Hit´n´Heartackle - Ještě párkrát se vyspíme

09.08.2016 07:59

Jan "Ježour" Ježek
Slávek Jindra (část věnovaná Buffalo Bills)
Nová sezóna se nezadržitelně blíží! Jaké jsou její největší taháky?
Správnost rozhodnutí Rams a Eagles na draftu 2016

     V NFL se čas od času objeví nějaký obří trade, jež jednomu týmu přihraje vysněného playmakera, ze kterého vlhne tomu kterému generálnímu manažerovi po nocích prostěradlo. Druhému týmu většinou přihraje velké množství draftpicků a šanci na světlou budoucnost. Vzpomeňme na zřejmě dva nejpozoruhodnější, jejichž příběh a rozuzlení většina příznivců NFL dobře zná.

     Na sklonku roku 1989 si vedení Minnesoty Vikings myslelo, že poslední prvek do jinak skvělého týmu je nekompromisní RB Herschel Walker, jež je dokáže dovést k zisku SB. Za něj poslalo do Dallasu 3 picky v 1.kole a 3 ve 2.kole v následujících letech. Cowboys měli o 7 let později na kontě 3 Lombardy trophy, Vikings žádnou.

     V roce 2012 zatoužil Daniel Snyder, GM Redskins, po držiteli Heismann Trophy Robertu Griffinovi a neváhal za posun na draftboardu "vysolit" do St.Louis hned 4 vysoké picky v následném období. Výsledek tohoto gamblu všichni dobře známe. Tehdy chtěli na draftu paradoxně předskočit při volbě na 2.pozici Cleveland Browns, jejichž hráčem se RGIII stal od nynější sezóny.

     Letos se takové manažerské touhy ztělesnili při draftu hned ve dvou významných případech. Přesně opačnou cestou než v roce 2012 se rozhodli vydat právě Los Anglese Rams a s nimi v těsném závěsu Philadelphia Eagles. Neváhali vyměnit stádo krav za kouzelnou fazoli a vsadili na jednu kartu resp. QB Jareda Goffa a QB Carsona Wentze za mnoho výběrů v letošním i dalších draftech. Zda jejich rozhodnutí bylo správné nebudeme samozřejmě vědět ihned, protože i Robert Griffin dokázal před tím, než jej stihly zranění, získat cenu pro nejlepšího nováčka roku. Již nyní v srpnu ale cosi naznačuje, že by opět mohl nastat problém. Např. Wentz se na depth-chartu Eagles pohybuje na startu hlavního campu až na 3.pozici za Bradfordem a Danielem a mnozí škarohlídi již teď do diskuzí vkládají otázku, kdeže asi udělali soudruzi scouti z Eagles chybu. Pod pečlivým drobnohledem bude každý Goffův a Wentzův dropback a passový pokus, protože cena za jejich pořízení byla opravdu velmi vysoká.
New Vikings Stadium

     Po dvou letech mrazivého azylu na stadionu Minnesotské univerzity se fanoušci Vikings dočkali otevření nového stánku. Supermoderní USBank Stadium s kapacitou 66 000 diváků, a možností superbowlového rozšíření až na 73 000 diváků, vyrostl na místě kultovního Metrodomu, největší "nafukovačky" na světě, jež byl domácím hřištěm Vikingů mezi lety 1982 - 2013. Střecha nového chrámu, která je z velké části tvořena průsvitnými skly, podle architektů zajistí za bezoblačného počasí dostatek světla, aniž by se uvnitř stadionu muselo použít umělé osvětlení. Vyhřívání střešních skel proti zámrzu a přívalům minnesotského sněhu má fascinující příkon 2,5MW, což je přibližně výkon, jaký by v jeden okamžik vyvinulo přibližně 1200 varných konvic. Stadion je jediný v NFL, který nabízí zvláštní sektor pro kojící matky či parkoviště pro sněžné skútry. Vikings zde v prvním domácím ligovém zápase přivítají divizního rivala z Green Bay (2.týden, 18.září). Nejbližší SuperBowl se zde uskuteční 4.února 2018 jako 52.v pořadí. O rok později se zde odehraje finále univerzitní NCAA a to dokonce v inovativním formátu Final Four. Cena stadionu, jehož projekt vznikal již od roku 2007, se vyšplhala na 975 milionů dolarů a Vikings se na této sumě budou podílet rovnou polovinou.
    Dalším novým stadionem pro NFL má být napřesrok futuristická stavba Mercedez Benz Areny budovanou jako domácí hřiště Atlanty Falcons.
Deja Vu na Foxborough

