preview_patriots

03.12.2017 04:37

Třináctý week letošní NFL je před branami. Do Buffala přijede neoblíbený divizní rival New England Patriots, vedený nejlepším quarterbackem všech dob a možná nejlepším hráčem footballu od dob poziční specializace, Tom Bradym.

V pravém slova smyslu se nejedná v posledních dvou dekádách o rivalitu, protože quarterback Tom Brady tuto divizi od svého příchodu do ligy prakticky vlastní. Pokud v neděli Tom Brady vyhraje, bude mít jako quarterback nejvíc výher na stadiónu Buffala od roku 2001 a pokud přihraje na dva touchdowny, bude jich mít na svém kontě nejvíce ze všech quarterbacků od téhož roku. Dominance Bradyho je evidentní a v Buffalu se mu daří skoro vždy.

Patriots měli nečekaně pomalejší vstup do sezóny. Zmlsaní bostonští fanoušci museli zkousnout dvě domácí prohry (s Chiefs a s Panthers) a tým táhla do nesnází defenzíva. Kouč Bill Belichick se svým týmem ale už obranu srovnal a protože Tom Brady ani po čtyřicítce nejeví známky herního ochabnutí, Patriots jsou opět na cestě za divizním titulem, konferenčním titulem a výhrou v Super Bowlu.

Bills chovají naději na postup do play-off po dlouhých sedmnácti letech. Jak vypadají postupové úvahy?

Bills mají do play-off hodně daleko. Ale jejich soupeři mají obrovské výkonnostní a výsledkové propady. Je zkrátka potřeba se vždy soustředit hlavně na sebe, na nejbližší zápas a za žádných okolností nepřestat hrát na postup, protože předpoklady a mohou mít určitý stupeň věrohodnosti, jenže na hřišti se pak můžeme dočkat překvapení a stát se může vždy téměř cokoliv. Postupové úvahy billských fanoušků vypadají přibližně takto:

Sledujeme 7 týmů. 

Ze severní divize to jsou Ravens a Bengals. Mnohem reálněji pak Ravens. Potřebujeme, aby ve 3 zápasech z 5 zakolísali. Reálně prohrají s Lions a Steelers, vyhrají nad Browns a Colts. Problém by pak vyřešil zápas s Bengals v Baltimoru. Pokud budou mít Ravens stejnou bilanci jako Bills postoupí oni.

Z východní divize nás nehrožuje nikdo, protože pokud Bills prohrají s Dolphins, stejně nemá cenu uvažovat o postupu. Jets čeká ještě několik těžkých zápasů, například v New Orleans nebo proti Bradymu na Foxborough.

Problémy budou mít Bills s jedním týmem z jižní divize, buď s Titans nebo s Jax. Momentálně to vypadá tak, že první místo si s ohledem na obtížnost rozpisu zajistí tým našeho bývalého kouče Doug Marroneho. V tom případě bude našim soupeřem o postup tým z Tennessee. Má proti Bills náskok jedné výhry a počítat může teoreticky s výhrami nad Texans v domácím prostředí a 49-ers na jejich půdě. Bills potřebují, aby Titans v ostatních utkáních zaváhali. Předpokládáme, že prohrají ve Phoenixu s Cardinals, podlehnou i v domácím prostředí útočně laděným Rams. V posledním zápase sezóny bude důležité, aby prohráli s Jaguars na svém stadiónu. Dělená bilance 9-7 by hrála do not Bills.

Komplikované je to se západní divizí. Tam jsou ve hře ještě 3 týmy. Aktuálně nejlépe nyní vypadají Chargers, kteří zaostávají za Chiefs jediný zápas a jedno vzájemné utkání je ještě čeká. Jeden zápas ztrácí také Raiders a také oni se ještě s Chiefs utkají. Kansas City má výhodu v tom, že své divizní rivaly přivítá na svém hřišti. Pokud se ale herně nezvedne, Raiders i Chargers na Arrowhead vyhrají. Bills není jedno, jak vše dopadne, protože nejvýhodnější, správnou variantou je divizní titul pro Chargers a pak už je jedno, kdo bude druhý, protože vzájemné zápasy hovoří ve prospěch Bills. Při zbývajícím počtu 5 utkání se tak nemůže stát, že by tým z druhého místa divize reálně ohrozil šance Bills na postup, pokud by si Bills uhráli své (jedinou výjimkou je, že by Chiefs prohráli s Chargers, ale ve všech ostatních utkáních vyhráli). 

Utkání začne tuto neděli, 3. prosince 2017, od 19 hodin našeho času.

