skrz

16.12.2017 05:36

Byli jsme svědky neobyčejně zajímavého utkání, které se mohlo odehrát někde na zasněžené louce u lesa mezi partou kamarádů, kteří si chtějí protáhnout těla, ale shodou okolností si k němu vybrali zasněžnou pláň hřiště na stadiónu New Era Field v Buffalu.

Tím je asi řečeno vše, protože ze zápasu nelze odvozovat žádné závěry, všechna pozorování a analýzy jdou stranou. Jediným určujícím faktorem bylo počasí. Hráči se jinak chovali, jinak pohybovali, největším soupeřem všech byl sníh a podkluzující nohy. Důležitý je jediný údaj - výsledek.

Bylo utkání neregulérní? Tak začnu zeširoka. Toto je typ utkání, které NFL zařazuje obecně do portfolia zápasů s malým rizikem zranění. Důvodem jsou rychlosti, ve kterých se hráči pohybují a tzv. snížená adheze stojné nohy. NFL tedy bere sníh jako přírodní překážku, která brání hráčům v pohybu, ale symetricky, to znamená oběma týmům stejně a zároveň vytváří bezpečnostní prvek, určitou pojistku. Stejně se NFL chová v případě bláta, vydatného deště a vody na hřišti. Vše má svá pravidla, ktera nejsou ale příliš logická. V našem případě nebyla porušena pojistka, organizátor zápasu podnikl všechny nezbytné kroky k tomu, aby hřiště uklidil a zprovoznil před začátkem utkání. Přívaly sněhu nešlo ovlivnit a rozhodčí, kteří nadále mezi sebou mohli komunikovat během zápasu (což je další podmínka pro trvání zápasu) neměli v takovém případě jinou možnost, než v utkání nechat pokračovat. NFL považuje sníh za přírodní překážku a zároveň za bezpečnostní pojistku (obrazně řečeno za duchnu, do které se dá padat, což je absurdní). Jediným případným důvodem pro přerušení utkání byla přetrvávající vánice. Pokud by síla větru přesáhla určitou hranici (s rozpětím), může být utkání přerušeno. Rozhodnutí o přerušení zápasu je plně v kompetenci hlavního rozhodčího, pokud by ale mělo být přerušeno zcela, rozhodčí potřebuje autorizaci kroku z New Yorku.

Bylo tedy utkání neregulérní? Ne, myslím si, že nebylo. Ale na druhou stranu jsme všichni viděli, že se nejednalo o utkání NFL. I do podprůměrného utkání mu chybělo úplně všechno. S nadsázkou můžeme říci, že šlo o zcela odlišné sportovní odvětví, které tematicky čerpá z footballu. Navíc, co se týče případných zranění, pohyb na sněhu a kluzkém povrchu obecně je naopak považován za rizikový faktor, protože jsou v maximální míře při pohybu zapojovány odlišné svalové partie, než je tomu v běžném prostředí. Hráč nemůže spustit engine běžné motoriky, musí se v první řadě soustředit na získání rovnováhy. Balancování na hraně pádu způsobuje svalová poranění v oblasti zad, břicha no a prakticky i kdekoliv jinde, protože pády bývají provázeny nekoordinovanými pohyby. Centr Bills Eric Wood se na toto téma rozhovořil v rádiu a v podstatě vše shrnul takto: "Možná to vypadalo jako skvělá zábava, ale bylo to pro nás hodně vyčerpávající, fyzicky i psychicky. Víc než jindy nás bolí kyčle, které byly extrémně zatěžovány snahou nespadnout, byl jsem také vynervovaný, protože hrozila chyba všude tam, kde máme v normálních podmínkách pohyb zautomatizovaný.

Hraničním problémem regulérnosti nebyl jen sníh na ploše, byla to také viditelnost. Steve Tasker byl dotázán, jak je možné, že bylo tak málo faulů (především držení). Tasker v žertu řekl, že držení tam bylo možná jako jindy, ale nebyl tu nikdo, kdo by ho viděl. Během celého zápasu nebyla viditelnost taková, aby bylo možno přehlédnout hřiště na délku. Sean McDermott popisuje, jak hovořil těsně před utkáním se skupinou wide receiverů, dal jim pokyny, na pár sekund se od nich odvrátil a když se podíval zpět, hráče už neviděl. Bylo to jako kouzlo, kousek popoběhli a zmizeli v bouři. Viditelnost byla tak špatná, že při intenzívnějších poryvech větru nebylo vidět z jedné strany hřiště na druhou - po šíři. Hráči Colts nastoupili v čistých bílých dresech, takže nám splývali s okolím. Jsem si ale skoro jistý, že kdyby hráli ve dvanácti lidech za chvíli bychom si toho všimli.

