vancouver

21.10.2017 08:08

Buffalo Sabres odehráli první domácí utkání po návratu ze západního pobřeží. V pomalém utkání, ve kterém se Sabres rychlostí přizpůsobili svému soupeři, chyběla domácímu týmu šťáva, tlak do brany Canucks a lepší strategie při střídání. Sabres se nedokázali ve většině utkání vypořádat s defenzívní pastí Vancouveru ve středním pásmu a pokud k tomu přidáme, bohužel letos již tradiční, slabiny týmu - hru v početní výhodě a individuální selhání při plnění defenzívních úkolů, nemůžeme se divit, že Sabres odešli z utkání poraženi. 

Buffalo Sabres vs Vancouver Canucks 2:4

1. třetina

branky:
BUF  -  1:00 Justin Bailey (Ryan O'Reilly, Kyle Okposo)  
VAN  -  11:56 - Markus Granlund  (Derek Dorsett, Christopher Tanev)
BUF 17:20 - Jack Eichel (Rasmus Ristolainen, Marco Scandella)

vyloučení:
BUF  -  žádná
VAN  - 1/0

střely na branku:
BUF 5, VAN 17

2. třetina

branky:
VAN  -  5:52 Derek Dorsett (gól v oslabení, Brandon Sutter, Christopher Tanev)
VAN  -  8:10 - Daniel Sedin (Henrik Sedin, Jake Virtanen)

vyloučení:
BUF - 2/0
VAN - 1/0

střely na branku:
BUF 8, VAN 20

3. třetina

branky:
VAN  -  19:38 Derek Dorsett  (odvolaný brankář BUF, Markus Granlund, Michael Del Zotto)

vyloučení:
BUF - 1/0
VAN - 1/0

střely na branku:
BUF 9, VAN 4

celkem v utkání:

zákroky brankářů:
BUF, Chad Johnson - 38
VAN, Jacob Markstrom - 20

Hvězdy utkání

Derek Dorsett - VAN
Daniel Sedin - VAN
Chad Johnson - BUF

 

9 Kane - 15 Eichel - 29 Pominville
95 Bailey - 90 O´Reilly - 21 Okposo
67 Pouliot - 23 Reinhart - 25 Griffith
26 Moulson - 22 Larsson - 17 Nolan

6 Scandella - 55 Ristolainen
82 Beulieu - 5 Tennyson
19 McCabe - 93 Antipin

31 Johnson

D.Sedin - H.Sedin - Virtanen
Baertschi - Horvat - Boeser
Vanek - Burmistrov - Gagner
Granlund - Sutter - Dorsett

Hutton - Tanev
Del Zotto - Stecher
Pouliot - Biega

Markstrom

Sabres neodehráli dobré utkání. U většiny puků byli pozdě. Soupeře nechali vnutit jim tempo nejpomalejšího týmu v NHL. Na Johnsona šla jedna střela za druhou, oproti tomu Markstrom zůstával občas bez práce. Hráči Sabres často řešili situaci v útočném pásmu nepřesnou přihrávkou nebo se pokusili o průnik, který ale zpravidla neměl šanci na úspěch, protože mu nepředcházela přihrávka do jízdy. Pokud hovoříme o přihrávkách, musíme připomenout, že statisticky se nyní Sabres oficiálně posunuli na poslední pozici mezi týmy v celé NHL v úspěšnosti přihrávek, dále jsou předposlední v kategorii nevynucených ztrát (zpravidla nepřesné, riskantní přihrávky) ve vlastním pásmu a třetí od konce v téže kategorii, pokud k vlastnímu pásmu přidáme také část středního pásma na vlastní polovině hřiště. 

