oaklandreview

31.10.2017 16:12

Obecně k utkání

Bills vstupovali do utkání jako mírný favorit. Připomínám, že opravdu mírný, protože naši staří, dobří Bills se většinou neumí v důležitých zápasech popasovat s rolí favoritů, o roli mírného favorita ani nemluvě. V Las Vegas je favorizovali -2, což je opravdu minimální rozdíl. 

Hrálo se před prakticky vyprodaným New Era Field - 69.599 (95 % kapacity). Důležitým faktorem byla teplota vzduchu a počasí. Oficiálně byla teplota kolem 6°C, ale těsně nad a-turfem se teplota snižovala až ke 2°C, čili byla docela klendra. K tomu je potřeba připočíst, že od brzkého rána vytrvale pršelo, déšť nepřestal ani během utkání, pouze klesala jeho intenzita. Občas bylo ale v záběrech vidět, že prší vydatně a hustě. Počasí zdánlivě nepřeje pasové hře, protože obecné povědomí nás směřuje k tomu, abychom uvažovali o tom, jak nesnadné asi je míč zachytit. Tato úvaha je ale mylná, hráči jsou přivyklí zpracovávat kluzký, mokrý míč a naopak je pro ně snadnější získat na kluzkém turfu separaci na obráncích v man2man krytí, protože je pro obránce velice nesnadné kopírovat pohyb receivera. Navíc může dojít k uklouznutí při snaze změnit směr běhu a takový výpadek obránce při osobním krytí hluboko v zápolí může být fatální.
Počasí také, jak se ukázalo později, skutečně výrazně ovlivnilo průběh zápasu ve prospěch domácího týmu. Hráči Raiders se hůře srovnávali s kluzkým turfem, zbytečně riskovali při držení míče a to se jim několikrát nevyplatilo.

Dalo by se říci, že o výsledku zápasu rozhodly jako vždy individuální chyby, ale to by bylo výrazné zjednodušení. Ano, na turnovery zápas skončil výrazným vítězstvím Bills 4-0. Za tímto výsledkem ale stálo pár zásadních věcí: O-line Bills drtivě přehrála defenzívní front Oaklandu. Pravý tackle Jordan Mills rozdrtil téměř ve všech relevantních střetnutích Khalil Macka, ale to ani nebylo zapotřebí, protože špičkový edge rusher soupeře zůstal úplně mimo hru. Před každým ofenzívním snapem Rick Dennison s Tyrod Taylorem rekongoskovali postavení Macka a hru upravovali podle toho tak, aby se odvíjela na opačné straně hřiště. Tím tohoto extrémně nebezpečného hráče udrželi prakticky zcela mimo veškeré dění na place. Mack si připsal 2 tackly a jedno qb-hurry. Vynikající příprava a také realizace herního plánu o-line byla základem pro úspěch billské ofenzívy. Dařilo se běhové hře a v několika případech LeSean McCoy rivala uzemnil, fyzicky disponovaný Mike Tolbert pak byl schopen se prosadit do zhuštěného boxu. Secondary Oaklandu evidentně strádá, pár děr se nepodařilo při absencích starterů zalátat, takže se Bills prosadili v ofenzívě i pasovou hrou. V dobrém světle se předvedl proti svým bývalým spoluhráčům zejména Andre Holmes, zlepšenou chytačskou formu prokázal Zay Jones. V pravý čas se kvalitními hrami prosadili i Jordan Matthews a Brandon Tate. 

Na druhé straně míče se billské defenzívě podařilo totálně vygumovat dokonalou linku Carr - receiveři. Buffalští obránci permanentním tlakem nutili soupeře k chybám a ty se dostavovaly. Defenzíva přinesla opět důležité zisky míčů, ubránila klíčové třetí-čtvrté downy, přinesla také bodový zisk z defenzívního touchdownu Matt Milana. V zbídačené secondary si zjednal pořádek šéf Micah Hyde, náhradník za zraněného Jordan Poyera - Trae Elston, se projevil jako extrémně tvrdý a přesný tackler, který rychle zapadl do týmu. Středová linie fungovala výborně, nedovolila silné o-linii Raiders rozvinout běhovou hru a naopak je donutili výhradně se věnovat protekci Carra. To vedlo k tomu, že Carr měl sice čas na odhoz, ale absence produktivní běhové hry byla tak markantní, že nabarvila ofenzívu Raiders na jedinou barvu a stala se předvídatelnou, čitelnou a poměrně snadno ubránitelnou.

