rai prev

27.10.2017 19:48

NFL má na programu week 8. Buffalo Bills hrají druhý zápas v řadě za sebou v domácím prostředí. Přivítají tým ze západní divize americké konference - Oakland Raiders. Bills se v této sezóně střetnou se všemi týmy této divize, v prvním crossdivizním utkání porazili, také na svém hřišti, Denver Broncos.
Pro oba týmy je výsledek zápasu velice důležitý z hlediska dalšího vývoje sezóny. Konferenční rivalové jsou v mírně odlišném postavení. Raiders mají nyní bilanci 3-4 a pokud zaváhají, budou na úplné hraně prohrané sezóny. Dvouzápasové manko v polovině soutěže by bylo v extrémně těžké divizi více než nesnadno zvládnutelné. Bills si v Cincinnati prožili první díl pravidelného každoročního deja-vu (když dojde na lámání chleba a začnou se hrát zápasy, ve kterých jde o něco, nejlépe o vše, Bills začínají až nestoudně buffalovatět a rozvzpomenou se na dvě dekády tradičních syndromů chronické beznaděje). Proti nízkotučné obraně Buccaneers sice uhráli přesně tolik bodů, kolik jim stačilo k dvojitému vé, ale nyní na ně čeká parta černostříbrných otesánků, kteří jim v posledních snahách o postup do play-off pravidelně zatlačovali oči. Bills nemají jinou možnost, než konferenčního soupeře porazit, a nenechat zase desku, aby se zasekla v gramofonu značky DROUGHT.

Utkání začne tuto neděli 29. října 2017, od 18 hod. SEČ (pozor, měníme letní čas na zimní a amíci až později)
Hrát se bude v Buffalu, WNY, Orchard Park, New Era Field

Rozhodčím bude  R 85 Ed Hochuli  s týmem:
U 14 Shawn Smith
DJ 98 Greg Bradley
LJ 59 Rusty Baynes
FJ 104 Dale Shaw
SJ 55 Alex Kemp
BJ 93 Scott Helverson

Komentář k utkání:

Tak tu máme jeden tým s bilancí 3-4 a druhý s bilancí 4-2 a tyhle dva týmy si to spolu v neděli v Orchard Parku rozdají.
Samo o sobě to není nic nečekaného, ale asi jen málo fanoušků NFL mohlo předpokládat, že týmem s aktivní bilancí bude na přelomu října a listopadu Buffalo a týmem, který je těsně před polovinou soutěže v mínusu, bude Oakland, jehož fanoušci oslavovali minulý týden výhru nad divizním rivalem z Kansas City, která ukončila čtyřzápasovou šňůru proher.
 
Jenže to je přesně situace, ve které se oba týmy právě nacházejí. Raiders postrádali svého startovního quarterbacka a celkově jim to v ofenzívě nešlapalo tak, jak by mělo. Ve dvou prvních vítězných zápasech sezóny nasázeli Tennessee a NY Jets dohromady 71 bodů, v následujících 4 utkáních pak skórovali dohromady jen 53 bodů.

K oživení ofenzívy došlo až minulý týden ve čtvrtek, kdy Raiders obrátili vývoj střetnutí s Kansas City Chiefs. Do sestavy se vrátil quarterbacka Derek Carr, který chyběl v sestavě kvůli zranění zad (za prohrami číslo dva a tři stál bývalý quarterback Bills EJ Manuel). Carr měl velký podíl na výhře Raiders, naházel 417 yardů a 3 touchdowny.
 
11 z Carrových 52 hodů v posledním utkání zachytil wide receiver Amari Cooper, který dohromady zkompletoval 210 yardů a konečně dal o sobě od začátku sezóny vědět. Během všech předchozích zápasů dohromady měl Cooper na kontě 18 zachycených pasů pro 146 yardů. 
"Je to víc o strategii," řekl o zlepšeném výkonu kouč Jack Del Rio, "nechci to moc rozpitvávat, ale chápu přání všech o tom mluvit. Prostě jsme rádi, že máme za sebou skvělý večer."

V boji o snížení dvouzápasového manka na Chiefs bude Oaklandu chybět v sestavě running back Marshawn Lynch, který si bude muset odsedět dvouzápasovou suspendaci, ke které ho odsoudila NFL poté, co se v dramatické diskuzi s rozhodčími (ohledně souboje QB Derek Carra a cornerbacka KS Marcus Peterse), opřel do jednoho ze sudích. 
Lynch se odvolával, ale jeho žádost byla zamítnuta. To znamená, že se Raiders v běhové hře vrátí k dvojici Jalen Richard a DeAndre Washington. Toto duo naběhalo v posledním zápase 64 yardů na 18 pokusů a Washington skóroval jeden touchdown. 
"Loni jsme tak hráli, takže jsme na tuto situaci připraveni," říchá Richard.

