Páteční osvěta - 1/2016

21.01.2016 05:24
Slavek Jindra z
dotazů fanoušků a odpovědí
Chris Browna na

www.buffalobills.com


 
V minulých dvou letech jsem pravidelně psal rubriku "Páteční osvícení", ale návštěvnost nebyla nijak
oslňující, takže jsem se rozhodl ji zrušit. Za tu dobu se ale na stránkách buffalobills.com objevilo
mnoho velice zajímavých dotazů a neméně mnoho šokujících odpovědí na ně.
Takže jsem se rozhodl rubriku obnovit nehledě na návštěvnost. Je prostě příliš zajímavá na to, aby zde
nebyla. Vycházet bude pravidelně jednou za tři týdny a budu vybírat z dotazů ty, které mi připadnou
jako nejzajímavější pro nás - česko-slovenské fanoušky Buffalo Bills.
  Chrisi, všichni fanoušci - z blízka i z daleka, jsou znovu svědky toho, jak klub selhává a to je velice frustrující. Je tu něco, co třeba na rozdíl od tebe nechápeme?
       Myslím si, že je tu jedna věc, kterou jsme se v posledních 16 letech pochopili. A to, že všechny změny potřebují určitý čas, aby mohly vést k úspěchu. Pokaždé, když v lize uděláte nějakou změnu, ať už je to ve vedení klubu, v trenérském obsazení, defenzívních či ofenzívních schématech, je nezbytná určitá doba, než je možné dosáhnout úspěchu.
     Občas jsou změny nezbytné, ale pokud jsou příliš časté, úspěch příchází zřídka. Takže navzdory tomu, že většina z nás byla přesvědčena, že Bills je souzen postup do playoffs, ztratili jsme zároveň ze zřetele, že tým přechází na nové herní schéma v ofenzívě i v defenzívě, že má řadu nových trenérů, že jdeme do sezóny s novým quarterbackem, kolem něhož jsou samí noví hráči.
     Historie NFL nás poučila, že tak rozsáhlé změny obvykle nepřináší ihned výsledek, který by byl dost dobrý na postup do vyřazovacích lednových bojů.
     Musíme být také spravedliví k novým majitelům Bills Kim a Terry Pegulovým. Jejich hlavní kouč skončil a startující quarterback odešel do sportovního důchodu. Takže změny byly vynucené. Tyto změny bohužel nešťastným způsobem ovlivnily příležitost účinněji zabojovat o postup do play-off.
     Chápu, že fanoušci jsou netrpěliví. Čekáme na účast v posezónních bojích dlouhou dobu, ale znovu podotýkám, že čas podle zkušeností z ligy zpravidla odmění týmy, které nesejdou z nastoupené cesty, provedou nezbytné změny a drží se kurzu.
       Výborně. Souhlasím bez výhrad. 
     Bylo by ale také fajn, kdyby takovouhle věc pochopil také hlavní kouč týmu Rex Ryan. Neměl mu tuto základní lehce vstřebatelnou informaci někdo připomenout, než se pustil naplno do halasného slibování play-off všem fanouškům? Skutečně nebyl informován o tom, že tým bude měnit defenzívní a ofenzívní schéma - komplet? 
      Nechci mluvit za všechny fanoušky, ale myslím, že většina výhrad fanoušků, které hromadně označujeme jako výlevy z frustrace, pramení právě z toho, že kouč Ryan zcela ve svém stylu slíbil něco, co tedy slibovat neměl, neboť na základě prověřené a letité zkušenosti z ligy, to bylo při uvedených změnách, o kterých kouč Ryan dobře věděl, spíše nerealizovatelné než víceméně reálné.
       Pokud odejde Mario (Williams), kdo zaplní tento spot? Pass rush tuto sezónu evidentně selhával, takže jak se pohneme z místa?
       Jsem skoro přesvědčený o tom, že jedním z kroků, který uskuteční Bills v draftu, bude výběr pass rushera v některém z prvních kol draftu. Bills masivně investovali do Jerry Hughese a také do Marcell Dareuse. Především z toho důvodu dává výběr takového hráče zřejmý smysl. Mladý, slibný hráč na opozitu Hughese v DL nezatíží rozpočet tak velkou částkou jako volný agent z hráčského trhu, kterého by bylo potřeba přeplatit.