Utkání bylo zajímavým, skvělým, úžasným diváckým zážitkem. Komentátor John Murphy, který je pamětníkem všech zápasů Buffala od počátku sedmdesátých let, řekl jednoznačně: "Je nesmysl považovat toto utkání jako něco, co je v Buffalu běžné. V takových podmínkách se v Buffalu ještě nikdy football nehrál. A kam až mi paměť sahá (poznámka - cca 1969), žádné utkání ani v AFL či NFL se v takových podmínkách nehrálo."

To je ale skvělé, ne? Stali jsme se pamětníky něčeho unikátního, nemůžeme zápas jen odsoudit, že byl sněhem zprzněn do nefootballové podoby. Takhle se na to nemůžeme a nesmíme dívat. Nikde v USA nemůže dojít k takovému zápasu. Pouze na dvou místech, v Clevelandu a v Buffalu. Důvodem je jezerní klima a prudké až brutální změny počasí. Pokud ještě srovnáme pravděpodobnost, možnost zopakování je v poměru 5 ku 1 pro Buffalo. Kvůli poloze Buffala na východní straně jezera je toto město častěji zkoušeno nepřízní počasí. Za pár let si Buffalo postaví nový, krásný, supermoderní stadión se střechou. A nám zůstane neopakovatelný zážitek. Sněhová bitva epických rozměrů, o které budeme moci vyprávět a stejně nám nikdo neuvěří.

Hodnotit zápas bude snadné. Footballu tam moc nebylo.

Ofenzíva

Startovní sestava

Nathan Peterman QB
LeSean McCoy RB
Patrick DiMarco FB
Kelvin Benjamin WR
Deonte Thompson WR
Charles Clay TE
Dion Dawkins LT
Richie Incognito LG
Eric Wood C
Vlad Ducasse RG
Jordan Mills RT

Na pozici startujícího quarterbacka nastoupil Nate Peterman. Důvodem bylo oteklé koleno Tyrod Taylora. Ofenzíva celkově podala statečný výkon. Získala v těžkých podmínkách 319 yardů. Připisovat body ale bylo hodně nesnadné. Bills v red-zóně 2/2.

Běhová hra

Tvořila základ ofenzívního snažení. 227 naběhaných yardů v 51 pokusech. Prim hrál samozřejmě running back LeSean McCoy, který si utvořil osobní maximum v počtu pokusů (32) - připsal týmu 156 yardů celkem a hlavně několik big plays, z nichž jedna vedla k touchdownu a rozhodnutí zápasu v prodloužení. Dobře běhali také oba quarterbackové Bills, ale pochválit můžeme jen Joe Webba, protože starter Peterman riskantně dohrával scramble skokem po hlavě a soupeř toho využil k úderu na helmu a vyřazení Petermana ze hry pro podezření na otřes mozku.

Pasová hra

Prakticky neexistovala, pokud ano byla vzácná jako šafrán a také byla tak cenná. V první půli díky dvěma catchím wide receivera Kelvin Benjamina Bills dotáhli do touchdownu svůj drive. V prodloužení o úspěchu drivu rozhodla dalekonosná příhra Joe Webba na Deonte Thompsona, který byl schopen míč zkrotit. Výsledky QB byly:
Peterman = 5/10, 57 yardů, 1 touchdown, žádná intercepce, žádný sack, QBR 84,6
Webb = 2/6, 35 yardů, žádný touchdown, 1 intercepce, žádný sack, QBR 59,5

Defenzíva

Startovní sestava

Eddie Yarbrough LDE
Kyle Williams LDT
Adolphus Washington RDT
Jerry Hughes RDE
Lorenzo Alexander SLB
Preston Brown MLB
Matt Milano WLB
TreDavious White LCB
E.J. Gaines RCB
Micah Hyde SS
Jordan Poyer FS

Běhová obrana

Soupeř byl velice úspěšný, nic jiného než běhat mu také nezbývalo. Bills povolili soupeři 163 yardů. Nejlépe si vedl Frank Gore se 130 yardy na osobní maximum v počtu pokusů (36).
Will Matt Milano po hřišti doslova létal - 5 čistých tacklů na středu a dva na levé straně. 7 tacklů si připsal také Mike Preston Brown. Vepředu měl nejlepší produkci Jerry Hughes s 5 tackly na středu. V secondary byli úspěšní Micah Hyde s 5 tackly na středu a Jordan Poyer s 4 tackly na středu a jedním na periférii.