Buffalo také vyhrálo minulý týden především díky zlepšenému výkonu ofenzívy, protože vypadlo z role týmu s nepřekonatelnou obranou. V přetahované s Tampa Bay, která skončila 30-27 pro Buffalo hráli slušně quarterback Tyrod Taylor s naházenými 268 yardy a naběhanými 53 yardy a také running back LeSean McCoy s 91 yardy a prvními dvěma touchdowny v tomto roce. 
Předtím se stalo jen jednou, že Taylor naházel více než 250 yardů ve vítězném zápasu.
Jediný touchdown, kterého dosáhl, zachytil jeho bývalý spoluhráč z Virginia Tech Logan Thomas, bývalý quarterback, který se po příchodu do NFL přeučil na tight enda (v průběhu týdne zažil Thomas rodinnou tragédii, když dva dny po narození zemřela jeho dcerka). Thomas byl dokonce během své college kariéry považován za kandidáta na zisk Heisman Trophy, ale v posledních dvou sezónách výkonnostně polevil. 
Dobrou zbraní pro Taylora se také stal nově příchozí wide receiver, podceňovaný Deonte Thompson. Ten si připsal celkem 107 yardů a pár hodně důležitých catchů v rozhodujících fázích drivů.

Kouč McDermott říká: "Nejdůležitější je, že se navzdory nesnadné situaci, v níž se tým nachází, každý týden najdou hráči, kteří jsou schopni přidat něco navíc ke svému běžnému výkonu. Sleduji to týden za týdnem a mám z toho velkou radost." 
McDermott se nyní spolehá na to, že další dva chlapci v týmu vyplní jeho proroctví: safety Trae Elston a prvý tackle Jordan Mills. Elston by měl v utkání nahradit Jordan Poyera, který si poranil v posledním zápasu koleno a nyní nenastoupí. Poyer v dosavadním průběhu sezóny patřil k nejlepším obráncům Bills s 33 tackly a 7 ubráněnými pasy. 
Mills dostal za úlohu ochránit Taylora před Khalil Mackem. Mack je hvězdou, která je schopna z pozice ER rozhodovat zápasy. Navíc, Mack bude jistě dostatečně motivován, aby v Buffalu uspěl a předvedl se v co nejlepším světle, protože je absolventem University of Buffalo.
"To vše je důvod, proč je proces a v tomto případě proces přípravy tak velice důležitý," říká McDermott, "musíte získat respekt ke všem aspektům hry a jejich řádu, tak aby vás to posunulo do pozice, ze které můžete dosáhnout na výhru."

Zdravotní stav týmu

Nenastoupí:
LB Ramon Humber – palec
TE Charles Clay – koleno
CB E.J. Gaines – podkolenní šlachy

S otazníkem:
S Jordan Poyer – koleno
G Richie Incognito – kotník

Klíče k výhře

1) Během týdne udělali Bills několik změn v týmu a jednou z nich je, že podepsali znovu running backa Joe Banyarda. To je velice dobře. Banyard se v přípravě zdál výborný a je schopen zastat každou práci. Dokáže urvat yardy středem, seběhnout si pro krátký pas a nechybí mu ani trpělivost na LoS. Mike Tolbert není tak univerzální, hodí se jen pro silový typ prací. Banyard poskytne L.McCoyovi potřebný oddych, aniž by strádala variabilita hry. Jde tedy o to, aby trenéři zařadili Banyarda z 53 do 48 a aby mu dali na hřišti prostor.