       Rozumíme, osud Mario Williamse v Bills je tedy definitivně zpečetěn. Pokud se insider Chris nenamáhá ani s obvyklou formální frází, že Williams zatím není na odchodu a teprve se uvidí, udělal nám v celé záležitosti úplně jasno. Odchod Williamse je nicméně logický a dává smysl z finančního hlediska (ostatně asi i z herního). Asi se můžeme připravit na to, že všechny kroky v offseason budou diktovány tímto průběžným stavem: 
předpokládaný rozpočet týmu NFL pro sezónu 2016:
154,000.000 USD
51 nejvyšších kontraktů Bills + vázané peníze (dead money):
156,903.117 USD
Rozdíl - rezerva v rozpočtu v polovině ledna:
 -2,903,117 USD
Jinými slovy - už nyní máme utraceno a musíme šetřit. Žádné velké nákupy nikdo chystat nebude. Zbavit se Williamse je nutný krok a pokud si Bills mají obstarat náhradu, musí se poohlédnout po někom levném. V úvahu připadá prakticky výhradě draft.
     Tak to bychom měli. Pokud se ale podrobněji zadíváme na sestavu Bills, uvědomíme si, že také na několik dalších pozic bychom nutně potřebovali vydraftovat hráče nejpozději v prvním či druhém kole.
  Jakým způsobem by Rex Ryan mohl nejlépe ospravedlnit horší výkony týmu v sezóně 2015? Zranění, rozpis utkání, nějaké jiné důvody...?
       Myslím, že zranění hrály významnou roli. Ztráty Aaron Williamse a Kyle Williams se ukázaly jako podstatné z obou důležitých hledisek - herního i vůdcovského. Aaron vedl celou secondary a rozuměl nové defenzívní strategii a i způsobu uplatnění. Chyběl ve 14 zápasech sezóny. Kyle absentoval v posledních 10 utkáních. Tyto dvě ztráty měly nejvíce devastující vliv na defenzívu.
     Víme také, kolik problémů měla ofenzíva a jak moc byla zbržděna v některých zápasech v organizaci hry v první polovině sezóny a zraněními v druhé polovině sezóny.
     Rex připustil, že patrně ne všichni hráči v defenzívě přistoupili na nový herní systém a svou roli v něm. S tak rozsáhlou transformací sám neměl žádnou předchozí zkušenost, situací byl zaskočen a nebylo snadné se s problémy vypořádat. Hráči na této úrovni jsou považováni za naprosté profesionály, což znamená, že kouči koučují a hráči hrají. Možná vás napadá, že Ryan některé věci měl předjímat, ale na druhou stranu je na hráči, aby splnil své povinnosti vůči majitelům, koučům a spoluhráčům nehledě na herní systém a aby hrál vždy a v každé jemu svěřené úloze naplno.
     Překonávání uvedených problémů vedlo v konečném důsledku k tomu, že tým nehrál na té úrovni, jaké byl schopen.
       Naprosto souhlasím, že do výsledků se zásadním způsobem promítly 3 věci: 
Defenzíva: zranění důležitých hráčů v D-line (J.Wynn, K.Williams, M.Williams a v secondary A.Williams, S.Gilmore) a přechod na úplně odlišný způsob hry, se kterým se nemínili někteří hráči ztotožnit (během jediné sezóny se defenzíva zafixovala na defenzívním koordinátorovi J.Schwartzovi).
Ofenzíva: nový quarterback, prvním rokem starter, spousta nových hráčů, nový ofenzívní koordinátor a nové pojetí ofenzívy, zranění mnoha klíčových hráčů v průběhu sezóny (T.Taylor, L.McCoy, Ch.Clay, hráči pravé strany O-line, S.Watkins, R.Woods, M.Goodwin, M.Gray...atd.)
Spectým: propad výkonnosti u mnoha hráčů - place kicker Dan Carpenter zažil asi nejhorší sezónu, nedařilo se ani M.Thigpenovi, A.Dixonovi, atd.)

     Abychom ale byli spravedliví, musíme si připomenout, že ne všechny záležitosti, které mohl kouč Ryan skutečně ovlivnit, také dostatečně napravil. Mluvím především o penaltách, které tým Bills v mnoha utkáních trápily. Všechny herní penalty jsem ochoten přehlídnout, ale vysmívání se soupeři a časté nesportovní chování, či zbytečná hrubost, to jsou tresty, které měly díky intervenci kouče Ryana z repertoáru hráčů Bills postupně zmizet. Pohříchu se tak nestalo.
