Šuptucet - 1/12

26.01.2016 11:30
Slavek Jindra


 

 

1/12

100 Things Bills Fans Should Know & Do Before They Die

Jeffrey J. Miller

Dneska otvíráme úplně novou kapitolu. Představíme si 12 knih, které by každý fanoušek Buffalo Bills měl mít ve své knihovně.

Knih pojednávajících o Buffalo Bills a fotbalu v západním New Yorku vyšlo za dlouhá léta pochopitelně mnoho. Soudím to podle toho, že sám jich mám mnoho desítek a zároveň mi jich stále hodně chybí k tomu, abych mohl pyšně prohlásit: mám všechny knihy o Buffalo Bills a historii buffalského fotbalu.

Nadále si kupuji každou dostupnou publikaci, ale už nepřeplácím na internetových dražbách zájemce o nedostupné, vzácné tituly. Upřímně, už dávno jsem se vzdal ambice všechny knihy sesbírat. I tak mám víc knih než času, který jsem schopen si na posezení nad stránkami vyšetřit. Navíc jsem zjistil, že se pravidelně vracím nejraději znovu a znovu ke stejným knihám, stejným stránkám, stejným slovům a myšlenkám. Vychází nepřetržitě nové knihy, přináší nové myšlenky, nové pohledy. Nevím, jestli je to tím, že moje oči už nejsou nových pohledů schopny a hlava vzdoruje novým myšlenkám, ale největší potěchu mi přináší dobré kafe při čtení buffalobillských bestsellerů.

Přemýšlel jsem o tom, jaké by to bylo, kdybych byl čerstvým fanouškem Buffalo Bills a chtěl se o nich a jejich historii něco dozvědět z knih. Jak bych začal? Kterou knihu bych si asi koupil?
A to je důvod, proč se pouštím do tohoto seriálu. Představím vám 12 knih, které spojují určité charakteristiky:
1) jsou zajímavé
2) jsou levné
3) jsou dostupné a dají se lehce sehnat

Pokud si je seženete a přečtete, nebudete ještě vědět o Buffalo Bills všechno, ale budete vědět a chápat opravdu hodně. Budete si vážit té výsady fandit Buffalo Bills, doklapnou vám souvislosti, které jste zatím přehlíželi, pochopíte kolik vášně, radosti i žalu obestírá profesionální fotbal v Buffalu a nevylučuji, že začnete Bills z hloubi srdce milovat. Knih se nebojte, pokud je zatím jazykově nezvládnete, není pozdě se angličtinu začít učit. Angličtina je to prostá, nekompromisně přímá a bez zbytečných kudrlinek - stejná jako fotbal a konec konců i sám život v Buffalu. 
Jeffrey J. Miller
předmluvu napsal Marv Levy
     Jeffrey J. Miller je autorem píšícím o sportu a za své knihy získal řadu ocenění. Přináleží mezi nejvýznamnější a nejproduktivnější autory, kteří se věnují ve svých knihách Buffalo Bills a jejich historii. Mezi jeho další díla patří: Game Changers: The Greatest Plays in Buffalo Bills Football History (tuto knihu napsal společně s Marv Levym), Rockin´ the Rockpile: The Buffalo Bills of the American Football League a Buffalo´s Forgotten Champions: The Story of Buffalo´s First Professional Football Team and the Lost 1921 Title (pozn. všechny knihy mám a první dvě z nich si také představíme v příštích dílech).
     J.J. Miller žije ve Springville ve státě New York, je ženatý a s manželkou Cathaline vychovávají syna Benjamina.
Vydalo nakladatelství Triuph Books LLC v roce 2012
Desing knihy Patricia Freyová
100 kapitol, 292 stran
doporučená cena v maloobchodu v USA: 14,95 USD
cena na objednávku bez dopravného: cca 20 USD
kniha je běžně dostupná
   V knize najdete 100 kapitol na tato témata a o těchto osobnostech buffalského fotbalu:

Ralph Wilson, Marv Levy, 1964 AFL titul, Super Bowl XXV, Jim Kelly, OJ Simpson, Velký comeback, Bruce Smith,  Music City Miracle, Billy Shaw, Bills ve Fotbalové síni slávy (HoF), Odveta v roce 1965, Thurman Thomas, Electric Company, Fred Jackson, 1991, V den zápasu před stadiónem, Jack Kemp, 1992, 20 proher s Dolphins v řadě, Andre Reed, Cookie Gilchrist, Bermudský trojúhelník, Stadión The Rockpile (War Memorial), Lou Saban, První zápas Bills, 1967 - zklamání, Wall of Fame (zeď slávy) na stadiónu RW, Darryl Talley, Tom Sestak, Legenda čísla 31, Frank Reich, 4 prohrané SB v řadě, Kent Hull, Nejlepší drafty, příprava v St.John Fisher, Steve Tasker, Bob Kalsu, James Lofton, Velký Upset!, Mike Stratton, Ruben Brown, Jerry Butler, Pete Gogolak, Doug Flutie, Bob Chandler, Případ prasklé helmy, Mark Kelsu, Buster Ramsey, Joe Cribbs, Brian Moorman, Film Buffalo´66, Eric Moulds, Shane Conlan, 77 sekund do záchrany sezóny, Historicky první draft, Van Miller, Marcell Dareus, Cornelius Bennett, Knihy o Buffalo Bills, Stevie Johnson, Nejhorší rok, The Booster Club, Válka QB, Bryce Paup, Terrell Owens, Jimmy´s Old Town Tavern, Carlton Bailey, George Byrd, první tréninkový kemp, Reggie McKenzie, Booker Edgerson, Chuck Knox, The Buffalo All-Americans, Al Bemiller, Steve Freeman, Tom Janik, Sam Adams, Conrad Dobler, Roland Hooks, Ahmad Rashad, Propadáky v draftu, Případ vydatného deště, Tom Dempsey, 5 průšvihových koučů, Bobby Burnett, Chuck Green, 50-té jubileum, Super Bowl - který Bills nezískali, John Rauch, Greg Bell, Levyho vítězná píseň + hymna Bills, Gameday v Buffalu, Případ přáteláku v Kanadě, Případ Whammy Weenie, Tři zápasy, na které je lépe zapomenout, Jak se Bills stali Bills, Superman fandil Bills, Draft-day na stadiónu, Případ Booth Lustega, Mario Williams    
 Přibližně 20 černobílých fotografií.

Mezi nimi: Foolish Club (zakladatelé AFL), Jim Kelly, Marv Levy, Joe Cribbs v utkání proti Dolphins, Fred Smerlas a Jim Haslett, Darryl Talley zastavuje Emmitt Smithe, Steve Tasker, Ruben Brown, Pete Gogolak, Vincent Gallo a Christina Ricci v Buffalo ´66, Van Miller, Jack Kemp a Daryle Lamonica, Steve Freeman, Aaron Maybin, Mario Williams, Buddy Nix a Chan Gailey...
    
Musmetr: 
Tuhle knihu byste měli mít doma.