jets_preview

02.11.2017 16:39

Thursday Night Football v NFL má v devátém weeku na programu utkání: Buffalo Bills at New York Jets. Že bych z toho byl odvázaný, to ani náhodou. Znamená to, že si budu muset přivstat a nebo naopak ponocovat hluboko po půlnoci. Ach jo. Navíc mi to naruší tradiční nedělní rituál. Ale nedá se nic dělat, Bills mají možnost zakončit polovinu soutěže s bilancí 6-2, takže si utkání v přímém přenosu nechci nechat ujít.

Nečekám vůbec lehký zápas. Pokud opominu prostý fakt, že žádné utkání v NFL není snadné, toto utkání se vymyká běžným predikcím postaveným na průběžné zápasové bilanci hned z několika důvodů. V první řadě se jedná o divizní utkání. Soupeři se výborně znají. Za druhé - Jets mají velice solidní obranu, která může být dostatečně neprostupnou pro běhovou hru Bills. Dále pak máme v živé paměti minulé utkání, ve kterém Bills sice vyhráli, mnozí fanoušci dokonce tvrdí, že přesvědčivě, ale mně se vybavuje šedesátiminutovka utrápeného výkonu v bitvě, jejíž osud si pro sebe hráči Bills naklonili v samotném závěru. A o výhru jsme se patřičně strachovali. Jets jsou navíc nevyzpytatelní, pokud ucítí krev, jsou schopni výkon posunout na vyšší level. Trenéři Jets jsou mazáci, kteří se těžko nechají překvapit a pro zápas připraví kvalitní herní plán. Domácí prostředí bude hrát ve prospěch Jets a k tomu je potřeba přidat cestování, které odebere čas z odpočinku při už beztak krátkém týdnu. Bills mají zápasovou bilanci 5-2, Jets stojí na bilanci 3-5, ovšem Bills na hřištích soupeřů mají bilanci 1-2 a Jets jsou v domácích zápasech na .500 se skóre 2-2. Je potřeba také přihlédnout k match-upu, který není pro Bills až tak výhodný, jak by se mohlo na první pohled zdát. 

Abych to zkrátil - očekávejme těžkou bitvu, která může fanoušky Bills stejně dobře potěšit jako i rozesmutnět.

Utkání se odehraje v noci ze čtvrtka 2.11. 2017 na pátek 3.11.2017 s výkopem v 1 hod 25 minut našeho, tedy SEČ.

Hrát se bude na stadiónu MetLife Stadium, NY/New Jersey.

Rozhočím bude R 23 Jerome Boger s týmem:
U 49 Rich Hall
DJ 134 Ed Camp
LJ 63 Mike Carr
FJ 103 Eugene Hall
SJ 87 Walt Coleman
BJ 112 Tony Steratore

