hunting_or_haunting

24.11.2017 16:18

Jsme na přelomu listopadu a prosince a nastalo období tradic. Američané oslavili svůj Den díkůvzdání, po delší době se setkali se svými příbuznými, se kterými se běžně celý rok nebaví, snědli společně krocana a teď už se zase celý rok neuvidí. Další tradicí je, že se společně podívali na fotbalové utkání z Ford Fieldu. Fotbaloví fanoušci zasedli k televizi s přáteli a příbuznými, kterým bude teď dlouho vrtat hlavou, proč ochranka stadiónu nevyvedla výtržníky v pruhovaných mikinách, kteří se motali po hřišti. 

Další krásnou tradicí, kterou nesmíme opominout, je to, že Buffalo Bills sice nejsou na postupové pozici do play-off, ale vstupují do fáze sezóny, ve které o ní budou usilovat, protože jsou stále ještě ve hře.

Tři krásné tradice, na které si Američané už zvykli a mají dlouhou a bohatou historii. Neumíme si bez nich Ameriku ani představit, všechny tři by měly mít své místo v kronikách. A také že mají.

Bills jsou na stopě (hunt, hunting - lov, lovit, štvát ve smečce) kořisti (play-off spotu), ale to už byli mnohokrát, prakticky pokaždé (z toho důvodu je to tradice), výsledkem je pravidelně prázdná náruč, závist úspěšnějším lovcům a kompletní únava na těle i na duchu.. Letošní hunting se ale může snadno zvrtnout na haunting (strašení). Slovo haunting se používá, když vás pronásledují špatné myšlenky. V noci vám nedají spát a ani za dne vám nedopřejí klidu. 

Moje obavy jsou, obávám se, opodstatněné. Herní pohoda ze dvou domácích vystoupení, proti Bucs a Raiders, je fuč. Tým zapadl do marastu herního úpadku, někam přibližně po bradu. V této chvíli zní slovní spojení: "Důvěřuj procesu..." podivně zvojnačně a napadají mě desítky skvělých vtipů, které by ale sotva rozesmály fanoušky Bills a upřímně, obveselovat fanoušky ostatních týmů mě ani moc nebaví, protože ti se už na účty Bills (účet se anglicky řekne Bill) zasmáli až, až.

Pojďme se trochu vystrašit. V první řadě musí Bills vyhrát patrně nejméně 4 utkání, aby měli možnost postoupit. NFC letos válcuje AFC, takže to chvíli vypadalo, že možná bude stačit na postup 8 utkání, ale nyní je zřejmé, že tomu tak nebude. Bills prohráli vzájemné střetnutí s LA Chargers a ti jsou momentálně nejsilnější v západní konferenci AFC, v níž ještě dýchají také Raiders. Stále ale vedou KC Chiefs a Bills je nutně potřebují porazit tuto neděli a využít tak jejich slabší formy posledních weeků. Za postupem nyní míří Balravens, kteří mají také schůdnější rozpis utkání do konce sezóny. Jednoho postupujícího kromě na WiCa vygeneruje asi také americký Jih, kde Jaguars převzali otěže a Titans si nyní musí jen ujasnit, jestli jsou týmem dost dobrým na to, aby se ucházeli o postup. Jets a Dolphins? Těžko. Dolphins ani nemáme důvod se obávat, buď je Bills porazí a ryby se stanou součástí postupové matematiky anebo s nimy prohrají a nezůstane žádný důvod něco řešit.

Tak, to jsme si probrali ve zkratce spoluhonce do štvanice a nyní přikročme ke konkrétnímu strašení, což by mělo být nosnou částí tohoto článku.

Lidé se nejlépe vystraší navzájem pomocí čísel, často pomocí statistiky. Což zní podivně a nevěrohodně, ale je to tak. Funguje to bezvadně.