Canucks hráli svoji hru a navzdory tomu, že výhodu dostřídávání na ledě měli domácí Sabres, donutili k tomu i domácí tým. Vancouver důsledně obsazoval střední pásmo, proti top tier útokům Sabres forčekoval jedním hráčem v systému 1-2-2, jakmile se na ledě ocitly check útoky Sabres, Canucks plynule přecházeli do obrany 2-3. Obehrát tuto past kombinací dvou-tří prihrávek je nesnadné i pro kombinačně vyspělejší týmy než jsou Sabres. Cesta vede přes individuální výkony (to jsme viděli například při gólu Eichela), nebo krátkými přihrávkami, třeba s tandemovou kombinací pro překročení štředové lajny, nahození a dojetí puku v útočném pásmu. První uvedená taktika Sabres vůbec nevycházela, druhá zcela výjimečně a o třetí se Sabres svěřepě pokoušeli prakticky po celý průběh zápasu při hře ve vyrovnaném počtu hráčů. Ani tato taktika ale nebyla příliš úspěšná, protože obránci Vancouveru se velmi často byli schopni dostat k puku dříve než domácí hráči a po první úspěšné přihrávce na neobsazeného tandem-obránce dokázali dostat situaci ve vlastní obranné třetině pod plnou kontrolu.

Úspěch v dresu Sabres slavili hráči, kteří byli schopni se individuálně prosadit silou, rychlostí a výbušností. Pokud se tým pokusil o kombinační hokej, zpravidla to nevedlo k ničemu pozitivnímu, naopak nedůslednost a špatné vyhodnocení pozice hráče na příjmu přihrávky ústilo do herní výhody soupeře, zisku výhody pro souboj o puk, ztrátu puku a vytvovření nové pozice na ledě, tentokrát s poziční výhodou protihráčů - například přečíslení, únik 2 na 1. S tímto neduhem se Sabres neúspěšně potýkají od začátku přípravy. Tento zápas se od prvního utkání přípravy nijak nelišil. Nevnímám žádnou pozitivní změnu.

Obrana nehrála vysloveně špatně. Po předchozích výkonech mám ale snížená očekávání. Po kotníky. I tak ale chybí obraně důraz, v prní řadě je hráči špatně časován. Dopad na hru to má ten, že obránce sice agresívně odehraje útočníka, obere ho o puk, ale v přesně v tu chvíli náš hráč ztratí soustředění, další pokračování akce je liknavé a nedůsledné - nepřesně přihraje, nechá se o puk zpětně připravit nebo zvolí jiné nesprávné řešení situace. Často vázne komunikace mezi obránci, hráči jako by se zaměřovali pouze na sebe a svůj výkon. V tomto utkání znovu havarovala koheze. Pokud místa bránících hráčů zaujali v utkání útočníci, občas se nechovali jako obránci, pokud museli řešit situaci, která tento přístup vyžadovala. Útočník na modré, pokud je posledním hráčem ve hře, se musí chovat jako obránce, opačný přístup hrozí průserem.

Před zápasem

Hlediště v smuteční modré, minuta ticha za tragicky zesnulého strážníka buffalské policie, psovoda Craig Lehnera.

3 klíče k úspěchu
- Sabres musí udeřit rychle
- Sabres musí zpomalit a herně otrávit bratry Sediny
- Sabres musí hrát s větší energií

1. třetina

Naši začali dobře, Canucks vybruslovali únavu z předchozího zápasu. Už v první minutě zápasu zajížděl do rohu za brankou Vancouveru O´Reilly, krátce si zjistil, že Bailey poráží v bruslařském souboji svého strážce a před bránou se ocitne první. Z krátké otočky přihrál před branku a Bailey úspěšně dorazil přihrávku do branky. V této fázi zápasu hráli Sabres dobře, rychle přistupovali k hráčům Canucks a čistě je dohrávali. 

V druhé polovině třetiny se ale Canucks rozjezdili. Nejsou příliš rychlí bruslaři, ale hráči umí rychle řešit hokejové situace, útočníci si umí dobře pokrýt puk, takže jsou schopni si v útočném pásmu vyčekat příjezd posil. Sabres ještě měli pár pološancí, ale zápas se začínal překlápět na stranu týmu ze západního pobřeží Kanady. 

O´Reilly opět odehrával vhazování ve vlastním obranném pásmu čistě, prohrál, následovala střela mimo, závar před brankou, obránci ztratili na chvilku orientaci, puk se odrazil ke Granlundovi, kterého měl hlídat Okposo, a ten se do odkryté branky nemýlil. 1-1. 