       Plánují Bills si vedle Karlose (Williams) a Shadyho (McCoy) ponechat do příští sezóny i Mike Gillisleeho? 
       To je uzavřená věc. Rex Ryan prohlásil, že si Gillislee zasloužil místo v týmu i pro příští rok. Záleží jen na tom, zda bude v době jednání o smlouvě nechráněným či chráněným volným agentem. V každém případě jsem ale rád, že bude součástí týmu i v následující sezóně.
       Jasně, není co řešit. Gillisleeho si vzali v roce 2013 Dolphins v 5.kole draftu. Letos v proběhově laděném týmu Bills ukázal svou kvalitu snáze než se mu to mohlo podařit v odlišně zaměřené ofenzívě Bill Lazora.  
V pěti zápasech za Bills si připsal 47 pokusů se ziskem 267 yardů, což je průmě 5,7 yardu na běh, nejdelší měřil 60 yardů, skóroval 3 touchdowny, jednou fumbloval a Bills o míč přišli. Zachytil celkem 6 přihrávek pro zisk 29 yardů, což je průměr 4,8 yardu na přihrávku, nejdelší pro 14 yardů.
     Během absencí McCoye vytvořil Gillislee kvalitní typově vyrovnané duo running backů s K.Williamsem. Zápas proti Jets dohrával jako první running back týmu a proti tehdy nejzdatnější protiběhové obraně si vedl zdatně.
  Proč Rexovi trvalo tak dlouho převést tým na jeho herní filosofii?
       Abychom byli k Rex Ryanovi upřímní, rozhodoval se, jak skloubit své herní schéma s tím, na které byli někteří hráči zvyklí z předchozího roku. Některé herní prvky se pokusil zakomponovat do svého systému. V polovině sezóny si uvědomil, že to nefuguje a hráče směroval k přechodu na výhradně své herní schéma.
     Bohužel se našli někteří hráči, kteří to nebyli schopni přijmout. A Ryanovo herní schéma, stejně jako jakékoliv jiné herní schéma, funguje pouze pokud je všech 11 hráčů plní své úlohy. O tom mluvil třeba Preston Brown, když jsem ho zpovídal po utkání ve Washingtonu: 
"Chlapci musí plně přijmout systém, zejména v obraně. Ani nevíme, jak bychom mohli být dobří, protože ne každý dělá během celého zápasu to, co by měl dělat. Nevíme tedy, jestli je při neúspěchu na vině schéma či skutečnost, že ne každý je nám prospěšný. Někteří hráči se nemínili myšlenkově s ostatními ztotožnit. Musíme pochopit, že je nezbytné, aby všichni pracovali jako jeden muž a zatím to tak v sezóně neplatilo. Každý jako by si hrál na svém vlastním pískovišti. To je něco, na čem musíme zapracovat a s čím si budeme muset poradit ve zbývajících zápasech sezóny.
     Když jsem se v reakci na toto zeptal Prestona, proč někteří hráči hrají více na sebe, odpověděl:
“Nevím jistě. Všichni stále říkali, že jsme byli loni mezi top 4 obranama ligy a každý stále připomínal uplynulý rok. Jenže přes takové úvahy jsme se měli dávno přenést. Tohle zkrátka není minulý rok a nemá cenu uvažovat o tom, co a jak jsme loni dělali. Letos to prostě tak neděláme. Měli jsme pochopit a přijmout skutečnost, že pracujeme v jiném herním schématu a odlišném herním systému. A to funguje jedině pokud to přijmou všichni."

     Úplný přechod na nový systém se hráčům podařil až v posledních dvou zápasech, což vyplynulo i z rozhovorů s hráči, se kterými jsem mluvil a také se to příznivě projevilo na výsledcích. Takže když hráči vyjasnili mně i zástupcům médií, jaká byla role Rexe v celé záležitosti a že se nejednalo o jeho chybu, nýbrž o selhání některých hráčů, přijal jsem jejich vysvětlení za příhodné.
     Ještě na okraj: Sammy Watkins řekl, že záleží na jednotlivých hráčích, jak se připraví, jak trénují a jak si vedou během utkání. A pokud někdo myslí jen na sebe nebo se flákne, měl by být napomenut svými spoluhráči.