Hrát se bude na stadiónu New Era Field v Orchard Parku, Buffalo, WNY.

Rozhodčím zápasu bude R 114 Gene Steratore s týmem:
U 81 Roy Ellison
DJ 24 David Oliver
LJ 108 Gary Arthur
FJ 116 Mike Weatherford
SJ 29 Adrian Hilleer
BJ 105 Dino Paganelli
Replay: Paul Weidner

Z tábora Buffalo Bills

Nenastoupí
WR Kelvin Benjamin – koleno
OT Cordy Glenn – noha/kotník
G John Miller – kotník
FB Mike Tolbert – kolen.šlachy

S otazníkem
TE Charles Clay – koleno
FB Pat DiMarco – kotník
OT Seantrel Henderson – nemoc
WR Jordan Matthews – koleno
OT Conor McDermott – hrudník
TE Nick O’Leary – záda
DE Eddie Yarbrough – hrudník

1) pro ofenzívu
Bude záležet na výkonu billské ofenzívy, zda se jí podaří zastavit Tom Bradyho. Nebo jinak - zastavit Tom Bradyho nelze, určitě to nedokáže billská obrana, na to můžeme rovnou zapomenout. Tom Bradyho ale lze zpomalit, a to jediným účinným způsobem - nepustit ho do hry. A o to se musí postarat ofenzíva Bills. Jedině ona může ubránit Bradyho.
Drivy musí mít délku a čas. Základem by mělo být zrychlení zápasu a neprodlené práce na časovém exhaustingu. Až na výjimky diktované herním okamžikem musí billská ofenzíva vždy spotřebovat plný čas před snapem. Hry je potřeba končit na hřišti a nikoliv opuštěním hřiště, aby časomíra nebyla zastavena. Zkrácení zápasu je důležité. Bylo by žádoucí udržet Patriots na 9-10 drivech za zápas.

Tyrod Taylor by měl v tomto zápase plnit konečně po více než dvou a půl letech roli plnohodnotného quarterbacka. Potřebujeme dlouhé drivy za každou cenu, tedy i za cenu nejvyšší - ztráty míče, turnoveru v podobě intercepce. Nedá se nic dělat. Pokud drive skončí riskantní intercepcí na polovině Patriots není to tak zásadní problém jako 3 a ven s dlouhým odkopem na newenglandskou nulku. Důvod je jasný:
KAŽDÝ PUNT PROTI BRADYMU JE TURNOVEREM! 
Pokud Taylor znovu, jako už mnohokrát v této sezóně a nejen v této, dopustí, aby drivy Bills trvaly jen tři downy a odkop, naše obrana bude zcela přetížena, zhroutí se a dostaneme šílenou nakládačku. Po poločasu, maximálně po třech čtvrtinách bude rozhodnuto a pak Taylor bude mít čistou cestičku za skórováním v garbage time, aby si opět vylepšil své "skvělé" osobní statistiky. Potopí defenzívu, potopí tým a sám bude mít tři skórované touchdowny a žádnou intercepci. A polovina ligy nám ho znovu bude závidět.

Co opravdu potřebujeme od Taylora? Aby dal šanci týmu. Aby dal šanci billské defenzívě. Alespoň teoretickou. Bills nyní nepotřebují quarterbacka, který přijde na každý zápas jako nejlépe oblékaný elegán, ani nepotřebují profesionála, který si dělá svou část práce. Teď je ten čas, kdy potřebujeme srdcaře, který bude ochoten dát na špalek svou reputaci opatrného hráče, který neztrácí míč. Opatrnost proti Patriots je kopání mělkého hrobu, nic jiného. Potřebujeme, aby Taylor riskoval. RISKOVAL. Je to jediná naděje, ke které se můžeme upnout. Potřebujeme, aby Taylor naházel konečně 300 yardů a aby ofenzíva skórovala alespoň 30 bodů. Brady totiž přinese 300 yardů a minimálně 30 bodů na účet Patriots zcela spolehlivě. 