Chvilku nato se zdálo, že by se Sabres mohli znovu herně chytit, Kane ujel, ale situaci řešil možná předčasně střelou. Další příležitosti Sabres můžeme označit tak maximálně za pološance a to ještě s přimhouřením obou očí. Do plného huntu se dostali Canucks. Poměrně snadno přecházeli přes střední pásmo a první rezistence sabreské obrany přicházela až na metru za modrou čarou. Vancouver tyto situace vždy řešil podle stejného scénáře, útočník si puk lehce zatáhl, schoval se do zákrytu za obránce a vystřelil na branku. Velkou výhodou bylo, že brankář Johnson byl pozorný, puky nevyrážel ale chytal a tím eliminoval účinnost dojíždějích útočníků Vancouveru z druhé vlny. 

Tři minuty před koncem třetiny jsme se dočkali gólu. Došli k tradiční situaci nedáš-dostaneš. Soupeř nevyužil nájezdu 2 na 1 a prakticky hned nato si puk ve vlastním obranném pásmu převzal Eichel, projel celým hřištěm podél mantinelu, bravurně obehrál obránce soupeře a přesnou rychlou střelou zápěstím na zadní tyčku branky prostřelil Markstroma. 2-1.

Třetina skončila. Skóre nás těšilo, ale předvedená hra nás trápila. Už jen z toho důvodu, že Canucks nás přestříleli a také si vytvořili 8 gólových šancí proti 4 Sabres.

2. třetina

Druhou třetinu bychom mohli nazvat obdobím rozkouskované hry, prošpekované spornými rozhodnutími sudích. Celkem ke třem vyloučením bychom mohli mít drobné výhrady, ale podražení McCabea, za které byl vyloučen Boeser bylo hodně přísné. Jak se stalo letošní špatnou tradicí (omlouvám se, tohle může působit úsměvně, ačkoliv se mi chce spíš brečet), Sabres nejen neskórovali, ale naopak znovu (letos již pošesté) inkasovali ve vlastní početní výhodě. Bohužel mě nenapadá žádný slušný výraz, no, možná mě napadá, ale nehodí se sem: "kurva, kurva, kurva a do třech prdelí". Úplně stejná situace jako vždy, kopíráková lehkovážnost, pocit, že na dnešním ledě NHL stále ještě existují chvíle a místa, kde a kdy se hráč nemusí stoprocentně soustředit. 2-2 

Asi se bude ještě nějakou chvíli diskutovat o momentu, kdy se již počet hráčů na ledě srovnal, došlo k hromadnému střídání, které začínalo přes dlouhý led a končilo s vývojem hry přes krátký led. K puku se dostal na modré Jake Virtanen, puk si potáhl přes modrou a v kombinaci s bratry Sedinovými Canucks skórovali. 2-3. Následovala challenge kouče Sabres, Phil Housleyho, pro přezkoumání ofsajdové pozice. Výsledek přezkoumání zněl: rozhodnutí ve hře zůstává = platný gól. Rohodnutí tedy nebylo potvrzeno, pouze zůstalo nevyvráceno. Tým Sabres byl v souladu s pravidly potrestán odebráním oddychového času (time outu) a udělením menšího trestu. Z pochopitelného důvodu se tedy jednalo o jeden z klíčových momentů celého utkání, takže mu ještě věnuji svůj osobní komentář.

Platnost gólu se opírá v základu o několik pravidel, plně relevantní pro uznání akce jako neofsajdové je pak pravidlo 83.1. Rozumím proč, s přihlédnutím na toto pravidlo, byl uznán gól ve hře. Myslím ale zároveň, že při podrobném přezkoumání měli rozhodčí několik vodítek k tomu, aby rozhodnutí o platnosti gólu odvolali. Pravidlo je výkladově jednoznačné, ale chápu, že zavdává spoustu příležitostí k nejednoznačnému uplatnění ve hře. Nemám tedy problém s uplatněním pravdila ve hře ale s nedostatečným výkladem při revizi. Rozumím také tomu, že HC Housley se pokusil zvrátit uznání gólu podle výkladu pravidla 83.1.
Jak bych postupoval já? Inu, jako pomezní bych nepřehlédl 20 cm ofsajd Virtanena a nepřiklonil bych se k posouzení situace jako neofsajdové s oporou ve výkladu pravidla 83.1. Jako kouč Sabres bych v žádném případě nenapadl platnost gólu, vědom si zejména pravidla 78.7 a také výkladové variability pravidla 83.1.