     To je důvod, proč se Watkins a Brown stali během sezóny vůdčími osobnostmi a mluvčími týmu, kteří nehodlali přihlížet tomu, jak jim pár do sebe zahleděných hráčů bude kazit práci.
       Skoro ani nevím, kde začít. Patrně u toho, že je součástí trenérské práce přesvědčit hráče, aby se ztotožnili s herním systémem, ve kterém budou hrát. Pokud vím, několikrát byla tato trenérská dovednost prezentována před začátkem ligy jako velká Ryanova přednost. Doslova bylo řečeno a napsáno:
"Ryanova velikost spočívá v jeho prohráčském přístupu. Výsledkem toho je, že všichni hráči jsou vždy ochotni ho následovat, přijmout jeho herní systém a podle svých možností ho naplňovat."
     Jak to tak vypadá, nestalo se tak. Rex neRex, někteří hráči si dělali, co chtěli. Celá sezóna se tedy zhroutila kvůli tomu, že pár hráčů myslelo více na sebe než na zájem týmu. A navíc to nebyla chyba trenéra, to ani náhodou, byla to chyba těch několika hráčů a možná ještě ostatních hráčů, kteří váhali během sezóny jim připomenout blako kolektivu. Tohle máme opravdu přijmout jako inteligentní vysvětlení poklesu výkonnosti? Skutečně se po nás chce, abychom tohle sezobali a z procesu vyloučili vliv vlastních myšlenek? Budiž.
     Jenže v tom případě mám zásadní problém přijmout jako fakt to, že jen kvůli tomu, že se v posledních dvou zápasech vyhrálo, všichni hráči beze zbytku přijali nový systém a konečně v něm začali fungovat. A to především kvůli předchozímu tvrzení, že Ryan v plné míře přešel z hybridního systému (kombinujícího 4-3 s 3-4) na výhradě svůj v polovině sezóny. V druhé polovině sezóny obrana především podávala nahoru-dolů výkony a měla na svém kontě spoustu penalt. To trvalo tak dlouho, že tým ztratil šanci na postup a v tu chvlíli se vše zlomilo. Hráči konečně vstoupili se vším všudy do nového herního systému a v posledních dvou zápasech se to patřičně projevilo. Ach jo. To tedy bude mít moje hlava spoustu starostí a budu muset zapojit veškerou představivost, abych si s touhle myšlenkovou konstrukcí poradil.
     Nápadně mi to svou zápletkou připomíná předloňskou obhajobu EJ Manuela, která poukazovala na to, že hráč patří mezi nejlepší QB v celé lize, co se týče posledních pár minut zápasu. Zdá se, že jsme se zase ocitli na stejné slepé kolejí, vytáček a uměle konstruovaných výmluv.
     Ach jo.
     Jsem zvědavý, jak se projeví ony báječné změny v myšlenkových pochodech hráčů v příští sezóně, kdy na Bills čekají výborné týmy s kvalitními quarterbacky, kteří naše hráče dostatečně prověří.
   
      Ještě stále se snažím pochopit výsledek této sezóny, který byl hluboce za očekávánimi. Viděl jsem příliš mnoho zápasů, do kterých šel tým nepřipraven, nedisciplinovaný a měl je vyhrát ale nevyhrál. 
     Proč se v draftu tolik obětovalo a byl vybrán v prvním kole Sammy Watkins, když není pořádně zapojen do ofenzívy? Jiní špičkoví WR Calvin Johnson, Beckham, Antonio Brown jsou také zaměřeni obranami, ale ofenzíva je i tak schopna jim předat ve hře míč. Proč je Sammy využíván jen na dlouhé pasy nebo screeny, když to, jak se zdá, je neefektivní? Co aby Sammy křižoval hřiště, jako to vždy dělal Andre Reed, nebo jak to máme možnost vidět u Edelmana? A pak by ho mohl nacházet QB na kratších routách kratšími pasy.
       Důvody, proč Watkins nebyl takto využíván pro kratší hru, jsou dva: Buffalo bylo přednostně stavěno jako tým pro běhovou hru. Druhý důvod je ten, že ofenzívní koordinátor Greg Roman chtěl v první řadě vidět, jak si Tyrod Taylor bude umět poradit s úkoly ofenzívy zápas od zápasu a jak poroste jeho herní potenciál. Snažil se tak postupně zajišťovat jeho herní růst tak, aby získával více a více pevné opory pod nohama.
