Preview: Sezóna 2016 - Baltimore Ravens

06.08.2016 06:06
Preview

Adam Křepinský
Sezóna 2015 se Baltimore Ravens nepovedla a hodně fanoušků očekávalo během offseason velké změny. Jednalo se ovšem o hodně zvláštní sezónu, jelikož velká část hráčů byla zraněná. Ravens ztratili starting quarterbacka, running backa, hlavního receivera a jednoho ze svých nejlepších defenzivních hráčů. Ravens měli opravdu hodně draft picků, takže se mohli připravit a zásobovat do budoucnosti. Zatím se zdá, že vytěžili docela dost. Hned pět hráčů z jejich draft class může hrát docela podstatnou roli ve své nováčkovské sezóně
Kdo přišel?
S Eric Weddle, TE Ben Watson, WR Mike Wallace, CB Jerraud Powers, RB Trent Richardson.
Kdo zůstal?
WR Kamar Aiken, CB Shareece Wright, LB Albert McClellan, OLB Chris Carter, LS Morgan Cox, K Justin Tucker.
Kdo odešel?
S Will Hill, G Kelechi Osemele, DE Chris Canty, WR Chris Givens, TE Allen Reisner, TE Chase Ford, OLB Courtney Upshaw, CB Brynden Trawick, QB Matt Schaub, QB Jimmy Clausen, ILB Daryl Smith, WR Marlon Brown, OT Eugene Monroe
     Hodně volných hráčů se rozhodlo z Baltimoru odejít. Když se ovšem podíváme na jejich výkony v sezóně 2015, tak opravdovou ztrátou bude pouze Will Hill, Kelechi Osemele a Chris Canty.
     Co se týče Cantyho, tak na jeho pozici se snažili Ravens omladit. Zajímavě se rozvíjí Timmy Jernigan a doplňují ho mladí hráči jako Carl Davis, Kapron Lewis-Moore nebo Brent Urban. Pro tyto hráče mají Ravens velké naděje do budoucna.
     Odchod Hilla byl z velké části zapříčeněn jeho suspendací, která jej bude z trávníku držet 10 zápasů v sezóně 2016. Nahradit Hilla by se měl snažit Eric Weddle, který je možná upgradem na této pozici. Je rovněž pravdou, že výkony Hilla byly v druhé polovině sezóny o dost horší, než v té první. Joe Flacco alespoň na papíře navíc získal posilu do hloubi hřiště, když přišel WR Mike Wallace. První tři sezóny v NFL byly pro Wallace skvělé, ale poslední čtyři roky je to spíše jedno velké trápení. 
Koho si Ravens vybrali v draftu?
OT Ronnie Stanley, OLB Kamalei Correa, DE Bronson Kaufusi, CB Tavon Young, WR Chris Moore, OT Alex Lewis, DT Willie Henry, RB Kenneth Dixon, DE Matt Judon, WR Keenan Reynolds, CB Maurice Canady. 
     Ronnie Stanley možná není ten nejsilnější run blocker, ale je neskutečně kvalitní jako pass blocker. S jeho schopnostmi by měl být stálicí na pozici levého tackla na několik let dopředu.
     Kenneth Dixon byl skvěle hodnocen jako pass catcher mezi running backy a měl by být hlavním running backem Ravens pro třetí downy.
     Bronson Kaufusi je dalším mladým hráčem mezi 3-4 defenzivními endy v týmu, který z Baltimoru vystrnadil Cantyho. Kaufusi si vedl na college velice dobře jako pass rusher.
     Jestli chcete nějakou kritiku na draft class Ravens, tak je třeba zmínit, že Ravens nezískali žádného rozdílového hráče do secondary. O svou šanci bude bojovat pouze Tavon Young. Tavon Young zažil o dost lepší sezónu 2014 než 2015.
Jak jsou na tom tedy Ravens po offseason?
     Ravens jdou do sezóny 2016 s podobně kvalitním týmem jako šli do sezóny 2015. To by se mohlo zdát jako špatná věc po sezóně s bilancí 5-11, ale za tuto bilanci mohla především zranění klíčovým hráčů.
     V draftu se Ravens podařilo získat mladé talentované hráče a během free agency získal Joe Flacco do své ofenzívy dvě zbraně v podobě WR Mikea Wallace a TE Bena Watsona.
     Pro Ravens je tedy samozřejmě klíčem k úspěchu to, aby tým zůstal zdravý.
     Očekávat se bude také produkce od draftového picku z minulého roku, Breshada Perrimana.
     Jestli se všechno Ravens podaří, tak mohou klidně bojovat o divizní titul v AFC North v sezóně 2016.
Můj názor a predikce:
     U Ravens bude hodně záležet na tom, v jaké formě budou hráči, kteří se vrací po zranění. Flacco se trápil i před zraněním a Suggs už měl podruhé zranění achillovky, které rozhodně není příjemné. C.J. Mosley musí navázat na svou nováčkovskou sezónu, aby defenzíva doznala zlepšení. Zajímavá situace může být mezi wide receivery a v ofenzivní lajně.
     Pokud půjde všechno dobře, obě tyto pozice mohou být hlavní silou Ravens. Přesto je zde příliš mnoho otazníků a pro mě i velká nedůvěra v running game týmu. Můj tip bilance je 5-11.
    
