preview_chiefs

26.11.2017 05:43

Dvanáctý week NFL má za sebou již pravidelnou dávku utkání ze Dne díkůvzdání, ale Buffalo Bills nastoupí ve svém pravidelném nedělním času. Jejich soupeřem bude v bouřlivém prostředí arrowheadského kotle tým Kansas City Chiefs.

Jak už tomu bývá v této části sezóny běžným zvykem, pro oba týmy se jedná o krajně důležitý zápas. Buffalo Bills byli opět po pár letech na zápasové bilanci 5-2, ale po prohraným utkáním s NY Jets se tým herně hroutil a nyní je na čísté pětistovce s bilancí 5-5. Chiefs začali sezónu fantasticky a na své pouti za bilancí 5-0 porazili i aktuálně nejlepší týmy obou konferencí, týmy Patriots a Eagles. Jenže pak se strojek zadrhl a kouč Andy Reid nyní těžko hledá cestu z herní krize. Chiefs mají nyní bilanci 6-4. 

Oba týmy potřebují vyhrát. Pokud by vyhráli Bills, dotáhli by se na Chiefs a do konečného účtování by měli výhodu výhry ve vzájemném utkání. Na Chiefs se mohutně dotahují LA Charges, kteří se sice pravidelně dokáží připravit o dobrý výsledek vlastními, občas až těžko pochopitelnými, chybami, ale nyní se rozjeli a budou nebezpeční. Chiefs s nimi budou hrát v polovině prosince. Z boje o titul v AFC West nemůžeme zcela vyloučit ani Oakland Raiders, se kterými Chiefs prohráli a odveta je ještě čeká. Výhodou Chiefs může být, že se střetnou se svými rivaly v domácím prostředí. 

Bills o titul v AFC East mohou uvažovat už jen teoreticky, protože kouč Bill Belichick už srovnal obranu a v ofenzívě má stále Tom Bradyho. Mohou ale nadále reálně uvažovat o postupu na Wild Card. Soupeřem jim mohou být právě Chiefs a to je další důvod, proč o výhru zabojovat. Pro Bills by bylo výhodnější, pokud by titul v AFC West získali Chargers a o Wild Card by se snažili Chiefs. To vše však pouze v případě výhry nad Chiefs, tím by se dotáhli Bills na bilanci konferenčního rivala 6-5.

Z postupových úvah prostřednictvím WiCa spotu nesmíme vynechat ani týmy z dalších dvou divizí (Titans, Ravens, Bengals a Texans), všechny ale začínají tím, že Bills potřebují vyhrát nad Chiefs. Matematicky jistě ne, ale je potřeba přihlédnout k tomu, že Bills čekají ještě dva těžké zápasy s New England Patriots. Úvahy o postupu by tedy začínaly na čísle 8 výher Bills. Už teď si můžeme dopředu říci, že 8 výher na postup v americké konferenci by prakticky jistě Bills nestačilo.

Oba týmy dnes nutně potřebují vyhrát.



Utkání začne tuto neděli, 26.11. 2017, v 19.00 hodin našeho (SEČ)

Hrát se bude na Arrowhead Stadium, Kansas City, Missouri

Rozhodčím bude R52 Bill Vinovich s týmem:
U 102 Bruce Stritesky 
DJ 110 Phil McKinnely
LJ 9 Mark Perlman
FJ 89 Jon Lucivansky
SJ 60 Gary Cavaletto
BJ 78 Greg Meyer
Replay: Lou Nazzaro

Marodka

Nenastoupí

OT Cordy Glenn – noha/kotník
G John Miller – kotník
FB Mike Tolbert – kol.šlachy
WR Kelvin Benjamin - koleno

S otazníkem

TE Charles Clay – koleno
WR Jordan Matthews – koleno
WR Deonte Thompson – kotník

Klíče k úspěchu

Buffalo Bills v posledních třech případech svá utkání s Chiefs prohráli a prohry přicházely pokaždé v nejméně vhodnou část sezóny - něco jako letos. Pokud Bills v minulém weeku prohráli výrazným rozdílem a inkasovali 54 bodů, měli by si připomenout utkání ze sezóny 2008, kdy přijeli na Arrowhead a uštědřili Chiefs drtivou porážku 54-31 (nejvíce inkasových bodů v domácí utkání v historii Chiefs), při níž se vyznamenal running back Marshawn Lynch a quarterback Trent Edwards.  