Spectým Bills převálcoval spectým Raiders. Returneři Raiders měli stále problémy se zpracováním míče, hráči v poli jim moc nepomohli. Odkopy Raiders neměly přesnost a často ani délku. Bills vykopávali přízemní míče a Raiders si s tím nevěděli rady. 

Převaha všech složek nad soupeřem vedla k přesvědčivé výhře, která se ale pochopitelně nerodila snadno.

1. čtvrtina 
Raiders začali ve velkém stylu a asi ani nemusím připomínat, že nám z toho bylo úzko. Vlastní půlkou hřiště prošli jako nůž máslem a zasekli se až za poloviční čarou. Místo aby zvolili po neúspěšném třetím downu odkop, rozhodli se pro zahrání čtvrtého downu. Ten se jim nepovedl, running back fumbloval, ale míč pokryl a Raiders získali první down. Bills se rozhodli hru zpochybnit, ale jejich challenge byla neúspěšná. Carr využíval dobře svých receiverů Crabtreeho a Smithe, do end-zóny donesl míč Olawale.
Bills měli velice pomalý rozjezd, takže v první čtvrtině nic velkého nepředvedli. Pokud se jim ale něco povedlo, rozhodčí měli na jejich počínání si na hřišti odlišný názor. Nesprávně například posoudili ofenzívní faul J.Matthewse, který zachycením míče posunul hru o 27 yardů. Tato penalta drive zahubila. První čtvrtinu tedy vyhráli Raiders 7-0.

2. čtvrtina
Bills vyrovnali tempo soupeře a postupně začali přebírat iniciativu. Ve svém třetím drivu si došli pro první touchdown. Taylor začínal po špatném puntu na BUF 36, po sérii kvalitních přihrávek se Bills protlačili do red-zóny a Taylor podržel míč tak dlouho, dokud wide receiver Andre Holmes neprosprintoval celou end-zónou soupeře od jihu až na sever, aby ho pak našel výborným lobem pro touchdown. 7-7. Jednu z klíčových her přinesl o něco později drive soupeře, který třetí sérii začínal na OAK 34. Johnson nesmlouvavě tackloval Washingtona, tomu vyletěl míč z ruky, zachytil ho rookie linebacker Matt Milano a donesl ho za čáru. 14-7. Za tohoto stavu skončil poločas.

3. čtvrtina
Bills hráli nadále soustředěně v ofenzívě, opatrně při manipulaci s míčem. Obrana si počínala výborně a číhala na každou chybičku Oaklandu. Bills přidali další dva FG a trápící se ofenzíva soupeře dala vyniknout safetymu Micah Hydovi, který zachytil intercepci do volného pole. Obrana hrála prim, v dosavadním průběhu sezóny Bills ještě ani jednou neprohrávali větším rozdílem než 7 bodů a to především zásluhou své obrany. 20-7.

4. čtvrtina
Obávali jsme se comebacku Carra. Jeho největším úspěchem už bylo smazání 15-bodového náskoku. Na svém kontě už má 12 comebacků v posledních čtvrtinách zápasů. Byli to ale Bills, kteří opět bodově udeřili. Hru posouvali trpělivě hlavně po zemi, několik důležitých her ale získali i vzduchem. 80-yardový drive o 12 hrách vyvrcholil nesmlouvavou bitvou na čáře end-zóny, běhový pokus Taylorovi v podstatě nevyšel, protože přišel o míč, ale v místě nejvyššího výskoku, těsně před tím, než mu byl míč vyražen z rukou, dosáhl touchdownu. 27-7. Rozdíl byl nyní tři držení míče, ale to ve footballu není ještě definitíva. Obrana polevila, začala hrát zónu a více se soustředila na skládku hráčů v poli kvůli čerpání času. Větší volnost soupeři svědčila. Další drive proběhl v kvapíkovém tempu, no-huddle stylu k-gun a Carr uzavřel útok na zisk touchdownu pasem na DeAndre Washingtona. 27-14. V této chvíli bylo důležité, aby Bills nezpanikařili a byli schopni získat nějaké první downy. Ofenzívu Oaklandu bylo potřeba udržet na lavičce, aby trochu vychladla a vypadla z tempa. To se podařilo více než dobře. Bills zůstali na míči skoro 6 minut, ačkoliv drive končili jen puntem. Následující drive museli zahrávat ještě na své půlce Raiders 4.down a nedokázali pro proměnit v pokračování. Na míč se vrátili Bills a příležitost využili. Running back LeSean McCoy proběhl hřiště pro 48-yardů dlouhý touchdown. 34-14. O osudu utkání bylo definitivně rozhodnuto. Další body již nikdo nepřidal.

