Slavek´sorting od-hat 1/2016

23.01.2016 06:18
Slavek Jindra


 
Tato rubrika je samo sebou letos nová, ale ve své podstatě přesně kopíruje předloňskou
rubriku, která mapovala předpoklady týkající se výběru Buffalo Bills v prvním, popřípadě
také druhém, kole draftu. Loni byla tato rubrika umořena, neboť Bills výběrem v prvním
kole draftu nedisponovali.
Letos se do toho můžeme opřít znovu naplno. Kromě toho budou součástí rubriky i mnohé
další informace, které někde vyštrachám a které budu považovat za zajímavé.
A zároveň se budu snažit přidat vlastní názory a taky bych byl rád, kdybych mohl tady
prezentovat některé odhady vaše.

Napište mi e-mail, brnkněte mi, zafacebookujte mi, tweetněte mi, skypněte mi!
Dneska se podíváme na obecný rámec potřeb Bills. Na kterých pozicích bude
 potřeba posílit? Kde mají Bills největší slabiny?
O-line. Ofenzívní tackle (guard)

Možná by se mohlo jednat o hráče, ve kterém uvidí skauti potenciál hrát také na pozici guarda. Univerzálnost kvalitního linemana by Bills v průběhu sezónu určitě ocenili.
     V sezóně 2013 se O-line nedařilo tak, jak by si trenéři přáli a protože se do role startera dostával mladý quarterback EJ Manuel, byl draft v roce následujícím plně diktovaný záměrem mu pomoci. Ofenzíva dostala kvalitní zbraň v podobě Sammy Watkinse a k výraznému posílení došlo také v O-line.
     Ve druhém kole byl draftován Cyrus Kouandjio z Alabamy. Tady je potřeba rovnou přiznat, že panovaly sice obavy o jeho zdravotní stav, nicméně to byla jeho sportovní výkonnost, která ho v první sezóně postavila mimo hru a ve druhé sezóně mu umožnila hrát pouze méně významnou roli v pozici rotujícího hráče. Kam se bude dále ubírat kariéra Kouandjia se dá jen těžko odhadnout. Hráč je ještě velice mladý a stále se zlepšuje. Příští rok by mohl být zlomový, já osobně doufám, že Kouandjio ještě prokáže svou kvalitu a také předvede, že se v něm naši skauti nemýlili.
     John Miller na pozici guarda je vynikající posilou. Doufejme, že mu vydrží zdraví. Do ligy naskočil, hrál okamžitě na pozici startera a vůbec se o něm nemluvilo. U nováčka v ofenzívní lajně to zpravidla znamená, že se osvědčil a vše je v pořádku. Guard Cyril Richardson z Bayloru, výběr v pátém kole,  se pohybuje na hraně širšího týmu.
     Tradičně špatná situace panuje na tacklu. Seantrel Henderson z Miami byl výběrem v sedmém kole a dvě sezóny hraje velmi slušně, vytlačil z pozice startera Kouandjia. Letos měl velké výkyvy, ale i tak byl nejlepším řešením. Na pravé straně ale zejména kvůli němu měla O-line slabé místo. Poslední zápasy nehrál kvůli onemocnění autoagresívní chorobou, která se léčí nasazením kortikosteroidů.
     Jordan Mills také nebyl dostatečnou náhradou. Pravá strana a především pozice tackle byla zkrátka špatná.
     Na levé straně bude potřeba podepsat dlouhodobý kontrakt s Cordy Glennem a Richie Incognitem. Pokud by jeden z nich vypadl, bude potřeba v draftu najít náhradu. Na levé straně by to měl být hráč z prvního nebo druhého kola draftu. Pokud se něco pokazí, zásadním způsobem to může ovlivnit průběh nové sezóny.
     Wide receiver

     Tahle pozice si letos procházela očistcem. Kvůli zranění ji musel zabalit Percy Harvin a to byla těžká rána. Rychlík Marquise Goodwin byl také střídavě zraněný a zdravý, aby nakonec sezónu předčasně ukončil v polovině soutěže. Ukázalo se, že Robert Woods celou dobu hrál s limitujícím zraněním a tak se naši museli spoléhat na jedničku Sammy Watkinse a na slot receivera Chris Hogana, kteří také zdravím nepřekypovali.
     Harvin asi ukončí kariéru, Goodwin je výborný ale věčně zraněný, což ho bude stát úspěšnou kariéru ve fotbalu, Woods vstupuje do posledního roku svého kontraktu a nepřešel přes hranici průměru (i díky letošnímu zdravotnímu handicapu). Bills si přitáhli dva volné agenty na pozici WR -oba na zkoušku - Greg Littlea a Jarrett Boykina, podepsali Greg Salase, který zahrál dobře v utkání proti Jets.
     Zdá se, že je dobrý ročník na výběr wide receivera a naši by měli jít do draftu s odhodláním vytvořit špičkové duo se Sammy Watkinsem.
     Quarterback

     Tyrod Taylor bude starterem a kouč Rex Ryan to již oznámil s předstihem. Otázka ale zní, zda je Taylor opravdu budoucím franchise quarterbackem Bills. Nemůžeme přehlížet fakt, že mu do dokonalosti chybí hodně. Na to, že je prvním rokem starterem si vedl výborně a všichni věříme, že se bude nadále zplepšovat. Platit to ale nemusí a již nyní jsou znát jasné slabiny, které ani v budoucnu nedokáže překonat.
     Bills si patrně budou přát, aby vydraftovaní hráči z prvních minimálně dvou kol mohli být okamžitě nasazeni do týmu a začali neprodleně fungovat. To je také důvod, proč nepředpokládám, že by si šli pro quarterbacka v prvních dvou kolech draftu. Třetí kolo by ale z tohoto pohledu smysl dávalo. 
     Tight end

