skrz_pats2

28.12.2017 05:40

Bills 4 penalty
pro ztrátu 83 yardů a 2 první downy

Patriots 2 penalty
pro ztrátu 10 yardů a 1 první down

Penalty hráčů Bills

1. čtvrtina = 0

2. čtvrtina = defenzíva (12 hráčů), M.Hyde (DPI)

3. čtvrtina = D.Thompson (držení), D.Coleman (ruce), T.Elston (DPI), defenzíva (12 hráčů)

4. čtvrtina = J.Mills (ruce)

 

Tyrod Taylor QB
LeSean McCoy RB
Patrick DiMarco FB
Deonte Thompson WR
Kelvin Benjamin WR
Charles Clay TE
Richie Incognito LG
Eric Wood C
Vlad Ducasse RG
Jordan Mills RT
Dion Dawkins RT
Eddie Yarbrough LDE
Kyle Williams LDT
Adolphus Washington RDT
Jerry Hughes RDE
Lorenzo Alexander SLB
Preston Brown MLB
Matt Milano WLB
TreDavious White LCB
Shareece Wright RCB
Micah Hyde SS
Jordan Poyer FS

Špatný výkon ofenzívy rozhodl i druhé utkání s New England Patriots. Pokud sečteme všechny ofenzívní touchdowny Bills z obou zápasů dohromady, dostaneme se na číslovku 0. A to není ani málo. Bills mají prvotřídního running backa LeSean McCoye, který opět ukázal svou sílu, rychlost a předvídavost. Ofenzívní lajna měla spíše horší den, jestli ne úplně špatný a v takovém případě se vždy můžeme připravit na to, že nebude fungovat ani hráč na pozici quarterback, pokud je jeho jméno Taylor. 

Bills znovu dobře začali. Skvěle zrealizovali 15 předem napsaných a namemorovaných her Rick Dennisona. Vypadá to jako sranda, ale je tedy příznačné, že šestnáctá hra už nevyšla. I tak se jednalo o nejdelší drive z hlediska počtu snapů, jaký v letošní sezóně nějaký tým proti Patriots na Foxboro předvedl. Drive ale skončil pouze úspěšným kopem Hauschky.

Také druhý drive byl výborný a Bills se znovu dostali do red-zóny, dokonce na patriotskou šestku. Hrozná realizace her ale zapříčinila, že výhody nevyužili. Po 19 minutách hry měli být ve vedení 14-3 a místo toho zahráli špatně dvakrát po sobě situace v red-zóně. Druhý pobyt zakončili zmatenou hrou. Místo toho, aby si vzali time-out a dobře si hru připravili, Taylor míč při čtvrtém downu zadrbal, když přehlédl spoluhráče v dobrém postavení a byl sackován pro ztrátu šesti yardů. Pokud k tomu připočtu, že v dalším drivu skórovala billská defenzíva touchdown, Bills reálně mohli a také měli po 20 minutách hry vést 21-3. Že se tak nestalo, nemůžeme přičítat kvalitní hře soupeře v defenzívě, ale musíme si rovnou říci, že billská ofenzíva hrála příšerně.

Jen pro upřesnění: Billská ofenzíva neskórovala ve čtvrtých čtvrtinách 5 posledních zápasů. Ve třetích čtvrtinách posledních 9 zápasů neskórovala touchdown (časově jsou to více než 2 celá utkání a Bills získali za tuto dobu jen 18 bodů). Poslední TD ve třetí čtvrtině utkání skórovali Bills v šestém weeku proti Tampa Bay. To je zoufalé. Spíše horror. 

Výkon proti Patriots byl znovu špatný. Celková čísla to ale nevyjadřují v yardech. Zisk 326 yardů v 9 drivech je dobrý. Vázla kapitalizace územních zisků.

Pasová hra

QB Taylor hrál špatně. Možná to nebylo jeho vinou, nebo jen jeho vinou. Jedno víme jistě. V týmu nemohou koexistovat Tyrod Taylor a Rick Dennison. Obrana Patriots byla zralá na pořádný nářez, možná dokonce na ručník, pasová defenzíva hrála chaoticky, chybělo několik opor a Bills toho měli maximálně využít. Taylor zkompletoval 21 pasů z 38 pro 281 yardů a to je vynikající číslo. Nemůžeme ho vinit z malých zisků a nemůžeme ho vinit z toho, že hráči v důležitých momentech dropovali nebo akci nedotáhli do konce. Taylor nepřihrál na žádný touchdown (ve skutečnosti ale přihrál hned na dva), byl šestkrát sackován pro kumulovanou ztrátu 39 yardů, nefumbloval, nehodil intercepci, QBR 29,3.