Jaké jsou možnosti ofenzívy? 
Taylor a Dennison musí být naladěni na stejné vlně a rovnou si můžeme říci, že by to měla být shot-gun vlna s dovětkem play-action. Bills se musí spoléhat na běhovou hru a drtivý impact levé strany o-line. LeSean McCoy a Tavaris Cadet potřebují trochu prostoru, řešením mohou být krátké pasy do "jakobyběhových" her /napadá mě, že bych se mohl začít živit vymýšlením českých názvů na zakázku/. Taylor bude jistě speciálně strážen a Belichick nebude váhat obětovat jednoho obránce, který z Taylora nespustí oči. Hrozba qb-draw ale tím pádem odčerpá defenzívní kapacitu z coverage soupeře. Patriots mají v celé lize nejhorší běhovou obranu co se týče dobytých prvních downů. Pokud tedy má soupeř případnou slabinu, spočívá právě zde. Nejdůležitějším základem pro získávání nových sérií v drivech bude: disciplína na LoS a schopnost zajistit si realizovatelné třetí downy. Pokud budou Bills odkázáni na časté řešení situace 3.down a dlouhá distance, můžeme se připravit na to, že Patriots situace ubrání. 

Bills mají slušné výsledky při konverzi pobytů v red-zóně a pokud se tam dotrmácí, musí příležitost využít stůj co stůj i za cenu velkého rizika. Patriots mají skoro nejhorší výsledky obrany ve zhuštěném prostoru vlastní třicítky a to je pro Bills dobrá šance. Taylor má k dispozici dobré receivery a dobré running backy. Vzduchem by cesta mohla jít přes Charles Claye, který by mohl v současné formě přehrát Chunga nebo Jonese. V slant nábězích je nebezpečný Zay Jones. Běhová hra by měla jít přes S.Gilmora, který je sice nyní v krytí výborný, ale jeho tackly ve volném poli jsou prostě hrozný jako vždy.

Passrush Patriots je špatný. Vážně? To je spíš domněnka se spekulativní zápletkou. Protekce Taylora je sama o sobě nesnesitelně namáhavou prací, protože Tyrod považuje za kapsu tři čtvereční akry za o-line, ale navíc si musíme připomenout dvě věci: billská o-line nevyniká schopností bránit svého QB a hlavně, passrush Patriots se hodně zlepšil (proti Miami si připsali ER 7 sacků). Od Taylora potřebujeme tedy, aby hodně zrychlil odhoz alespoň na úroveň velice pomalého odhozu (i tak to bude zrychlení), protože žádná o-line v NFL nemusí nyní chránit svého QB tak dlouho jako ta billská.

Ofenzíva by se mohla opřít o předpokládané dobré výkony našeho spectýmu. Dokopová meta PK Hauschky je daleko, punter Schmidt minimálně chybuje a při absenci několika kvalitních hráčů patriotského spectýmu by se mohl returner B.Tate pokusit o získání lepší startovní pozice pro ofenzívu. Podle mne se vyplatí běžet pokaždé. Riziko je přiměřené. Pro ofenzívu bude důležitý získaný čas a nikoliv yardy, takže pokud bude začínat s deficitem v yardech, ještě stále může být na míči dostatečný čas. Při odkopu je pak úplně jedno, kde bude Brady začínat. Bude stejně nebezpečný v red-zóně Bills jako na vlastní dvacítce.