2) Bills mají nyní plus/minus u turnoverů nejlepší v celé lize (+ 10). Pochopitelně, hráči všech týmů jsou instruováni a nabádáni k tomu, aby opatrovali míč, ale ne všem se to daří stejným způsobem, jako to dokáží Bills. Tohle ale má zároveň i přidanou hodnotu. Útočníci ve skutečnosti ztrácejí míč méně než jejich soupeři z konkrétních důvodů. Předně, styl Taylorovy hry je z velké míry opatrnický. Málo riskuje a to má za výsledek i menší počet intercepcí. Má dobrý pohyb a dokáže předvídat hrozící střet s obránci. Ustojí první kontakt a podrží míč. Způsob držení míče při scramblu není typický pro quarterbacka ale spíše pro hráče, jehož primární úlohou je míč posouvat po hřišti po vlastních. Trochu podobná je situace i u RB McCoye, který změnil svůj herní styl. Snaží se vypreventovat hity a nepodstupuje dobrovolně ram do zhuštěného prostoru, aby nastavil hru o jeden-dva yardy. Tím snižuje riziko vynuceného fumblu. Bills mají zatím jen 3 ztráty míče v 6 zápasech od začátku sezóny. To je nejméně v celé klubové historii. 
Obránci Bills naopak jsou schopni zisky míčů vyprodukovat. Hráči ve všech třech vlnách dobře čtou hru soupeře, jsou extrémně agresívní v tacklování (Bills statisticky tacklují nejpřesněji v celé lize) a navíc jejich zákroky evidentně míří za ziskem míče. Snaží se soupeře zaháčkovat za ruku držící míč, jsou schopni soupeři vyrazit dobře mířenou ranou z ruky, čtou výborně hru quarterbacka a jsou schopni předjímat směr odhozu míče. V této herní dovednosti značně předčí hráče Raiders, protože ti už v sedmi po sobě jdoucích utkáních nezískali ještě ani jednu intercepci (mimochodem, to je nejdelší takový jejich neúspěch od roku 1950).
To vše je signifikantní herní výhoda, které Bills musí využít naplno.
V kšeftu se ztrátami a nálezy očekáváme přírůstek se solidní hodnotou v černých číslech.

3) Bitvy na line of scrimmage (LoS). 
Všechny nás napadá jedno jméno - Khalil Mack. Není to jenom o něm. A není to jen o jeho souboji s naším tacklem Cordy Glennem. V první řadě nevíme, zda Mack bude útočit po billské levé straně. Jako správný dravec si možná vyhlédne svou oběť na druhé straně naší o-line. Také tamtudy to bude mít k našemu quarterbackovi stejně daleko. Proti Mackovi bude mít Taylor asi ještě osobního strážce. Celkově ale bude potřeba, aby Taylor na sebe soupeřův passrush nalákal a pak ho rychle obehrál při použití celé šířky hřiště. Síly soupeře bude potřeba roztáhnout, jakmile se hra bude odehrávat ve středu, passrush Raiders bude nemilosrdný. Běhová hra se musí s passrushem míjet. Pokud k tomu bude docházet dostatečně často, sílu soupeře to otupí. 
Na opačné straně míče se Bills nebudou moci spoléhat na Marcell Dareuse, kterého tým v týdnu vyměnil do Jacksonville Jaguars. To by ale neměl být závažný problém. Bills bez svého prvního defenzívního tackla několikrát nastoupili a vedli si znamenitě. Zatím není jasné, kterého hráče postaví trenéři do základu jako náhradu, ale Bills mají i po odchodu Dareuse v sestavě 5 defenzívních tacklů a další připravené v PS. 
O-line Raiders je vyhlášená pro svou odolnost a tvrdost. Bills potřebují vyztužit vršek boxu a rush na quarterbacka musí vést po stranách. Pokud se Carr bude znovu spoléhat na play-action, bude o úspěchu rozhodovat rychlost obránců a nikoliv jejich síla. Blitz je potřeba používat jen jako šafránu. Carr je schopen každé zónové zaváhání využít beze zbytku.

4) Secondary buď bude mít schopnosti ještěrek, nebo máme problém
Omlouvám se za příměr s ještěrkou, ale mně připadá příhodný. V secondary nám budou chybět šikovné končetiny CB EJ Gainese a S Jordan Poyera (o jeho startu se rozhodne v neděli) a Bills potřebují, aby jim nové šikovné končetiny narostly s příchodem náhradníků. Pasová hra Raiders je smrtící už v základní verzi, pokud by byla podpořena také produktivní běhovou hrou (což je reálné), secondary bude hrát o billské bytí a nebytí.

Zdravotní stav týmu:

Nenastoupí:
CB David Amerson - chodidlo
CB Gareon Conley - holeň

S otazníkem:
LB Cory James - koleno
S Karl Joseph - tříslo
LB Marquel Lee - kotník
LB Nicholas Morrow - kotník
T Marshall Newhouse - noha
TE Lee Smith - koleno
P Marquette King Rt. - tříslo

Předchozí utkání

@ Titans W 26-16
vs Jets W 45-20
@ Redskins L 27-10
@ Broncos L 16-10
vs Ravens L 30-17
vs Chargers L 17-16
vs Chiefs W 31-30

Hodně se mluví o tom, že Raiders budou postrádat running backa Marshawn Lynche, ale tahle ztráta je asi tak moc nebolí. Lynch logicky dělá vše pro to, aby svými výkony pomohl svému rodnému městu, jenže zatím zůstává za očekáváními - trenérů, fanoušků i svými vlastními. Jeho průměr je sice 3,7 yardu a skóroval dva touchdowny, jenže často není schopen předvést potřebnou hru na povel.

