saints preview

11.11.2017 04:47

New Orleans Saints jsou letošním posledním soupeřem Buffalo Bills ze čtyř týmů jižní divize národní konference. V 10. Weeku přijedou "Svatí" do Buffala a pokusí se jako první tým této sezóny v západním New Yorku uspět. V bojích se zástupci NFC South si zatím Buffalo vede dobře. Prohráli sice s Carolina Panthers, ale pak porazili v Atlantě Falcons a obrátili ve svůj prospěch domácí zápas s Tampa Bay Buccaneers. 

Oba týmy potřebují vyhrát. Saints jsou na čele své divize se zápasovou bilancí 6-2, když nezaváhali v posledních šesti utkáních. Dotírají na ně ale jejich rivalové Panthers, kteří si také vedou výborně (6-3) a z boje o postup nelze ještě stále vyloučit ani loňské SB finalisty Atlanta Falcons (4-4). 
Bills mají za sebou nepovedené utkání proti NY Jets z Week 9 TNF a logicky také tři dny odpočinku a přípravy navíc. Zápas proti Saints sice není tak důležitý jako ten příští proti konferenčnímu rivalovi Los Angeles Chargers, ale výhra by se do konečného účtování počítala jako každá jiná a především uvidíme, zda byl kolaps defenzívy přechodným jevem jednoho nepodařeného večera. Bills mají nyní bilanci 5-3, v divizi jsou na druhém místě za Patriots (6-2) a čeká je extrémně obtížná série zápasů s týmy, které mají ve svých řadách prvotřídní quarterbacky (Brees - Rivers - Smith - Brady).

Utkání začne tuto neděli, 12.11.2017, v 19 hodin našeho (SEČ) času.

Hrát se bude na stadiónu New Era Field, Orchard Park, Buffalo, WNY.

Rozhodčím bude R 77 Terry McAulay s týmem:
U 54 Steve Woods
DJ 91 Jerry Bergman
LJ 101 Carl Johnson
FJ 72 Michael Banks
SJ 120 Jonah Monroe
BJ 39 Rich Martinez
Replay: Earnie Frantz

Před začátkem této sezóny NFL by asi jen těžko někdo očekával, že souboj mezi týmy Buffalo Bills a New Orleans Saints bude mít v 10 weeku nějaký extra náboj. Všeobecně se mělo za to, že v této pokročilé části základní části už budou shodně oba týmy za hranou boje o postup do play-off a spíše se budou věnovat úvahám o své pozici na roštu draftu 2018. Jak ošemetné jsou předsezónní úvahy nejen nás fanoušků, ale také NFL odborníků, o tom nás přesvědčuje právě důležitost nadcházejícího souboje týmů Bills a Saints. 

Ani jeden z týmů nepatřil k aspirantům na postup. Saints dohráli poslední tři sezóny se skóre 7-9 a pokaždé jim uniklo play-off. Bills se nedostali do nadstavbové části soutěže nepřetržitě dlouhých 17 let a jsou jediným profesionální týmem v USA, který se neprobojoval do play-off v novém tisíciletí. Nedělní zápas může hodně napomoci vítěznému týmu v úvahách o postupu. 

Proti sobě stojí dva týmy, které mají slušné sérii výher a jen jedna série bude po neděli nepřerušena. Saint vyhráli v posledních 6 zápasech a díky této sérii aktuálně kralují v NFC South, Bills oproti tomu odehráli čtyři domácí zápasy a svůj stadión proměnili v nedobytnou pevnost. Kromě toho Bills přináleží k pouhým šesti týmům v americké konferenci, které mají plusovou zápasovou bilanci. Zápas tedy přitahuje velkou pozornost. Jeden tým si slušně polepší a druhý tým podstatně pohorší. 

"Je samozřejmě lepší mít v téhle fázi sezóny skóre 6-2, než na jaké jsme byli zvyklí v minulých třech letech," říká quarterback Saints Drew Brees, "líbí se mi soutěživost a bojovnost, kterou chlapci v týmu nepřetržitě udržují a také jak je prostředí vzájemné motivace nutí se zlepšovat. Já sám dávám přednost rutině a maximálnímu soustředění na práci, ale musím říct, že po utkáních polevím v napětí a přidám se k oslavám, protože je skvělé vidět, jakou radost chlapci mají z výher a jak se z nich těší. Je báječné se vracet z cest letadlem po výhře a přidat se k oslavě se spoluhráči. Doufám, že tyhle pocity budeme prožívat i nadále."
Drew Brees v 8 dosavadních utkáních zkompletoval 71,6 % pasů pro průměrný zisk 276,8 yardů, celkem 13 touchdownů a 4 intercepce. 

