Preview: Sezóna 2016 - Oakland Raiders

06.09.2016 06:48
Preview

Adam Křepinský
Přestavba týmu Raiders je prakticky u konce. I když se Raiders nedostali do playoff, tak ukázali po dlouhé době svou konkurenceschopnost. Generální manažer Reggie McKenzie vybudoval velice slibnou ofenzívu s Derekem Carrem. Ofenzivní lajna hrála také velkou roli v jeho rozvoji. Podobně jako znovuzrození receivera Michaela Crabtreeho a skvělé výkony Amari Coopera. Quarterback ovšem nebyl jediným hráčem Raiders, který v sezóně prorazil na výsluní. Na defenzivní straně míče posunul svou hru na vyšší level Khalil Mack. David Amerson také podával lepší výkony než ve Washingtonu. Před offseason neměla soupiska Raiders zase tolik slabin. Co tedy během offseason udělali? 
Kdo přišel?
CB Sean Smith, S Reggie Nelson, LB Bruce Irvin, OT/G Kelechi Osemele, LB Darren Bates.
Kdo zůstal?
OT Donald Penn, OLB Aldon Smith, S Nate Allen, CB Neiko Thorpe, QB Matt McGloin, WR Andre Holmes, OT Matt McCants. 
Kdo odešel?
S Charles Woodson, DE Justin Tuck, S Taylor Mays, OLB Lorenzo Alexander, WR Rod Streater, DE Benson Mayowa, WR Jeremy Ross, OT J'Marcus Webb, OG Tony Bergstrom, OT Khalif Barnes, S Larry Asante, LB Curtis Lofton. 
     Jedinou opravdovou nutností bylo pro Raiders získání cornerbacka oproti Davidu Amersonovi. McKenzie udělal více kvalitních věcí než těch špatných. D.J. Hayden ovšem patří mezi rozhodnutí chybná poté, co byl hodnocen mezi nejhoršími cornerbacky v minulé sezóně.
     Sean Smith je tedy rozhodně dramatickým upgradem a ideálně se hodí do single-high defense, kterou vyznává Jack Del Rio. Nebyl zrovna nejlevnější akvizicí, ale cornerbaci se schopností uzavřít svou stranu a vymazat receivera soupeře mají velkou hodnotu v dnešní NFL.
     Raiders nebyli spokojeni se svým starterem z minulé sezóny v secondary a přivedli Reggieho Nelsona, který byl v minulé sezóně hodnocen mezi deseti nejlepšími safeties v lize. Nelson je krátkodobým řešením a měl by zaplnit díru, která zůstala po ukončení kariéry Charlese Woodsona. V minulé sezóně v dresu Cincinnati si Nelson připsal 8 interceptions.
McKenzie našel velice kvalitní hráče a produktivní veterány za nízkou cenu. Volný hráč Donald Penn v týmu zůstal a na dva roky dostal kontrakt na 12 milionů dolarů, z toho pouze 6 milionů dolarů garantovaných. Penn je excelentní blindside ochránce. Mezi tackles skončil v sezóně 2015 na 11. místě a povolil pouze 32 pressures. K Pennovi Oakland dovedl dalšího linemana, čímž zajistil levou stranu ofenzivní lajny. Kelechi Osemele je silný guard a může se posunout časem na pozici levého tackla, až Penn začne svoje výkony zhoršovat. Mohl by se sice stále zlepšit v pass-protection z kraje, ale rozhodně má potenciál se v budoucnosti postavit edge rusherům. Když nastoupil Osemele čtyřikrát jako tackle, tak povolil 1 hit a 7 hurries.
     Posilování Raiders se ovšem nezastavilo pouze u Smithe a Osemeleho. Bruce Irvin byl pravděpodobně přeplacen - podepsal kontrakt na roční příjem 9 milionů dolarů s 14.5 miliony garantovanými - ale jeho univerzálnost z něj dělá ideálního hráče do defenzívy Jack Del Ria. Irvin bude moci atakovat soupeře mnohem častěji, což by mu mělo sedět. Irvin je nejvíce efektivní jako pass rusher a nebo v případě, že jde z pozice linebackera proti runu.  
     Aldon Smith je suspendován a Mario Edwards Jr. se zotavuje po zranění. Bývalý hráč Seahawks tak dostane šanci prokázat, že dokáže narušit kapsu quarterbacka se železnou pravidelností.
Koho si Raiders vybrali v draftu?
S Karl Joseph, DE Jihad Ward, DE Shilique Calhoun, QB Connor Cook, RB DeAndre Washington, OLB Cory James, OG Vadal Alexander. 