2) Pro defenzívu
Nemá cenu démonizovat Tom Bradyho. Asi by se mi to podařilo, ale nemá to žádný význam z ryze praktického hlediska. Defenzíva si bude muset poradit sama a já, ať se na to dívám z kteréhokoliv úhlu, to nevidím moc nadějně. Každý snap Patriots provází hrozba smrtelného úderu Bradyho. Big play je vždy cítit ve vzduchu. Jak udržet Bradyho? Čistě teoreticky to lze. Plán umí sestavit každý, dokonce bezchybný, jediné co skoro pokaždé selže, je jeho realizace v praxi. 
Passrush musí být variabilní, nepředvídatelný a nečitelný na první signální a jeho součástí musí být blitz, kterým se ale zároveň musí šetřit jako šafránem. Pokud se edge dostane Bradymu na dotek, vůbec neuškodí mu uštědřit pořádnou ránu i za cenu ztráty yardů. Stržením na zem musí končit každá příhodná akce. Od tlaku na Bradyho si ale moc neslibujme, Tomík je nejlépe hrajícím quarterbackem pod tlakem ve footballové historii. K tomu mám osobní poznámku. Je logické, že sleduji pozorně kariéru Bradyho, protože je to největší soupeř Bills. Je jen pár jeho utkání, která jsem neviděl. Je jich dokonce tak málo, že můžeme s klidem říci, že jsem viděl všechna jeho utkání. Bradymu je tedy nyní přes 40. Podepsal se věk na jeho výkonnosti, pohybu, postřehu, reakcích, schopnosti bleskově se rozhodovat? Pochopitelně mě to zajímá a udělal jsem si osobně tento závěr: Brady se hůře pohybuje, zpomalil na nohou. Mírně se zpomalily jeho reakce, o tom nemůže být pochyb. Bradymu ale zůstaly všechny potřebné atributy, které dělají vynikajícího quarterbacka tím nejlepším na světě. Stále má neskutečně rychlý odhoz z vysokého bodu. Ruku má stále silnou, pevnou a chirurgicky přesně házející. Ztratil trochu postřeh na periférii, ale handicap více než dohání úžasným pre-snap čtením, které mu dovoluje se spolehnout na odhad vývoje hry. Dokáže také lépe odhadnout vlastní spoluhráče a ví, ve kterých situacích se na ně může a nemůže spolehnout, čímž kompenzuje sníženou schopnost rychlého rozhodování se. Resumé je jasné: ano, Tom Brady zpomalil, o tom nemůže být pochyb, ale zároveň se jeho herní projev paradoxně vůbec nezhoršil, občas se mi zdá, že přesně naopak. Je mi to líto, ale bohužel nám Tom Brady nezestárnul, nýbrž dozrál. Klidně si má slova vemte za bernou minci, až poklesne herní výkonnost Bradyho, budu jedním z prvních fanoušků, kteří to na něm poznají, to mi věřte, jako mnoha dalším billským fanouškům se pozorování Bradyho stalo mou posedlostí. Všichni věříme, že zpomalení je již nastartovaný a nezadržitelný proces, který povede již během dvou až tří sezón k výkonnostní declinaci zásadní povahy, kterou nebude moci Brady vykompenzovat žádnou dávkou zkušenosti ani žádnou z výjimečných vlastností, kterými ho Bůh obdařil nevídanou měrou. Tuhle neděli to ale nečekejme. Tuhle neděli spíš čekejme Bradyho - nejlepšího quarterbacka všech dob.

Brady má k dispozici hotový arsenál zbraní. Příchod Brandin Cooka je pro ostatní týmy pohromou. Cook je rychlý a natáhne na sebe obránce nejen jako volavka ale i jako reálná hrozba, které Brady neváhá využít. To jsou dva obránci s předávkou. Pak tu máme buffalského Gronka, kterého bude potřeba zpomalit a pak asi při krytí také zdvojit. To jsou dva a půl obránce. A do toho nabíhá slotová hrozba v podobě volného a rozběhnutého Amendoly. Toho nezkopírujete, je potřeba dva lidi pro zónovou předávku. Pokud odečteme hráče do boje proti o-line a hráče pro passrush, eventuálně blitz, box nám proti běhové hře nejen prořídl, dostáváme se do červených čísel. V tom případě každý running back, který nemá ruku v sádře a není zchromlý na nohy a zná zeměpis natolik, aby věděl kudy se běží dopředu, musí nutně mít obrovský úspěch, protože zkrátka běží do volného prostoru. Je to snadné. Bills se musí za pomoci zbývajících obránců pokusit o zastavení běhové hry a minimalizaci ztrát yardů alespoň na tu úroveň, aby Patriots nemohli považovat zisky z běhové hry za automaticky dostačující.

Od zálohy potřebujeme vysokou mobilitu a schopnost univerzálního boje. Od secondary potřebujeme čistou hru bez penalt za DPI, včasnou otočku, šikovné ruce, dobré čtení hry, rozhodný tvrdý blitz.

 

Z tábora NE Patriots

Nenastoupí
WR Chris Hogan – rameno
OT Marcus Cannon – kotník

S otazníkem
C David Andrews – nemoc
LB Marquis Flowers – koleno
DE Trey Flowers – žebra
LB Trevor Reilly – OM-protokol
CB Eric Rowe – tříslo
WR Matthew Slater – kol.šlacha
LB Kyle Van Noy – lýtko
OT LaAdrian Waddle – kotník

vs Chiefs  -  L 42-27
@ Saints  -  W 36-20
vs Texans  -  W 36-33
vs Panthers  -  L 33-30
@ Buccaneers  -  W 19-14
@ Jets  -  W 24-17
vs Falcons  -  W 23-7
vs Chargers  -  W 21-13
@ Broncos  -  W 41-16
vs Raiders  -  W 33-8
vs Dolphins  -  W 35-17

"Myslím, že jsou ještě lepší (než loni)," řekl o Patriots ve středu kouč Bills Sean McDermott. "Je to skvělý tým, to ale ne že by ty předchozí také nebyIy. Prostě to tak působí, že když přidali pár dalších hráčů jako Brandin Cooks a jiné, jako by jen doplnili díly do skládačky a mají tým s třaskavou silou." 
Defenzívní tackle Kyle Williams odmítá úvahy hráčů Bills o postupu, když říká:
"Jediné, co můžeme udělat, je soustředit se na to, co je před námi tento týden. A jak už jsem řekl dříve, máme před sebou pochopitelně obtížnou výzvu v podobě utkání s Patriots. To vyžaduje veškerou naši pozornost."