Závěr: nakupily se nám jedna chyba na druhé. Drobnou chybu udělal čárový rozhodčí, větší chybu udělal tým rozhodčích veryfikací rozhodnutí. Chybu dělá také NHL tím, že není ochotna uznat pochybení rozhodčích a svěřepě trvá na svém. 

Zbytek druhé třetiny nestál v podání Sabres za nic. Slušnou šanci měl Pominville, ale soupeř měl šancí více a také větší. Naši například nechali před brankou několikrát úřadovat bratry Sediny, občas úplně volné. Při přesilovce Canucks si soupeři počínali tak dobře, že dokázali udržet zámek po celé 2 minuty, znemožnili Sabres vystřídat a totálně je vyšťavili. Obléhání končilo až vyhozením puku, když Sabres hráili v plném počtu. 

Po dvou třetinách byl poměr střel na branku 37 - 13 ve prospěch Vancouveru.

3. třetina

Poslední část hry byla rozdělena na dvě části. V první polovině se se Sabres nedařilo dostat protivníka pod tlak, posledních 10 minut bylo výborných, soupeř se stáhl, začal bránit střední pásmo v schématu 0-3-2. To umožnilo Sabres lépe si připravovat ofenzívní akce. 

Velice dobrou šanci měl McCabe, který se do ní dostal v závaru Larssona a Pouliota, a stačilo přehodit brankáře hostí. Do výhodných pozic se dostávali také neúnavní Kane, Eichel a Pominville - na konci jednoho jejich kolotoče stál ve výhodné střelecké pozici Scandella, ale jeho střela příklepem do branky nezapadla.

V samotném závěru utkání Sabres ještě jednou inkasovali do prázdné branky při hře bez brankáře.

Plusy:

+ Chad Johnson chytal slušně, čelil 38 střelám, na brankovišti si počínal čile, rychle se pohyboval hlavně ve vertikále
+ Tým hrál poměrně čistě, hráči si odpustili zbytečná vyloučení, v soubojích si počínali odpovědně, fauly vyplývaly ze hry (například Antipin dostal trest za bránění ve hře - bohužel v KHL se tento zákrok nepíská a hráč si přivezl řadu nestandardních návyků, včetně tohoto)
+ Kane je neúnavný bojovník a svým výkonem zvedá celou formaci, dnes se přidali i Eichel, který se výkonem konečně přiblížil své ceně, pozadu nezůstává ani Pominville, který dnes ale nebyl schopen zůročit šance
+ Rozehrává se O´Reilly. Vypadá to, že diagnóza byla stanovena, jeho výkon trpěl přítomností Okposa. 
+ Beaulieu asi přeci jen patří do NHL
+ Individuální kolapsy jsme neviděli, chyby mají méně do očí bijící povahu
+ Někteří hráči mají slušnou fazónu: např. Bailey
+ Juniorské týmy Buffala patří k nejlepším v zemi. 5 týmů je v top 12 v USA. Tým do 15 let je žebříčku na 3.místě.