     Nakonec velmi dlouho trvalo, než Tom Brady uvolnil své místo pod centrem v soutěžním zápase backupovi Patriots. Od roku 2008, kdy jej v prvním kole zle "přebrousil" Bernard Pollard, skutečně nebylo záskoku zapotřebí, Bradyho zdraví drží a o snížení výkonnosti nelze hovořit ani v žertu. Má na to Bryan Hoyer? Má na to Ryan Mallet? Má na to Jimmy Garoppolo? To byly časté dotazy posledních let, ale vždy zůstalo jen u spekulací. Kauza podhuštěných míčů je (opravdu doufejme) za námi, Brady se podřídil 4zápasovému distanci a tak se konečně zúročí pečlivé přípravy Jimmyho G., které loni přišly takřka vniveč. Tento stále ještě velmi mladý (24) QB sice ještě nebude bojovat o novou smlouvu (do 2018), ale proč se neukázat v tom nejlepším světle. Ani Tom "The Terrific" nedokáže svůj věk zastavit a kdoví, kdy bude Garoppolových služeb opět zapotřebí. Předpovědi na record New England po prvních 4 kolech oscilují mezi experty od 3-1 až po 0-4.
Comeback Player of the Year 2016

     Příběh o tom, kdo letos získá ocenění Comeback player of the year se bude odehrávat hned na dvou úrovních. V té hlavních kategorii, tedy těch již lety prověřených hráčů, se zřejmě utkají WR Packers Jordy Nelson zraněný v preseason 2015, kdy si odnesl přetržený přední zkřížený vaz a po operaci vynechal celý ročník 2015. Dalším v pořadí je QB Colts Andrew Luck, jehož chorobopis za sezónu 2015 je snad delší než výčet jeho TD pasů. Jen namátkou připomenu ta oficiálně přiznaná zranění v podobě zlomených žeber, utržené ledviny či nataženého úponu v pravém (házecím) rameni. Třetím kandidátem je dle mého soudu hvězdný RB Le´veon Bell, jež byl pro první 2 kola suspendován za experimenty s marihuanou, aby si pak v 8.týdnu přetrhl postranní kolenní vazy a sezonu tak ukončil. K této trojici zajisté dále patří i RB Jamaal Charles, WR Kelvin Benjamin, QB Tony Romo, RB Arian Foster či S Tyran Mathieu. Opravdu hvězdné složení, že?

     O úspěšný návrat na turfy a trávníky, na nichž vlastně ještě nikdy nehráli, budou stát i vysoko draftovaní hráči z roku 2015, které nepřízeň osudu a nedosatek zdraví těžce zkouší hned v počátcích jejich kariéry. Jedná se zejména o OLB Danteho Fowlera z Jacksonville (3.celkově), WR Kevina Whitea z Chicaga (7.celkově) a WR Breshada Perrimana z Baltimore (26.celkově). Bude velmi zajímavé sledovat, zda a jak ovlivní těžká zranění jejich další rozvoj. Zejména prvním dvěma jmenovaným byla před startem loňské sezony věštěna skvělá budoucnost.
Broncos po Peytonovi ... a tak dále