     Charles Clay je jasným a spolehlivým starterem. Ligovou hvězdou v mnoha typech her. Není levný, ale je rentabilní. Na jeho zdraví se ale nemůžeme spoléhat. Při způsobu, jakým je ve hře využíván, by byl zázrak, kdyby odehrál sezónu bez zranění a výpadků. Za Clayem je výkonnostní propad: Chris Gragg, MarQueis Gray a Nick O´Leary při absenci Claye neodehrají totožný part stejně kvalitně. Pokud by se naskytla slušná příležitost - není potřeba váhat.
    Edge rusher (OLB, DE)

     Asi nikdo nepochybuje o tom, že Mario Williams odejde. Neztotožnil se s defenzívními plány, je spíše five-technique hráčem, Rex Ryana a je drahý. Bills si nemohou dovolit platit horentní sumy za výkony, jaké předváděl v této sezóně Williams. Pokud odejde, a on odejde, budeme potřebovat úderný hrot na opozitu Jerry Hughese. Potřebujeme nutně defenzívního enda, který je rychlý, fyzicky výrazný, bude mít okamžitý vliv na hru, bude pasovat do herního systému Ryana a bude jako nováček levný. Na stromech nerostou, takže si pro něj Bills budou muset jít hned v prvním kole draftu. S tím se nedá nic dělat, v podsttě je to ložená věc. Bills musí zvětšit tllak na QB soupeře - letos to byla mizérie.
    Safety

     Chaos. Brynda. Chatická brynda. Bills mají čtyři safety, o kterých může být řeč jako o starterch pro příští sezónu: Aaron Williams, Corey Graham,  Bacarri Rambo a Duke Williams. Jenže žádný z nich není jistotou. Aaron Williams je vynikající, ale utrpěl zranění, které mu ukončilo sezónu a zatím nevíme, v jakém rozpoložení, psychickém i fyzickém, vstoupí do nové. Může se ukázat, že kvůli zranění přehodnotí své rozhodnutí prokračovat ve sportovní kariéře (ostatně záhy po zranění to bylo jeho první reakcí).
     Duke Williamse nemůžeme při vší vůli považovat za plnohodnotného startera. Hraje sice tvrdě a fyzicky náročně, ale postrádá cit pro hru a hlavně přehled ve hře, který je na pozici safety nezbytný.
     Corey Graham byl v prvním roce výborný, v druhé sezóně hrál průměr. Stále má velký přehled o hře, dokáže ji číst a občas herní situace řeší s obdivuhodnou bravurou díky neselhávající intuici. Fyzicky ale začíná zaostávat, útočníci mu někdy utečou a přičíst to můžeme tomu, že je ve svých 31 letech na sklonku své kariéry. Bills stojí před rozhodnutím, zda na něm neušetřit 2,675 milionu dolarů.
     Bacarri Rambo je hráčem velkých okamžiků. V těch se zvýrazní, ale jinak podává lehce podprůměrné výkony a stále bychom ho měli vidět spíše jako kvalitního hráče do rotace. 
     Obrana potřebuje posílit a pozice safety urgentně potřebuje novou krev.
     Linebacker (ILB)

     Do free agency naši vstoupí s finanční rezervou mínus tři milióny dolarů. Potřebují nové dlouhodobé kontrakty pro Richie Incognita a Cordy Glenna. Nechráněným volným agentem bude linebacker Nigel Bradham a už teď je potřeba se rozhodnout, jak pozice linebackerů rozdělit a přerozdělit, jeden z trojice Bradham-Incognito-Glenn podepsaný nebude. Preston Brown zažil "hurrá-ach, jo" sezónu, Manny Lawson se určitě bude pohybovat na outside a tak se vynořuje potřeba doplnit do týmu čerstvou krev. Urostlý hráč do středu pole by se hodil, musí být ale zároveň dost rychlý. Na druhou stranu, pokud by vedení podepsalo Nigel Bradhama, potřeba vydraftovat outside linebackera by významově klesla o několik stupňů.
    D-line

     Stav není katastrofický ani při předpokládaném odchodu Mario Williamse. Marcell Dareus může hrát zásadní úlohu při 3-4 a poradí si na jakémkoliv místě. Vrátí se po zranění Kyle Williams a při své nesporné inteligenci je schopen zvládnout five-technique i jakoukoliv jinou úlohu. Nesmíme zapomenout na Jarius Wynna, který vyléčil své LCA. Corbin Bryant se také předvedl slušně, byť předsezónní výkonnost slibovala lepší úroveň hry, než jakou pak v zápasech řádné sezóny předváděl. Pochopitelně, pokud by byl v draftu k mání šikovný klasický nose tackle, asi by nikdo nevyčítal našemu vedení, že se snaží zajistit slušnou budoucnost naší d-line.
Hitparáda záplat
pozice záplatovací potřeba
Edge rusher (DE, OLB)
O-line (Ofenzívní tackle)
Safety
Linebacker (ILB)
Wide receiver
D-line (NT, DT)
Tigth end
Quarterback
O-line (Guard, Center)
Cornerback
Place kicker
RB, FB