Na výborný zisk Taylora v pasové hře můžeme ale také pohlížet tak, že 80 yardů zajistily dvě velké hry: skvělý catch Deonte Thompsona pro 46 yardů a v podstatě krátký pas na McCoye, který byl schopen proběhnout obranou Patriots pro 39 yardů. Thompson byl nejúspěšnějším receiverem Bills s 91 yardy. Přes 70 yardů si připsali také LeSean McCoy a Kelvin Benjamin.

Úspěšnost zahrávání třetích downů byla nedostatečná, asi nikdo nechápeme, proč Taylor řešil tyto situace přes pomalého a nemotorného fullbacka Mike Tolberta. Pokud to byly nadesignované hry, musel mít Dennison nevalné mínění o obraně Patriots. 8-17 při třetích downech a 0-2 při čtvrtých downech - to jsou výsledky billského snažení.

Běhová hra

Patriots billskou běhovou hru udrželi v mezích podprůměru. 71 yardů McCoye a celkem jen 84 yardů nemohlo Patriots znepokojit. Patriots vsadili vše na jednu kartu a to jim vyšlo. Vůbec se nesoustředili na pokrytí billské pasové hry, protože usoudili, že jim v tomto směru od Taylora nehrozí žádné nebezpečí. To se také ukázalo jako správné, když Taylor přehlédl během zápasu minimálně deset (a to vůbec nepřeháním) zcela volných spoluhráčů. Běhová hra přinesla Bills malé zisky a jen 4 první downy.

Defenzíva podala statečný výkon. Je potřeba zmínit, že proti ní hrál tým s asi nejúspěšnějším obdobím v historii NFL. Patriots mají na svém kontě nyní již osmou sezónu v nepřetržité řadě s 12 a více výhrami, čímž překonali o jednu sezónu Indianapolis (7x). Celkově mají Patriots již dvanáct sezón s 12+ výhrami a dělí se o historické druhé místo s Dallasem (první zůstává San Francisco s 13 sezónami). A klíčovou postavou je pochopitelně quarterback Tom Brady, který přivedl svůj tým už k 12 výhrám ve věku 40+ let a brzy překoná Favrea s 13 výhrami. 

Po prvním poločasu bylo skóre vyrovnané 13-13. Bills také vychytali Bradyho a získali (Jordan Poyer) defenzívní touchdown. Defenzíva dlouho úspěšně čelila útočnému snažení Bradyho a Gronkowskiho (ti se přehoupli přes hranici 75 společných touchdownů), ve druhé půli se ale zranil safety a klíčový hráč secondary Micah Hyde. Zdravotní problémy měl také Shereece Wright, který nicméně odešel po svých. Defenzíva se dostala pod tlak zrychlené hry patriotské ofenzívy a začala chybovat, což se projevilo ve faulech - DPI, rychlých a dlouhých posunech Patriots po hřišti a změnám skóre, kterým bohužel nešlo zabránit.

Pasová defenzíva

QB Tom Brady 21/28, 224 yardů, 2 touchdowny, 1 intercepce, 2 sacky pro ztrátu 6 yardů, QBR 57,3. To vše nám ukazuje, že obrana hrála dobře. Jeden sack má na svém kontě Jerry Hughes a druhý Kyle Williams, který se posunul na šesté místo Bills s celkově 43,5 sacky.  Nejlepším receiverem byl R.Gronkowski s 67 yardy a jedním TD.

Běhová defenzíva

Bills se museli soustředit hlavně na Bradyho, takže běhová hra Patriots měla díky svému quarterbackovi opět zelenou. Celkem 193 yardů a 2 touchdowny. Podělili se o ně D.Lewis a M.Gillislee. Ve výsledcích se především nepříznivě vyjímá počet získaných prvních downů běhovou hrou - 13, což je opravdu hodně. Preston Brown byl nejaktivnější tackler. Matt Milano pokrýval největší prostor.

 

Stephen Hauschka měl bilanci 3 ze 4 FG. A 1/1 PaT. Trefil ze vzdáleností: 41 yardů, 23 yardů, 30 yardů. Netrefil ze vzdálenosti: 50 yardů.

Punter Colton Schmidt odkopával opět výborně.

Returner Brandon Tate nevracel punty, zkoušel vrátit 2 výkopy bez většího efektu.

Bills pokrývali returny soupeře velmi úspěšně.