- Divím se, že sis ji vzal, když je PĚTINÁSOBNOU vdovou
- Padej do školy, máš na to přesně NULA vteřin
- Ne, pane, použijte kyslíkovou masku ze skříňky nad sebou, neberte ji sousedovi, každý máte jenom JEDNU.
- Je to DESETIMETROVÁ věž, takže dej pozor ať nedopadneš do vody po zádech
- Bože, měl jsem v peněžence VŠECHNY doklady
- ČTYŘKA na výzo? Fajn, ČTYŘI měsíce bez kapesnýho. Škoda, žes nepropadl, ušetřil bych, ale pochybuji, že si umíš spočítat kolik.
- Začíná mi být na zvracení, možná jsme tam neměli dávat těch PÁR hub, které jsme identifikovali podle té obrázkové knížky
- Ty krávo, změřili nás, tady přece nikdy neměří. Musíš si vlízt za volant, nemám u sebe řidičák, zato mám v sobě PĚT DVANÁCTEK. Tak tohle bude za MILIÓN na DVA roky.

A úplně nejděsivější je, když nějaký český/slovenský fanoušek NFL, který fandí PĚT let týmu New England Patriots napíše na fóru:

- Víte, že Buffalo Bills už SEDMNÁCT let nepostoupili do play-off? 

Statistiky Bills v posledních třech utkáních
kategorie údaj pořadí v NFL
Skórované body za zápas 18,3 bodu 22. místo
Rozdíl ve skóre - 26,7 bodu 32. místo
Počet yardů na rozdílový bod - 7,1 yardu 27. místo
Získané yardy za zápas 299,3 yardu 25. místo
Počet her za zápas 58,3 her 28. místo
Počet získaných yardů na hru 5,1 yardu 18. místo
Získané 1.downy na zápas 16,3 downu 28. - 29. místo
Zkonvertované 3.downy na zápas 4,7 downu 19. - 23. místo
Držení míče v procentech 38,35 % 31. místo
Procento puntů na hru 0,09 % 21. - 25. místo
Získané běhové yardy na zápas 101,7 yardu 16. místo
Získané 1.downy během na zápas 3,7 downu 26. - 28. místo
Skórované TD během na zápas 1,0 touchdownu 7. - 14. místo
Počet kompletovaných pasů na zápas 22 pasů 11. - 15. místo
Získané pasové yardy na zápas 197,7 yardu 23. místo
Skórované TD pasem na zápas 1,3 touchdownu 17. - 22. místo
Počet povolených sacků na zápas 3,3 sacku 24. - 28. místo
Získané 1.downy pasem na zápas 10,3 downu 23. - 24. místo
Průměrný pasový rating QB 67,7 29. místo
Počet pokusů o FG na zápas 0,7 pokusu 30. místo
Skórované FG na zápas 0,7 field goalu 28. - 30. místo
Povolené body na zápas 45 bodů 32. místo
Povolené TD na zápas 5,3 touchdownu 32. místo
Povolené yardy na zápas 414 yardu 31. místo
Povolené 1.downy na zápas 27 downu 32. místo
Povolené konverze 3.downů na zápas 6,3 downu 27. - 29. místo
Povolené konverze 4.downů na zápas 0,7 downu 21. - 26. místo
Povolené 1.downy na hru 0,389 downu 32. místo
Vynucené punty na hru 0,03 puntu 32. místo
Vynucené punty na 1 soupeřovo skórování 0,3 skórování 32. místo
Počet běhových pokusů soupeře na zápas 41,3 pokusu 32. místo
Povolené běhové yardy na zápas 212,7 yardu 32. místo
Povolené 1.downy během na zápas 12,7 downu 32. místo
Povolené běhové TD na zápas 3,7 touchdownu 32. místo
Povolené yardy na běh 5,1 yardu 28. místo
Povolené kompletace pasové hry na zápas 19 kompletací 5. místo
Povolená kompletace pasové hry v procentech 69,51 % 28. místo
Povolené pasové yardy na zápas 201,3 yardu 6. místo
Povolené yardy na pasový pokus 7,4 yardu 22. - 23. místo
Povolené yardy na pasovou kompletaci 10,6 yardu 15. - 16. místo
Povolené 1.downy pasovou hrou na zápas 11,7 downu 15. - 18. místo
Povolené pasové TD na zápas 1 touchdown 5. - 13. místo
Počet sacků soupeřova QB na zápas 0,7 sacku 28. - 31. místo
Počet intercepcí na zápas 2,0 intercepce 31. - 32. místo
Počet fumblů na zápas 2,3 fumblu 29. místo
Počet ztracených fumblů na zápas 1,3 fumblu 29. místo
+/- turnovery na zápas - 3 turnovery 32. místo
Chycené intercepce na zápas 0 intercepcí 28. - 32. místo
Vynucené fumbly na zápas 0,7 fumblu 24. - 29. místo
Vynucené fumbly pro ztrátu na zápas 0,3 fumblu 19. - 30. místo
Počet penalt na zápas 8,3 penalty 32. místo
Penaltami ztracené yardy na zápas 67,7 yardu 28. místo