Ofenzíva

startovní sestava

Tyrod Taylor QB
LeSean McCoy RB
Zay Jones WR
Jordan Matthews WR
Logan Thomas TE
Nick O'Leary TE
Cordy Glenn LT
Richie Incognito LG
Eric Wood C
Vlad Ducasse RG
Jordan Mills RT

Vedla si výborně. 20 bodů, to je slušný výnos. Bills celkově získali 331 yardů (průměr 5,2 yardu na hru). Důležité bylo, že Bills strávili na míči čas 35:37, čímž udrželi mimo hru Carra s jeho smečkou receiverů. Bills také dobře vyvažovali běhovou a pasovou hru. V 11 drivech odehráli 64 her. Efektivita třetích downů nebyla vysoká 6-15, ale při zahrávání 4.downu nezaváhali. V red-zóně pobývali 3x, z toho 2x G2G, při těchto dvou příležitostech byli úspěšní a skórovali touchdown.

běhová hra

Rozhodla zápas. Bills se běhová hra dařila, soupeř selhával. Na 37 pokusů urazili Bills cestu dlouho 166 yardů a skórovali 2 touchdowny. To dává průměr 4,5 yardu na pokus. 8 prvních downů. Nejvíc prostoru dostal L.McCoy - 27 her, ve kterých získal 151 yardů a nejdelší hrou (48 yd) skóroval touchdown. Z bezprostřední vzdálenosti skóroval během také quarterback T.Taylor.

pasová hra

QB Tyrod Taylor si počínal výborně. Velmi odpovědně při držení míče, dobře časoval přihrávky, uměl si vyčekat a dobrým pohybem i časově vynutit progres ve hře pro možnost přihrávat na uvolněného receivera. Jeho výsledky jsou výborné: kompletace 20/27, 165 yardů, 1 TD, žádná intercepce, žádný sack, QBR 63,5. 9 prvních downů vzduchem. Taylor dobře rozkládal objem práce mezi své receivery. Výborný výkon podal WR A.Holmes 3/4, 51 yd, 1 TD, nejdelší hra 36 yd. Dobře si počínal také nováček Z.Jones s 3 kompletacemi z 5 přihrávek. Nejzajímavější hru předvedl wide receiver Brandon Tate. Jeho catch, po kterém přidal spoustu yardů navíc výborným během a prvotřídním klamáním těla, spustil mohutné oslavy za postranní čarou. Tuhle hru si, prosím, pečlivě prohlédněte. Ukazuje soudržnost týmu:

Brandon Tate - video

Defenzíva

startovní sestava

Shaq Lawson LDE
Adolphus Washington LDT
Kyle Williams RDT
Jerry Hughes RDE
Preston Brown SLB
Lorenzo Alexander WLB
TreDavious White LCB
Shareece Wright RCB
Micah Hyde SS
Trae Elston FS
Leonard Johnson DB

Defenzíva podala vynikající výkon. Opět.

Začíná se z toho skutečně stávat pravidlo. O síle defenzívy už nikdo nepochybuje. Přitom řešila před zápasem několik problémů. V první řadě se tým rozloučil s mohutným Marcell Dareusem, bez něhož jsme si defenzívní front ještě předloni uměli těžko představit. Dareus byl určitou konstantou kolem níž byla obrana postavena. Jeho místo ale zaujal Adolphus Washington, o kterém se ještě před sezónou, během přípravného období, spekulovalo, že bude mít vážné problémy se přizpůsobit schématu 4-3, když si ho do týmu vybral Rex Ryan. Ale totéž se říkalo i o Shaq Lawsonovi. Oba hráči nicméně tyto obavy vyvrátili. Naopak si oba pochvalují schéma 4-3, ve kterém se cítí mnohem lépe a ve kterém hráli i college.

