sabres san jose sharks

28.10.2017 16:13

Buffalo Sabres se ve svém dvánáctém utkání řádné sezóny 2017-18 střetnou s týmem pacifické divize západní konference - San Jose Sharks. Jeden čtyřzápasový výjezd k utkáním s týmy západní konference už Sabres na začátku sezóny absolvovali a svůj trip tehdy začínali právě na ledě SAP Centra v San Jose. Svému dnešnímu soupeři mají co odplácet. V prvním utkání prohráli 2-3.

Buffalo Sabres vs San Jose Sharks

Buffalo, Key Bank Centre, WNY - utkání je zařazeno do rámce Kids Day Game (bezplatné a cenově zvýhodněné vstupenky pro děti)

Utkání můžete sledovat na Nova Sport 1 od 19 hodin.

Pokud se utkání hrají takhle odpoledne, Sabres se loni poměrně dařilo, jejich zápasová bilance byla 6-4 (to se týká začátků utkání 19 a 21 hodin našeho, tedy středoevropského času). Bohužel, první letošní odpolední zápas Sabres nezvládli a prohráli s dobře naladěnými Devils 2-6 a ztěží k tomu můžeme přidat, že to bylo po tuhém boji. V každém případě, pro nás je fajn, že k utkání nemusíme vstávat pozdě v noci. Doufejme, že tentokrát nám Sabres svým výkonem zjednají trochu respektu mezi česko-slovenkými fanoušky NHL.

Zatím bohužel nevíme, v jaké konkrétní sestavě Sabres nastoupí. Zpravidla ale sestava kopíruje páteční řazení do lajn při tréninku kombinací. Můžeme tedy vycházet z předpokladu, že tak i Sabres vyjedou na led, pokud nezasáhne nějaké zranění na poslední chvíli. Trenér Phil Housley se od začátku ligy snaní najít optimální sestavu, ale zdá se, že se mu to úplně nejlépe nedaří, protože s zápas od zápasu nepřetržitě míchá. Vše nasvědčuje tomu, že by se Kyle Okposo měl vrátit zpátky k Ryan O´Reillymu a Jason Pominville by měl mít opět za centra Jack Eichela. Třetí řada by se měla pak spoléhat na vytrvalé bruslení a fyzické nasazení Justin Baileyho a Zemgus Girgensonse - centra jim bude hrát Sam Reinhart. Takže uvidíme, zda proházená sestava přinese Sabres kýžený (a upřímně už také akutně žádoucí) úspěch.

V bráně nastoupí Robin Lehner. Minule vychytal nulu, když zastavil 32 střel soupeře. Lehner chytal také v prvním utkání na ledě Sharks, potýkal se s 26 střelami a 3 z nich skončily za jeho zády. 

Jak vypadá situace kolem Zach Bogosiana? Zatím ještě od konce tréninkového kempu netrénoval společně s týmem. V klubu je na téma Bogosian ticho a pokud je na něj dotázán kouč Housley, zachovává mlčenlivost. Na rádiu WGR 550 se objevuje řada spekulací, protože původní informace ohledně zdravotního stavu Bogosiana byly, že hráčovo zranění je v podstatě banální. Máme tu ale konec října a náhle se ozývají zcela odlišné názory. Jedním z nich je, že se hráč bude muset podrobit novým vyšetřením. Kouč zatím je nadále nekonkrétní, jedinou zmínkou byl optimistický názor: "Vše pokračuje velice dobře, dělá v léčení pokroky, ale stále bychom mohli říci, že jeho uvažovaný návrat je tak z týdne na týden. Hráč se snaží léčení uspíšit." Čili v řádech týdnů, možná měsíců. Prostě nevíme. V každém případě ještě nebruslí.

Nutně potřebujeme Justin Falka. Falk absolvoval druhý trénink s týmem. Housley říká: "Falk už je brzy bude připraven, nyní se jevil na tréninku velice solidně. Vše zvážíme zítra ráno." To jest dnes. Takže se necháme překvapit. Nemá ale smysl u mladého hráče návrat na led do ostrého zápasu uspěchat.

Trénuje již také Evan Rodrigues a na jeho návrat na led se velice těšíme.

Na IL (seznam nemocných a zraněných hráčů "injury list") tedy zůstávají ještě tito další hráči: Nathan Beaulieu a Josh Gorges.

 

Shark jsou na dlouhé výjezdní šňůře po východním pobřeží, po utkání se Sabres je ještě čeká další těžké střetnutí - s Toronto Maple Leafs. Tady jsou jejich výsledky z výjezdu:

Pátek 20.10. v New Jersey
Sharks vyhráli 3-0 (branky dávali: Merkel Karlsson, Joe Pavelski a Joonas Donskoi)

Sobota 21.10. v NY Islanders
Sharks podlehli 3-5 (branky dával všechny tři Logan Couture) 

Pondělí 23.10. v NY Rangers
Sharks zvítězili 4-1 (branky dávali: Logan Couture, Tim Heed, Joonas Donskoi a Melker Karlsson)

Úterý 26.10. v Boston Bruins
Sharks prohráli 1-2 (jedinou branku vstřelil Joe Thornton)

Pokud porovnáme oba týmy:

Zápasová bilance a body:
BUF  3-6-2, 8 bodů
SJ  4-5, 8 bodů

Oba týmy si tedy odbývají nesnadný začátek sezóny. Sharks mají průměr vstřelených branek 2,7 (22. místo v lize), Buffalo 2,5 (27. místo v lize). Sharks mají velice úspěšné spectýmy pro přesilovky i oslabení (pro oslabení jsou dokonce na 4. místě v lize s úspěšností 89,9 %).

Na koho si dávat bacha?
Těch hráčů s mimořádnými kvalitami je u soupeře hodně, takže ani nemá cenu je vyjmenovávat. Určitě se ale vyplatí sledovat centra Logan Coutura, který se v začátku sezóny sice nepotkal s výbornou formou, ale nyní se do ní v posledních pár zápasech dostal a je velice produktivní (posledních 5 utkání: 6 gólů, 3 asistence).

Také Sharks mají své ztráty v sestavě:
Zraněný je levý obránce Paul Martin (kotník). Nenastoupí dále levé křídlo Barclay Goodrow, pravé křídlo Jannik Hansen a pravý obránce Dylan DeMelo.

Můj tip: Sabres vyhrají v prodloužení 3-2