.místo = 5,7 (pokles)
Počet 1. Downů na zápas: 28. místo = 18,6 (zlepšení)
Počet 3. Downů na zápas: 8.místo = 14,2 (spíše stagnace)
Konverze 3. Downů na zápas: 15.místo = 5,4 (spíše stagnace)
Počet 4. Downů na zápas: 13.místo = 1,0 (spíše nárůst)
Konverze 4. Downů na zápas: 16.místo = 0,4 (spíše pokles)
Držení míče: 8.místo = 31:18 (spíše mírný pokles)
Počet 1. Downů na hru: 29.místo = 0,292 (zlepšení)
Úspěšnost 3. Downů: 19.místo = 37,89% (spíše mírné zlepšení)
Úspěšnost 4. Downů: 24.místo = 43,75% (spíše stagnace)
Počet puntů na hru: 24.místo = 0,08 (zlepšení)
Počet běhových her na zápas: 2.místo = 31,8 (spíše stagnace, mírný pokles)
Yardy celkem běhové hry na zápas: 1.místo = 152,0 (pokles)
1. Downy z běhové hry na zápas: 2.místo = 7,6 (spíše stagnace, mírný pokles)
Touchdowny z běhové hry na zápas: 2.místo = 1,2 (spíše stagnace)
Yardy na pokus běhové hry: 1.místo = 4,8 (pokles)
Zastoupení běhové hry v ofenzívě: 1.místo = 50,10% (spíše pokles)
Zastoupení běhové hry v počtu TD: 3.místo = 42,22% (stagnace)
Zastoupení běhové hry v zisku yardů: 2.místo = 42,11% (stagnace)
Počet pasových her na zápas: 31.místo = 29,1 (nárůst)
Počet zkompletovaných pasů na zápas: 30.místo = 18,4 (nárůst)
Počet inkompletací pasů na zápas: 4.místo = 10,6 (nárůst)
Úspěšnost kompletace pasů: 13.místo = 63,44% (spíše pokles)
Yardy celkem pasové hry na zápas: 28.místo = 208,9 (spíše zlepšení)
Yardy na pokus pasové hry: 8.místo = 7,2 (spíše mírný pokles)
Yardy na zkompletovaný pas: 7.místo = 11,3 (spíše mírný pokles)
Touchdowny z pasové hry na zápas: 20.místo = 1,4 (spíše stagnace, mírný pokles)
Sacky na zápas: 22.místo = 2,6 (stagnace)
Průměr QBPR: 8.místo = 95,6 (mírný pokles
)
     Ofenzíva Bills v roce 2016? Bude lepší nebo horší než loni? 
     To nevíme. Ale to asi není odpověď, kterou chceš slyšet, že? Tak tedy: První quarterback bude Taylor a ofenzívním koordinátorem zůstává Greg Roman. To nám dává jistotu, že se hodně zpestří hra díky aplikaci desítek apendixů do play-booku útoku. Vybalancování běhové a pasové hry neznáme a pokud někteří odborníci tvrdí opak, moc jim nevěř.

     Běhová hra: O-line zůstala beze změn a to je z hlediska účinnosti rushe nejdůležitější zrpáva. Depth na pozici RB-FB je solidní. Starteři velice kvalitní. První starter špičkový. QB je tzv. dvojitou hrozbou. TE, WR jsou dobří až velice dobří proběhoví blokaři. Fumbly - vyšší výskyt. Pasová screen play: (tu dám do běhové hry) velmi efektivní. Projev mohou ovlivnit zranění

     Pasová hra: O-line je v protekci průměrná až mírně podprůměrná, QB je nadprůměrně resistentní vůči pass-rushi, kompletace pasů v únicích je v pásmu NFL nadprůměru. Přesnost seběhů je lehce podprůměrná, dropování pasů je u prvního stringu receiverů minimální, u druhého stringu časté, ale ne kritické, třetí string vyžaduje split - pozice TE extrémně kritické, pozice WR - překvapivě solidní. Fumbly - přesnou statistiku ti hledat nebudu, ale první string: minimální až žádné, druhý a třetí stringy - v pásmu NFL nadprůměru. Projev mohou ovlivnit zranění.

     Balanc běhové a pasové hry: pasová ofenzíva je obyčejně produktivní na střední vzdálenost, bohužel, u Bills tomu tak není. Sezóna 2016 má přinést v této oblasti změnu. Ta byla ale zahrnovala i změnu naturelu hráčů a na to já moc nevěřím. Pasová hra do hloubi pole přináší zvýšené riziko ztráty míče a sníženou úspěšnost kompletace, krátké pasy zajišťují vysokou úspěšnost kompletace, ale nepřináší produkci yardů. Z těchto důvodů bych se osobně zaměřil v ofenzívě týmu Bills k hledání hráčů spíše pro běhovou hru než pro pasovou.