     Poprvé během osmi sezón, ve kterých týmu vládne John Harbaugh, mají Ravens negativní zápasovou bilanci. To je pro kouče i pro generálního manažera Ozzie Newsoma celkově dobrá vizitka. Otázkou ale je, zda se jedná o nastupující trend či jen o jednosezónní klopýtnutí. Odpověď je: od obou trochu.
     První vjem je, že zřejmou příčinou loňského výpadku jsou četná zranění napříč celou sestavou. Tak to i je, vliv zranění byl devastující. Jenže musíme dodat: Nejlepší hráči týmu: Terrell
 Suggs, Joe Flacco, Steve Smith, Marshal Yanda, Elvis Dumervil a nová akvizice Eric Weddle se věkem překlopili na tu nesprávnou stranu třicítky. Na velké opory Ravens přichází jev, který nese v technických oborech příznačný název: únava materiálu. Klidně se může stát, že Ravens přidají k loňské kapitole nazvané "marodková rána" další stránky v této sezóně. Teď jde o to, jak se na tuto možnost připravili. Loni připraveni nebyli, záskok neměl potřebnou kvalitu ani v prvním kroku natož v rotaci. Letos trvdí, že jsou na tom lépe. O Ravens se říká, že umí udělat draft. A já říkám - ano, to je pravda, že se to o nich říká. Jen si myslím, že už to neplatí. Tahle schopnost jim vydržela 12 let, v poslední době se jim už tolik nedaří. 
Kde vidím hlavní problémy?
Jedna: Loni byl nejvýkonnějším receiverem Kamar Aiken, vůbec ho nepodceňujme, protože to na něm bude zase asi stát (a na Perrimanově zdraví). Torrey Smith, Mike Wallace - snažte se spíš zapomenout, v polovině sezóny bude Flacco hledat pro své špitální pasy čerstvé maso. O pozici TE to bude platit dvojnásob.
Dva: Každá akce zakončená nůžkama v secondary Ravens končí zaručeně průserem. Jako by se během tiché pošty ztratila informace a polovina obrany se rozhodla hrát osobku a druhá zónu, to vše ve stejnou chvíli. Vidím to jen já, nebo se mi to jen zdá? A to je problém organizace hry, zpravidla komunikace mezi hráči. Ale nemusí to tak být..Kvalitní hráči ještě nevytvoří automaticky kvalitní obranu. Tady totiž nemluvíme o žádných nováčcích. Na výsledku 30 pasových touchdownů přes secondary proti pouhým 6 intercepcím (už poměr 4:1 je kritická hranice, a tady jde řeč o poměru 5:1) se podíleli zkušení hráči. Tak jsou jen dvě možnosti: a) herní systém má v jejich podání trhliny a vázne organizace hry, b) ujíždí jim vlak z nástupiště, na které už to nestihnou. Já si myslím, že je to ta druhá možnost. Ravens přivedli Eric Weddla, evidentně zaškrtávají variantu a).
Tři: Ravens přivedli do defenzívní sedmičky kvalitu, ale ta se musí předvést v boji. Úkolem je v podstatě nahradit hodnotu kvality dua Dumervil-Suggs.


Odhad sezónní bilance: 8-8 (v divizi 3-3)