Preview: Sezóna 2016 - Jacksonville Jaguars

05.09.2016 05:30
Preview

Adam Křepinský
I když Jags získali hodně posil a klíčových hráčů, tak v sezóně 2015 skončili s bilancí 5-11 a měli opět jisté místo v první pětici draftu pátou sezónu po sobě. Ofenzívu vedla dvojice receiverů a superstars Allen Robinson a Allen Hurns. V sezóně 2014 byla ofenzíva nejhorší, naopak v sezóně 2015 patřila k lepší polovině. Defenzívě určitě uškodila zranění prvokolového picku 2015 Donte Fowlera a hvězdy defenzivní lajny Sen'Derricka Markse. Defenzivně byli tedy Jags mezi nejhorší trojicí v lize. Nováček 2015 Rashad Greene byl fantastický jako punt returner a special teams byly taktéž v lepší polovině ligy. 
Kdo přišel?
DT Malik Jackson, RB Chris Ivory, CB Prince Amukamara, S Tashaun Gipson, OT Kelvin Beachum, OLB Bjoern Werner, P Brad Nortman.
Kdo zůstal?
TE Marcedes Lewis.
Kdo odešel?
C Stefen Wisniewski, S Sergio Brown, G Zane Beadles, DE Chris Clemons. 
     Jackson byl hlavní posilou Jaguars během offseason. Během cesty za Super Bowlem 2015 v dresu Denveru Broncos vytvářel na quarterbacka soupeře velký tlak. Dá se dokonce říct, že patřil mezi deset nejlepších 3-4 defenzivních endů v lize. Celkově měl na kontě 60 pressures. V defenzívě Jacksonville 4-3 bude hrát zřejmě jako 3-technique.
     V secondary by měli pomoci nově příchozí Amukamara a Gipson, kteří doplní volného hráče offseason 2015 Davona House. Amukamara by měl zřejmě plnit roli třetího cornerbacka za Housem. I když House podával v minulé sezóně trochu horší výkony, tak je favoritem v boji o pozici druhého cornerbacka. Gipson se trápil v sezóně 2015, když povolil 4 touchdowny do své coverage. Mnohem lepším hráčem byl v sezóně 2014, kdy QB rating do jeho coverage byl velice nízký a mezi safeties měl sedmou nejlepší coverage známku.
     Podceňovaný Ivory byl skvělým hráčem pro New York Jets v sezóně 2015. Dá se říct, že vynikal stejně dobře při běhu jako při pass blockingu. Ivory doplní nováčka 2015 T.J. Yeldona v backfieldu Jaguars pro sezónu 2016. Yeldon byl solidní jako nováček, když odehrál 629 z 813 ofenzivních snapů týmu. Sezónu mu ovšem ukončilo zranění kolene.
     Ofenzivní hráči jako Ivory, Yeldon, Robinson, Hurns a Julius Thomas budou hodně těžit z příchodu Beachuma, který se postaví na pozici levého tackla namísto prvokolového picku 2013 Luke Joeckela, který zklamal. Právě Joeckel bude s Jermey Parnelem bojovat o pozici RT. Beachum sice odehrál jen 329 snapů v sezóně 2015, ale v sezóně 2014 byl fantastický především v pass blockingu. 
Koho si Jaguars vybrali v draftu?
CB/S Jalen Ramsey, ILB Myles Jack, DE Yannick Ngakoue, DT Sheldon Day, DE Tyrone Holmes, QB Brandon Allen, DE Jonathan Woodard. 
     Jacksonville se draftový víkend opravdu povedl. Během prvních dvou kol draftu získali dva ze tří nejlepších defenzivních hráčů v draftu.
     Ramsey byl nejlepší run defender mezi cornerbacky na college, což hodně pomůže nickel defense Jaguars, kde bude hrát ve slotu. Jeho výška a atletické schopnosti mu dopomohly ke skvělému průměru v počtu yardů na coverage snap. Díky tomu vidíme, že Ramsey může hrát v base defense i jako cornerback. Ramsey, House, Amukamara a Aaron Colvin dávají Jacsonville dobrou čtveřici cornerbacků do sezóny 2016.
     Když se Jaguars posunuli nahoru draftem pro zisk Jacka, tak získali univerzálního hráče s potenciálem být skvělý v pass coverage i run defense. Jeho koleno je samozřejmě velkou obavou, protože v sezóně 2015 odehrál jen 207 snapů. Jeho sezóna 2014 ovšem byla fantastická. Jako run defender byl fantastický poslední dva roky.
     Ngakoue a Day dodávají Jaguars solidní šířku do defenzivní lajny. Ngakoue je především pass rush specialistou a může hrát jako 3-4 OLB, kde účinkoval i v sezóně 2015. Musí se ovšem zlepšit jako run defender. Day byl hodnocen za sezónu 2015 velice dobře a ukázal se jako pass rusher i jako run defender. 
Jak jsou na tom tedy Jaguars po offseason?
     Na týmu Jaguars je opravdu hodně věcí, které si fanoušci mohou oblíbit.
     Tým má stabilitu na pozici hlavního kouče i quarterbacka Blakea Bortlese za centerem. Co se týče dalších hráčů, tak jsou zde velice talentovaní mladíci. Jacksonville by tedy měli být konečně schopni konkurovat v nečitelné AFC South. Bortles má k dispozici možná nejlepší duo receiverů v lize a k tomu zajímavé duo running backů. Díky tomu by jeho výkony měly jít ještě nahoru.
     Jestli chtěji Jaguars uspět, tak se rychle musí sehrát noví hráči v týmu jako Jackson, Fowler, Jack, Ramsey, Gipson a Amukamara. Své musí předvést také stálice v sestavě s nevyrovnanými výkony jako House, Jared Odrick, Dan Skuta, Telvin Smith, Paul Posluszny a Johnathan Cyprien. Tito hráči už v minulosti dokázali zklamat. Největším zklamáním byl zřejmě Jared Odrick, který přišel před minulou sezónou a trápil se při pass rushi i jako run defender. Mezi 4-3 DEs patřil mezi ty nejhorší. Pokud ovšem defenzíva dosáhne na výkony ofenzívy, tak by Jaguars mohli útočit na playoffs. 
Můj názor a predikce:
     Tenhle tým Jaguars se mi opravdu líbí, ale všechno bude o sehranosti týmu. Především v defenzívě uvidíme hodně nových tváří a nějakou dobu to může trvat. Tým také hodně spoléha na mladé hráče, což se nemusí za každé situace úplně vyplatit. Jestli Jaguars chtějí postoupit do playoff, tak Bortles musí omezit své chyby a interceptions. Jsem hodně zvědavý, jak se ve své první sezóně představí Myles Jack a Dante Fowler. Pokud oba zapadnou skvěle, Jags mohou po letech slavit postup do playff. 
     Můj tip bilance je 8-8.
    