Bills prochází těžkou herní krizí, takže vyjmenovávat vše, v čem se musí zlepšit je zbytečné. Podívejte se prosím do tohoto článku, ve kterém herní tápání můžete vidět v konkrétních číslech. Informace jsou podány odlehčenou formou ale ubezpečuji vás, že údaje jsou přesné.

 

Marodka

Nenastoupí

LB Dee Ford  - záda
LB Terrance Smith  - OM protokol

S otazníkem

LB Tamba Hali - koleno
DE Allen Bailey - koleno
WR Albert Wilson - kol. šlacha

Chiefs prohráli čtvrté utkání z pěti posledních zvláštním způsobem v prodloužení 12-9 a to s NY Giants, kteří mají letos sami víc než dost problémů.

Zápasy Chiefs v probíhající sezóně:

@ Patriots  W  42-27
vs Eagles  W  27-20
@ Chargers  W  24-10
vs Redskins  W  29-20
@ Texans  W  42-34
vs Steelers  L  19-13
@ Raiders  L  31-30
vs Broncos  W  29-19
@ Cowboys  L  28-17
@ Giants  L  12-9

V minulosti měli Chiefs pokaždé problémy s týmy s mobilním quarterbackem. Při utkání v sezóně 2015 získal Taylor 291 yardů v pasové hře a dalších 46 přidal po zemi (Watkins si v první půli běhal po hřišti, jak chtěl, ale Bills se o výhru připravili chybami, lehkovážností a také nedokázali reagovat na vyšší obrátky soupeře po půli).
Defenzívní koordinátor Chiefs Bob Sutton prohlásil, že schopnost Taylora běžet s míčem z něj dělá obtížně čitelného a nebezpečného soupeře.
"Kdykoliv hrajete proti quarterbackovi, který je schopen potáhnout hru a předvést takovéhle věci, je to nebezpečné, protože to znervózňuje obranu," říká Sutton. "Během drivu a běžných her najednou přijde takováhle hra s podrženým míčem a ta může být zatraceně účinná." 

Chiefs se většinu sezóny potýkají s problémy v pasové obraně, jsou až na 25. místě v lize s povolenými 253,8 yardy na zápas v průměru, ve středu se tedy dohodli s FA cornerbackem Darrelle Revisem, aby jim pomohl vyztužit secondary.
Kouč Andy Reid zároveň nevyloučil možnost, že by mohl použít Revise k menším epizodním vstupům už v zápasu proti  dílčím did not rule out the possibility that Revis could play in a limited role against Buffalo.
"Nejprve musíme vědět, jak na tom jsme. Nemůžeme si dovolit pustit do hry, aniž bychom si byli jisti, že je k tomu plně připraven."
Chiefs mají problémy na pozici pravého cornerbacka po většinu sezóny, zvláště kvůli tomu, že Steven Nelson musel vynechat prvních sedm utkání kvůli svalovému zranění.
Sezónu otvíral na pravé straně cornerback Terrance Mitchell, slot nickelbackem byl Phillip Gaines.
S Nelsonem se bude asi šíbovat, ale primární úvahy vedou k tomu, že pozice pravého CB bude jeho, ve všech situacích. Gaines ani Kenneth Acker nepřesvědčili Suttona, že by jim měla být pozice svěřena.
Sutton říká konkrétně: "Dali jsme tam Phillipa (Gaines) s tím, že je to náš člověk. Ale jak říkáme vždy, žádné místo není garantované. Musíte dokázat, že vám místo patří. A když to nesvedete, vyměníme vás."
Reid doufá, že by příchod Revise mohl pomoci secondary.
"Máme tu mladé kluky, kteří hrají srdcem a odvádějí pro nás kus dobré práce. A přichází zkušený hráč k mladíkům, kteří se ještě musí zlepšovat. Je to oboustranně dobrý krok ve prospěch celého týmu." 

Chiefs budou opět bez linebackera Dee Forda, kterého trápí zranění zad. LB Tamba Hali a DE Allen Bailey chyběli oba v utkání s NY Giants a ve středu už se zapojili částečně do tréninku. Bez těchto tří hráčů si Chiefs nepřipsali proti QB Eli Manningovi žádný sack a nevytvářeli ani dostatečný tlak.