Jenže běhová hra soupeře tím neutrpí, na jeho místo se jen posunou Jalen Richard a DeAndre Washington, k utkání bude také připraven nastoupit Elijah Hood, kterého si tým vytáhl z PS. Jedničkou bude nejspíš Richard, kterému se letos daří ze všech RB Raiders nejlépe (průměr 4,5 yd na pokus).

V pasové hře se Raiders budou spoléhat na Amari Coopera. Ale mohou se na něj opravdu spolehnout?A kde přesně nastoupí? Jaká bude jeho úloha na hřišti? Bude hrát slot receivera? Minule zkompletoval 11 pasů pro 210 yardů. Jaká byla jejich mapa? 6 jich bylo z outside, 5 ze slotu. My ale víme jedno, běžně Cooper nechytí víc než 3 pasy mimo slot. Na outside tedy budou sloužit jiní - WR Michael Crabtree bude za čísly, TE Jared Cook mezi nimi.
 

Raiders mají fůru starostí se svou secondary, přesněji se svými cornerbacky. Ve středu ještě netrénoval ani jeden z dua David Amerson a Gareon Conley. Pokud by ani jeden z nich nenastoupil v neděli, Raiders by se museli spolehnout na služby zkušeného Sean Smithe. 
 

V minulém zápasu se do týmu vrátil po zranění quarterback Derek Carr. Jeho výkon rozhodně nebyl stoprocentní, ale dovedl tým k výhře nad velice silnými KC Chiefs a to je podstatné. Navíc se mu podařilo znovu vést rozhodující poslední drive za výhrou. Od sezóny 2015 je to už podvanácté, kdy v rozhodujících drivech spoléhá především na play-action a jde přes překážky za výhrou. 12 posledních drivů za výhrou je nejvíce, kolik má který quarterback v lize na kontě za stejné období.
V loňské sezóně Carr svým herním pojetím úplně zastínil našeho Taylora, Raiders prohrávali už o 14 bodů (24-9). Carr se postaral o zvrat v utkání.

Raiders se obávají brzkého začátku zápasu. Cesty na východ pro ně nejsou snadné.
 

Tipy na výsledek:

ESPN: Bills (52,9 %), Raiders (46,8 %), remíza (0,3 %)
Všichni odborníci se shodují, že vyhrají Bills. Jedinou výjimkou je opět žena, tentokrát věří Raiders více Lisa Kerneyová.

CBS: Všichni věří Bills, Jared Dubin sází na Raiders. 62 % fanoušků se hlasováním přiklání na stranu Bills. Pete Prisco sází na Bills 27-23 s tímto komentářem: "Pro Oakland to je náročná cesta, ale měli k dispozici 10 dnů mezi zápasy, což jim pomůže. Buffalo hraje dobře, ale čeká je opravdová výzva. Problémem je, že obrana Oaklandu je špatná, LeSean McCoy se rozjete naplno."

NFL.com: Elliot Harrison říká, že vyhrají Raiders 26-20.

Můj odpovědný tip:

Těžká věc. Oakland přijede výborně připravený, delší pauza vykompenzuje zápas v čas východního pobřeží a také domácí prostředí Bills. Šance jsou tedy vyrovnané. Carr mi nepřipadá ve stejné pohodě, jako byl loni do zranění, ale jeho formu vykompenzuje to, že má k dispozici mnohem kvalitnější cíle než Taylor. Běhová hra by mohlo být výhodou Bills, ale nebude, protože obrana Bills bude muset obětovat zónovou kvalitu, aby uvolnila hráče pro coverage. O osudu utkání tedy rozhodnou maličkosti, hlavně individuální chyby. Když mluvíme o maličkostech, je to často věc štěstí a smůly, a to vždy pracuje v neprospěch Bills. Ovšem zároveň mluvíme o individuálních chybách a těch se letos více dopouští hráči Raiders než ti v týmu Bills, kteří prochází tvrdým morálním drillem kouče McDermotta. Inu, je to tak, že rozhodne touha po výhře. Věřím, že ji budou mít hráči Bills větší.
Vyhrají Bills: Raiders 23, Bills 26

Go Bills!