Pravda je ale taková, že odchod Dareuse je složitou záležitostí a jeho absenci snášíme dobře především z toho důvodu, že se vyhrává. Sami hráči si postěžovali, že jim Marcell chybí, že byl v šatně dobrým a příjemným parťákem, se kterým se neloučili snadno. V tomto utkání Bills nechyběl, ale už brzy se může ukázat jeho nepřítomnost palčivou i na hřišti. Zatím si Bills vystačili s A.Washingtonem, který odehrál 38 snapů, do rotace se zapojili také Jerel Worthy (14 snapů) a Cedric Thornton (23 snapů). Hráčům se podařilo společně s Kyle Williamsem nahradit Dareuse tak, aniž by výrazněji strádala hra v centru frontu.

Zajímavě nastoupila záloha, kterou řídil Preston Brown - nastoupil ve všech snapech. Většinu práce museli zastat hráči ze secondary, protože běhovou hru si Raiders odpustili, takže míč přes zálohu většinou přelétával a produkce linebackerů nebyla velká. Stále chybí Ramon Humber a tak si mnohem větší koláč práce ukousl nováček Matt Milano. Počínal si výborně.

Velké problémy měla také secondary. Do zápasu nemohli nastoupit cornerback EJ Gaines a free safety Jordan Poyer. Oba do této doby podávali znamenité výkony. O záskoku jsme měli vážné obavy. Shareece Wright jeden zápas zvládl dobře, ve druhém ale propadl a nově narektrutovaný safety Trae Elston se měl o práci Poyera podělit se Shamarko Thomasem. Záskoky ale dopadly skvěle. Secondary vedená SS M.Hydem podala udivující výkon a značnou měrou se podílela na výhře týmu. Zvláštní ocenění určitě patří Elstonovi, který hrál extrémně tvrdě, přesně tackloval a těžký terén mu při jeho subtilnější postavě výborně svědčil. 

Ofenzíva Raiders v jedenácti drivech získala 367 yardů, průměr 5,8 yardu na hru, z 10 pokusů o konverzi třetího downu byli Raiders jen 3x úspěšní, o čtvrtý down se pokoušeli dvakrát a jednou se jim povedlo první down získat. V red-zóně pobývali 2x a v obou případech dotáhli drive k touchdownu.

Nejproduktivnějšími obránci Bills byli: S Trae Elston 11/8, LB Preston Brown 7/3, L.Johnson 6/6. 

Seznam oaklandských drivů (čtvrtina, doba trvání, výsledek:

1. čtv 5:32 - Touchdown
1. čtv 1:48 - Punt
1. čtv 1:45 - Punt
2. čtv 3:53 - Punt
2. čtv 1:29 - Fumble
2. čtv 0:32 - Konec 1.poločasu
3. čtv 1:03 - INTercepce
3. čtv 1:02 - Punt
4. čtv 4:07 - Touchdown
4. čtv 1:33 - Downy
4. čtv 1:39 - INTercepce

Obrana běhová hry

Jedním slovem: vynikající. 54 yardů, o které se zasloužilo hlavně duo D.Washington a J.Richard vytvořilo jen pramalý základ ofenzívní hry, která by mohla být úspěšná. Ofenzíva zůstala závislá na pasové hře. Byla tedy jednobarevná, čitelná, předvídatelná a umožňovala secondary soustředit se na cíle Carra. Bills také mohli odčerpat kapacitu z boxu pro zónové poflakování se volných obránců, číhajících na příležitost. Absence běhové hry Oaklandu byla stěžejním faktorem ve vývoji skóre zápasu. Raiders sice jednou z bezprostřední blízkosti skórovali touchdown, ale jinak se jim toho moc nepodařilo, po zemi získali jen 4 první downy.