Buffalo Bills mohou ukázat, že jsou nejlepším týmem v New Yorku, v případě výhry by se mohli dotáhnout na první dělené místo ve východní divizi AFC. 
Buffalo (5-2) se také pokusí o výhru v pátém utkání z posledních šesti v TNF, čímž by jen podtrhli skutečnost, že se jim ve čtvrtečních předehrávkách daří. 
Bills, kteří naposledy získali divizní titul v sezóně 1995 (což je dost neuvěřitelné), se mohou dotáhnout na divizního tyrana z Bostonu, tým New England Patriots (ti mají nyní bilanci 5-2 a čeká je bye week).
V týdnu vedení Bills v podstatě deklarovalo postoj k vývoji sezóny tak, že je v plném módu úsilí o dosažení play-offs po dlouhých sedmnácti letech. Bills získali z Carolina Panthers bezmála dvoumetrového wide receivera Kelvin Benjamina výměnou za výběr ve třetím a sedmém kole draftu 2018. O aktivní pozicici billského vedení v jednání nemůže být z mnoha důvodů pochyb. Nevyvrátil to ani generální manažer Bills, Brandon Beane, který naopak poukázal na to, že on i hlavní kouč Sean McDermott hráče dobře znají ze svého působení v Charlotte. To, že vedení Bills investovalo picky, které do této doby systematicky syslilo, je dostatečně průkazné ve smyslu nástupu v all-in snažení o postup do PO v druhé polovině řádné sezóny. 
Kouč McDermott byl defenzívním koordinátorem týmu Caroliny během prvních třech sezón Benjamina v NFL a GM Brandon Beane byl tamtéž ve stejném období šéfem obchodních operací s hráči a později asistentem generálního manažera Panthers. 
"Nevím, jak to tu chodilo v minulosti," řekl McDermott po výhře nad Oaklandem, "vím jen to, že jdeme na hřiště každý týden, hráčí pracují tvrdě, cítí respekt k nastoupenému procesu a plně se angažují, aby si vybojovali právo, právo na výhru a úspěch, to je vše."
Tým se nezaobírá historií, předešlými roky, hráči se nenechávají rozptýlit předsudky, nedopadá na ně žádná tíže selhání v předchozích sezónách. To nebyly jejich selhání, jejich chyby. Mají svou novou šanci, o kterou se chtějí porvat. Historie je jen historie a boj o play-off je před nimi, nic víc, nic míň. 
"Tenhle tým je úplně jiný," říká linebacker Lorenzo Alexander, "neohlížíme se na 17 let, která s námi nemají vůbec nic co do činění."
A má recht. Tým Bills dominuje v jedné ze statistik, která je hned po zápasové bilanci tou zřejmě nejdůležitější: poměr turnoverů. Buffalo vede ligu s plus 14, 17 zisků míče a pouhé 3 ztráty. 17 míčů se podařilo získat ještě Baltimoru (dobře víme, jak to umí z přípravného utkání) a jen 3 ztráty zaznamenali také hráči Kansas City Chiefs.
Strong safety Micah Hyde vede NFL v počtu zachycených INTercepcí - má jich na svém kontě už 5. Quarterback Tyrod Taylor při 196 pasových pokusech připsal jen dvě intercepce.
 
"Jsou disciplinovaní," říká hlavní kouč Jets Todd Bowles o Bills. "To podstatné je, že neztrácejí míč a naopak jsou schopni míče získávat. Hrají opravdu dobrý fotbal."
Dá se říci, že Jets naopak moc kvalitní fotbal právě nehrají. Prohráli tři poslední utkání, když v tom prvním z nich přišli v domácím prostředí o 14-bodové vedení nad divizním sokem, týmem NE Patriots, totéž se jim přihodilo v zápasu s Miami Dolphins a také v posledním mači neuspěli proti Falcons.

"Pokud chceme ještě zachránit sezónu, tohle utkání musíme bezpodmínečně vyhrát," říká cornerback Jets Morris Claiborne said.
Ale Claiborne možná ani nebude na hřišti, trápí ho zranění nohy. Další případná ztráta by mohla být pro Jets ještě bolestivější - tři poslední zápasy odehrál bez tréninku Muhammad Wilkerson. Také fullback Lawrence Thomas se ve hře asi neobjeví, protože stále zůstává na protokolu s otřesem mozku.
K tomu ještě musíme přičíst, že Jets mohou postrádat také receivera Jeremy Kerleyho, kterému může vystavit stopku suspendace za případ násilí. V úterý trénoval a připravoval se na hru (fanoušky asi stále straší jeho fatální chyba při zpracování odkopu pro return v utkání s Atlantou). 
Jetský running back Matt Forte má poraněné koleno, ale ačkoliv trénuje v omezeném módu, do zápasu by měl nastoupit, nicméně na adresu NFL si neodpustil komentář, ve kterém se vyjádřil tak, že pokud má NFL zájem na zdraví hráčů, jak se tím soustavně ohání, měla by zrušit čtvrteční zápasy: "Tři-čtyři dny odpočinku mezi zápasy nejsou dostatečnou dobou pro vyléčení šrámů."
Kouč Bowles na téže téma říká: "Čtvrteční utkání jsou složitá kvůli zraněním, to se týká hlavně některých hráčů v této části sezóny. Trénuje se omezeně, příprava na zápas je omezená a nezbývá než věřit, že se chlapci dají dohromady a budou připraveni hrát."
Třetím rokem po sobě hrají Jets s Bills čtvrteční zápas. V předchozích dvou střetnutích pokaždé vyhrál hostující tým.
Ačkoliv to tak při pohledu na tabulku nevypadá, kouč McDermott připomíná, že Jets jsou krajně nebezpeční: "Nemá smysl koukat se na bilanci, to by byla hloupost, tohle je dobrý fotbalový tým."
Ale pro Bills je utkání důležité, aby prokázali, že přináleží ke konferenční elitě bojující o přední příčky. 
QB Taylor dodává: "Utkání budou všichni sledovat a my chceme ukázat, že máme vážně kvalitní tým."