Herní trápení je vidno rozsáhlé a dobře ukotvené. Některé kategorie jsem neuvedl. Bills si v nich počínají příliš dobře a přední místa v lize by kazila nepříznivý dojem. A hlavně by nedávaly význam. Vysvětlím. Pokud Bills často puntují už po první sérii a vynikající punter Colton Schmidt má před sebou celou délku hřiště, takže se nemusí omezovat co se týče délky odkopu, je logické, že má výborné délky odkopů v součtu, ale je na tom jen málo pozitivního. Řadu kategorií musíme vnímat tak, že dobré výsledky v jedné z nich, přináší zároveň hrozné výsledky v jiné. Pro tento účel používám přirovnání k potápějící se lodi v konečné fázi procesu. To, že jeden konec lodi stále ještě trčí vysoko nad hladinu, dokonce výše, než je běžné, neznamená to, že by cestující měli být v klidu.

Z tabulky je patrné několik věcí:

a) v první řadě mají Bills velké problémy s obranou běhové hry a když používám slovo velké, tak na to také raději použiji velká písmena - VELKÉ PROBLÉMY.

b) Bills ale mají skoro stejné problémy i s obranou pasové hry. Soupeř pokaždé uhraje přesně tolik, kolik potřebuje, většinou i něco navíc. Pasová obrana je možná v ještě horším stavu než běhová, ale to nezjistíme, protože pokud může soupeř v klidu drtit naši defenzívu pozemním útokem, nemá moc důvodů, proč útočit vertikálou.

c) Tyhle věci se většinou dají zjistit při obraně 3.downů, protože tam je často soupeř nucen k akci třetí down a dlouhé yardy, takže musí jít do vzduchu. Obrana 3.downů je katastrofální.

d) Série soupeřů jsou dlouhé jak z hlediska získaných yardů, tak i z hlediska časového. To můžeme zjistit ze statistiky procenta vynucených puntů, ve které jsou Bills pochopitelně nejhorší v celé lize.

e) Passrush Bills je jev, který prakticky vymizel. Žádný tlak, žádné hity, žádné hurries, a skoro nejméně sacků v celé lize. 

f) Žádná intercepce a jeden vynucený/získaný fumble za tři zápasy. Tackly obránců postrádají přesnost, rychlost, sílu - prostě vše, co by měly tackly mít.

g) Penalty. Bills je pochopitelně dávkují spravedlivě na obě strany míče, takže jich mají nejvíce v lize, dobře si logicky nevedou ani v počtu povolených prvních downů z penalt a počtu ztracených yardů z penalt

h) Ani ofenzíva na tom dobře není. Začnu neutrální kategorií. Rozdíl ve skóre je -26,7, což je zdaleka nejhorší v celé lize. Na tom se ale podílí i ofenzíva i defenzíva.

i) Bills mají strašně malé zisky yardů a upřímně, pokud bychom odečetli yardy získané v garbage time, výsledek by byl k pláči. Už takhle je k pláči. Byl by tedy k usedavému pláči.

j) Bills mají nízkou efektivitu hry, takže je pochopitelné, že selhávají v zisku prních downů, v tom případě mají málo odehraných sérií, což vede k tomu, že mají malý počet her a že tráví na hřišti málo času, čímž nedávají čas k odpočinku defenzívě. Ta pak působí unaveným dojmem. Trochu začarovaný kruh, viďte? O dost drsnější podívaná, než ten "Kruh" z hollywooských filmových studií.

k) Bills mají příšernou protekci. O-line hraje prostě blbě. V počtu povolených sacků jsou na tom Bills hodně špatně a to můžeme asi dát do souvislostí s tím, že ani pasový rating QB není nic extra.