     Původně jsem chtěl tento odstavec věnovat rozloučení s jednou největších legend toho sportu Peytonu Manningovi. Měl začínat nějak takto ... "Manning si skutečně dokázal vítečně načasovat odchod do fotbalového důchodu a ozdobil jej v Denveru ziskem svého druhého prstenu. Mě osobně bude skutečně velmi chybět a v koutku duše bych si velmi přál, aby jednoho dne pracovně zakotvil zpátky v Indy a zkusil zde předat nastupující generaci alespoň zlomek svých zkušeností. Bude velmi zajímavé sledovat, jakým způsobem bude pokračovat v Denveru jeho nahrazení jiným kapitánem útoku, zda a jak dlouho bude Broncos držet nad vodou jejich hvězdná obrana. Král je mrtev, ať žije král..."
Nicméně v průběhu jara došlo k mnoha dalším, někdy velmi nečekaným a smutným, "věšení kopaček na hřebík". V mnohých případech se zdaleka nejednalo o hráče, jež by byli někde za zenitem své výkonnosti, ba naopak. Kdyby se tito "důchodci" dali dohromady a postavili společně tým, troufnu si tvrdit, že bychom měli kostru pro jasný postup do play off. Posuďte sami: Calvin Johnson, Marshawn Lynch, B.J.Raji, Percy Harvin, Heath Miller, Greg Jennings, Logan Mankins, Jared Allen, Jerod Mayo, Charles Woodson. Co jméno, to pojem. Broncos čeká úkol, který je vždy ten z nejtěžších - nahradit franchise QB, ale i mnoho dalších týmů bude nuceno nahradit své playmakery, jistoty posledních let. Uvidíme, kdo z výše jmenovaných bude chybět nejvíce.
Josh Norman vs. OBJ! Twice a year!

     Tento příběh o velkém "kamarádství" Joshe a Odella se začal psát v New Yorku 20.prosince loňského roku. Nejlepší receiver ligy proti nekompromisnímu "shut down" cornerovi. Alespoň tak to sami o sobě tito horkokrevní chlapci tvrdí. Byl by to skvělý večer, pokud by Odell Beckham zachytil v tomto zápase 3 TD a Josh Norman 3 INT. Jenže celý hvězdný souboj se nakonec zvrhl v podivné plácání se po přilbách, okopávání holení a nekonečné diskuse doslova "mřížka na mřížku". Žluté vlajky za nesportovní chování Východním Rutherfordem doslova pršely. V očích mnoha fanoušků tyto mladé hvězdy ligy morálně poklesly a celá aféra o fackovacím zápase se táhla ještě dlouhé týdny. Avšak po tom, co se Josh Norman nedohodl na nové smlouvě s Panthers a kývl na tučnou nabídku od Washington Redskins, divizních rivalů Obrů z New Yorku, okamžitě dostal celý Vánoční příběh nové kontury. Možná by na na sebe chlapci za 3 roky, které dělí další vzájemný zápas Giants a Panthers zapomněli, nebo by jim jeden druhého týmoví psychologové vykecali z hlavy. Ale osud tomu chtěl jinak, a tak se tito dva nesmiřitelní kohouti utkají na smetišti jménem NFC East* tento rok hned dvakrát. A jaký bude mít tento pikantní příběh pokračování budou zajisté sledovat i ti, kteří se po jejich první konfrontaci opovržlivě mračili. Tím jsem si zcela jistý.

*pozn. autor: " Smetiště jménem NFC East" je opravdu pouze slovní spojení vzniklé sloučením se známým příslovím o dvou kohoutech. Nebrat doslovně, osobně ani jakkoliv pejorativně, díky :-)
Na co se těší fanoušci Buffalo Bills?
Jistota na pozici QB
     
     Po dlouhých letech konečně víme, že máme na klíčové pozici quarterbacka schopného muže. Tyrod Taylor se stal během jedné sezóny nezpochybnitelným lídrem týmu. Jeho pozice je neotřesitelná. V jeho schopnosti věříme všichni: spoluhráči, vedení, trenéři a konec konců také my - fanoušci. Těšíme se, že Tyrod Taylor:
- ukáže další zlepšení
- vyslouží si opravněně kontrakt franchise QB
- bude pravým lídrem týmu po celou sezónu a zejména v klíčových okamžicích bitev
- dotáhne tým k play-off
Víme, jak udeřit

     Greg Roman přišel do týmu, kterému nefungovalo v ofenzívě nic. Během jedné sezóny ofenzívu kompletně přeformátoval. Obsadil pozici QB, srovnal O-line, vytvořil údernou běhovou hru a během sezóny dokázal navzdory četným zraněním držet díky ofenzívě tým ve hře. Těšíme se, že ofenzíva:
- využije potenciálu svých hvězd - Sammy Watkinse, Charles Claye, LeSean McCoye a dalších...
- posune play-book na ještě vyšší level a bude předvádět vynalézavou a nápaditou hru
Odkaz rodiny Ryanů