Obrana pasové hry

Carr začal výborně. Až nás zamrazilo. Jeho celkové výsledky ale fanoušky Oaklandu asi nepotěší: kompletace 31/49, 313 yardů, 1 TD, 2 INT, bez sacku, QBR 50,3.

WR M.Crabtree chytil polovinu z 10 pasů, které jeho směrem Carr vyslal a dělal obraně největší problémy. Celkem nachytal 83 yardů, nejdelší jeho hra měřila 40 yardů. D.Washington ukázal, že má šikovné ruce, poradil si s 8 z 10 přihrávek pro zisk 62 yardů a jeden touchdown. Trochu za očekáváními zůstal A.Cooper. Pasová hra byla poměrně úspěšná, ale stín na ni vrhaly ztráty míče. Raiders vybojovali 17 prvních downů pasovou hrou, čili tvořila jednoznačně jádro jejich ofenzívního snažení. Na jednu hry si dokázali zajistit posun o 6,4 yardu. 

Spectým

Výborný výkon. Bills lépe vykopávali, lépe odkopávali, lépe pokrývali returny, byli stoprocentní při kopání FG i PaTů. Při krytí returnů Bills pustili 2 velké hry (jedna z nich se vracela kvůli faulu zpět). Naopak se ale podařilo získat míč po fumblu returnera, který uklouzl. Bills byli blízko i dalšímu pokrytí míče, když returner muffnul vertikálu kvůli mřížce. Punty C.Schmidta byly dlouhé, 4/5 skončili ve dvacítce Oaklandu. Stephen Hauschka kopal 2/2 FG ze vzdáleností 35 yd, 44 yd.

Turnovery

Oakland 4, Buffalo 0

Fumbly 2x - za Bills pokryli Matt Milano (po hitu L.Johnsona) pro TD a Mike Tolbert
Intercepce 2x - zachytili T. Elston pro zisk 22 yardů, M.Hyde pro zisk 2 yardů

Penalty

Penalt bylo hodně především na straně Buffala.

Oakland 6 (ztráta 50 yardů), Buffalo 11 (ztráta 95 yardů)

Penalty hráčů Bills

1. čtvrtina = J.Matthews (OPI), J.Mills (ulívka snapu)
2. čtvrtina = D.Thompson (OPI), L.Johnson (držení), 
3. čtvrtina = J.Matthews (držení), R.Incognito (držení), J.Mills (držení)
4. čtvrtina = J.Worthy (posun spoluhráče), L.Alexander (předčasný kontakt), A.Washington (držení), S.Hauschka (zdržování)

Koučing

Koučing měl opět pár slabin. Challenge při úspěšném pokusu o dobytí prvního downu při úvodním drivu Oaklandu byla zbytečná. Zjevně bylo viditelné, že prokázat neúspěch této hry bude krajně nepravděpodobné.

Po touchdownu QB Taylora se měli Bills pokusit o konverzi místo zahrávání kopu na extra bod. Pokud by získali 2 body, rozdíl ve hře byl představoval 3 touchdowny s klasickým zahráním PaT. Ztrátou jednoho bodu, pokud by konverze byla neúspěšná, Bills neriskovali žádnou ztrátu běžně vyjádřitelnou standardním ziskem. Rozdíl ve hře by nadále zůstával o tři držení míče. 

Po zisku 20-bodového rozdílu ve hře se zásadním způsobem změnilo rozestavení obrany, takže její schopnost plné rezistence na line of scrimmage ustoupila nové prioritě - obraně receiverů v hlubokém zápolí. Domnívám se, že na tomto povrchu, při formě jakou disponoval Derek Carr a jeho receiveři, měli nadále pokračovat Bills v provozu běžné obrany s hybridním přechodem ze zónového bránění na man2man coverage s vývojem každého jednoho snapu. Bills obranu příliš zředili, vyklidili část zóny a tím umožnili Carrovi, aby vedl velice rychlý drive bez huddlu, ve kterém měl stále dost cílů na střední i krátkou vzdálenost, které nebyly dostatečně kryty. Obrana nebyla úspěšná ani z hlediska počtu ubráněných her a dokonce ani z hlediska množství vyčerpaného času ve hře. Raiders prošli hřištěm za 4 minuty a do konce zápasu zbývalo ještě bez deseti sekund 11 minut. To se defenzívnímu koordinátorovi Bills opravdu nepovedlo.