     Draft Raiders pro fanoušky přináší smíšené pocity. Karl Joseph byl možná draftován příliš vysoko, ale žádný jiný safety v draftu nedosahuje jeho kvalit. Nicméně moc toho neodehrál a měl také zranění, což je dost velký problém. Joseph ukázal schopnost pokrývat celé hřiště od sideline k sideline, dokázal tvrdě hitovat receivery uprostřed hřiště a v man coverage se dokázal udržet s receiverem. Byly to sice jen čtyři zápasy, ale svůj potenciál rozhodně v sezóně 2015 ukázal.
     Více pomoci Raiders získali pro defenzívu v druhém a třetím kole, kdy si vybrali Jihada Warda a Shilique Calhouna. Ward se zdá jako pick, který je více o potenciálu než o produkci. Ward neměl ani moc kvalitní testy na combine. V sezóně 2015 vyprodukoval pouze 26 pressures při 345 rushech. Na druhou stranu Shilique Calhoun byl hodnocen na druhém místě mezi defenzivními endy s velice kvalitní pass rush známkou. Dohromady měl Calhoun 76 pressures. Calhoun se tedy dá považovat za absolutní steal ve třetím kole draftu.
     Profese náhradního quarterbacka nikdy nebyla nějak moc lukrativní a možná je to překvapivé, když vezmeme dopad, jaký má ztráta hlavního quarterbacka na celou sezónu. Connor Cook stále dělá příliš mnoho špatných rozhodnutí, ale je také schopen hodit jakýkoliv pass. Otázkou tedy není to, v jakém kole Cook šel, ale spíše to, jestli se pick ve čtvrtém kole hodí na draftování náhradního quarterbacka.
     RB DeAndre Washington a OG Vadal Alexander jsou hráči, kteří slouží především pro šířku kádru. Running back je jednou z mála pozic na soupisce Raiders, kde má pick z pozdních kol draftu šanci se prosadit a dostat se více na hřiště. Washington celkově prolomil 67 tackles v sezóně 2015 a předvedl také několik big plays.
     Nakonec musíme také zmínit pass rushera Cory Jamese, který může mít dobrý dopad na hru special teams, zatímco se bude snažit přizpůsobit se hře na pozici linebackera v Oaklandu.  
Jak jsou na tom tedy Raiders po offseason?
     Raiders do svého týmu přidali zřejmě pět starterů během free agency a draftovali hráče, kteří mohou mít ihned dopad na hru. Sean Smith, Reggie Nelson a Karl Joseph mohou z dobré secondary udělat secondary excelentní. Bruce Irvin a Shilique Calhoun by měli být příjemnou změnou na pozici edge rusherů a neustále tlačit na quarterbacka soupeře. Udržení Donalda Penna a podepsání Kelechi Osemeleho může z ofenzivní lajny Raiders udělat jednu z nejlepších v lize. Jestli se mladí hráči v týmu ještě zlepší oproti minulé sezóně, tak Raiders mohou patřit k velice kvalitním týmům v sezóně 2016. 
Můj názor a predikce:
     Raiders jsou mým nejodvážnějším pickem v konferenci AFC. Já si myslím, že Raiders mohou vyhrát divizi a postoupit i přes Wild Card. Derek Carr musí ovšem pokračovat ve skvělých výkonech a k tomu mu určitě dopomůže ofenzivní lajna, která patří mezi nejlepší v NFL. V defenzívě to s Oaklandem bude také o dost lepší než minulou sezónu. Především secondary doznala velké zlepšení.
     Můj tip bilance je 10-6.
    
     Čas pádí a začátek řádné sezóny se nezadržitelně blíží. Raiders mohou být úspěšnější ve  v celé konferenci než ve své divizi..V divizi to nebudou mít jednoduché. Chiefs neztratili na síle, Chargers ještě stále mají Riverse a Broncos jsou obhájci loňského titulu. Uhrát v této divizi postupový výsledek, to nebude snadné.
Raiders podle mne do play-off postoupí, jenže to nebude z pozice vítěze divize, nýbrž postoupí jako jeden z dvou týmů na WiCard.


Odhad sezónní bilance: souhlasím s odhadem 10-6, dokonce mi ani nepřipadá odvážný (na výhru v divizi to ale stačit nebude)