     Zemřel Buddy Ryan, legendární kouč a vyhlášený defenzívní specialista, otec Rex a Rob Ryanových. Rob Ryan dostal padáka v NO Saints, když obranu přivedl k totálnímu úpadku. Rex Ryan nevyužil poteciálu billské defenzívy v uplynulé sezóně. 
     Do sezóny 2016 vstupují bratři Ryanové společně, aby s doplněným týmem koučů a obranou doplněnou o hráče jejich představ očistili dobré jmého rodiny Ryanů a vzdali hold odkazu svého otce. Těšíme se, že defenzíva:
- dokončí úspěšně transformaci na schéma 3-4
- s novou krví, okysličenou elánem, potáhne tým za vítězstvími
- se bude moci spoléhat na výborné výkony navrátilců Aaron a Kyle Williamsových, objevu loňského roku Ronald Darbyho a jeho protějšku Stephon Gilmora, nováčky z letoního draftu Shaq Lawsona, Reggie Raglanda a Adolphus Washingtona....
Strhující rozpis
     
     Bills si letos zahrají proti skvělým soupeřům. Odehrát 4 bitvy s týmy z AFC sever bude vzrušující. Do Buffala přijedou Steelers vedeni Benem a také hráči Clevelandu a zatím nikdo nevíme, jak bude jejich tým v procesu přestavby silný. Bills ostrou sezónu začnou v Baltimoru a Ravens se jim budou snažit vrátit tři roky starou prohru. Naopak Bengals budou v domácím prostředí proti Bills favoritem, ale nemůžeme se ubránit dojmu, že tentokrát to už vyjde a z džungle si přivezou naši hráči výhru.
     4 soupeři z NFC budou ze západní divize a Bills si těžko mohli vybrat atraktivnější týmy. Boje se Seahawks a Cardinals sice vypadají na první pohled zdánlivě nehratelně, ale pokud se týmu bude dařit, ani tito soupeři nemusí být nepřekonatelnou překážkou. Přenos z drsného prostředí CenturyLink Fieldu navíc uvidí všichni fanoušci fotbalu v pondělní dohrávce. Oproti tomu, porazit 49-ers bude pro Bills povinností. Bills se také představí v Los Angeles a fanoušci už se těší, že pojedou do LA tým podpořit.
     2 konferenční zápasy těžko mohly poskytnout zajímavější konfrontace. Oakland Raiders i Jacksonville Jaguars jsou dva týmy na vzestupu a mnohými odborníky jsou považovány za konferenční spolufavority.
     Jako vždy bude mimořádně zajímavé poměřit síly s divizními rivaly. Ve druhém kole se Bills utkají v celonárodně sledovaném čtvrtečním zápase proti Jets a Bills se znovu představí v rudých kompletech (Jets budou tentokrát hrát v bílé). Věčný rival - floridské ryby z Miami letos opět posílily a mají velké ambice. Tým Bill Belichicka není potřeba uvádět. Záruka kvalitní podívané je vždy zaručena.
Ochutnávka pořádků příštích

     Pokud nedojde k dodatečné změně, v prvních čtyřech kolech letošní fotbalové ligy bude osudovému soupeři Bills z poslední jeden a půl dekády - týmu New England Patriots, chybět quarterback týmu Tom Brady. Právě on a jeho výborná hra, jsou hlavní příčinou neúspěchů Bills. Výsledky Bills proti Patriots vedeným Bradym jsou tristní.
     Letos tu máme krátkou ochutnávku - jak to bude vypadat, až kopačky definitívně pověsí na hřebík lídr Pats. Je jasné, že Bills pojedou na Foxborough s jediným cílem - vyplundrovat ho. V Buffalu jen málo pesimistů nevěří v úspěch. Navíc - Bills si věří, že také v domácím prostředí letos porazí Patriots a po nekonečně dlouhé době (naposledy se jim to podařilo v sezóně 1999) je vymetou.
Naši proti našim
 