     Jednotliví hráči Bills ofenzívy po pozicích:

QB -  Tyrod Taylor
Jiného hráče se neodvážím ti doporučit. Z náznaků víme, že by Taylor mohl jít výkonnostně nahoru. Bez záruk. Loni měl výborný poměr TD-INT, ale připrav se na to, že letos přibyde intercepcí. Loni měl při minimálně deseti pasech štěstí a při pěti pekelnou kliku, že neskončily u soupeře. Letos navíc bude pod tlakem zefektivnit pasovou hru na střední vzdálenost, kde je vyšší hustota hráčů soupeře, z nichž někteří umí skvěle číst quarterbacky a křižovat pole. V rámci ochrany zdraví mu bude nedoporučeno qb-draw, ale podle mne se tomu v mnoha zápasech, s ohledem na vývoj skóre, nevyhne. Proti tvrdým obranám letošních soupeřů hrozí riziko zranění. Produkce pasových yardů vzroste, produkce naběhaných yardů klesne, stoupne počet touchdownů a také intercepcí. Taylor bude úspěšný proti Dolphins, Ravens, 49-ers, Patriots, Browns, Rams možná Jaguars. Nebude úspěšný proti Cardinals, Seahawks, Jets, Raiders, Steelers, Bengals.
RB - LeSean McCoy
Pokud nepřijde zranění, zaručeným tipem je Shady. Letos je to jeho první sezóna u Bills (loni sice hrál v dresu Bills ale myslím, že v duchu byl stále hráčem Eagles) a očekávejme dobré až výborné výkony. V minulé sezóně se navíc před ostrým začátkem zranil (podkolenní šlacha-hamstring) a se zraněním soustavbě laboroval. Neodvážím se tipovat yardáž, ale dosáhne vysokých čísel. Zvýší se počet touchdownů a sníží počet fumblů. Zvýšení se využití McCoye. Na zádech O-line se několikrát vyveze k big-plays. Prosadí se také jako receiver. Loni ho brzdila zranění kritickým způsobem, pokud zůstane fit, bude patřit k pěti nejvýkonnějším RB v celé lize.
RB - Mike Gillislee
Mimořádně dynamický hráč. Z pozice half-backa extrémně nebezpečný. Odolný v soubojích, vynalézavý v úhybech, trpělivý po převzetí míče. Bohužel mu nedají pokoj zranění a podle mne se to bohužel nezlepší. Za pokus to ale stojí.
RB - Jonathan Williams
Jednozápasová stopka. Unikátní čtení trackční stopy. Je ale subtilnější, hráč na Miku ho zastaví jednou ranou a poradí si s ním i dnes spíše drobnější a rychlejší kluci na Sam a Willy. Přes D-line se ale kupodivu prorve díky znamenitému čtení prvoplánu. Solidní tip.
TE - Charles Clay
Jeden z úplně nejlepšíc tight endů v celé lize. Nedocenitelný a nedoceňovaný. Z hlediska Fantasy je ale těžko použitelný. Neuvěřitelné odblokování dvou soupeřů nepřinese body jemu, ale volnému Watkinsovi za touchdown ve vyčištěném prostoru. Clay je skvělý do fotbalu nikoliv Fantasy.
WR - Sammy Watkins
Všichni si od něj slibují velké věci. Duo Taylor-Watkins má rozhodovat zápasy. Hm, já to vidím jinak. Exponovaný hráč bude dobře hlídán. V osobce kvalitou a v zóně dosahovým zdvojením (možná i ztrojením). Jde o vnímání rizika a riziko úspěšnosti Watkinse je předimenzované. Zaměření na Watkinse poskytne prostor jiným hráčům. Není zatím prakticky prokázána bojeschopnost Watkinse ve slotu, na slant či flat. V některých trasách je Watkins extrémně úspěšný, vše do fade, post, většina curlů, comebacků, hitch a krátký hook, v podstatě vše co končí bezdorazovým během (jako bývalý topsprinter k tomu má i předpoklady), a vše co končí úplnou otočkou z plného běhu. Zbytek nedokáži diagnostikovat. Upřímně - rád bych viděl produkci Watkinse, pokud by rozehrával míče Brady. K tomu ale letos nedojde. Watkins se vrací po operaci, jak na tom bude, nevíme. Do Watkinse bych letos nešel, asi bude dobrý, ale drahý a nerentabilní.
WR - Robert Woods
Jasná perla ve světě billského fotbalového hnojiště. Loni hrál s natrženými třísly. Letos je zdravý v top formě. V tréninku ukazuje neuvěřitelné věci. Od dob André Reeda údajně nemáme receivera, který by byl schopen chytit takové míče, zpracovat je a přidat YAC. Mezisezónní zlepšení bude doslova dramatické. Přispěje k tomu i obecný názor, že Bills nemají kromě Watkinse žádného top WR, což je z článku do článku tradovaný nesmysl. Moje rada je - jdi do Woodse. neprohloupíš. Bude levný a produktivní.