Saints momentálně mají svou nejdelší vítěznou sérii zápasů od sezóny 2011 a to nejen díky dlouhodobě skvělé ofenzívě, ale také díky výborným výkonům mladé defenzívy.
Tým prošel rozsáhlými změnami, nejen hráčskými, ale také těch, které se týkají herního stylu. Drew Brees nemusí nyní v ofenzívě řešit vše pasovou hrou (podíl pokusů o pas klesl z loňských 42,1 na letošních 34,4). To vše můžeme přičítat změně herního stylu, který byl reakcí na loňské úspěchy divizního rivala tým Atlanta Falcons. Ti vsadili v defenzívě na menší rychlejší hráče. Saints se tedy zaměřili na zlepšení běhové hry, na zvýšení její agresivity a pochopitelně na růst objemu. S Falcons ještě letos nehráli, ale vybalancování ofenzívy přineslo mnoho pozitivního již nyní. Ofenzíva v minulém roce přišla za stejné období o 24 držení míče zatímco letos jen o 9. Do tohoto počtu patří 4 intercepce D.Breese (loni jich za celou sezónu naházel 15). Na běhové hře jako primárním základu ofenzívy klade velký důraz kouč Sean Payton.

"Ano, pokud porovnáme tuto sezónu s loňskou, musím souhlasit, že jsme běhovou hru hodně posílili a vylepšili," říká kouč Sean Payton, "nejde jen o rush, když je tým ve vedení o dvě držení míče a chce tlačit čas směrem dolů, jsme schopni hrát po zemi i během drivů na body. Občas slyším, že bychom měli prostě běhat třicetkrát za zápas a to samo o sobě přinese vybalancování ofenzívy a výhru, ale to není ta správná metoda, která vede k úspěchu. Úspěšná ofenzíva stojí na základech práce, kterou jste vykonali v minulosti a jen jste něco přidali a vylepšili to." 

Bills se vrací do domácího prostředí po příšerném výkonu proti NY Jets s vědomím toho, že v domácím prostředí jsou silní a ještě mají k dispozici tři odpočinkové dny navíc. Kouč Sean McDermott také doufá, že bude moci postavit novou posilu ofenzívy - vysokého wide receivera Kelvin Benjamina, kterého vedení vytrejdovalo od Panthers.   
Benjamin se učí billský ofenzívní systém a musí se časově i prostorově sladit s quarterbackem Tyrod Taylorem, ale je vysokým cílem a také zná dobře hráče Saints, se kterými se pochopitelně potkával dvakrát do roka. Kouč McDermott říká: "Vypadá to, že bude připraven nastoupit, odvedl kus dobré práce v přípravě." 
Taylor řekl na adresu Benjamina: "Když si prohlédnete hry, které během své kariéry předvedl, uvidíte, že spoustu míčů musel vybojovat v soubojích. Probrali jsme všechno tak, abychom byli stejně naladěni. Dejte mu šanci a bude to jeho míč a nebo ničí míč."
Do sestavy Bills by se měli vrátit: cornerback EJ Gaines a tight end Charles Clay (další vysoký a už prověřený cíl, navíc výborný blokař). Ovšem Cordy Glenn má přetrvávající bolesti kotníku a chodidla. Wide receiver Zay Jones hrát nebude kvůli zranění kotníku.
Ve středu Saints neměli v tréninkovém procesu safetyho Kenny Vaccara, laborujícího s tříslem a levého tackla Terron Armsteada. Po několika týdnech se do tréninku ale zapojil levý guard Larry Warford (břicho). S omezeními trénoval WR Michael Thomas, který vede statistiky Saints s 50 catchi pro 545 yardů. Trénoval také DE Alex Okafor (kotník).

Marodka:

Nenastoupí:
LT Cordy Glenn  – chodidlo/kotník
WR Zay Jones  –  kotník

S otazníkem:
TE Charles Clay – koleno
CB E.J. Gaines – šlachy
OT Seantrel Henderson – záda

Klíče k výhře

1) Big Plays. Nastává těžké období, ve kterém budou proti Bills nastupovat týmy s top quarterbacky. Drew Brees je prvním z nich. Bills ale musí navázat na kvalitní výkony z domácího prostředí. S kvalitním quarterbackem už měli Bills co do činění, když si poradili v Atlantě s Matt Ryanem.
Teď ale naráží na tým, který je opravdu v laufu, vždyť pokud připočteme k ofenzívě i výkony dvou dvou ostatních složek týmu, Saints v letošní sezóně předvedli již 41 her delších než 20 yardů a to je nejvíce v lize. Nejdůležitějším klíčem k výhře tedy je - nedopustit, aby se hráči Saints vytrhli kontrole. 