Z tábora Buffalo Bills

Zdravotní stav týmu

Nenastoupí
TE Charles Clay – koleno
CB E.J. Gaines – kol.šlacha

S otazníkem
LB Ramon Humber – palec
S Jordan Poyer – koleno

Klíče k výhře

1) Tohle je přesně typ utkání, ve kterém musí quarterback ukázat, že je schopen dovést tým k výhře. Taylor se může spolehnout na to, že defenzíva svou porci práce zvládne. To je prověreno 7 zápasy. Taylor ale zatím není schopen prakticky vůbec využít výhody z turnoverů. Pokud se o body nepostarají billská defenzíva a spectým přímo, Taylor s drivem z výhodné pozice uvázne a pokud dojde k bodovému zisku, musíme se spokojit jen se 3 body. A to je málo. Taylor bude klíčovým hráčem na hřišti, pokud se podaří jeho prostřednictvím udržet Dennisonovi míč na hřišti ve vybalancované hře ofenzívy, Bills by měli být prokudktivní. Zatím nevíme, v jaké formě nastoupí o-line do match-upu, který jí asi bude chutnat mnohem méně, než z formy vypadnuvší def.front Oaklandu. Schopnost vypreventovat první dotyk, kvalitní play-action s přehledem o hře a vyčekání širšího okna pro přihrávku - to musí být hlavní přednosti Taylora. Bills možná málo využívají laterál a mám pocit, že po širším a hlubším náběhu receiverů se nabízí právě příležitost pro screen. V předchozím utkání se jim podařilo odklánět hru od K.Macka, takže ho doslova uštvali na diagonále, to jim tentokrát nevyjde. Taylor se ale může spolehnout na bootleg, protože smugglování Jets sice nezmate úplně, ale dá příležitost McCoyovi hrozit po celé šířce průnikem proti obraně přizpůsobující se směru hry. Taylor v dobrým-špatným rozhodne hru.

2) Defenzívní radlice musí přidat zářezy. Jerry Hughes a Shaq Lawson musí udeřit. Pass rush nesmí dát Jets čas na náběh do separace. Jets jsou zranitelní na obou stranách o-line. Pokud budou Bills v rotaci rychle točit E.Yarbrougha a R.Davise, Jets povolí a fyzicky odpadnou. V rotaci nejsou schopni kvalitu našich ER vykrýt. Josh McCown umí být z čisté kapsy doslova smrtící. Na to není radno zapomínat. Střed linie naši nesmí obětovat bezhlavému tlaku, osvědčila se vazba na víku boxu, aby se soupeř nemohl dostat k dobrým ziskům z běhové hry. Tlak je v tomto případě druhotný, defenzívním tacklům nesmí unikat soupeř pod rukou, další zastávka by mohla být až na pěti-šesti yardech od LoS, kam bude patrně směrována hlavní část obranné rezistence. Zisky by mohli být pro jetské backy výrazné hlavně v těch případech, kdy by se Jets podařilo vylákat hráče z boxu pro m2m krytí. Trpělivost. Trpělivost v boxu, prosím. 