Sean McDermott je mladý kouč. Ještě neprošel těžkými boji v NFL na pozici vojevůdce. Sám přiznává, že každá situace je pro něj cvičební lekcí a hlavně, že každý zápas přináší stále nové a nové situace, se kterými se dosud nestřetl. Musíme být tedy trpěliví. Okamžité, často negativní reakce by měla pokaždé vystřídat během týdne analýza na základě poznání všech bližších a podrobnějších dostupných informací.

McDermott opět chyboval. Ve druhé půli se na newenglandské dvaatřicítce rozhodl pro pokus o FG. Stephen Hauschka z 50 yardů minul. Podle mnohých fanoušků a také řady expertů bylo správným řešením pokusit se o dobytí jednoho yardu a nové série, protože stav byl 16-23 v neprospěch Bills a tříbodový zisk by nic neřešil. Míč by navíc i tak získal zpět pod kontrolu Tom Brady. Řešení byla dvě: správné - pokusit se o získání prvního downu a nové série před red-zónou Patriots, horší - nechat puntovat C.Schmidta na patriotskou pětku a pokusit se o velký tlak na Bradyho. McDermott zvolil nejméně vhodnou variantu. V mrazu se z hraniční vzdálenosti Hauschka nedokázal trefit a výsledkem bylo: žádné body, výborná startovní pozice pro soupeře, který z kontradrivu přidal další touchdown. O výsledku utkání bylo definitivně rozhodnuto. McDermott nás ale všechny tentokrát velice mile překvapil. Během rozhovoru s Bulldogem svou chybu přiznal a omluvil ji prostě nedostatkem času, tlakem na rychlost a správnost rozhodnutí. Řekl také, že by pochopitelně s odstupem času zvolil odlišné řešení. 

Bohužel se nemohu ztotožnit se způsobem, jak koordinátor a quarterback Bills plánují zahrávání třetích downů. V red-zóně měli ve svém druhém drivu tři pokusy na dobytí touchdownu ze střední vzdálenosti a pokaždé zvolili skoro nejméně vhodné řešení. Před čtvrtým downem měli navíc zvolit time-out a měli hru připravit.

Nadesignování her pro využití fullbacků je směšné. Nebo spíše k pláči. Taylor těžkotonážnímu Tolbertovi hodí míč yard za LoS a billský fullback není v pohybu, nebo je dokonce v pohybu zpátky. Není pak divu, že nevybojuje ani yard, protože ho seběhnou i hráči v defenzívní lajně soupeře, třeba i defenzívní tackle, což působí opravdu komicky. Použití Tolberta jako alternujícího running backa je absurdní, protože hráč postrádá výbušnost. Hráč musí udeřit z pozice fullbacka a musí být při předávce míče bezpodmínečně v plném běhu, protože jinak je vždy zastaven pro ztrátu. Tolbertovi je navíc potřeba připravit volný prostor, onecutback hráč běží výhradně lineární stopu a při jakékoliv změně směru běhu ztrácí rychlost a kontrolu nad horní částí těla při pokusech o vybalancování, čímž je ohroženo i držení míče. Fullback Patrick DiMarco je využíván jen zřídka a zpravidla špatně. Úplným vrcholem bylo, když Taylor přihrál míč stojícímu DiMarcovi 8 yardů před LoS. Na hráče se už řítili obránci a neměl ani čas se nadechnout. Pro všechny obhájce Taylora: tohle přece nemůže hráč, který by někdy chtěl úspěšně v NFL působit, udělat. DiMarco má nyní díky Taylorovi receiving bilanci 1/1 minus 8 yardů.

Bills měli vynikající příležitost vést v utkání 21-3. Kvůli nedůkladné práci ofenzívního koordinátora a ještě horší realizaci jeho plánů quarterbackem Taylorem Bills příležitost zaskočit favorita nevyužili. Promarnili možnost porazit Patriots, kteří do zápasu vstupovali zranitelní na obou stranách míče. Selhání koučů sehrálo důležitou roli.

Bills - 0

Patriots - 1 /intercepce/

Bills fumblovali jednou. Taylor byl sackován pro ztrátu 13 yardů (dost nepochopitelná hra Taylora, který měl pocit, že uteče špičkovému cornerbackovi) Malcolmem Butlerem, ztratil míč, ale získal ho centr Eric Wood.

QB Bradyho výborně přečetl safety Jordan Poyer, vystihl přihrávku, míč dobře zachytil a byl schopen ho z 19 yardů donést do end-zóny pro touchdown.