Chiefs se budou hodně spoléhat na své vynikající receivery. Safety Jordan Poyer bude pravděpodobně prvním, kdo bude často v soubojích s TE Travisem Kelcem. Obavy musíme mít i z dalšího wideout-receivera Tareek Hilla. Střídavě kvalitní výkony podává running back Kareem Hunt, který je typově hráčem s nimiž má naše běhová obrana dlouhodobě spoustu problémů. Dostat konečně pod tlak budou muset hráči billského passrushe quarterbacka Alex Smithe, kterému se sice celá liga vždy vysmívala, že není schopen házet daleko a přesně, ale Smith je nyní nejpřesnějším quarterbackem v lize při pasech nad 20 yardů (rating 134,1). A pochopitelně, bacha na jeho bleskové úniky, nejen Bills budou mít v utkání mimořádně mobilního quarterbacka.

Jaké je postavení obou týmů v power rankingu Pete Prisca se můžete přesvědčit v tomto článku se slovenským komentářem.

Tipy na výsledek

ESPN
ESPN matchup predictor:  BILLS 17,2 %, CHIEFS 82,6 %, plichta 0,1 %
Experti ESPN:  Všichni tipují výhru Chiefs, kromě Trey Winga

CBS Sports 
Experti CBS:  Všichni tipují výhru Chiefs, kromě Jason La Canfory
Tipování fanoušků na CBS:  BILLS 10 %, CHIEFS 90 %
Pete Prisco tipuje: výsledek Bills 16, Chiefs 30
komentář:  "Bills by se měli vrátit k Tyrod Taylorovi, což také udělají. Ale záleží na tom? Hrají podruhé za sebou venku proti týmu, který utrpěl překvapivou prohru v předchozím utkání na soupeřově hřišti. Chiefs to tentokrát rozjedou v útoku. Čekám skvělé představení Kareem Hunta."

NFL.com
Elliot Harrison tipuje: Bills 17, Chiefs 30

Můj odpovědný tip:

Uvidíme jak vleklá a hluboká je herní krize Bills. Vše nasvědčuje tomu, že hráči ztratili výhradní důvěru v zabijácký instinkt kouče McDermotta při realizaci "procesu". Tady je potřeba připomenout, že motivovat tým formou resetu není prakticky proveditelné, protože tým není stroj nebo počítač. Mladí hráči Bills přichází z úspěšných college programů a nejsou zvyklí na výsledkové krize. Tři porážky v řadě nikdo z nich nezná. Zkušení hráči Bills by měli být schopni se nepříznivému vývoji sezóny vzepřít, ale z průběhu předchozích sezón chováme v paměti přesně opačné zkušenosti.
Bills selhávají ve většině důležitých herních činnostech a to na obou stranách míče. Kouči chtějí stavět na silných stránkách týmu, ale to je jen prázdná floskule bez konkrétní náplně. Defenzíva se hroutí v prosté podstatě toho, co by mělo být silnou stránkou - obranném fundamentu. Dogma schéma vystrnadilo individuální kvalitu. Silnou stránkou defenzívy byla schopnost generovat turnovery, ale jakmile se korouhvička štěstí otočila a defenzíva se soustředila spíše na pokusy o získání míče na úkor fundamentu v podobě přesného tacklingu a sladěné gap-integrace, ukazuje s v plné nahotě, že defenzíva Bills je spíše podprůměrná než za jakou jsme ji považovali zkraje sezóny. Nesmíme podcenit ani to, že kus práce v ofenzívě udělali také soupeři. Prokoukli defenzívu Bills a nyní soustředí na její slabá místa.

Ofenzíva byla donucena k tomu, aby se vrátila k Tyrod Taylorovi. A proti němu už ostatní týmy umí hrát a našli účinnou zbraň. Stačí, aby ho vmanipulovali do role quarterbacka, což je pozice, kterou Taylor na hřišti nezvládá. Navíc je skupina receivrů Bills v hrozném zdravotním stavu. Někteří hráči vůbec nenastoupí a ti kteří na hřišti budou, nepředvedou kvůli zdravotním problémům stoprocentní výkon. Bills se tedy musí spolehnout hlavně na běhovou hru. Proti soupeři, který je v počtu povolených yardů na 29. místě v lize by to mohlo stačit. 

Chiefs mají svých problémů také až nad hlavu, ale i tak jich mají méně, do týmu se jim vrací někteří důležití hráči a hrají doma. Výhodu Chiefs vidím také v tom, že jejich tým povede do utkání jeden z nejlepších a nejzkušenější koučů - Andy Reid.

Rád bych tipoval ve prospěch Bills, ale nejde to, pokud chci nadále tvrdit, že dávám k dobru odpovědné tipy. Bills prohrají, ale bude to těsné.

Bills 17, Chiefs 24