3) Bills musí zachytit začátek utkání

4) Spectým hraje výborně, nesmí si nyní dovolit selhání, zatím nevíme, jak bohaté utkání na body to bude.
 

Zdravotní stav týmu

Nenastoupí
RB Lawrence Thomas - protokol (OM)

S otazníkem
S Terrence Brooks - kol.šlacha
T Brandon Shell - šíje    
CB Morris Claiborne - noha
DE Muhammad Wilkerson - rameno, noha

Výsledky Jets

@ Bills L21-12
@ Raiders L45-20
vs Dolphins W20-6
vs Jaguars W23-20
@ Browns W17-14
vs Patriots L24-17
@ Dolphins L31-28
vs Falcons L25-20

Jets momentálně nepatří v počtu získaných yardů, povolených yardů, získaných bodů a povolených bodů ke špičce NFL. Je ale potřeba vidět, že odehráli výborná utkání. V poslední 3 utkáních, ve kterých odešli ze hřiště poraženi, bylo rozdílem ve skóre jedno držení míče. V některých situacích spíše Jets nezvládli tíhu okamžiku, než aby odešli fyzicky či herně.

Zatím není jisté, zda Bills nasadí wr Benjamina, ale je spíše pravděpodobné, že ačkoliv hráč není obeznámen s play-bookem billské ofenzívy, ofenzívní koordinátor jistě najde dost situací, ve kterých bude hráč použitelný s ohledem na fyzické parametry. Jets sice mají talentované hráče v secondary ale s dorovnáním výškové převahy Benjamina by mohli mít spoustu problémů.

QB Josh McCown byl zatím sackován 25x, to je osmý nejhorší výsledek v NFL. Zkompletoval ale 70,5 % pasů, 12 touchdownů a 7 intercepcí. V prvním utkání Bills McCowna sackovali jen jednou, ale třikrát mu vychytali přihrávku.

Běhová defenzíva Jets je až 27. v lize (128,2 yd na zápas) a povolila touchdown v pěti případech. 

Safetiové Jets, Jamal Adams a Marcus Maye se také umí některými zápasy protrápit. Adams už povolil přes sebe zaskórovat 5 TD. Adams má zejména problémy s výškovou převahou soupeřů.

Turnovery Jets jsou: 7 INT, 4 fumbly.

Tipy na výsledek:

ESPN - všichni tipují Bills, poměr v preview: Bills 62,1 %, Jets 37,6 %, remíza 0,3 %

CBS - prakticky vyrovnaný stav: Pete

Jets: Ryan Wilson, John Breech, Dave Richard a Pete Prisco
Bills: Jason La Canfora, Jared Dubin, Will Brinson, Jamey Eisenberg

Priscův tip a komentář: Bills 20, Jets 21
Bills jsou překvapením ligy s bilancí 5-2, ale tohle je divizní utkání po krátkém odpočinku. A to může být problém. Myslím, že Jets hrají bojovný fotbal a předvedou ho i tentokrát. Ve skutečnosti si myslím, že je defenzíva dovede k překvapivé výhře. 

NFL.com - Elliot Harrison věří spíše Bills - jeho tip je Bills 23, Jets 17

Můj odpovědný tip:

Existují dvě možnosti. Buď Bills vyhrají těsně, nebo vyhrají suverénně. Tohle ale není názor můj, nýbrž fanoušků Bills. Pokud se zeptáte, zda by mne překvapila prohra Bills, rovnou bych vám řekl, že ani trochu. Odpovědnost ale musím hodit za hlavu: Bills jsou týmem pracovitých hráčů a ti výhru neodpracují ale upracují. Tomu musím věřit, jinak bych byl zrádcem.
Taylor podá dobrý výkon, ER Bills budou neúprosní, o-line bude hrát dobře v protekci i během rushe. LeSean McCoy se párkrát urve do volnýho pole. Receiveři nebudou dropovat. Hauschka-tým prostrčí háčkem každý pokus...a defenzíva opět něco předvede na newjerseyském jevišti. 

Bills 23, Jets 20

Go Bills!