K výkonu rozhodčích v utkání nemám konkrétní připomínky. To za mne už udělali jiní. Majitel týmu, Terry Pegula, si postěžoval v pořadu The Instigators. Podpořil ho také hlavní kouč týmu Sean McDermott.

Má připomínka se týká podstaty footballu jako hry a zábavy pro širokou veřejnost. Nejedná se o vědní obor, ve kterém by výdobytky lidského snažení měly trvale a v plné míře suplovat lidský faktor, protože je to nerealizovatelné. Dochází pak k zásadní disproporci v posuzování hry z hlediska času i prostoru, která se dostává na hranici absurdity. V jednom utkání pak jsou stejně důležité akce posuzovány tak, že v jedné hrají roli milisekundy a zlomky milimetrů a v jiné, třeba i důležitější, je postupováno s benevolencí plus-minus yard a v případě pasových interefencí plus-minus padesát yardů. Pravidla pro posuzování některých herních situací jsou pak rozumem neuchopitelná nejen fanouškovskou veřejností, ale ani hráči, trenéry, a začasté ani samotnými rozhodčími. Pravidlo o catchi (chycení míče a kompletaci přihrávky) je nyní obsahově rozsáhlejší, nesnadněji pochopitelnější a v praxi neuskutečnitelnější než kompletní pravidla footballu na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století. Není to přece tak dlouho, kdy jsme všichni věděli, co je catch, pokud hráč chytil míč. Věděl to celý stadión, všichni lidé u televizí. Catch poznali důchodci s degenerativními poruchami zraku, ženy v domácnosti s averzí ke kontaktním sportům, děti předškolního věku, chytřejší domácí zvířata. Prostě všichni. A všichni měli také právo a možnost se okamžitě radovat. Dnes tomu tak už není. Dnes je schválení catche složitým vědním oborem. 

Chcete-li, vše převedu na konkrétní příklad. Bills skórovali touchdown po přihrávce quarterbacka Taylora na wide receivera Benjamina. Rozhodnutí ve hře bylo touchdown. Po několikaminutové prodlevě bylo rozhodnutí zvráceno s verdiktem: nekompletní pas.

Rozhodnutí učinil Al Rivieron z operačního střediska SVP NFL. Nevyhnutelně to vedle k rozsáhlé diskuzi a pan Rivieron byl také komentátory buffalského rádia dotázán v rozhovoru takto:
- Myslíte si, že obrazová analýza, která odhalí chybu v řádech milisekund a zlomků milimetrů (použito spojení tloušťka papíru) ospravedlňuje změnu rozhodnutí ve hře a také dobu čekaní na rozhodnutí?
- Jistě, pokud máme k dispozici technické zařízení, které nám umožňují tuto chybu odhalit, máme morální povinnost ho v rámci zachování integrity hry použít.

Abychom si shrnuli, co je a co není pro NFL smyslupné. Nyní, na dnešním stupni lidského poznání, umíme zapřáhout výdobytky současné vědy tak, že stopneme hru na deset minut (ale v rámci zachování intergity hry klidně třeba i na půl hodiny, pokud tomu rozumím správně), rozfázujeme záznam, sesynchronizujeme časově několik záběrů, abychom mohli dokázat, že ve vzdálenosti kratší, než je tloušťka papíru, v časovém rozmezí milisekund (pohybujeme se tedy v jednotkách, ve kterých pracuje NASA), došlo ve hře k odchylce od doslovného znění pravidel a na základě této rozsáhlé analýzy, která splňuje řadu měřítek pro vědecký projekt, zvrátíme rozhodnutí ve hře. Neuvěřitelné. V následující hře pak rozhodčí vezme míč a podle oka určí spot pro rozehru downu, přičemž ho klidně posune o yard vpřed či vzad. A s námi a NFL to ani nehne. O hru později pak hodí rozhodčí flag na defenzívní pass interferenci, ačkoliv je třeba ze záznamu vidět (netvrdím, že je to případ tohoto zápasu), že nedošlo k žádnému kontaktu a přesune hru od oka o 40 yardů (plus minus yard - to nehraje žádnou roli) přes půl hřiště. Analytické metody z NASA jdou tak nějak stranou. V utkání, kde hrál významnou roli zlomek milimetru, nehrají žádnou podstatnou roli celé yardy a občas desítky yardů.

Nevěřím na konspiraci. Je to prostě náhoda, že letos už čtyři podobné situace skončily verdiktem ve prospěch Patriots. Hotovo. Tečka.