Pasová obrana

Soupeř získal 5 prvních downů, to není tak málo. Připadalo mi, že si ale jejich quarterback Jacoby Brissett pozdě uvědomil, že podmínky nevylučují možnost zapojení pasové hry do zápasu. Jakmile Colts začali hrozit intenzívněji vzduchem, jejich hra v ofenzívě nabyla na efektivitě.
Brissett = 11/22, 69 yardů, 1 touchdown, žádná intercepce, 1 sack pro ztrátu 5 yardů, QBR 65,0

Nejlépe bránil Matt Milano s 3 tackly na krátké periférii, 1 tacklem na krátkém středu. Velice dobře si vedl také další nováček Tre´Davious White s 3 tackly na krátké periférii.

Spectým

Returny. Bills nereturnovali punty, míč prostě vždy spadl do sněhu a basta. Returny B.Tatea z výkopů (3) byly mírně podprůměrné. Pokrytí soupeřových returnů bylo velice dobré.

Kopy. C.Schmidt puntoval výborně (ze šesti puntů se mu jen jeden částečně nevydařil), klíčový punt v prodloužení zvládl brilantně. S.Hauschka nekopal žádný FG, PaT využil. 

Turnovery

Colts - 0
Bills - 2 (intercepce a fumble)

QB Joe Webb se pokusil ve zbývajícím času do konce utkání rozjet drive za výhrou. První pas na Charles Claye zachytil soupeř a míč skončil v rukou Colts na buffalské osmadvacítce s vynikající výchozí pozicí pro rozhodnutí v utkání.

FB Mike Tolbertovi se podařil jediný běh v utkání. Soupeři se ale podařilo mu vyrazit míč z rukou a získat ho do svého držení na buffalské devětačtyřicítce.

Penalty

Colts – 2 penalty pro ztrátu 20 yardů a 1 darovaný první down
Bills – 2 penalty pro ztrátu 10 yardů a žádný darovaný první down

Penalty hráčů Bills

1. čtvrtina = 0

2. čtvrtina = 0

3. čtvrtina = 0

4. čtvrtina = V.Ducasse (ulívka snapu), A.Washington (ruce)

Koučing

K tomu jsem připravil článek speciál z kapitoly Footballudus200. Polehčující okolností pro každé rozhodnutí koučů na obou stranách bylo počasí.

K rozhodčím nemám připomínky, kromě jedné. Ano, quarterback Nate Peterman si vlastní lehkovážností vykoledoval tvrdý hit, protože chtěl vybojovat větší zisk, než by mu poskytl prevenční slide. Na druhou stranu byl ale tackle obránce veden jako jasný útok helmou na helmu. Třesk helem po srážce byl slyšet široko daleko. Nemluvím tady o speciální ochraně quarterbacka jako takového, ale o ochraně každého řadového hráče před nebezpečným útokem vedeným cíleně na hlavu. Tackle měl být označen jako faul.

Bilance a další zápasy

Bills se nyní posunuli na šesté postupové místo v americké konferenci s bilancí 7-6. Tento posun je ale z hlediska reálných postupových výpočtů nesmyslný. Bills jsou nyní na postupové pozici kvůli tomu, že ve výpočtu zatím chybí některé zápasy díky nimž budou moci být vyřešeny postupové remízy. Ty odsunou Bills směrem dolů. Jinými slovy: I pokud by Bills vyhráli všechny tři zbývající zápasy, nemuseli by do play-off postoupit. Postup nemají ve svých rukou a potřebují, aby někteří soupeři prohráli. 

Bills potřebují nutně vyhrát ve dvou ze tří zbývajících zápasů, aby mohli o postupu uvažovat. Dále potřebují aby určitě Jaguars vyhráli nad Titans a Titans musí ještě jednou zaváhat. U západní divize je to ještě složitější, protože duální remíza s Kansas City je ve prospěch Bills, tripl remíza je ve prospěch Chiefs. Na severu musí Ravens ještě alespoň jednou prohrát.