     Čas pádí a začátek řádné sezóny se nezadržitelně blíží. Jak vypadají Jaguars po dvou CUTech?
Ofenzíva
QB: Blake Bortles, Chad Henne, Brandon Allen
RB: Chris Ivory, TJ Yeldon, Denard Robinson, Corey Grant, Joe Banyard
TE: Julius Thomas, Marcedes Lewis, Ben Koyack, Neal Sterling
WR-1: Allen Robinson
WR-2: Allen Hurns, Marqise Lee
WR-3: Marqise Lee, Rashad Greene, Bryan Walters
LT: Kelvin Beachum, Josh Wells
LG: Luke Joeckel, Chris Reed
C: Brandon Linder, Tyler Shatley
RG: AJ Cann, Patrick Omameh
RT: Jermey Parnell, Patrick Omameh

Defenzíva:
LEO: Dante Fowler, Jr., Yannick Ngakoue, Chris Smith
NT: Roy Miller, Abry Jones
3T: Malik Jackson, Sen'Derrick Marks, Sheldon Day
5T: Jared Odrick, Tyson Alualu
WLB: Telvin Smith, Myles Jack, Hayes Pullard
MLB: Paul Posluszny, Myles Jack, Hayes Pullard
OTTO: Dan Skuta, Myles Jack, Hayes Pullard
CB: Jalen Ramsey, Prince Amukamara, Aaron Colvin
CB: Davon House, Dwayne Gratz, Josh Johnson
Nickel: Jalen Ramsey, Aaron Colvin, Josh Johnson
FS: Tashaun Gipson, Peyton Thompson
SS: Johnathan Cyprien, Jarrod Wilson
KR: Corey Grant, Denard Robinson
PR: Rashad Greene, Bryan Walters


Hned ale začaly přicázet zprávy o změnách, což je proces, který se nikdy nezastaví.
Odhad sezónní bilance: 9-7