2) Běhová hra. Rozhodne na obou stranách. Bills se na ni budou spoléhat a pasová hra bude podpůrná, u soupeře tomu bude přesně naopak. Běhovou hru mají Bills v domácím prostředí nadrcenou a je druhou nejlepší v celé lize (151 yardů), opět se budou spoléhat na L.McCoye, ale své si bude muset uběhat také T.Taylor. Obrana Saints povolila v zápasech venku průměrně 125 yardů, což je 26.místo v lize. Obrana Saints má také občas zatmění: povolila v 9 běhových hrách pro ztrátu 20+ yardů a ve třech 40+ yardů. L.McCoy je odpočinutý, dejte mu míč do ruky nejméně 20x.
Na druhé ztraně bude potřeba číst předávku na running backa Alvin Kamaru, který je také slot receiverem a momentálně vede celou ligu v průměru 6 získaných yardů na běh. 25% Kamarových běhů měří více než 10 yardů, což je opět nejlepší výkon v lize.

3) Pasová hra T.Taylora. O Breese nemá starost, ten si své odhází. Taylor si lépe počíná mimo kapsu, pokud by v ní měl zůstávat, předpokládá to významné zlepšení práce o-line, která byla v utkání proti NY Jets plonková. Taylor se nesmí obávat jít na polovině Saints do rizika a pokusit se házet do soubojů na své receivery. Slot receivera bude hrát primárně J.Matthews, tam riskovat nemusí, ale D.Thompson vlevo a K.Benjamin vpravo mají všechny předpoklady pro úspěch v soubojích o míč (souboj Benjamin vs Lattimore bude zajímavý).

4) Penalty. 

5) Herní plán defenzívy. Obrana musí hrát svou hru. Od passrushe si slibujeme, že bude dělat svou práci a přesnost tacklování se musí zvýšit. To platí především pokud se k míči dostane Kamara, který je nejen prvním running backem týmu, ale je také druhým nejoblíbenějším pasovým cílem Breese.

Marodka

Nenastoupí:
S Kenny Vaccaro - tříslo 

S otazníkem:
G Larry Warford - břicho  
T Terron Armstead - hrudník 

Saints hrají nyní ve velké pohodě. Výsledky dosavadních utkání:

@ Vikings L 29-19
vs Patriots L 36-20
@ Panthers W 34-13
vs Dolphins W 20-0
vs Lions W 52-38
@ Packers W 26-17
vs Bears W 20-12
vs Buccaneers W 30-10

Skórované body na utkání: 27,6 (6.místo)
Touchdowny na utkání: 3,1 (5.místo)
Získané yardy na utkání: 392,5  (2.místo)

Povolené body na utkání: 19,4 (10.místo)
Povolené yardy na utkání: 326,6 (15.místo)

Turnover margin: + 0,4 (9.-12.místo)
Povolené 1.downy z penalt: 1,0 (1.místo)

Tipy na výsledek

CBS Sports - Pete Prisco a Ryan Wilson jako vždy tipují proti Bills. Ostatní pro Bills. Hlasující se překvapivě přiklání spíše k výhře Bills (Bills 52%). 
Pete Prisco tipuje: Saints 23, Bills 20.
"Saints vyhráli šest utkání v řadě díky své obraně a to je dobré znamení pro tým, který se chystá k venkovnímu zápasu. Buffalo hrálo hrozně v posledním utkání a myslím, že neworleanská defenzíva přehraje billský útok. Saints vyhrají sedmý zápas v řadě."

ESPN - všichni tipují výhru Saints kromě kromě Graziana a Winga. V pickcentru je na výhru tento poměr: Saints 55,7%,  Bills 43,9%, remíza 0,4 %

NFL.com - Elliot Harrison tipuje výhru Bills:
Saints 21, Bills 23
s komentářem: "Tipovat tohle utkání je nesnadná věc, oba týmy slaví v sezóně více úspěchů, než jim bylo přisuzováno. Saints jsou 6-2 a Bills 5-3. Obě obrany jsou v top desítce NFL v povolených bodech. Obrany to rozhodnou - a turnovery. Tyrod Taylor často míč neztrácí. Drew Brees také ne, kromě dvou zápasů bezprostředně po sobě, kdy v obou případech daroval pár intercepcí. Čili nepočítám s tím, že by se týmy tlačili do ofenzívy vzduchem. Vidím prostor pro Shadyho a také pro Alvin Kamara."

Můj odpovědný tip:
Může se stát cokoliv. Saints jsou ale mírným favoritem. Bills hrají doma, měli 3 dny odpočinku navíc. Saints hrají ve velké pohodě. Sebevědomí Bills utrpělo při drtivé prohře s Jets. Obrana Saints se té billské prakticky vyrovná. Ofenzíva Saints je lepší než billská. Saints hrají disciplinovaněji. Bills nechybují oproti svým soupeřům ve hře spectýmů. Saints jsou schopni vyprodukovat větší počet big plays - v ofenzívě, jenže také v defenzívě. Saints hrají domácí utkání v hale, v Buffalu bude klendra. Drew Brees je top quarterback, Tyrod Taylor patří k nejmobilnějším qb v lize. 

To vše mi dává tento výsledek: Saints 31, Bills 26