l) Place kicker Stephen Hauschka si vede výborně, jenže nemá moc příležitostí se předvést. Není divu, že už překonal rekord v počtu nepřetržitých úspěchů z 50+ yardů. Ofenzíva se do dokopové pozice dostává jen zřídka a když ano, musí Hauschka kopat z padesáti yardů. Vidíte, další příklad toho, jak pozitivní, skvělý rekord Hauschky v podstatě svědčí o bezzubosti billské ofenzívy.

m) Dlouhou řadu statistik jsem do tabulky vůbec nedal. Ne snad, že by jejich vypovídací hodnota nebyla dost průkazná, ale svým úzkým zaměřením by nebyly tak čitelné. Také užité jednotky jsou složitěji vysvětlitelné, protože kombinují různé typy výpočtů a hlavně odehraných pozic na hřišti. Některé ale uvedu jen pro zajímavost. Například převzetí krytí pronikajícího rushera je základem pro kategorii gap-integration. Není divu, že v posledních třech utkáních jsou Bills zdaleka nejhorší v celé lize.

n) Billská o-line je třetí nejvíce jednostranně zatěžovaná o-line v lize a k tomu přináleží údaj o tom, že útok na quarterbacka vedený přes pravou stranu naší o-line je nejefektivnější v celé lize.

o) Mizernou práci qb Taylora dokládají kategorie usvědčující ho z toho, že Bills mají skoro nejmenší počet odhozů při poměru odhoz/počet receiverů se separací.

Další kategorie, je nich několik desítek, jsou velice zajímavé, ale hodně podrobné a hlavně stále opakují jedno a to samé: billská defenzíva i ofenzíva v posledních třech utkáních patří k nejhorším v celé lize.

Neveselý výhled zakončím takto:

Bills nebudou ve zbývající části sezóny čelit snadným soupeřům. Čekají je Chiefs v domácím, bouřlivém prostředí Arrowhead a my víme jedno - v posledních letech s Kansasem hrají Bills pravidelně, pravidelně jde o postup a se stejnou pravidelností odchází z utkání poraženi a se svěšnou hlavou. Pokaždé si totiž najdou způsob, jak zápas prohrát. Je jedno, jestli za porážkou stojí intercepce quarterbacka Jeff Tuela, fumble running backa Bryce Browna, či náhlé výkonnostní vzepětí quarterbacka Alex Smithe, Chiefs pokaždé najdou způsob, jak dosáhnout nad Bills výhry.

Bills se dvakrát utkají s New England Patriots. Jistě, každé utkání lze vyhrát. Ale pokud bude hrát Tom Brady, naše šance na úspěch rapidně klesají. Patriots bez Bradyho porazí Bills levou zadní, jenže Brady je držák a pokud právě nevymýšlí, jak podvádět, nebo ho Bill Belichick nešetří pro play-off, bude na hřišti a bude jako vždy naplněný chutí fanoušky Bills co nejrychleji usadit a umlčet.

Pak tu máme Colts a fanoušci si všichni odškrtávají utkání jako předem vyhrané. Já to tak určitě nevidím, protože při momentální pohodě týmu, budou Bills asi 5-7 a na hřiště vyběhne v domácím prostředí opět po nějaké době hráč, na kterého jsme všichni zvědaví hlavně z toho důvodu, zda nám jeho hra definitivně způsobí nějakou cévní mozkovou příhodu, rookie quarterback Nathan Peterman.

A dvojzápas s Dolphins? To nejsou dvě automatické výhry, že ne? Jestli neznáte odpověď, já ji znám za vás = ani náhodou. Dolphins se možná zmítají v krizi ale těžko se mohou poměřovat s tou billskou. Ta jejich je proti té naší kapesní vydání. Loni nás dvakrát porazili a těžko předpokládat, že nás dvakrát nepotrápí a alespoň jednou neporazí.

Vyhlídky Bills: Neradostné, zbytek sezóny nás asi bude dlouho a pořádně strašit. Pomalinku se blíží přízrak tankování. Pokud už teď slyšíte temné dunění a rachot, nemusí to ještě znamenat, že se blíží těžký obrněný tank, mohou to být popeláři (tedy pokud k vám jezdí každý týden odvozová služba s pásovými vozidly).

Go Bills!