Vzhledem k tomu, že nevím,  jak fantasy funguje, nevím, jestli bys měl zájem o další tipy z depthu Bills. Někteří hráči by tě mohli zajímat: RB Reggie Bush, TE Chris Gragg, WR Marquise Goodwin, WR Dez Lewis, WR Greg Salas a mnozí další. Pokud ano, ozvi se a já připravím druhé vydání s komentáři a doporučením: jdi do toho - ruce od něj.
Některé fantasy prý hrají i s hráči defenzívy. 
     Defenzíva Bills v roce 2016? Bude lepší nebo horší než loni? 
     To opět nevíme. Směr je ale dán. Individuální kvalitu má nahradit systémová jednota a vytříbenost. To spolehlivě fungovalo v dobách Buddy Ryana, ale může tvrdě narazit v době famózních dovedností hráčů ofenzívy. Zůstává nezodpovězenou otázkou, zda mimořádný výkon jednotlivce v ofenzívě snáze zastaví stejná individuální zdatnost konkrétního oponenta v obraně či fungující monoblok naladěného defenzívního schéma. Úspěšnost kolísá a preference oscilují kolem pragramického názoru: "těžko říct obecně". Bills půjdou do sezóny po loňském defenzívním propadáku se systémem 3-4, zhruba v pojetí, které známe od Mika Pettina. Osobně se netajím výhradami (preferuji 4-3 s plným krytím, tedy tzv. wide 9 - z jednoduchého důvodu - možnosti lidstva jsou ve své invenci omezeny a wide 9 je nediskutovatelně, logicky nejefektivněji operující obrana). 

     Jednotliví hráči defenzívy Bills po pozicích:
DT, NT Marcell Dareus - čtyřzápasová stopka, po příchodu bude hrát dobře, bude produktivní v tacklech, poměr cena a Fantasy výkon ale bude spíše nevýhodný.
ER Jerry Hughes - jdi do něj, hraje startovní hranu, bude produktivní v sackách a tackly před LoS.
DT, NT - Corbin Bryant - dobrý tip, podceňovaný hráč, bude velmi produktivní
DT - Jerel Worthy - překvapivě velmi solidní hráč, v lize se ale určitě najde lepší volba
DT - Kyle Williams - hodně bude záležet, zda se dokáže vypořádat se zraněním z loňska, o jeho herní ingeligenci nepochybuji, navíc patří k přírodně nejnadanějším sportovcům Bills, v jeho věku ho zkrátka může zradit tělo. Pokud bude v pořádku, může být velice zajímavou volbou, neboť je schopen hrát znovu na pro-bowl úrovni. Právě jeho loňská absence v obraně byla jednou ze dvou klíčových
DE - Adolphus Washington - nečekej sacky ale můžeš se spolehnout, že nebude mít moc misstacklů, je pohotový a má rychlé reakce a pevné ruce.
OLB, ER - Manny Lawson - Lawsonovi Ryanův styl maximálně vyhovuje, očekávám výbornou produkci, může patřit k nejvýkonnějším hráčům v konferenci
MLB - Preston Brown - první kapitán defenzívy, velice solidní volba do Fantasy
WLB - Zach Brown - tady zbystři, Brown se klidně může stát nejproduktivnějším hráčem Bills v počtu tacklů
RCB - Ronald Darby - prvotřídní volba do Fantasy
LCB - Stephon Gilmore - hraje o nový kontrakt, bude pod tlakem a já od něj nečekám extra výkony, také začíná ztrácet na rychlosti, klidně se ale mohu plést a Gilmore konečně odehraje svou pro-bowl sezónu
NB - Nickell Robey-Coleman - tohle schéma mu hodně svědčí, ale nedostane se dostatečně často do hry
NB - Kevon Seymour - největší objev draftu Bills, asi by bylo předčasné ho označit za příští hvězdu ligy, ale rozhodně může hodně lidí překvapit
FS, SS - Aaron Williams - pokud vydrží zdravotně, jasná volba, jdi do něj, šedivé jméno a udivující výkony, které v lize přehlíží, jeho absence byla z hlediska vysvětlení pádu obrany Bills loni patrně klíčová
SS, FS, CB - Corey Graham - výborný hráč, udivující přehled, nicméně věk mu nepřidává na rychlosti