Patriots vyhráli pět posledních utkání v Buffalu v řadě a Tom Brady bude usilovat o 14 výhru v západním NY. Od roku 2000 je zápasová bilance 29-5 ve prospěch týmu New England. 

Druhou středu po sobě vynechal Tom Brady kvůli natažené achilovce trénink. Jak minulý víkend tak i tento by ale měl být v pořádku a do utkání by měl nastoupit. Ztráty má také ofenzívní lajna, ale na druhou stranu se do středečního tréninku zapojil centr David Andrews, který chyběl kvůli nemoci ve dvou předchozích zápasech.

New England disponují nyní vycentrovanou defenzívou, která nepovolila žádnému soupeři z posledních 7 weeků více než 17 bodů. Buffalo považují Patriots spíše za nutnou zastávku na lince mezi Miami (Dolphins rozdrtili 35-17) a Pittsburghem, se kterým se utkají o výhodu domácího prostředí pro konferenční finále. Fanoušci Patriots nemají ve svých kalendářích zakroužkovaný zápas v Buffalu ale až ten v Pittsburghu, který se bude hrát za 14 dní. Stěží to můžeme považovat za výhodu, tým Tom Bradyho jede do Buffala pro výhru a nic jiného nebere, to je nejlépe poznat z reakcí kouče Belichicka, který se vždy maximálně soustředí na nadcházející zápas a nic nepodceňuje. Na středeční tiskovce byl dotázán na události z předchozího utkání v Miami (fingovaný odkop a zranění Nate Ebnera), ale téma odmítl komentovat a řekl: "Upřímně, to nechávám za sebou. Vážně, teď už je nařadě Buffalo. Soustředím se jen na Buffalo a nestarám se teď o nic jiného."

Svého soupeře okomentoval jako vždy s jízlivou zdvořilostí Belichick takto: "Hrají velice dobře. Je to opravdu velice dobrý tým, plný zkušených hráčů odvádějících poctivou práci. Dávají o sobě znát a věci dělají správně. Mají dobrou běhovou hru a dobře kopou (PK a P). Odvádí samozřejmě výbornou práci v turnoverech. Ustrážit si míč může pro nás být v tomto utkání nesnadné."
Bills sice už vybojovali míč devatenáctkrát, ale Patriots jsou jako vždy opatrní a od začátku ligy selhali při držení míče jen v sedmi případech (z toho dvakrát v posledním utkání proti Miami). 

Největší zbraní Patriots bude samozřejmě quarterback Tom Brady, který nadále vyniká neutuchající bojovnosti a vůbec neztrácí na výkonnosti. Od své suspendace kvůli podvodu s míči naházel Brady ve 23 zápasech 54 touchdownů proti pouhým 5 intercepcím. S posílením běhové ofenzívy Patriots se jeho hra stala doslova smrtící zbraní, nehledě na to, jak kosí řady receiverů mnohá zranění. Proti němu bude stát Tyrod Taylor a rozdíl mezi oběma quarterbacky je nebetyčný. Kouč Belichick je ale jako vždy ve svých vyjádřeních opatrný a ačkoliv si určitě myslí své, kvality soupeře navenek respektuje. 
"Některé hry jsou vysloveně nadesignovány pro jeho (Taylorovy) běhy. Ostatní hráči dostávají více příležitostí k běhům, ale on je jejich druhým nejlepším rusherem. Je těžké ho tacklovat. Je spíš jako running back, jak dokáže prodloužit hry. Řekl bych, že je obtížné ho bránit jako quarterbacka při hodech a ještě i jako nebezpečného running backa."
No, nevím, jestli nám to Belichick nedělá prostě schválně, že si takhle otevřeně maže med kolem huby. V každém případě si Patriots vyžádali v týdnu z PS Bills defenzívního enda Eric Leeho, kterým nahradili propuštěného Cassius Marshe. Belichick podobné věci dělá naprosto pravidelně a s velkou oblibou. Po druhém utkání s Bills Leeho neprodleně propustí, možná už po tomto prvním, a před zápasem v Bostonu si vezme z PS Bills někoho jiného.

Můj