Rozhodčí

R 85 Ed Hochuli  s týmem:
U 14 Shawn Smith
DJ 98 Greg Bradley
LJ 59 Rusty Baynes
FJ 104 Dale Shaw
SJ 55 Alex Kemp
BJ 93 Scott Helverson

K rozhodčím nemám vážné výhrady. Občas se stalo, že si uklouznutí hráčů vyložili jako faul protivníka. Na obou stranách zůstala řada nepotrestaných zákroků - hlavně držení. Soupeř asi může mít výhrady k tomu, že B.Irvin a K.Mack byli při svých pokusech o výpady směrem k Taylorovi drženi prakticky při každém snapu naší ofenzívy.

Bilance a další zápasy

Z mnoha důvodů byl toto velmi důležitý zápas. Oakland mohla případná výhra nakopnout, Buffalo by začalo klesat (výsledkově i na mysli). Porazit soupeře z konference se počítá. Bills mají nyní zápasovou bilanci 5-2. V tabulce východní divize AFC jsou před nimi pouze Patriots (6-2), kteří v tomto weeku budou odpočívat. Na Bills čeká zkrácený týden, protože se už ve čtvrtek utkají s divizním rivalem, týmem New York Jets v New Jersey.

Nejlepší hráči Bills

LB Matt Milano - chtěl jsem ho sem zařadit už předchozí týden, takže tentokrát už ani nemohu jinak, defenzívní touchdown a celkově solidní výkon v defenzívě se nám líbil

WR Andre Holmes - odehrál výborný zápas proti svým bývalým spoluhráčům

RB LeSean McCoy - motor billské ofenzívy, 33 dotyků s míčem - nejvíc v jeho billské kariéře

RT Jordan Mills - těžká robota, přehrál K.Macka (občas s použitím chvatů z úpolových sportů)


 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

V deštivém nedělním odpoledni sehráli Buffalo Bills na vlastním stadiónu před skvělou diváckou kulisou důležitý zápas s konferenčním rivalem, týmem Oakland Raiders. Během poločasového programu odkryli pořadatelé na stěně stadiónu jméno a číslo bývalého legendárního hráče Bills Cookie Gilchrista, v utkání hráči Bills několikrát nechali vytrysknout své emoce, čímž nás fanoušky doslova odrovnali a při pozápasové řeči věnoval kouč Sean McDermott vítězný míč hráči Logan Thomasovi, který v týdnu čelil rodinné tragédii. Bills kvalitním výkonem všech tří složek - ofenzívy, defenzívy i spectýmu přesvědčivě přehráli soupeře. Bezmála 70-tisícová návštěva viděla výhru domácích 34-14, kteří tak upravili svou zápasovou bilanci na 5-2. Myslím, že to bylo jedno z nejhezčích utkání pro fanouška Bills za několik posledních let. Nikdo netušíme, jak sezóna dopadne, ale jedno víme jistě - tenhle tým mají fanoušci Bills moc rádi a během této uplakané neděle si je kouč McDermott definitivně získal na svou stranu.

1. čtvrtina
OAK  -  TD J.Olawale 1 yd. běh (G.Tavecchio kick) (13-81, 5:32) - video

2. čtvrtina
BUF  -  TD A.Holmes 6 yd. pas od T.Taylora (S.Hauschka kick) (9-64, 4:40) - video
BUF  -  TD M.Milano 40 yd. fumble return (S.Hauschka kick) - video

3. čtvrtina
BUF  -  FG S.Hauschka 35 yd. Field Goal (4--3, 1:22)
BUF  -  FG S.Hauschka 44 yd. Field Goal (6-15, 2:23)

4. čtvrtina
BUF  -  TD T.Taylor 1 yd. běh (S.Hauschka kick) (12-80, 7:19) - video
OAK  -  TD D.Washington 4 yd. pas od D.Carra (G.Tavecchio kick) (9-75, 4:07) - video
BUF  -  TD L.McCoy 48 yd. běh (S.Hauschka kick) (1-48, 0:09) - video