     Bills narazí na týmy, které se opírají o výkony spousty bývalých hráčů Bills či pocházejících z Buffala. Jistě bude zajímavé si ověřit, jaký progres učinil opět v Oaklandu buffalský Khalil Mack a v jaké formě se momentálně nachází linebacker Jaguars Paul Posluszny. Skoro v každém týmu můžeme najít hráče s buffalskou stopou, ale některé souboje budou obzvláště pikantní:
     Loni hrál za Patriots tight end S.Chandler, ale moc jsme si ho neužili, navíc byl kvůli příchodu Ch.Claye v podstatě z Bills vylit.  Letos ale proti Bills nastoupí Chris Hogan, kterého chtěli v týmu Bills udržet, ale kvůli napjatému rozpočtu se jim to nepodařilo a Patriots nám sympatického hráče, s podivuhodnou schopností pokaždé se na hřišti uvolnit, přeplatili. Další zajímavostí by mohl být souboj buffalských rodáků, bratrů Rob a Glenna Gronkowských. U Roba, který přešel k temné straně, nevíme, jak na tom bude zdravotně, ale určitě si většina z nás nepřeje, aby ho zdraví zradilo, zatímco u Glenna, kterého si Bills do týmu vzali jako volného nedraftovaného hráče (kdo jiný by to měl udělat, než jeho tým), bude mít před sebou teprve zásadní problém: dostat se do týmu.
     Zápasy s  Jets budou určitě vypjaté. Jedna sezóna je stále ještě málo na to, aby kouč Rex Ryan úplně přešel fakt, že byl ze své předbuffalské štace vypoklonkován. Do týmu Bills si přivedl některé v Jets nechtěné hráče. V týmu Jets působí staří známí: ofenzívu vede náš bývalý neúspěšný franchise QB Ryan Fitzpatrick pod taktovkou bývalého hlavního kouče Bills Chan Gaileyho.
     Mimořádně zajímavé zápasy můžeme očekávat s delfíny z Miami, kteří si pořídili do d-line v Buffalu nechtěného Mario Williamse a my všichni víme, jak řádit umí "náš" SuperMario. V týmu Miami také najdeme pro letošek nově univerzálního hráče o-line Kraig Urbika a z Philadelphie na Floridu zamířil v rámci výměny oblíbený Kiko Alonso. Soupeř, nesoupeř - Alonsovi dvojnásob přejeme pevné zdraví.
     Vybral jsem jen některé, ale dá se říci, že v každém utkání billské sezóny na sebe narazí hráči, kteří v minulosti hájili dres svého dnešního rivala.
16 a dost!

     Bills mají jasný cíl a mimosezónní snažení tomu přizpůsobili. Offseason se navzdory zraněním vydařila. Bills mají ve svých řadách nové výborné trenéry a osvědčení lonští zůstali. Do sezóny jde tým dobře připraven a nemění zásadním způsobem základy hry, jak tomu bylo v minulé sezóně.  Bills mají skvělé fanoušky, kteří tým budou vytrvale podporovat celou sezónu. Bills mají nejlepší majitele napříč celou NFL. Mají dostatek kvality, mají vůli a mají mandát od fanoušků přinést jim po nekonečných 16 letech vytoužené play-off. Buffalo play-off potřebuje a zaslouží si ho. Tenhle tým, tihle hráči a trenéři chtějí být těmi, kdo zlomí billské prokletí. Já na žádná prokletí nevěřím a nevěří na ně ani nová generace billských hráčů a koučů. Pro ně Buffalo neznamená 16 promarněných let, ale pamatují si vesměs jen dvě poslední sezóny, ve kterých Bills dosáhli výsledku 9-7 a 8-8. V jejich očích a srdcích nejsou Bills lůzři, ale spíše vítězové, kteří zatím před posledním stupínkem klopýtli. A tak je k tomu také potřeba přistupovat, Bills si v draftech rok co rok pořizují vítěze z college fotbalu, přivyklé vyhrávat, my nemáme právo je zavalit balvanem historie, se kterou nemají vůbec nic společného. Jenže dlouhá paměť je problém nás fanoušků, jsme v bludném kruhu a neumíme vystoupit. Musí nám pomoci ostatní. Noví majitelé, noví trenéři, tým vítězných hráčů - může se jim to podařit. K čertu s kurzy, do háje s predikcema, jakápak těžká schedule, každý soupeř je k poražení. Tým udělá všechnu práci za nás, úplně stačí, když jim nepřestaneme věřit a budeme při nich stůj co stůj držet. Go Bills!