     Jakmile bylo znát, že si Taylor umí poradit, mohl se předvést při několika dlouhých pasech. Od bye weeku jen dva receiveři v celé lize (Antonio Brown a Julio Jones) zaznamenali delší přísun yardů než bylo Watkinsových 900 (v posledních devíti zápasech.
     Tato ofenzíva funguje prvním rokem a quarterback je prvním rokem starterem, nejprve je potřeba začít chodit a pak teprve běhat a stejně tak je potřeba nejprve zajistit funkčnost běhové hry a teprve pak té pasové.
     Pod Romanovým vedením to tak Bills realizovali. Výkon ofenzívy by pravděpodobně stačil na to, aby se Bills dostali do play-off, nebýt selhání obrany. Myslím, že Watkins se ještě zlepší a začne být dominantní zbraní, neboť jeho spolupráce s Taylorem se stále zlepšuje.
  Pokud výkon dvojice Taylor-Watkins ze zápasu proti Jets bude předobrazem jejich dalších výkonů, budeme spokojeni.
  Jak časové dlouhé kontrakty si Glenn a Richie přejí a jaké případně dostanou?
       Glenn bude jednat o dlouhodobé drahé smlouvě. Je mu 26 let a vstupuje do nejproduktivnějšího věku své kariéry, takže dlouhodobý kontrakt dává smysl a na této pozici určitě získá více než průměrný plat.
     Incognitovi je 32 let, takže bych by překvapen, pokud by dostal delší nežli tříletý kontrakt. Pravděpodobnější je dvouletý kontrakt s případnou opcí na jeden rok.
  Logické.
       Jak to letos vypadá s případnou kompenzací pro Bills v draftu (dodatečné picky)?
       Vše nasvědčuje tomu, že při bližším přezkoumání věci, by měli mít Bills nárok na jeden kompenzační výběr v draftu.
Bills získali - Alex Carringtona, Jerome Feltona a Tyrod Taylora (Charles Clay – transition hráč?)
Bills ztratili – Erik Pearse, Da’Norris Searcyho, Lee Smithe a C.J. Spillera
     Harvin a Incognito nebyli nechráněnými volnými agenty, neboť jejich smlouvy byly ukončeny. A o Clayovi budou Bills jednat, neboť ho získali jako transition hráče. Ještě se uvidí, jak se k tomuto problému postaví NFL a zda ho bude považovat za volného agenta. Pokud ne, Bills by letos obdrželi jeden doplňující výběr.
       Spíš to vidím jinak. Charles Clay byl sice transition, ale naši ho přeplatili, získali ho (+1) a o Dolphins ho připravili (čili Dolphins -1). Vidím to spíše tak, že podobný přístup k tomu zaujme i NFL a žádný doplňující, kompenzační pick nedostaneme. A hlavně ani nebudeme mít důvod si na rozhodnutí NFL stěžovat.
       Jakou roli bude hrát příchod Rob Ryana do defenzívy v příští sezóně?
       Můj názor je následující. Poté co oba prošli sezónou, ve které byly jejich obrany hodnoceny špatně, nechybí oběma bratrům motivace, aby se pokusili spojit síly a očistilli rodinné jméno.
     Rex věří svému bratrovi, že uznává stejné principy v práci a předpokládám, že vliv Roba na plánování obranného systému bude zásadní povahy. To dá možnost Rexovi na věc pohlížet z většího odstupu a jako hlavní kouč se bude moci také soustředit na doladění práce celého týmu a na plnění všech dalších povinností, které vyplývají z jeho funkce.
     Přesto si nemyslím, že Rex svěří někomu jinému play-calling v zápasech, ale Rob bude i tak zasahovat do hry ze své pozice asistenta hlavního kouče+defenzívy. Takže se dá dopředu říci, že Rob Ryan bude hrát důležitou roli při pokusu o navrácení defenzívy na kvalitativní úroveň, kterou si v souvislosti s jménem Ryan automaticky spojujeme.
  Dobrá. Jsme s tím srozuměni.
Na tohle slyším, to funguje.
Ryan - prvotřídní značka defenzívní kvality
Bills - prvotřídní značka planých slibů