Mínusy:

- Tým se nechal přehrát od pomalého soupeře, který jim dal lekci ve většině herních činností a navíc je i výrazně přestřílel a bez nesnází jim vnutil svůj způsob hry
- Tým postrádá energii, hráči působí vyšťaveným dojmem
- Synergie obrany a útoku má nulovou hodnotu
- Tým vypouští boj o střední pásmo a celkově hraje pozičně špatně
- Kombinační hra je na minimální úrovni
- Ve většině signifikantních statistik se Sabres v rámci ligy pohybují na nejnižších příčkách
- Pokud se týmu nedaří, hráči propadají skepsi, nevěří si a v rozhodujících momentech více přemýšlí, než aby dali na svůj herní instinkt
- Kouči mění defenzívní schéma za pochodu, někteří hráči mají myšlenkové zpoždění a jdou nechtíc proti systému. Někteří obránci se do nového herního schéma ani nehodí a výkon obrany tím trpí.
- Okposo sice oslavil své 600. utkání v NHL, ale pro slabý výkon musel být stažen ze hry
- Finanční rentabilita hry je stále zoufalá: 30 miliónů dolarů (Eichel, O´Reilly, Okposo, Reinhart-brzy) si můžeme vydělit dvěma, možná třemi
- Hra v nestejném počtu hráčů je výrazným problémem dnešních Sabres. Problémem číslo jedna je hlavně přesilová hra Sabres. Výstupní čísla nemusím vypisovat, všichni si je pamatujeme - budí v nás hrůzu.
- Kouči. Management střídaní má plonkové výsledky, zápasová adjustace taktiky nemá ani zdaleka průměrnou, natož pokročilou, úroveň.
- Hráči, kterým se dařilo, jsou jako na zlost zraněni: Girgensons chyběl moc, Rodrigues, který byl v přípravě ze všech nejlepší, má zatím dlahy, Bogosian, Falk, oba stále na marodce
- Sabres nabírají už na začátku sezóny bodovou ztrátu, při dvoubodové prémii za výhru to může být fatální z hlediska případného boje o pozice zajišťující účast v play-offs

Dokládám aktuální tabulkou konference:

 

National Hockey League
EASTERN GP W L OTL PTS ROW SOW SOL HOME ROAD GF GA DIFF L10 STRK
Tampa Bay 8 6 1 1 13 6 0 1 4-0-0 2-1-1 29 23 +6 6-1-1 Won 1
Toronto 7 6 1 0 12 6 0 0 3-1-0 3-0-0 34 22 +12 6-1-0 Won 3
New Jersey 8 6 2 0 12 5 1 0 2-2-0 4-0-0 31 24 +7 6-2-0 Lost 1
Pittsburgh 8 5 2 1 11 5 0 0 2-0-1 3-2-0 29 32 -3 5-2-1 Won 3
Columbus 7 5 2 0 10 5 0 0 2-1-0 3-1-0 21 15 +6 5-2-0 Lost 1
Ottawa 7 3 1 3 9 2 1 2 0-1-3 3-0-0 24 18 +6 3-1-3 Lost 2
Detroit 8 4 3 1 9 3 1 0 1-1-1 3-2-0 26 25 +1 4-3-1 Lost 3
Washington 8 4 3 1 9 3 1 0 1-2-0 3-1-1 27 27 0 4-3-1 Won 1
Philadelphia 7 4 3 0 8 4 0 0 2-1-0 2-2-0 26 17 +9 4-3-0 Lost 1
Carolina 5 3 1 1 7 2 1 0 1-0-1 2-1-0 14 12 +2 3-1-1 Won 2
NY Islanders 7 3 3 1 7 2 1 1 1-0-1 2-3-0 19 21 -2 3-3-1 Won 1
Boston 6 3 3 0 6 3 0 0 2-1-0 1-2-0 20 21 -1 3-3-0 Won 1
Florida 6 2 4 0 4 2 0 0 2-1-0 0-3-0 20 24 -4 2-4-0 Lost 3
NY Rangers 8 1 5 2 4 1 0 1 1-3-2 0-2-0 20 30 -10 1-5-2 Lost 5
Buffalo 8 1 5 2 4 1 0 1 0-2-1 1-3-1 20 32 -12 1-5-2 Lost 2
Montreal 8 1 6 1 3 0 1 0 0-1-1 1-5-0 13 33 -20 1-6-1 Lost 7

 

Další utkání sehrají Sabres hned následující den, kdy pocestují do Massachusetts, aby se střetli s divizním rivalem týmem Bruins.